09.06.13
22:27
Здравейте,
От повече от половин година съм заинтересован от идеята да мога упражнения на халки, изискващи зверска сила, и да имам и зверско тяло, което да допринася към тях. Прочетох толкова много информация, че вече се обърках... възможно ли е да се постигне това, което се изисква за два напълно противоположни спорта ? Няма нищо по-хубаво от това да видиш някое перфектно съчетание от упражнения на халки, но само ако този, който го изпълнява е със супер физика.
Та въпроса ми е: Как да тренирам за да мога упражненията на халки, но и да имам тяло на НАПРЕДНАЛ, а не елитен културист ? Говоря за нещо като конбинация от силата на Yuri Van Gelder и тялото на Wesley Medeoli или Mark Fitt, но с още съвсем леко повече маса - 3-5кг.
В момента правя везни/handstand и планч с комбинация от набирания, кофи и лицеви с тежести, но нито качвам сила, нито усещам прогрес.
Благодаря ви изключително много за отделеното време ! Наистина оценявам помощта ви !!! :)
Че какво му е на мускулната маса на ван Гелдер, хем е силен, хем е мускулест (ама е много нисък).
Може, но предполагам, че си трябват и някакви “препарати”! От упражненията на халки и зверското напрежение през което преминаваш докато тренираш на тях би трябвало да ти покачи масата.
Мнението беше редактирано от Юли на 10.06.13 01:29.
Не случайно гимнастиците нямат тела на културисти, нито пък културистите могат да се мятат на халките.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.06.13 01:43.
10.06.13
01:43
Трябва ти много time under tension - време под напрежение. Това значи яко изометрии и бавни негативни на упражненията.
Придържай се към по-високи повторения. Също добро разтягане между упражненията може да помогне. Друго което се сещам са суперсерии при анттагонисти (набирания+кофи, планч+предна везна). Стани силен на основните упражнения и няма начин да не качиш маса. И добро ядене.
Че то тия дето си ги дал за пример на ‘’напреднали’’ културисти си имат тела точно на гимнастици?
10.06.13
05:17
Като тренираш на лостовете започни да добавяш тежести !
10.06.13
09:51
Силата и хипертрофията са в двете крайности на спектрума не можеш да тренираш и за двете. Отчасти тренирайки по единия метод ще даде резултат и в другия, но не очаквай тренирайки за хипертрофия да започнеш да правиш малтийз на халки, или поне това ще стане много по-бавно.
Гимнастиците стават толко яки от трудните упражнения на халките-кръст, обратен кръст, самолет и т.н., когато мускулите се поставят под изключително труден ъгъл на съпротивление, а не от кофички и набирания с тежест!
Мнението беше редактирано от Юли на 10.06.13 13:01.
10.06.13
13:52
казано от Юли на 10.06.13, 13:00:
Гимнастиците стават толко яки от трудните упражнения на халките-кръст, обратен кръст, самолет и т.н., когато мускулите се поставят под изключително труден ъгъл на съпротивление, а не от кофички и набирания с тежест!
а дали е така наистина или не е задължително, защото всеки елемент се учи като се разбие на съставни части първо И физическата подготовка е в основата на тренировки за начинаещи и не толкова за напреднали, които вместо набирания и кофички правят елементите...Аз във 1 клас отидох да се записвам на спортна гимнастика(заведоха ме)....треньора каза, че ако се набера 10 пъти съм записан.....набрах се само 7 и то едвам....Треньора каза баща ми да ми направи лост на терасата и като мога да се набирам 10 пъти да дойда пак.)))))
П.П. някъде давах линк, където Йордан Йовчев прави тренировка със халки именно и там не се почва от елементите, а от физ.подготовка.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 10.06.13 14:22.
Напълно си прав за разбиването и разделянето на всяко трудно упражнение на 4-5 части, но не можеш да ме убедиш, че това се прави с кофи и набирания. :)
10.06.13
17:09
Много ясно, че хората които започват от нулата (ниво 1 и 2) започват от основна физическа подготовка - кофи, лицеви, подготовка за набирания или набирания, хоризонтални набирания (гребане) и още от ниво 1 и 2 се започва прогресията за умения, а именно: стойка на ръце и Л-сит (има прогресии за хора без никаква физическа подготовка). Когато атлетите развият нужната сила за следващите нива (3 и 4), се започва работа по целите на атлета, било то силово, планч, предна,задна везна и т.н. (Л-сит и стойка на ръце е задължително).
Всичко това не го говоря наизуст, прочетох Overcoming Gravity и там е обяснено всичко хубаво.
10.06.13
17:14
Физиката на гимнастиците е супер, но дали е възможно да се развие малко по-масивен гръб ? Не казвам, че е слаб, но бих искал леко по-широк гръб :)
10.06.13
17:21
казано от Юли на 10.06.13, 16:16:
Напълно си прав за разбиването и разделянето на всяко трудно упражнение на 4-5 части, но не можеш да ме убедиш, че това се прави с кофи и набирания. :)
прав си, разбира се, но предполагам, че питащият тук не е и никога няма да бъде гимнастик, то уличните умения се помпят основно със набирания и кофи )), това е като мъртвата тяга или изтласкване за силоваците....
10.06.13
18:14
Единствената причина да не зъм започнал да тренирам на халки все още е, че се страхувам да не спра да качвам мускулна маса. Веднъж щом тази маса е налице смятам да започна да тренирам изцяло на халки. Но причината да постна тази тема беше да ви питам дали е възможно да се качи маса от халките. Защото не всички гиманстици са здрави, а само елитните на световно ниво, като голяма част от тях взима и някакви медикаменти или има наистина добра генетика.
10.06.13
18:22
казано от Мартин Александров на 10.06.13, 18:14:
Единствената причина да не зъм започнал да тренирам на халки все още е, че се страхувам да не спра да качвам мускулна маса. Веднъж щом тази маса е налице смятам да започна да тренирам изцяло на халки. Но причината да постна тази тема беше да ви питам дали е възможно да се качи маса от халките. Защото не всички гиманстици са здрави, а само елитните на световно ниво, като голяма част от тях взима и някакви медикаменти или има наистина добра генетика.
не знам от къде имаш тази информация, погледни във ютуб, има хиляди любители, които са с доста развити и добре оформени торсове. А пък бицепса от набиранията е много по красив и изглежда по-голям от колкото е. Маса от лостове да качваш е най-малкото не ефективно или губене на време просто....
Да се включа малко и аз към разговора :)
Василе, според мен имаш доста познания. Ще може ли да ми дадеш съвет как да си увелича силата и здравината на хвата, за да държа задна везна по-дълго ? В момента я мога около 5-10 секунди. Проблем е обаче предната везна. Трудно увеличавам времето, през което я държа. Разгледай ми дневника, ако желаеш, там съм описал подробно тренировките си. :)
Мерси ! :)
Мнението беше редактирано от nnnn на 10.06.13 18:36.
казано от Мартин Александров на 10.06.13, 18:14:
Ти научи най-трудните упражнения на халки и ги дръж по 4-5 сек и ще видиш дали няма да качиш маса.
казано от Иван Янков на 10.06.13, 18:35:
Да се включа малко и аз към разговора :)
Василе, според мен имаш доста познания. Ще може ли да ми дадеш съвет как да си увелича силата и здравината на хвата, за да държа задна везна по-дълго ? В момента я мога около 5-10 секунди. Проблем е обаче предната везна. Трудно увеличавам времето, през което я държа. Разгледай ми дневника, ако желаеш, там съм описал подробно тренировките си. :)
Мерси ! :)
При везните ти трябват не силен хват, а силен корем и кръст!
Единствената причина да не зъм започнал да тренирам на халки все още е, че се страхувам да не спра да качвам мускулна маса.
Добре ясно е че си нов и не са ти ясни нещата, но моля те избягвай такива глупости.Много зависи какви са ти целите.Ако искаш да имаш добри умения като на гимнастиците масата само и единствено ЩЕ ТИ ПРЕЧИ! Друг е въпроса, че от тренировки като на гимнастиците също се покачва маса до едно ниво и лично за мен изглежда много по-хубаво сложен един гимнастик или щангист примерно.
Веднъж щом тази маса е налице смятам да започна да тренирам изцяло на халки.
По този начин нищо няма да направиш.Или най-много да си го направиш 10 пъти по-трудно.
Но причината да постна тази тема беше да ви питам дали е възможно да се качи маса от халките.
Да, но не като културистите.
Защото не всички гиманстици са здрави, а само елитните на световно ниво
Е с това вече затвърди факта, че не си изобщо запознат с гимнастиката и спорта като цяло.
При везните ти трябват не силен хват, а силен корем и кръст!
Ясно, мерси ! :) Макар да смятам, че съм с доста здрави кръст и корем, ще ги тренирам още по-усилено. За сега правя драгон флага доста лесно, от предната везна не виждам много голям ефект върху корема, защото е предимно упражнение за гръб.