Програма за "беден фитнес"

10.07.13
06:04

Здравейте,
не бях сигурен как да озаглавя темата а и не намерих подобна. Ако има моля да бъда пренасочен и извинен за отварянето на нова.
Искам да започна да тренирам с цел покачване на мускулна маса. Висок съм 195см и тежа 75кг, типичен ектоморф. Проблемът ми е че не мога да намеря подходяща програма, която да пасва на единственият фитнесът с който разполагам в моемнта. Оборудван е с гадиатор, гири с разновидно тегло и лежанка за коремни преси. Няма щанга а всички програми които прочетох включват и щанга. За жалост не разполагам дори и с лост.
Бихви бил много благодарен, ако някой успее да ме насочи или да ми предложи вариант за тренировки с това оборудване и без щанга.

Благодаря предварително,

поздрави, Свет”

10.07.13
07:12

Най-добре си намери истинска зала, ако искаш да тренираш за маса - тази явно е за отбиване на номера в някое училище или нещо подобно. Ако наистина няма вариант за друга зала, намери лостове и прави кофи и набирания, клякай с приятел на раменете и т.н.

10.07.13
11:20

Една разглобяема щанга ще ти свърши по- добра работа от всички  тези уреди в залата. Трябва да правиш базови упражнения и няма как да стане това без щанга. Намери си зала където има лежанка, стойка за клек и лост за набирания.

10.07.13
12:17

Този фитнес да не е домашен ? Иначе както те посъветваха - трябва ти най-вече една щанга.С нея всичко може да правиш , като тръгнем от лег-няколко вида , френско,сгъване от стоеж, скотово сгъване,гребане,клекове,раменни преси,сгъване за предмишница,повдигане на раменете и още много други. Ако фитнеса ти е домашен - отиди до някои пункт за изкупуване на желязо , обикновено там се срещат от време на време лостове и дискове за щанга и ако имаш късмет може и да ти продадат- излиза почти 2 пъти по-евтино отколкото да си ги купиш от магазина .. Успех.

10.07.13
14:00

Без щанга нема да стане.Или и да стане няма да е това което очакваш ти.Щангата ,това ти е основата на почти всяко базово упражнение.

Мнението беше редактирано от El_tiggeraso на 10.07.13 14:02.

11.07.13
00:27

Благодаря ви за бързите отговори!
Не съм изненадан от написаното от вас. И за мен щангата е един от основните уреди, но уви, не разполагам с такaва. В момента работя в един хотел, който е откъснат от света и фитнесът който са скалъпили тук, на две на три е точно “отбиване на номера” както посочи един от колегите, по-горе.
А ако речем, че успея да намеря някъде наоколо лост, той може ли да замени до някаква степен лежанката и щангата?
Ако да, бихте ли ми препоръали програма която да исползва лост и евентуално условията на фитнеса, посочен в първия ми пост?
Благодаря отново на включилите се в темата :)

поздрави,

Свет”

11.07.13
23:09

Лежанката е за трицепс и гърди най-вече , незнам как един лост може да помогне. За трицепс става донякъде , но за гърди не.

12.07.13
00:17

Явно ще трябва да изчакам до подходящ момент, за да започна в нормален финес с упражненията.
Благодаря на всички!

Поздрави,

Свет”

12.07.13
00:30

Имаш ли лост, на който можеш да се набираш?
Някъде където да правиш кофички? Два стола също вършат работа.
Колко кг са ти дъмбелите? разглобяеми?
Въженце за скачане?

Ще правиш:
Тяга с дъмбели
Клек с дъмбели
напади с дъмбели
тръстъри
Набиране
Кофички
Обръщане и изтласкване с дъмбели - с една и две ръце
изхвърляне на дъмбел
лицеви упори
коремни с тежест
ренегадско гребане

Вероятно няма да качиш толкова маса, колкото със стабилен клек и тяга с щанга, но ще натрупаш малко сила и издръжливост (ако правиш нещата правилно) и ще ти е по-лесно после.

12.07.13
12:53

ще си позволя да кажа, че почти всяко упражнение с щанга може да се модифицира с дъмбели. Ако те са ограничени като тежест, можеш да използваш предизтощение с изолиращи упражнения за да получиш добър ефект от по-малките тежести. Можеш да компенсираш с по-трудни варианти на упражненията, изискващи повече баланс и пр., както и с повече повторения или серии, да работиш упражненията в комплекси.Определено лост и успоредка ще е добре да имаш. Има сума ти спортове, в които не се употребяват тежести, а се постига забележителна физика. Едни 50-60-70кг желязо с възможност за различна сглобяемост за начинаещ ще свършат работа.Важното е да използваш ресурсите разумно.

14.07.13
02:38

В крайна сметка реших да започна да тренирам, така или иначе с каквото разполагам. Все ще вляза във форма и ще се подготвя за по сериозни тренировки, когато имам възможност ( евентуално на есен ). Реших и да започна да плувам всеки ден, понеже имам условия. Знам, че и това ще допринесе малко или много.
Благодаря за отговорите на всички и за упражненията от CarnalK. Ще помоля само, ако е възможно, да ми кажете как да групирам упражненията, по колко повторения да правя и как да ги съчетая в 4 дни, примерно.

Лек ден на всички!

Свет”

Мнението беше редактирано от Svet Georgiev на 14.07.13 05:42.

14.07.13
20:38

Е поне да беше казал с какви дъмбеи разпоагаш като тегло, защото с 2х15кг примерно няма много смисъл да се кляка.

15.07.13
04:29

Най-тежките дъмбели с които разполагам са 30кг.
Иначе за упражненията, прегледах по-подробно форума и успях да ги намеря всичките на видео, което беше от голяма полза.
Сано ми трябва четиридневна програма която да следвам.
Благодаря!

Свет”

15.07.13
12:09

Клек и тяга - започни с най-тежките възможни дъмбели. Поне 20 кг.

1. Kлек с най-тежките дъмбели - 2 повторения преди отказа. Ако правиш над 15 повторния с най-тежките дъмбели- напади
2. тяга със същите дъмбели - 2 повторения преди отказа. над 15 повторения с най-тежките дъмбели - на 1 крак
3. Раменни преси с дъмбели - 5-6 повторения
4. Тръстъри  - колкото можеш (devil) Тук като откажат раменете на пресите минаваш на тръстър 2-3 повторения стигат (devil)
5. Преден клек с дъмбели. като откажат раменете на тръстъра още няколко повторения клек
6. Високо изтегляне с дъмбел\и
7. Кофички (евентуално с тежест)
8. Набиране надхват (евентуално с тежест)
9. Лицеви до отказ
10. набиране подхват

Цялото това го завърташ три пъти. Почи

можеш един път да опитваш да правиш в диапазона 3-6 повторения. Другия път 10-15. През ден.
30 кг дъмбели ще са ти леки след време за клек и тяга, та ще се налага малко да импровизираш - напади, тяга на един крак, български клек, клек-скок. Затова съм сложил и тръстъри и преден клек след раменните - с цел да се натоварят повече краката. На първите няколко тренировки можеш да пропуснеш 5, а ако са ти много слаби краката и 4.

Преди кръгчетата загрей с подскоци, лицеви, 5-10 бърпита примерно.

Може и някой друг да се изкаже.

15.07.13
13:36

ако може да предложа и аз :)
30 кг дъмбел за един 75 кг начинаещ са си множко-наблюдения върху” колеги” трениращи в залите, където ходя

пример за крака-напади, отпади, напади встрани, тръстери, бг клек, сиси клек,клек с дъмбели- с ръце до тялото или върху раменете, клек с 1 дъмбел, разгъване с дъмбел между краката, съответно сгъване с дъмбел между глезените, римска тяга, мъртва тяга, тяга на един крак, сумо клек
ако си толкова силен колкото си мисли Карналк- примерно първо  предизтощение с напади и римска тяга, след това клек- с дъмбели раменете/ бг клек или суперсерии клек-напади или клек-тяга

гърди-ползвай си гладиатора-нали има пек-дек?, лег с дъмбели -от лег, от наклон, флайс от лег или наклон-изпитай различни градуси на лежанката ако има, лег с 2 дъмбела с тесен хват, кофи, лицеви-има поне 30-40 варианта лицеви в Тубата

гръб-набиране-подхват, надхват, раменен хват, успореден хват, смесен хват, пред гърди, зад врат,хоризонтално набиране, гребане с дъмбел от различни позиции-пейка/наклон,гребане с 2 дъмбела, дърпане на скрипец-подобно на набиранията-гладиатора има ли за такова?

освен това може да добавиш по-интересни комплексни упражнения-суингове, тръстери, сумо тяга с хайпул и пр. ,  обръщания и тласкания с дъмбели и мн. други.

рамо ръце-варианти поне около 30 упражнения на първо замисляне :)-сгъвания, разгъвания, френски преси, раменни преси, хай-пул, вертолет, разтваряния- десетки :)

намери си  програма в сайта-или в някой друг- и си замени упражненията с такива с дъмбели. Няма нужда някой да ти прави нова-вземай наготово. :)

16.07.13
06:06

Благодаря ви за отговорите!
Мисля, че събрах достатъчно материал, за да започна.
С течение на тренировките, ще споделя впечетления.

Поздрави,

Свет”

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1