Body & mind log: living in a magical reality

Прескочи до:

12.07.13
16:50

казано от Маргарита Манева на 12.07.13, 16:08:

казано от Vic на 12.07.13, 15:42:

казано от Маргарита Манева на 12.07.13, 13:47:

За всички, които правят турски изправяния с лост, суингове с дъмбел, степ ъп с пудовки, и изобщо забиват пирони с отверка:
http://breakingmuscle.com/strength-conditioning/the-killer-app-using-the-right-equipment-for-the-right-exercise

Личното ми мнение - малко кон с капаци е автора. От този тип, за които силовата тренировка е силова, а кардиото е кардио и по никакъв начин не бива да се смесват. Що? Щото ще настъпи библейския потоп.

Няма, естествено да настъпи библейския потоп, но специално за частта за заместването на пудовки с други свободни тежести и обратното съм абсолютно съгласна с него. В повечето случаи не се случва нищо страшно (освен споменатия суинг с лост, който така и ми е трудно да си визуализирам) но просто не е същото упражнение. За босу-то също съм съгласна - имайки опит с него твърдя, че е един безполезен уред, който в общия случай може да бъде заместен с друго, и който неоправдано си зае място при цондиционната подготовка на професионални атлети.

Босу - съгласен. Суинг с лост - съгласен (това искам да го видя, че нещо не мога да го визуализирам). За останалото - не (пак повтарям, че е лично мнение).

В истинска битка острието на ножа може да пробива, върха да отбива удари, а предпазителя да срязва, макар изначално да имат други предназначения. Не виждам причина да се ограничаваш във фитнес догми, при положение, че доказано работи и друг подход.

12.07.13
16:55

Абе то сигурно и орела може да плува като му се наложи, ама въпроса е къде е най-ефективен.

За турското ставане е 100% така...кому е нужно да го прави с лост...за баланс ли, за какво...

Да не говорим за безумните клекове на пудовка и други тъпизми, които генерират какво...?!?!?

Статията е в десетката...ама това за суинга с лост...ама сигурно някой се е пробвал явно:)))

12.07.13
17:20

Аз съм първата, която би застанала срещу догмите, ако видя че има по-добра алтернатива. Но някои неща просто са такива каквито са, измислени отдавна и неподдаващи се на ексцентрични иновации. :)
Ако някой ми разясни ползите от ТГУ, уиндмил, суинг и обръщане с дъмбел вместо с пудовка, и ме убеди че такива има, ще се съглася с него и вероятно ще започна да ги изпълнявам така. Но за сега не виждам причина някой да ги прави. :)

Мнението беше редактирано от Margi на 12.07.13 17:32.

12.07.13
20:35

Добавям за днес:
час Бейсик Виняса, която беше ужасно изпитание за раменете ми

14.30 - домашен течен шоколад*, с добавка - мака*
19.45 - домати, краставици, фъстъчено-кокосов крем*; кафява халва, за която ми помогна Марниа, и ме почерпи с хром и цинк :* ...имаше и друг избор от “служебните” добавки, но се въздържахме 8-)

Мнението беше редактирано от Margi на 12.07.13 20:36.

12.07.13
20:53

За момента аз все още нямам пудовки и нито в залата, където ходя, има.
Суинговете ги правя с дъмбел. Става естествено, просто е неудобно заради хвата.
Турското ставане ми беше показано от инструктор също с дъмбел, просто защото няма пудовки (отново).
Съгласна съм, че нещата трябва да се ползват по предназначение, но не винаги е възможно.

Мнението беше редактирано от Membaris на 12.07.13 20:53.

12.07.13
20:55

Тогава, мисля, удачно е да не се изпълняват. Защо не използваш ски обувки за бягане, като нямаш маратонки...или джапанки?

Мнението беше редактирано от Margi на 16.07.13 09:26.

12.07.13
21:16

Специално за суинга (турското ставане не съм го практикувала кой знае колко) няма никакъв физически проблем да се изпълнява с дъмбел. Просто вместо “дръжка” имаш “глава”! Ефектът не мисля, че е по-различен от този, ако е с пудовка. Нито е грешно изпълнимо.
В крайна сметка, ако си в някоя гора и искаш да направиш силова тренировка, ще посегнеш към това, с което разполагаш, даже и ще преиначиш движенията според това къде си и какво имаш. Един камък или един дървен труп биха ти послужили (говоря най-общо, без примери за определени упражнения). Защо е нужно да се ограничаваме? И нямам предвид да застрашаваме здравето си с изпълнение на грешни движения или опасни такива....

12.07.13
21:28

Суинга е комплексно движение: в нсго участва цялото тяло - задна верига, таз, корем, гръбни еректори, горна част на гърба. Когато хванеш пудовката, позицията на дланите и тежестта на пудовката предполагат отпуснати предмишници и рамене и работа на цялото тяло. Хващайки дъмбел, започваш да стискаш, китките ти са супинирани, предмишниците и раменете ти се включват и гърба ти спира да работи, липсва инерцията и експлозивната тазова екстензия, суинга става упражнение за рамо, бицепс и предмишници.
Така го виждам аз от биомеханична гледна точка. Който както иска да го прави, избора си е ваш, просто споменавамк различията.

12.07.13
21:35

Аз съм се пробвала да правя с дъмбел.Няма нищо общо (dull) Наистина удря ръцете и рамената и въобще на мен ми липсваше въпросната инерция,за която говориш.
А ако става въпрос,аз съм виждала суинг да се прави и с ДИСК :D

12.07.13
21:40

казано от JulsaVena на 12.07.13, 21:35:

Ако диска е от тези с дръжките, варианта е приемлив. Там проблема е с диаметъра на диска, тъй като с нарастване на килограмите се изисква все по-голям разкрач. :D

Мнението беше редактирано от Margi на 12.07.13 21:40.

12.07.13
21:47

казано от Маргарита Манева на 12.07.13, 21:40:

Ако диска е от тези с дръжките, варианта е приемлив. Там проблема е с диаметъра на диска, тъй като с нарастване на килограмите се изисква все по-голям разкрач. :D

Без дръжки,най-обикновен диск 25кила :D Разкрачът беше тип сумо-клек.

12.07.13
21:48

казано от JulsaVena на 12.07.13, 21:47:

казано от Маргарита Манева на 12.07.13, 21:40:

Без дръжки,най-обикновен диск 25кила :D Разкрачът беше тип сумо-клек.

Тогава - :x
Хвата трябва да е бил железен... :D

Мнението беше редактирано от Margi на 12.07.13 21:49.

12.07.13
21:56

казано от Маргарита Манева на 12.07.13, 21:28:

липсва инерцията и експлозивната тазова екстензия, суинга става упражнение за рамо, бицепс и предмишници.
Така го виждам аз от биомеханична гледна точка. Който както иска да го прави, избора си е ваш, просто споменавамк различията.

Ооо, има има експлозивност и инерция колкото искаш. Да, всеки и свободен да прави това, което намери за добре и на собствена отговорност. Аз си оставам на примера с гората.

12.07.13
22:04

казано от Membaris на 12.07.13, 21:56:

казано от Маргарита Манева на 12.07.13, 21:28:

липсва инерцията и експлозивната тазова екстензия, суинга става упражнение за рамо, бицепс и предмишници.

Ооо, има има експлозивност и инерция колкото искаш. Да, всеки и свободен да прави това, което намери за добре и на собствена отговорност. Аз си оставам на примера с гората.

В гората последното, което ще правиш са суингове. А нали се сещаш, че има разлика дали ще ги правиш с 5-килограмови гирички или с 20…
Примера с отверката и ски обувките са по-уместни в случая. ;)

12.07.13
22:19

Аз не ги правя с 5 кг. гириЧки (в залата). ;) Всеки с мнението си, разбрах теб, мислех, че и ти мен си ме разбрала... Не мога да се ограничавам за някои движения просто защото нямам пудовки, при положение, че наистина има алтернатива.

Мнението беше редактирано от Membaris на 12.07.13 22:20.

13.07.13
06:42

Вероятно мнението ти е подкрепено от дълги години личен опит и работа с хора. ;)

13.07.13
12:00

? Нужно ли е отново да се намесват дъъъългите години опит...???
Хубав ден, Марги! Наистина!

13.07.13
19:15

казано от Membaris на 13.07.13, 12:00:

? Нужно ли е отново да се намесват дъъъългите години опит...???
Хубав ден, Марги! Наистина!

Когато (ако) ги натрупаш и почетеш поече, ще разбереш колко са важни.

13.07.13
20:01

Наистина удря ръцете и рамената

(handshake)

13.07.13
20:29

Ето я и ревизията на днешния ден:
Събота, 13.07
Движение:
Разходка до Правец, където много се изкефих на първенството за ветерани - измежду другите имаше много сладки хора на 70-80 години, които се бяха събрали след има няма половин век от най-силните си състезателни години да побягат, скачат и хвърлят гюлета.
Нашето семейство беше представено достойно с първо място на 100 м (в друга възрастова група, но все пак извън класиране). (party)
1-2 поздрава, колкото да се раздвижа
Плаж

Добавки:
ензими, крилово масло, МСМ, силиций

Храна:
06.30 - таханово бъркало*
11.30 - шейк* от магданоз, лимон, конопено масло, подправки; 2 фпх* с шарлан* и подправки
следобед - спрайт с мента
вода с лимон и МСМ
16.00 - останалите 2-3 хапки от тахановото бъркало*
18.30 - салата домати*, краставици*, тиквички*, лук, шарлан*; хумус*; два вида халва; коктейл

Мнението беше редактирано от Margi на 13.07.13 23:20.

13.07.13
20:46

Ба, как го написа:)
Аз бягах с тези, които имат 34 навършени.
Имаше 4 яки момчета, те си бягаха и за мъже да републиканското де.
Получи се хубаво бягане. На финала всички се поздравявахме и яко лафове. Явно с напредването на възрастта, всичко става за кеф и без ония искри и мръсни погледи на реп-а за мъже:)
Догодина, вече ще участвам официално:)

13.07.13
20:52

Исках да те похваля, едновременно с това да споделя възхищението от спортния ентусиазъм на старчетата, не знам как си го разбрал... :*

14.07.13
18:37

Неделя, 14.07
Движение:
поздрави А + В
малко работа по най-дребните детайли
...това по време на хелиотерапията (sun)

Добавки:
след ставане -  Б9, Б6, метил-Б12
през деня - 5000IU вит. Д, 5000IU вит. А
с вечерята - ензими, крилово масло
след вечеря - хром
после - магнезий, йод, цинк
преди лягане - МСМ + силиций

Храна:
07.30 - таханово бъркало*
11.30 - пъпеш
12.30 - шейк от рейши*, мака*, какао*, родиола*, мед*
16.00 - пъпеш
18.00 - (d) , салата домати*, краставици*, лук, шарлан*, пиперка; 1 и 1/2 фпх* с авокадо и подправки; домашен течен шоколад*; 2 хапки кафява халва
21.30 - шепа кайсиеви ядки

Мнението беше редактирано от Margi на 14.07.13 21:34.

15.07.13
19:23

Понеделник, 15.07
Движение:
сутринта:
загряване на китки, глезени
Ащанга 1 - само една поза пропусната, още ми дърпат коленете - общо - час
следовед:
Бейсик Виняса - час

Добавки:
БЦАА; крилово масло, ензими, МСМ

Храна:
08.00 - рейши*/родиола шейк*
12.00 - домашен течен шоколад*
14.00 - мака*/какао шейк*
18.30 - салата* (като вчерашната), сухари* с авокадо; магданоз*, 1 пиперка; домашен течен шоколад*; кафява халва - към 120 грама (blush)
20.00 - сухар* и 1/2 пиперка

Сънувах че правя първа серия Ащанга, обаче нещо ме дърпаше надолу и все се спъвах на винясите. После трябваше да правя масаж, но излях всичкото олио върху човека. За капак финансовият директор на стария хотел ме викаше пак на работа, пък аз нещо му крещях насреща и му казвах че е голям изрод (което не е лъжа). :D Събудих се с някакво много неприятно усещане за провал. :D Скоро не бях сънувала толкова много идиотщини на един път.

Мнението беше редактирано от Margi на 15.07.13 22:40.

15.07.13
22:37

Добре,че си ги споделила сънищата,щото нали знаеш..ако не ги споделиш се сбъдват (wait) :P :D..Верно...много нещо наведнъж си сънувала..

16.07.13
16:50

Вторник, 16.07
Движение:
упражнения за китки, глезени и таз
поздрави А+В
няколко стойки на глава
следобед във фитнеса, колкото да не заспя, а и да си рехабилитирам малко бедния гръб след масажите:
А1: 3х8 гребане с дъмбел с една ръка
А2: 30-тина сек висене на шведска стена
В1: 3х5 уиндмил @12ката
В2: стойка на една ръка
С1: 3 х 10 хип хайк
С2: 3 х 8 лакетно раменни ротации
малко пуш пулове с усуквания между сериите

16.07.13
18:33

Пропуснах да спомена, че последните дни се мачкам доста активно на фоум ролера, ротаторите ми не спират да прескачат и хрупат. ;(
Преди лягане може пак да се понамачкам. :)
Едно става ясно - Ащанга 2 + правене на масажи...не става - гърбът ми е на мармалад. ;( ;( ;(

Добавки:
крилово масло, ензими, хром, МСМ

Храна:
08.00 - таханово бъркало*
11.30 - шепа бразилски орехи и 2 лъжички домашен течен шоколад*
13.30 - изорей
16.00 - 2 праскови
17.30 - мислех да отида към стадиона да поразтегна на слънце, обаче беше облачно, та си збърках коктейл* (d)
18.00 - салата: домати, краставици, лук, пипрека, шарлан; брускети* (с които почти си счупих всички кътници); 70-тина гр пълнозърнести бисквитки*; 100-тина гр кафява халва (трябва да спра да я купувам (envy) )

Мнението беше редактирано от Margi на 16.07.13 18:37.

16.07.13
20:00

Марги, ще ти досадя малко с няколко въпроса :D
Наканил съм се тези дни да купувам сурови какаови зърна и може би чиа, засега от Зоя.бг (от там съм купувал разни неща и съм доволен).

Тааа, да си дойдем на думата :P Виждам счукани зърна, цели. . .цените варират на всичките видове.Като изключим разфасовките, какви са другите разлики и на кои да се спра ? С чиата нямам кой знае какви дилеми, обаче това какао :D

Ако не искаш да спамим дневника, може на ЛС.

Мнението беше редактирано от Иван П. на 16.07.13 20:10.

16.07.13
20:42

Аз лично си купувам Rio Caribe Superior, ценово идва най-изгодно. Вкусово има известна разлика, но не бих казала че някой вид превъзхожда осезаемо друг. Купувам цели зърна и си ги меля в кафемелачката на блендера.
Иначе хранителните качества няма как да ги съпоставиш. Те зависят най-вече от възрастта на какаовото дърво, и от това дали е култивирано или диво (някои производители засаждат фермите си с възрастни дървета, пренесени от естествената им среда), но това е нещо, което няма как да знаеш когато купуваш зърната.
И за какаото и за чиата - предпочитай по-тъмните видове.

16.07.13
20:57

Въпросното “Rio Caribe Superior”, къде може да се намери ?

Мнението беше редактирано от Иван П. на 16.07.13 20:57.

16.07.13
21:19

Мисля, че е почти навсякъде, където има насипно какао. В Зоя може би го имат. Вносител са му Гайо, Пловдив (виж дали това ще ти свърши работа).
Ориентирай се по цената - повече от 35-6 лв за кило е много, сорта не е толкова определящ, поне за момента, докато не са започнали да продават масово генно модифицирано какао (защото симпатягите от Марс - шоколадите, не планетата и тва се опитват да направят).

Мнението беше редактирано от Margi на 16.07.13 21:27.

16.07.13
21:34

Ясно, Марги :)
Благодаря ти много !

16.07.13
22:38

Та за мурсалския чай, положението е драматично :)
С две думи, ако искаш див мурсалски чай: форда, родопите, береш и пиеш :/

16.07.13
23:49

казано от Дилян на 16.07.13, 22:38:

Та за мурсалския чай, положението е драматично :)
С две думи, ако искаш див мурсалски чай: форда, родопите, береш и пиеш :/

Ахааа...виждам някой се е завърнал с набран мурсалски чай. ;)

17.07.13
09:11

Разходихме се по една скалиста поляна пълна с мурсалски чай, но реших че по добре да съпортна бабите и да си купя от тях. Обаче като се загледах всички баби и дядовци в радиус 100 км продаваха “планинските” билки и сладка опаковани по един и същи начин, в едни и същи пликчета, на едни и същи цени, с еднакви етикети даже :) После питах един местен той ми разказа за родопската мафия на билките :)

17.07.13
09:28

Мдааа...всчико е за туристи. ;) Ако не познаваш хората, ще платиш наоправдана сума пари за нещо с неясен произход.

17.07.13
19:18

Сряда, 17.07
Движение:
след ставане - мачкане на ролера - основно гръб о ротатори
сутринта - Ащанга 2 - частично
следобед - малко разтяжки + час Бейсик Виняса

Добавки:
след ставане -  Б9, Б6, метил-Б12, DHEA
през деня - 5000IU вит. Д, 5000IU вит. А, малко БЦАА, изотон, аргинин
с вечерята - ензими, крилово масло
след вечеря - хром
после - магнезий, йод, цинк
преди лягане - МСМ + силиций

Храна:
08.30 - рейши*/родиола* шейк*
10.00 - таханово бъркало*
18.30 - салата - като вчерашната; пълнозърнести макарони* със зелен сос*; 6-7 обикн. бисквити РК с мед*; 2 хапки кафява халва
20.30 - домат* с черен пипер; още няколко бисквити, без мед

Мнението беше редактирано от Margi на 17.07.13 20:38.

18.07.13
17:52

Четвъртък, 18.07
Движение:
мачкане на ролера
упражнения за китки, ходила, глезени, таз
Ащанга 1 - отново с 2-3 пропуснати пози, заради коляното (sweat)
вечерта - мачкане на ролера

Добавки:
крилово масло, ензими, МСМ

Храна:
08.00 - мака*/родиола*/кокосов* шейк*
10.00 - 5 сливи
11.00 - сок от лимон с мед*, жен шен, джинджифил
13.00 - 5 сливи
15.00 - 5 сливи (явно това ми е дозата за днес)
18.00 - (d)
18.30 - салата* - стандартната+босилек; 10-тина маслини; кафяв ориз* с подправки и люта чушка; ядков течен шоколад*; кафява халва
.
И да се похваля: Дилян и Петя ми подариха жив мурсалски чай, така че ако не успея да го унищожа, догодина ще пием от него
+това имам подарък и Азорски светлозелен чай, та с чайовете съм ОК за доста време. (sun)

Мнението беше редактирано от Margi на 18.07.13 18:54.

19.07.13
16:57

Да не забравя...
Та въпросът ти за онези пчели, е разгадан.
Това, с което щяхме да се борим довечера(по-точно гражданска защита) не е гнездо на оси, а страхотно поддържано гнездо на пчели, дето е пълно с мед:)
Оттам и затам са били рояците пред прозореца ни.
Не можело обаче да се премахне току така, защото били защитени животни и сега специален пчелар щял да дойде да отведе семейството, някак си...

Това го пиша в случай, че ако забележите огромна черна маса в ъгъла на терасата на съседката си, която не е излизала на терасата си поне 20 години, не се притеснявайте. Или са оси(гадно), или са пчели(супер)...:)))

Ако си бяхме замълчали и образовали, можеше да си имаме био-мед Маргииииии....сега ще ни вземат пчеличките...а са ни точно под прозореца били:)))

Баси филма, в баш центъра на града...истински БИО кошер:)

19.07.13
17:31

казано от slavko на 19.07.13, 16:57:

Това го пиша в случай, че ако забележите огромна черна маса в ъгъла на терасата на съседката си, която не е излизала на терасата си поне 20 години, не се притеснявайте. Или са оси(гадно), или са пчели(супер)...:)))

Хахах, яко. Едно време - може би преди 20-тина години, гледах как се рои един кошер пчели и помагах на дядо ми да хване рояка. Много впечатляващо беше...

Мнението беше редактирано от Петър на 19.07.13 17:31.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1