12.07.13
11:50
При упражнението повдигане на щанга към гърдите (upright row) кое според вас е за предпочитане за един начинаещ - повече повторения (например 2х20) или повече сетове (напр. 15х5)?
Темата беше редактирана от Kyamil Dzhemal на 12.07.13 11:52.
За един начинаещ това упражнение не е препоръчително. То и за напреднал също.
12.07.13
13:29
казано от Петко К на 12.07.13, 12:29:
Рисково (за раменете) и със съмнителна полза. Поне класическото изпълнение.
Това го четох и в друг форум - посъветваха ме да не вдигам по-високо от средното ниво на гърдите и мисля да опитам. Бих искал да видя повече мнения - какво бихте предпочели ако целта ви е трупане на сила, а не изчистване на релеф- повече повторения или сетове? Аз предпочитам повече сетове, понеже по-лесно влизам във форма (избягвам мускулната треска) и качвам колограми, но дали е правилно?
Мнението беше редактирано от Kyamil Dzhemal на 12.07.13 13:34.
12.07.13
13:33
Аз от близо година не съм го правил, тъй като го осещам като “неестествено” движение...
12.07.13
13:43
Не си споменал целта си, но ако се движиш в този висок диапазон от 15-20 повторения не правиш нищо, освен, че изразходваш някакво количество енергия. Всъщност е ok за заучаване на дадено движение, но ако не си уверен, че правиш вертолета чисто, забрави за повторенията и сериите засега. Да приемем, че не си сигурен в себе си, защото казваш, че си начинаещ (въпреки, че и това трябваше да споменеш). Научи техниката. Ако имаш достатъчно доверие на някого помоли го да ти покаже упражнението, да те наблюдава докато го изпълняваш и след това започни да мислиш дали е удачно да го включиш в сплита си и тренировката си за рамо или трапец, на кое място, брой серии, брой повторения според целта ти и т.н.
Ако го изпълняваш правилно няма да имаш никакви проблеми. Поне за година не усещам някакъв дискомфорт в раменете или някъде другаде, породен от това упражнение, а и винаги използвам тежест, която не ми позволява да надхвърля 7-8 повторения. На мен даде много, най-вече за натрупването на мускулна маса в предното рамо и трапеца. Разбира се, ако искаш да акцентираш някъде другаде, можеш да променяш ширината на хвата, но това го има обяснено в статията за упражнението.
То една тежка раменна преса крие много повече и по-големи рискове от вертолета, да не говорим ако е зад врат. Ако си малоумен всичко крие де.
Докато писах мнението си догатнал за целта си, но няма да редактирам.
Мнението беше редактирано от Noctis Caelum на 12.07.13 13:48.
Много хора нямат проблеми с него (или поне в началото), но като цяло упражнението си е рисково, в сравнение с ползата, която носи, пък и има други варианти
Относно сериите и повторенията - за сила повече серии с по-малко повторения. Но и с 8-10 повторения пак ще качваш сила. Над 12 обаче няма смисъл да правиш. А без да се знае цялата програма, няма как да ти кажем колко серии ти трябват.
Мнението беше редактирано от Петко К на 12.07.13 14:54.
Това упражнение го правя с крив лост- 3х8-10 някъде. Не виждам смисъл повторенията да са повече от 10 или 12. Но като всяко друго упражнение, не знаеш ли как да го изпълняваш, няма смисъл от него.
12.07.13
22:56
Изградих си правилно отношение към упражнението, благодаря за помощта на всички!