Моля за мнения - модифициран "Февруарски цикъл"

29.07.13
12:01

Здравейте,

Ще се представя с няколко думи – в момента съм на 27, тренирам от 5-6 години, но с много чести и продължителни прекъсвания. В момента тренирам от февруари-март без прекъсване. 96-97 килограма съм, като предварително ще уточня, че килограмите ми в момента не отговарят на силата – в момента ми е като на по-малък човек J, което се дължи и на сравнително високия процент мазнини – около 15-20%. Ежедневието ми не е динамично като изключим залата, работя на бюро, чат-пат (2 до 3 пъти седмично) правя сутрин кардио по 20-ина мин. Храня се 4-5 пъти дневно, в момента с не-големи порции, но за сметка на това основно качествена храна и почти никакъв джънк. Старая се да спазвам принципите на „Зоната” (за тези, които не я познават, основният й принцип е горе долу еднакви пропорции на макро-елементите във всяко хранене – белтък, мазнини и въглехидрати. Напоследък гледам въглехидратите да са една идея по-малко, защото съм мазничък. Иначе ям три-четири вида месо на седмица, винаги с включена риба в менюто, много млечни продукти – основно кисело мляко и извара, зехтин, ядки, салати почти с всяко ядене, при въглехидратите не се ограничавам откъм източника им, включително било то и сладко, а по-скоро откъм количество. Това е хранителния ми режим за постоянно, а не за конкретната тренировъчна програма и смея да кажа, че се чувствам добре с него и не ме ограничава по-никакъв неприятен за мен начин, което считам, че е важно.

Следва подробно изложение на тренировъчната ми програма. Взаимствано е от „Февруарски цикъл” от програмите в сайта, стори ми се нестандартна и подходяща за мен, тъй като не обичам еднаквите седмици, а тук цикъла е двуседмичен, тоест се повтаря 2 пъти в месеца, вместо обичайните 4 пъти (когато имаш 3-4 тренировки в седмицата и следващата седмица са пак същите 3-4).

Модифицирал съм я леко, според моето тяло и горе долу са обособени два цикъла – тренировъчни дни от 1 до 4 са с по-голям обем и малко по-ниски тежести, за плътност и издръжливост, докато тренировъчни дни 5 до 8 са по-скоро силови, с по-малко повторения и повече килограми. Знам, че е малко нестандартно, но така ми се струва интересно – тренирам по същата програма и в момента, но с упражнение – две, по-малко на тренировка, а сега искам малко да ги засиля, защото си тръгвам не-изморен от залата. Също така, в този си вид програмата ще обособява по-ясно силовите тренировки, от обемните, от колкото го правя в момента.

По-няколко думи за различните групи – гърди и ръце са ми слаби групи, имам много малко сила в гърдите (което си личи и от килограмите, с които вдигам – макс 80-90), сравнително мазни са и много трудно качвам сила, което ми е проблем.

Ръцете също са ми сравнително слаби, трудно качвам сила, а още по-трудно плътност и обем (което не беше така, когато бях по-малък, но уви).

Краката са ми традиционно силна група още от дете, когато почти постоянно карах колело. Проблема е, че стават прекалено обемни, когато ги тренирам сериозно и започвам да си протривам с бедрата панталони и прочие несгоди. Дупарата също е предразположена към лесно качване, за това в упражненията за крака не залагам на големи тежести (преди 2 години кляках с 180, сега със 70), защото единствено искам да ги поддържам в кондиция и да изглеждат оформени. Обем си имат, много малко са и мазнините там.

Гърба и раменете също са ми сравнително силни групи, където максовете ме задоволяват и не мисля, че е полезно за тялото да се минава над някакви граници – тяга макс 130, гребане макс 100, военна преса макс 75.

Не знам дали почивките ще са ми достатъчно, защото до сега тренирах по тази програма, както казах с по-малко упражнения (1-2 на тренировка) и с поне 2-3 дни общо отгоре почивка. Проблема е обаче, че стария ми режим не ме изморява добре – тренирам вечер и после се прибирам и будувам до 1-2, я понякога и до 3 часа, което води до проблем при ставането за работа, която е 5 дни в седмицата.

Като хранителни добавки приемам само пред-тренировъчно – по 1 доза MP Assault, а след тренировка веднага взимам 10-12 грама аминокиселини, като половин час след това се храня. Сутрин на гладно също взимам по 5-6 гр.амино преди закуска.

Ден 1 Обемна крака и коремен пояс:

1 сет (като суперсерия – 1х10 от първото, 1 х 20 от второто, 1 х 20 от третото):

Напади с дъмбели – 3 х 10 – всичките с по 2х15кг дъмбели
  Къси коремни преси с обратен наклон – 3 х 20 без допълнителна тежест
  Извиване от стоеж – 3 х 40 с 15 кг диск

2 сет

Разтваряне на бедра от седеж – 3 х 20 с 40 кг
  Затваряне на бедра от седеж – 3 х 20 с 40 кг

3 сет

Бедрено разгъване – 3 х 15 с 25-30 кг
  Наклони в страни с дъмбел от стоеж – 2 х 15 с 20 кг дъмбел
  Повдигане на пръсти от стоеж с щанга – 3 х 20 с 60-70 кг щанга

Ден 2   Обемна гърди и бицепс:

Дъмбели от хоризонтален лег 4 х 10 – започвам с 2х20кг и завършвам с 2х27.5кг
  Бицепс от стоеж с крива щанга 3 х 8 – с една тежест – крив лост + 2диска х12.5кг
  Кофички  3 х 10 – без допълнителна тежест
  Бицепс – чукчета  3 х 10 – започвам с 2х18кг и завършвам с 2х22.5кг
  Гърди – крос – 3 х 10-12 – започвам с 2х20кг и завършвам с 2х30кг
  Бицепс – концентрично 3 х 10-12 за всяка ръка – с 14кг дъмбел, без да качвам
  Гърди – пек дек – 3 х 10-12 – със 75кг, без да качвам

Ден 3 Почивка

Ден 4 Обемна гръб и трицепс:

Придърпване на скрипец с широк хват 3 х 10 – започвам с 55 и завършвам с 70кг
  Избутване на щанга с тесен хват от лег 3 х 10 – започвам с 50 и завършвам с 70кг
  Гребане с щанга – 3 х 8-10 – започвам с 60кг и завършвам с 80кг
  Френско с дъмбели – 3 х 10 – с една тежест – 2х15кг дъмбели
  Повдигане на щанга за трапец – 3х10 с 80-100кг щанга
  Придърпване на долен скрипец с тесен хват – 3х10 със 70-75кг
  Друго по избор за трицепс – 3х10
  Гръбни преси – 3х15-20 с тежест диск – 10-15кг

Ден 5 Обемна рамо и коремен пояс:

Повдигане на дъмбели от седеж – 4 х 10 – 2х17.5кг до 2х22.5кг
  Руско извиване от седеж – 3 х 20 с 10 кг диск
  Повдигане на дъмбели напред – 3 х 10 – 2х16кг без да променям тежестта
  Повдигане на крака от вис – 3 х 15 без допълнителна тежест
  Задно рамо по избор – 3 х 10
  Друго за рамо – 3 х 10

Ден 6 Почивка

Ден 7 Сила крака, рамо и трапец

Сет 1

Клек – 4 х 10 – не наблягам на тежест 60кг-80кг
  Повдигане на крака от вис – 3 х 10

Сет 2

Мъртва тяга – 4 х 5 – от 90 до 120кг
  Повдигане на крака от вис – 3 х 10

Сет 3

Милитари преса – 3 х 5 с 50-70 кг
  Издърпване на въже от горен скрипец (трапец) – 3 х 6-8 с 60-65 кг
  Молитва – 3 х 6-8 с максимални кг

Ден 8 Сила гърди, гръб и ръце

Сет 1

Повдигане от лег – 6 х 6 – 70 до 90кг
  Пек дек – 6 х 10 с 60кг – за стречинг
  Набирания 6 х колкото мога (в момента 5-6) с под и надвхат редувани

Сет 2

Чукчета 3 х 5 с 25-30кг
  Повдигане на дъмбел от стоеж (за трицепс, със статичен лакът) – 3 х 5 с 20кг

Сет 3

Бицепс с въже от долен скрипец – 3 х 5 с 55-65 кг
  Трицепс избор 3 х 5 с по-висока тежест

Ден 9 Почивка

Ден 10 – повтаря се ден 7

Ден 11 – повтаря се ден 8

Ден 12 Почивка

И от начало

29.07.13
16:30

Ако ти харесва и ще имаш волята и мотивацията да спазваш, добре. Лично на мен ми изглежда прекалено сложно. Ако пропуснеш някой ден, се обърква. Аз лично бих заложил на нещо по-простичко като бутащи/дърпащи/крака или горна/долна част.

29.07.13
16:41

Ами аз и до момента я спазвам, но малко по-кратка, както казах. Не бих казал, че ми е проблем, а дни не пропускам - може да се случи да почивам повече от планираното, но тренировка не пропускам - винаги продължавам от там, до където съм спрял. Това, което ти наричаш сложно, аз наричам разнообразно и за това ме кефи. По-скоро ако някаква конкретна критика, или промяна...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1