Клек на 1 крак с тежест или класически заден/преден клек ?

Здравейте,
Ще може ли да ми помогнете да избера по-подходящото упражнение за моите цели ?
Целя максимално развитие на СИЛА и ЕКСПЛОЗИВНОСТ, както и мускулна маса на краката. Чудех се кое упражнение ще ми даде желания ефект ? При положение, че мускулът расте не при по-голяма тежест, а при по-голямо натоварване не е ли по-логично да тренирам клек на 1 крак ?
Благодаря ви за отделеното време :)

10.07.13
15:11

Прави си класически клек с щанга (заден).

Кое налага да избираш между двете упражнения? :)

10.07.13
15:30

Според мен класическият клек си е най- доброто между двете, а и можеби е по лесно за научаване и правилно изпълнение от даденият човек в сравнение с клека с един крак.
Клек с един крак съм виждал да правят хора които се занимават професионално със спорт- тоест доста напреднали. Дори и самият клек го правят на Смит машина, явно заради по големият баланс.

10.07.13
15:34

Прави заден и преден клек.

Мускулният контрол е качество, което от една страна е свързано с превенцията на травми. По-важното е, че той е един от факторите, определящи прогреса при подобряването на други (по-атрактивни за повечето хора вероятно) физически параметри.

Ами аз мога да клякам на 1 крак с тежест и не ми е проблем, затова питам.
Въороса е от гледна точка на подобряване на цялостната атлетичност: кое ще ми даде повече сила и експлозивност на краката без странични ефекти като липса на гъвкавост.

Гъвкавостта се тренира, също както другите качества. :) Това, че твърде малко хора го правят, е отделен въпрос... и точно тези, които не го тренират, са на мнение, че не можеш да си едновременно гъвкав и силен. :)
Пак те питам - кое налага да избираш, т.е. защо едно от двете упражнения ще отпадне от тренировъчния ти план?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.07.13 16:57.

10.07.13
18:09

Аз тренирам само клек на 1 крак с тежест, и също искам да ги комбинирам. Какви съвети бихте ми дали ?

Мнението беше редактирано от nnnn на 10.07.13 18:13.

10.07.13
18:46

Не мога да разбера каква е разликата дали ще клекнеш със 100кг с 2 крака или с 50кг с 1?

10.07.13
18:55

казано от `~1! на 10.07.13, 18:46:

Не мога да разбера каква е разликата дали ще клекнеш със 100кг с 2 крака или с 50кг с 1?

Пробвай и ще разбереш.

казано от Мартин Александров на 10.07.13, 17:11:

Въороса е от гледна точка на подобряване на цялостната атлетичност: кое ще ми даде повече сила и експлозивност на краката без странични ефекти като липса на гъвкавост.

Отговорих ти по-горе.

Мнението беше редактирано от Петко К на 10.07.13 18:56.

Благодаря, Петко К :)

Мнението беше редактирано от Мартин Александров на 10.07.13 19:28.

10.07.13
19:42

казано от `~1! на 10.07.13, 18:46:

Не вземаш твоето тегло напредвид. Та нали и ти тежиш :D Например при класическия заден клек клякаш с 100кг, а ти тежиш 80кг, следователно цялостната тежест е 180кг. За клек на 1 крак трябва да използваш тежестта / 2 - 90кг ОБЩО тегло. Следователно ще правиш клек на 1 крак с 10кг добавена тежест.
Ако си към 80кг (примерно) и можеш да клякаш с 50кг на 1 крак, то би следвало да можеш да клекнеш с 180кг с два крака :)

10.07.13
20:16

Аааа да вярно. И аз съм един албански риотан. :D

12.07.13
03:52

Клек на един крак, особено с тежест би трябвало да ти повиши силата на класическия клек.

12.07.13
19:01

.

Мнението беше редактирано от Lara Croft на 27.04.15 22:16.

22.07.13
14:28

казано от m373x на 12.07.13, 03:52:

Клек на един крак, особено с тежест би трябвало да ти повиши силата на класическия клек.

Да, а класическия клек с щанга би трябвало да ти повиши силата на клека с един крак... Както и клека с щанга би следвало да повиши силата на клека с щанга... (giggle)

Мартине, сила, издръжливост, експлозивност, гъвкавост...всяко качество се тренира по съответния начин и със съответната методика. И за всяко качество е в сила максимата “if you don’t use it, you lose it”.
Та аз бих добавил клек-скок с тежест към класическия клек плюс задължително разтягане.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1