Гимнастическа сила + тяло на НАПРЕДНАЛ бодибилдър - как да го постигна ?

Здравейте,
От повече от половин година съм заинтересован от идеята да мога упражнения на халки, изискващи зверска сила, и да имам и зверско тяло, което да допринася към тях. Прочетох толкова много информация, че вече се обърках... възможно ли е да се постигне това, което се изисква за два напълно противоположни спорта ? Няма нищо по-хубаво от това да видиш някое перфектно съчетание от упражнения на халки, но само ако този, който го изпълнява е със супер физика.
Та въпроса ми е: Как да тренирам за да мога упражненията на халки, но и да имам тяло на НАПРЕДНАЛ, а не елитен културист ? Говоря за нещо като конбинация от силата на Yuri Van Gelder и тялото на Wesley Medeoli или Mark Fitt, но с още съвсем леко повече маса - 3-5кг.
В момента правя везни/handstand и планч с комбинация от набирания, кофи и лицеви с тежести, но нито качвам сила, нито усещам прогрес.
Благодаря ви изключително много за отделеното време ! Наистина оценявам помощта ви !!! :)

10.06.13
01:27

Че какво му е на мускулната маса на ван Гелдер, хем е силен, хем е мускулест (ама е много нисък).
Може, но предполагам, че си трябват и някакви “препарати”! От упражненията на халки и зверското напрежение през което преминаваш докато тренираш на тях би трябвало да ти покачи масата.

Мнението беше редактирано от Юли на 10.06.13 01:29.

10.06.13
01:42

Не случайно гимнастиците нямат тела на културисти, нито пък културистите могат да се мятат на халките.

Мнението беше редактирано от Петко К на 10.06.13 01:43.

Трябва ти много time under tension - време под напрежение. Това значи яко изометрии и бавни негативни на упражненията.
Придържай се към по-високи повторения. Също добро разтягане между упражненията може да помогне. Друго което се сещам са суперсерии при анттагонисти (набирания+кофи, планч+предна везна). Стани силен на основните упражнения и няма начин да не качиш маса. И добро ядене.

10.06.13
01:53

Че то тия дето си ги дал за пример на ‘’напреднали’’ културисти си имат тела точно на гимнастици?

АЧ

10.06.13
05:17

Като тренираш на лостовете започни да добавяш тежести !

10.06.13
09:51

Силата и хипертрофията са в двете крайности на спектрума не можеш да тренираш и за двете. Отчасти тренирайки по единия метод ще даде резултат и в другия, но не очаквай тренирайки за хипертрофия да започнеш да правиш малтийз на халки, или поне това ще стане много по-бавно.

10.06.13
13:00

Гимнастиците стават толко яки от трудните упражнения на халките-кръст, обратен кръст, самолет и т.н., когато мускулите се поставят под изключително труден ъгъл на съпротивление, а не от кофички и набирания с тежест!

Мнението беше редактирано от Юли на 10.06.13 13:01.

Carbohydrate

10.06.13
13:52

казано от Юли на 10.06.13, 13:00:

Гимнастиците стават толко яки от трудните упражнения на халките-кръст, обратен кръст, самолет и т.н., когато мускулите се поставят под изключително труден ъгъл на съпротивление, а не от кофички и набирания с тежест!

а дали е така наистина или не е задължително, защото всеки елемент се учи като се разбие на съставни части първо И физическата подготовка е в основата на тренировки за начинаещи и не толкова за напреднали, които вместо набирания и кофички правят елементите...Аз във 1 клас отидох да се записвам на спортна гимнастика(заведоха ме)....треньора каза, че ако се набера 10 пъти съм записан.....набрах се само 7 и то едвам....Треньора каза баща ми да ми направи лост на терасата и като мога да се набирам 10 пъти да дойда пак.)))))

П.П. някъде давах линк, където Йордан Йовчев прави тренировка със халки именно и там не се почва от елементите, а от физ.подготовка.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 10.06.13 14:22.

10.06.13
16:16

Напълно си прав за разбиването и разделянето на всяко трудно упражнение на 4-5 части, но не можеш да ме убедиш, че това се прави с кофи и набирания. :)

10.06.13
17:09

Много ясно, че хората които започват от нулата (ниво 1 и 2) започват от основна физическа подготовка - кофи, лицеви, подготовка за набирания или набирания, хоризонтални набирания (гребане) и още от ниво 1 и 2 се започва прогресията за умения, а именно: стойка на ръце и Л-сит (има прогресии за хора без никаква физическа подготовка). Когато атлетите развият нужната сила за следващите нива (3 и 4), се започва работа по целите на атлета, било то силово, планч, предна,задна везна и т.н. (Л-сит и стойка на ръце е задължително).
Всичко това не го говоря наизуст, прочетох Overcoming Gravity и там е обяснено всичко хубаво.

Физиката на гимнастиците е супер, но дали е възможно да се развие малко по-масивен гръб ? Не казвам, че е слаб, но бих искал леко по-широк гръб :)

Carbohydrate

10.06.13
17:21

казано от Юли на 10.06.13, 16:16:

Напълно си прав за разбиването и разделянето на всяко трудно упражнение на 4-5 части, но не можеш да ме убедиш, че това се прави с кофи и набирания. :)

прав си, разбира се, но предполагам, че питащият тук не е и никога няма да бъде гимнастик, то уличните умения се помпят основно със набирания и кофи )), това е като мъртвата тяга или изтласкване за силоваците....

Единствената причина да не зъм започнал да тренирам на халки все още е, че се страхувам да не спра да качвам мускулна маса. Веднъж щом тази маса е налице смятам да започна да тренирам изцяло на халки. Но причината да постна тази тема беше да ви питам дали е възможно да се качи маса от халките. Защото не всички гиманстици са здрави, а само елитните на световно ниво, като голяма част от тях взима и някакви медикаменти или има наистина добра генетика.

Carbohydrate

10.06.13
18:22

казано от Мартин Александров на 10.06.13, 18:14:

Единствената причина да не зъм започнал да тренирам на халки все още е, че се страхувам да не спра да качвам мускулна маса. Веднъж щом тази маса е налице смятам да започна да тренирам изцяло на халки. Но причината да постна тази тема беше да ви питам дали е възможно да се качи маса от халките. Защото не всички гиманстици са здрави, а само елитните на световно ниво, като голяма част от тях взима и някакви медикаменти или има наистина добра генетика.

не знам от къде имаш тази информация, погледни във ютуб, има хиляди любители, които са с доста развити и добре оформени торсове. А пък бицепса от набиранията е много по красив и изглежда по-голям от колкото е. Маса от лостове да качваш е най-малкото не ефективно или губене на време просто....

10.06.13
18:35

Да се включа малко и аз към разговора :)

Василе, според мен имаш доста познания. Ще може ли да ми дадеш съвет как да си увелича силата и здравината на хвата, за да държа задна везна по-дълго ? В момента я мога около 5-10 секунди. Проблем е обаче предната везна. Трудно увеличавам времето, през което я държа. Разгледай ми дневника, ако желаеш, там съм описал подробно тренировките си. :)
Мерси ! :)

Мнението беше редактирано от nnnn на 10.06.13 18:36.

10.06.13
18:38

казано от Мартин Александров на 10.06.13, 18:14:

Ти научи най-трудните упражнения на халки и ги дръж по 4-5 сек и ще видиш дали няма да качиш маса.

10.06.13
18:40

казано от Иван Янков на 10.06.13, 18:35:

Да се включа малко и аз към разговора :)

Василе, според мен имаш доста познания. Ще може ли да ми дадеш съвет как да си увелича силата и здравината на хвата, за да държа задна везна по-дълго ? В момента я мога около 5-10 секунди. Проблем е обаче предната везна. Трудно увеличавам времето, през което я държа. Разгледай ми дневника, ако желаеш, там съм описал подробно тренировките си. :)
Мерси ! :)

При везните ти трябват не силен хват, а силен корем и кръст!

10.06.13
21:00

Единствената причина да не зъм започнал да тренирам на халки все още е, че се страхувам да не спра да качвам мускулна маса.

Добре ясно е че си нов и не са ти ясни нещата, но моля те избягвай такива глупости.Много зависи какви са ти целите.Ако искаш да имаш добри умения като на гимнастиците масата само и единствено ЩЕ ТИ ПРЕЧИ! Друг е въпроса, че от тренировки като на гимнастиците също се покачва маса до едно ниво и лично за мен изглежда много по-хубаво сложен един гимнастик или щангист примерно.

Веднъж щом тази маса е налице смятам да започна да тренирам изцяло на халки.

По този начин нищо няма да направиш.Или най-много да си го направиш 10 пъти по-трудно.

Но причината да постна тази тема беше да ви питам дали е възможно да се качи маса от халките.

Да, но не като културистите.

Защото не всички гиманстици са здрави, а само елитните на световно ниво

Е с това вече затвърди факта, че не си изобщо запознат с гимнастиката и спорта като цяло.

10.06.13
22:43

При везните ти трябват не силен хват, а силен корем и кръст!

Ясно, мерси ! :) Макар да смятам, че съм с доста здрави кръст и корем, ще ги тренирам още по-усилено. За сега правя драгон флага доста лесно, от предната везна не виждам много голям ефект върху корема, защото е предимно упражнение за гръб.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1