Тренировка за отскок

17.11.09
16:58

Може ли да ми представите някакви тренировки за отскок, тренирам волейбол от 6 години в момента съм на 16 години 188 см 69 кг.

17.11.09
17:07

Най-добре се посъветвай с тренера си. Аз бих ти препоръчал “air alert 3”, подскоци с щанга, скачане на въже(ама както трябва), спринтове...

17.11.09
17:40

точно .. за волейбола се иска само 2 крака отскок .. иска се сила в краката ... пробвай air alert nqkoi ...  щанги  и раоти.. аз моя отскок от 2 крака го дигнах от air alert 2 ,  и клекове успех...  друго да ти кажа че сллед  тежък трен за отсок е много важно възтановяването да има ефект , както гледам си доста лекичък .. лесно ще напраиш отскок

Това air alert не е ли кофти за ставите?Пробвай тежък клек под 5-6 повторения,клякаш бавно и изправяш възможно най-експлозивно.Тренирай и за прасец,пак с тежко.
Всъщност може би се бъркам с това air alert, какво точно е това упражнение

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 17.11.09 18:15.

17.11.09
19:22

казано от IronFreak на 17.11.09, 18:12:

Това air alert не е ли кофти за ставите?Пробвай тежък клек под 5-6 повторения,клякаш бавно и изправяш възможно най-експлозивно.Тренирай и за прасец,пак с тежко.
Всъщност може би се бъркам с това air alert, какво точно е това упражнение

Аir alert не е упражнение, а програма с много упражнения, която е доста тежка и трудно се изкарва до край! Все пак не мисля, че натоварва много ставите.

17.11.09
20:15

air alerta е безвредна стига да загряваш добре... състои се от ралзични подскоци със собсвтено тегло

17.11.09
20:22

казано от radoslav1 на 17.11.09, 20:15:

air alerta е безвредна стига да загряваш добре... състои се от ралзични подскоци със собсвтено тегло

Точно така! Загрееш ли добре, няма проблем! Аз съм я изпълнявал и с тежести на краката. Започваш с леки подскоци на въже примерно, малко тичане, стречинг също може и GO!

Като все още действащ състезател с доста години стаж зад гърба си, ще си позволя да те посъветвам за някои неща. Отскокът е качество, което е следствие от комбинацията на много компоненти в тренировъчния режим. Повишаването му става бавно и за броени дни можеш да прахосаш месеци труд. 10 сантиметра по-висок отскок са резултат от доста усилия... и разбира се - не си мисли, че ще можеш да го поддържаш non-stop в максимум. Отскокът се подчинява абсолютно точно на правилото за влизане във върхова форма и неизбежния спад след нея. Трудно би могло да се фиксира конкретна програма за отскок, тъй като тя трябва да съдържа множество разнообразни упражнения и натоварвания. Ще се опитам да ти дам няколко насоки все пак...

1. Силова подготовка - работи за квадрицепса и прасеца. Избягвай специалното и изолирано натоварване на задната бедрена група с фитнес, защото това ще намали и забави резултатите. Препоръчвам полуклек (90 градуса между бедрото и подбедрицата) с щанга на гърба. Клякаш относително бавно, след което рязко изтласкваш нагоре + повдигане от прасците. Пълен клек не е нито нужен, нито по-ефективен. Не забравяй напади в различни посоки и качване върху стол (или нещо подобно) с щанга на гърба. Важен детайл - коремна преса. Ако си тръгнал за отскок, коремната преса трябва да ти бъде желязна. Прави всички видове упражнения за корем, за които се сещаш.
2. Атлетика - трябва ти бързина и издръжливост. Подходящи са къси спринтове (не повече от 8-10 метра) с максимално бърз старт. Всякакви видове отскоци са препоръчителни - от въженце, през скрин (или друг подобен предмет, по-висок от стол) до последователни отскоци високо-долу-високо. Стълбите са също чудесна идея - както за спринтове нагоре, така и за отскоци през няколко стъпала. Задължително тичане (може и пътечка на закрито), разнообразявай със степер и не пипай велоергометър (заради задната бедрена група).

Като цяло принципът на подготовка е следният - за един относително кратък период (2-3 седмици) се прави една солидна основна физическа подготовка - само щанги и силови упражнения. След нея приоритет се дава на атлетиката, щангите не се спират, но се намаляват (като честота и натоварване). При всички случаи координирай всичко с треньора си, за да не се окаже така, че когато отскокът ти трябва най-много, да го няма. Внимавай с претоварването - то ще те забави допълнително, ако го допуснеш. На кратко е това... питай смело в случай, че те интересуват повече подробности. Трудно ми е да ти дам конкретни упражнения и натоварване, защото не познавам физиката и моментните ти възможности.

19.11.09
13:03

благодаря ви много за мненията! :) Имам още един въпрос.Ще ми помогне ли креатин  по някъкъв начин и има ли проблеми да го взимам?  Става въпрос за Креатин монохидрат на Нутренд.

Мнението беше редактирано от DevilHealer на 19.11.09 13:15.

казано от DevilHealer на 19.11.09, 13:03:

Ще ми помогне ли креатин  по някъкъв начин и има ли проблеми да го взимам?

Няма принципен проблем да приемаш креатин. Не мисля, обаче, че е наложително. Ако изобщо трябва да прибягваш към хранителни добавки, то нека да бъдат протеин или аминокиселини (комплексни или ВСАА). Хранителният режим на един спортист е по-важен от приема на хранителни добавки, т.е. оптимизирай храненето, а после (ако има нужда или търсиш още по-високи ризултати) - добавяш и суплементи.

24.07.13
10:55

Здравейте !

Надявам се някой да ме посъветва относно програмата Air Alert 3 ( линк- http://basketball-bg.com/jump/airalert3.php ). Въпросът ми е дали мога да се натоварвам допълнително като ходя да играя Волейбол на различни места. Тоест, вреди ли играта в ден на тренировка ? До този момент съм на 2рата седмица от програмата и почти всеки ден излизам да играя, като не усещам излишно натоварване.
Моля за съвет и благодаря предварително !

01.08.13
00:17

E ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1