23.05.13
10:52
Как се тренира трапец с какви упражнения:)
Мъртва тяга, висока тяга от поставки, обръщане на щанга, високо изтегляне, повдигане на раменете с щанга.
23.05.13
11:22
+ повдигане на раменете с дъмбели, редуване при повдигането с дъмбели (първо едното рамо, после другото), повдигане на раменете, стоейки на калф машина (такава на която се прави прасец), повдигане на тялото от вис с прави ръце или придърпване на горен скрипец с прави ръце за долната част на трапеца, от хоризонтален лицев лег събиране на лопатките при което ръцете държат щанга или дъмбели (лактите не се свиват). Това упражнение е приоритетно за средната част на трапеца. На машина за гръб, при която опираш гръдния кош на облегалка и теглиш с ръцете за гръб, само че тук не сгъваш лактите, а само събираш лопатките. Тези машини идват в седящи варианти, лежащи варианти и варианти от полунаклон, но принципа е същия. От лицев хоризонтален или наклонен лег изнасяне на ръцете напред и нагоре с дъмбели или с щанга(много леки естествено). Всичко това са упражнения за трапец. Зависи от това коя част на трапеца искаш да натовариш и т.н.
Бих добавил и тренирането на врата - борцови мостове, трениране с шлем и с тежест върху челото.
Скрипеца зад врат също го удря , но иначе повдигане на рамене с дъмбели е може би най-доброто.Провери в сайта как се изпълнява.
23.05.13
12:56
Благодаря на всички :))))))
23.05.13
23:22
И да не забравим, че трапеца е доста ген. Има хора дето имат огромни мъртви тяги и имат прилични трапци, докато има други дето почти не правят (или не са правили) сериозна тяга,а имат унищожителни трапци.Зависи къде се захваща и колко висок може да стане генетично :)
На мен лично повдигането на щанга най ми харесва от първостепенните упражнения за трапец.
24.05.13
15:02
Най хубавото упражнение за всички мускулни групи е лятната работа на някой строеж като мен ;д;д хаха ;д