18.07.13
20:41
Кои според вас са най-добрите марки заквасена сметана? Всеки ден ям по 1 кофичка и често ми се налага да взимам различни марки.Общо това са впечатленията с които съм останал:
Елби - Най-добрият вариант според всички,с които съм говорил,но почти не я намирам.Мисля,че само във Фантастико се предлага,но обиколих 5 и в нито 1 магазин нямаше...
Бор-Чвор - Много противоречиви мнения,някои казват че е боклук,други че е най-добрият вариант след Елби-то...
Боженци - същото като Бор-Чвор
На Баба и Данон - слагам ги в една категория,защото мисля,че производителят беше един и същ ? За тях май само негативи съм чувал...
Пилос - не знам за нея,но е ужасна на вкус.
Мегле - същото като Данон,никой не я препоръчва.
Общо взето това са марките,за които се сещам.Има ли някакъв “тест”,който може да се направи,за да се види кой е най-добрият вариант? Има ли други видове сметана по 30% освен Елби-то и къде по дяволите да го намеря ?
И аз съм я закъсал за Елби-та, че оправям по 3 на ден, но нещо наистина ги няма вече. Днес уж потърсих фирмен магазин в Младост 4, но без успех - http://www.lbbulgaricum.bg/ . Мисля утре просто да им звънна и да разнищим мистерията.
Иначе доколкото съм запознат, няма други 30%-ви, а всичко 20%-во е някаква боза. Има и 40%-ва “Роса”, но съм виждал само в Шумен и то инцидентно. Това вече е брутално и бие повече на масло, че и нещо като каймак има :D. Но стига wishful thinking…
Мнението беше редактирано от Желязото на 18.07.13 21:08.
Аз съм доволен от тази на Боженци, но я взимам само за глезотия. Маслото, сланината и маста излизат доста по-изгодно.
казано от Intolerante на 18.07.13, 20:41:
Елби - Никога не съм я пробвал...то и не съм я виждал
Бор-Чвор - нито един техен продукт не купувам откакто преди две години избухна скандалът с растителните мазнини в продуктите на една пловдивска фирма - ако не знаете - това е “Бор-чвор”
Боженци - Тази е най-яката според мен - различава се на вкус от останалите - накиселява и много напомня на цедено кисело мляко. От нея купувам основно
На Баба и Данон - не ме кефят
Пилос - всички продукти на Лидл са много зле :)))
Мегле - не съм я пробвал :)
Мнението беше редактирано от Петър на 18.07.13 21:59.
19.07.13
17:23
Аз пък на Елби я виждам на доста места.
И на мен тя ми харесва най-много, тази на Бор-Чвор е доста по-евтина от другите като цяло.
19.07.13
19:12
Преди 5 години, когато работех в ЦБА на витрината с млечни продукти знаех от вътрешни източници, че в продуктите на Боженци няма нищо истинско, както и Бор Чвор и Данон. За 5 години може да са се променили нещата, но все пак това е България така че...
19.07.13
19:28
казано от Hristiyan Spasov на 19.07.13, 19:12:
Преди 5 години, когато работех в ЦБА на витрината с млечни продукти знаех от вътрешни източници, че в продуктите на Боженци няма нищо истинско, както и Бор Чвор и Данон. За 5 години може да са се променили нещата, но все пак това е България така че...
То на Боженци си пише даже мисля.
19.07.13
20:10
Къде го намираш Елби-то ? Мисля,че в големите вериги само във Фантастико уж го има,но и там не съм виждал...
И аз от Фантастико пазарувах, днес видях и Боженците, че са си написали мляко на прах... Явно ще се минава на масло и сланина
20.07.13
22:21
казано от Intolerante на 19.07.13, 20:10:
Къде го намираш Елби-то ? Мисля,че в големите вериги само във Фантастико уж го има,но и там не съм виждал...
Видях фирмен магазин на Елби в района на Румънското посолство.
п.п. можех и по скайп да ти го напиша.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 20.07.13 22:22.
Иначе намерих днес фирмения магазин в Младост 4 на пазара там, така че има и явно нещо Фантастико са спрели нещата. Там е и доста по-евтино :)
То е относително, но все пак са за левче срещу 1.25 на ФФ, всяка пета ти подаряват все едно
Мнението беше редактирано от Желязото на 23.07.13 21:17.
До преди няколко месеца ядях по 1 кофичка на ден.
Харесвам най-много На Баба.
Бор-чвора е ужас, направо мирише на палмово масло.
Взимал съм си от Метро 5кг 35%, беше добра на вкус.
Елбито не съм го пробвал, но мисля че като производител са добри. Бил съм в базата им в Орландовци и определено са на ниво, друг е въпроса какво точно слагат в продуктите си.
Сега съм намалил на 1 седмично, консумирам за кеф - това ми е храната за чийтинг.
24.07.13
14:38
Наскоро изядох една кофичка 900гр на Пилос-не се оплаквам-хареса ми .
Като човек, който работи в безопасност на храните мога да ви успокоя, че всичко което съдържа един продукт си го пише на етикета-никой не крие какво слага. Въпрос на предпочитание какво качество ще си купиш, но едно е сигурно-нито е вредно, нито е изкуствено.
контролът още от млекосъбирателните пуктове и мандрите за мляко е е строг-нали разбирате, че кравите дават еднакво мляко навсякъде в българия? различните вкусове и консистенция са резултат от различно производство. няма никакъв повод да си мислите, че някой ще ви “мине” с нишесте и бяла боя. ;)
Ти нали не си мислиш,че млекопреработвателните компании правят млечни продукти от 100 % мляко !? Особено тези дето предлагат сирене по 3-4-5 лв примерно...
24.07.13
14:46
не рзбира се-затова има “сирене” и “млечен деликатес”. Слага се заместители, но както казах всичко се пише на етикетите-затова-въпрос на предпочитание. Мога да те уверя, че ако се открие неописана съставка, последствията ще са сериозни. Освен това реалната цена на килограм сирене е около 2-3 лв, икономистите да сметнат при кого отива четворната печалба.
Всяка млечна ферма от 1-ва категория в момента продава мляко от 65 до 90 ст. за литър... 6 л. ‘’влизат’’ в кило сирене, по-нататъшното оскъпяване не го знам точно колко е,но го има.
Съгласен съм за 3-4-ната печалба,но тя не идва от истинско сирене :)
24.07.13
14:57
е,скоро всички ферми стават първа категория с отговарящо мляко или ще се преустроят в месодобив. така че бб-тиймърите да спят спокойно. ;)
мда, млякото се изкупува на 30-35-максимум 40ст -за съжаление на родните овчари
казано от Queen Kobra на 24.07.13, 14:46:
Слага се заместители, но както казах всичко се пише на етикетите-затова-въпрос на предпочитание. Мога да те уверя, че ако се открие неописана съставка, последствията ще са сериозни. Освен това реалната цена на килограм сирене е около 2-3 лв, икономистите да сметнат при кого отива четворната печалба.
Човек, не знам наистина ли вярваш в това което пишеш ? Купуваш ли си сирене изобщо ? Единственно сирената над 12лв. го докарват и пак няма гаранция какво са сложили вътре. Сирене с надпис на етикета за съдържание само на : мляко, закваска и сол тръгва от 6 лв. нагоре, след продуктите с растителни мазнини (официално обявени) по 3-4лв. Е да, ама докато стигна до цената от около 12 лева за килограм, всичкото сирене си е чиста помия, без значение от еднаквото съдържание по етикет. При кашкавалите положението е същото ! При прясното и киселото мляко също ! Не знам за какви последствия може да си говорим, като това не е от днес или вчера а от години.
Че аз като се замисля, от магазина не съм ял истинско кисело мляко, от едно време, когато ходихме със стъклените буркани до копа.
Мнението беше редактирано от zvvsip на 24.07.13 23:12.
28.07.13
21:02
Днес си взех на Бор-Чвор да я пробвам и на мен даже много ми хареса.
казано от Queen Kobra на 24.07.13, 14:38:
Наскоро изядох една кофичка 900гр на Пилос-не се оплаквам-хареса ми .
Като човек, който работи в безопасност на храните мога да ви успокоя, че всичко което съдържа един продукт си го пише на етикета-никой не крие какво слага. Въпрос на предпочитание какво качество ще си купиш, но едно е сигурно-нито е вредно, нито е изкуствено.
контролът още от млекосъбирателните пуктове и мандрите за мляко е е строг-нали разбирате, че кравите дават еднакво мляко навсякъде в българия? различните вкусове и консистенция са резултат от различно производство. няма никакъв повод да си мислите, че някой ще ви “мине” с нишесте и бяла боя. ;)
С риск да ми дойдеш на проверка :D , ама да кажа, че това не ми се струва вярно. Като си купувам мляко от различни места, за домашно говоря, млякото е много различно на вкус, и на прясно да го оставя, и на кисело да го заквася, и да го пресека за извара/сирене. Породите са различни и дават различна масленост дори, сигурно има значение какво пасът дори..
07.08.13
15:02
FaceOff, нямам предвид млякото, което можеш да си купиш на дребно от бабата пред блока-ТАЗИ ПРОДАЖБА Е НЕЗАКОННА (само информирам :). Освен че е забранена от закона да се продават животински продукти без регистрация и документи за произход, никой не може да ти гарантира неговото качество. Повярвай ми-дори да изглежда и мирише добре, едно прясно мляко престояло на повече от 6 градуса отдавна е минало критичния общ брой микроорганизми на милилитър :) какво остава за тези, които до обед разкарват пластмасовите бутилки на жегата :)
да, пашата най-вече определя масленост, вкус, плътност и пр. Само че това мляко от всяка кравичка се събира в МСП -млекосъбирателен пунк, където вече се изследва всяка партида и се търсят средни стойности по показатели.
каквото има в кутията го пише на етикета-въпрос на избор
Не съм малоумен да си купувам мляко от бабите на пазара! Купувам си от едно място в София, което съм сигурен, че има лиценз и е съвсем законно, преди години дори кравите им пасяха в един краен софийски квартал, сега са малко извън София, но все пак говоря за поне 20тина и повече крави, и по-рядко от едно място в провинцията, магазин за хранителни стоки, собствениците на който имат кравеферма, мандра и т.н. И така, вкусът от едното място си е еднакъв всеки път, както и от другото, но помежду си са доста различни! Би ли ми казала на какво се дължи това, щом според теб няма мандра в България, в която млякото да има различен вкус от която и да било друга, защото всичкото мляко било еднакво??
07.08.13
16:54
поздравявам те за качествения избор, но кога съм казала че има еднакъв вкус??? не ми изопачавай думите, моля. имам предвид, че си има изисквания за показатели, които трябва да се постигнат. вкуса си е отделен показател-органолептичен анализ се нарича, но ЗА ЩАСТИЕ :) не се е стигнало до там да се проверява всяка партида мляко по вкус :) :) :)
Не мисля, че съм изопачавал думите ти, погледни подчертаното в червено и следващото изречение в по-горният ми пост. Може и да не съм те разбрал правилно, но това точно беше и причината да се включа тук :)