Съвети за начинаещ. Програма.

29.05.13
17:48

Здравейте,
Наскоро реших, че е време вече да взема да се стегна, да почна фитнес и да се пооформя малко.
От четене тук там разбрах, че трябва да започна с така наречените кръгови тренирови първите 2-3 месеца.
Но всички те се различават едни и от други, обърках се много брутално и реших да пиша тук, та някой да даде съвет това което правя дали е оптимално за начало.
Тренировката е в 3 дни (понеделник, сряда и петък), евентуално мога да включа събота или неделя, но това вие ще кажете дали трябва да се натоварвам повече. Висок съм 188см, килограми - 86.
Така, програмата ми (малко обобщена от всичко кръгови които видях) е следната:

1. Бедра - клек с щанга зад врат - 2 загряващи и 3 работни серии (15-8-8-8-8)
2. Гърди - пзбутване на щанга от лег - 2 загряващи и 3 работни серии (15-8-8-8-8)
3. Гърди - избутване на дъмбел от наклон - 1 загряваща и 2 работни серии (10-8-8)
4. Гръб - придърпване на скрипец пред гърди - 2 загряващи и 3 работни серии (15-10-10-10-10)
5. Гръб - Дърпане на Т щанга (аз му викам дърпане на щанга под краката :) ) - 1 загряваща и 2 работни серии (10-8-8)
6. Рамене - W раменни преси с дъмбел - 1 загряваща и 3 работни серии (10-10-10-10)
7. Бицепси - бицепсово сгъване от пейка - 1 загряваща и 2 работни серии (10-8-8)
8. Трицепси - разгъване разгъване с дъмбел зад глава - 1 загряваща и 2 работни серии (10-8-8)
9. Прасци - изправяне на пръсти от стоеж с тежести - 2 загряваща и 3 работни серии (20-20-10-10-10)
10. Корем - коремни преси - 1 загряваща и 3 работни серии (20-15-15-15)

Не знам дали изпълнението ми е правилно - правя първото упражение (всички загрявания+работните серии) после 1-2 минути почивка и преминавам на второто...и така нататък.Изморявам се към края вече, но засега съм имал мускулна треска само на ръцете и то само първия път, а аз очаквах, че няма да мога да мърдам първата седмица.(вече 4 тренировки съм направил). 

Моля за съвете дали това което правя е добре като за първите 2-3 месеца и ако има нещо което трябва да сменя?

Благодаря!

Темата беше редактирана от Ivan Tonev на 29.05.13 17:49.

29.05.13
19:59

програмата не е зле, но аз ти препоръчвам да започваш с бедра ,след това гръб (,а не гърди),след гърба правиш гърди,рамо,трицепс,бицепс,прасец и накрая корем

30.05.13
07:42

Ясно, мерси.
Значи ще следвам тази програма 2-3 месеца.
А начина на изпълнение правилен ли е. Защото четох че кръговите тренировки са - правиш по една серия от всяко упражнение което завършва един кръг и после повтаряш отначало. Или да си правя упражненията подред - серии+тренировки от всяко и така докрая.
Кое би имало по голям краен ефект след 3 месеца?
И въобще тази програма има ли за цел поне малко да те оформи - или в края на 3тия месец няма да видя никаква промяна ?

30.05.13
11:51

тази програма има за цел да те накара да свикнеш с натоварването. а ако искаш да се оформяш-прави кардио

30.05.13
11:56

казано от `~1! на 29.05.13, 19:59:

програмата не е зле, но аз ти препоръчвам да започваш с бедра ,след това гръб (,а не гърди),след гърба правиш гърди,рамо,трицепс,бицепс,прасец и накрая корем

Подредбата си е добре, по-добре да не я сменя.

казано от Ivan Tonev на 30.05.13, 07:42:

Ясно, мерси.
Защото четох че кръговите тренировки са - правиш по една серия от всяко упражнение което завършва един кръг и после повтаряш отначало. Или да си правя упражненията подред - серии+тренировки от всяко и така докрая.

Да, кръгова е това, което описа. Горната програма НЕ Е кръгова, въпреки че повечето хора не знаят това и бъркат сериозно понятията.
Можеш да я правиш и по двата начина. Почни като начало както е описана, по-нататък може да пробваш и кръгове.

казано от `~1! на 30.05.13, 11:51:

тази програма има за цел да те накара да свикнеш с натоварването. а ако искаш да се оформяш-прави кардио

И какво ще оформя с кардиото, ако няма мускули?

Мнението беше редактирано от Петко К на 30.05.13 11:58.

30.05.13
16:23

Благодаря ви за отговорите.
Да разбирам, че въпросната тренировка не цели правене на мускули и в края на 3-тия месец няма да има никаква външна промяна така ли ? Малко разочароващо, но то хубавите неща бързо не стават....
Добре ли ще е да вкарам и някакво кардио в програмата, примерно след тренировката 20-30 минути едно хубаво тичане?

30.05.13
16:36

Напротив, трябва да има външна промяна, ако тренираш и се храниш правилно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1