30.07.13
00:58
Следя сайта още откакто започнах сериозно да трениирам и затова ще се радвам да споделите мнение за моята импровизирана програма. Осъзнавам, че може би правя всичко наопаки, което е още една причина да се допитам до вас. Първо да кажа какво искам да постигна, тъй като това е основното, по което може да се определи дали правя нещо или не. То всъщност е много просто - да имам стегнато тяло. Не искам обаче да качвам мускулна маса, което може да ви прозвучи малоумно, но в момента тежа около 71-72 кг и съм повече от щастлив от теглото си, затова искам да го запазя такова. Само да уточня, че започнах активно да се занимавам с тези неща преди /вече/ 5 месеца и в началото бях някъде около 85 кг.
Програмата ми е доста еднаква, за съжаление. Ще започна от началото на деня - тичам вече близо 3 месеца /по програмата за начинаещи публикувана в сайта/ по 4 пъти на седмица само сутрешно време, тъй като четох, че тогава използвам предимно резервните количества енергия или нещо такова / : D простете, ако съм “малко” невеж по отношение на терминологията/. Закуската ми се състоеше в продължение на няколко месеца от 500 мл грейпфрутов сок, сега съм я свел до 1 грейпфрут. За сметка на това преди всяко ядене изяждам също по 1 грейпфрут. Не може да се каже, че съм на стриктна диета, но не смесвам белтъчини и въглехидрати, както и много рядко си позволявам да отида в Макдоналдс, да ям тестени изделия или да пия Кока-Кола /и обикновено след това се наказвам с няколко дни стриктно разделно хранене/.
Преди се опитвах да правя упражнения и сутрин /след тичането/, и вечер /преди лягане/. Това страшно ме изморяваше, а и тогава ходех активно на фитнес и катерене, затова реших да изместя упражненията вечерта. Още от началото си създадох една програма, която също много рядко пропускам да изпълня - в момента тя се състои от 6 пъти по 20 лицеви опори, като си слагам краката на леглото, за да създам по-голямо натоварване /или нещо такова/, които се редуват с 2 пъти по 200 нормални коремни преси, 2 пъти по 80 долни коремни преси /демек вдигане на краката/ и 2 пъти по 40 странични коремни преси. Всичко ми отнема някъде около 1 час и май е основната причина, за която пиша в момента това цялото нещо, защото наистина все по-трудно се карам да го правя и знам, че дните ми са преброени, ако не сменя тактиката. Все си мисля, че е твърде малко, тъй като се страхувам от неправилно изпълнение на въпросните упражнения, а пък понякога, когато си мисля, че е твърде много, си казвам, че не трябва да мисля така, за да не тръгна назад, което пък ми е най-големия страх. А и напоследък все повече чувствам обща отпадналост, но когато се видя в огледалото или пък някой ми каже колко съм отслабнал, съм в състояние тази отпадналост изцяло да я пренебрегна.
И да, сигурно прекалено много се филмирам, но някакво като видя колко много съм постигнал, не искам пак да се върна към 85-те кг. Та, ако въобще имам въпрос след цялата тази “драма”, той е - правя ли нещо правилно? И дали може да ми препоръчате някакви упражнения, които да заменят тези... 640 коремни преси на ден /дори и аз се усещам колко е абсурдно голямо числото, и как при това положение правя повече грешки/, че да си запазя килограмите и “стегнатото тяло” /което за тези 5 месеца ходене на фитнес, упражнения и тъй нататък въобще не му личи/? Извинявам се отново, ако звуча доста “невежо” и “глуповато” и напълно ще разбера коментари от типа “абе, момче, ти си мега прост, бе, мой”. : )
Хващаш някоя програма за начинаещи, отиваш във фитнеса и почваш щангите. Правиш си и читав режим на хранене и така. И стегнато тяло без мускулна маса не става.
30.07.13
07:12
Ти самият вече забеляза, че нещата скоро ще станат зле, уморен си вече, защото си израсходил запасите на организъма. Чувстваш се все повече отпаднал, нямаш желание,и т.н. Това изобщо не е добре. Постигнал си голям резултат за малко време, това е добре, но сега малко се поспри, намали темпото. Задръж се на тези килограми. Най-важният фактор е храненето. Упр. са допълнение. Обърни внимание, че и въглехидраните са важни за организъма също, ако си ги пренебрегвал. За програмата, съм съгласен със горният коментар, избери си някоя, няма толкова голямо значение за твоите цели.
Каквото казаха колегите по-горе - >
Само едно допълнение. Когато си правиш програми за хранене и тренировки замислял ли си се за какъв период са?
Ако отговора ти е по-скоро - “Начин на живот. Допада ми и се чувствам добре”. Значи програмата е добра. Ако е по-скоро: “Абе, два месеца ще избутам така” - не става. (Предвид целите, които си поставил.)
30.07.13
10:22
Еми, за... цял живот /ест, ако не стане нещо/, тъй като иначе ще се чувствам зле през времето, когато не правя нищо. Въпросът ми е да мога да я сведа до някакви нормални и разумни граници, а не да се чувствам като пребит през цялото време. Иначе благодаря за отговорите, ако някой има нещо друго да добави, нека /въпреки че и аз осъзнавам как няма какво толкова да се добави по такъв въпрос/. И не, че не ми се ходи на фитнес, пък и някакъв спорт искам да включа, както бях през семестъра, просто много трудно се карам вече - предимно от умората и някакси липсата на мотивация понякога. /породена от умората : D /
30.07.13
10:47
Еми, за... цял живот /ест, ако не стане нещо/, тъй като иначе ще се чувствам зле през времето, когато не правя нищо. Въпросът ми е да мога да я сведа до някакви нормални и разумни граници, а не да се чувствам като пребит през цялото време. Иначе благодаря за отговорите, ако някой има нещо друго да добави, нека /въпреки че и аз осъзнавам как няма какво толкова да се добави по такъв въпрос/. И не, че не ми се ходи на фитнес, пък и някакъв спорт искам да включа, както бях през семестъра, просто много трудно се карам вече - предимно от умората и някакси липсата на мотивация понякога. /породена от умората : D /
мисля, че точната дума е изтощение ;)
Попитах за периода, защото се замислих, колко време ще изкараш със сутрешни кросове на по един грейпфрут. :)
Отдели време да прочетеш из сайта как трябва да се храниш за целите ти.
Ако не можеш да посещаваш зала, направи си собствена разнообразна и приятна програма за домашен фитнес. Тук можеш да откриеш всички упражнения, които са ти необходими. При желание - купи си едни пудовки. Те са гарант за весела тренировка. 8-)
Ако домашната тренировка ти стане скучна - постави си цели. (За пример - когато един ден на мен тотално ми втръсна да правя бърпита в къщи си свалих някакъв безумен US Military фит тест за бърпита и реших че трябва да го покрия. Така не се състезавах с огледалото а със цялата мадафакинг ю-ес армия! ;) )
Успех!
30.07.13
12:59
То не ми е проблем толкова тичането - смисъл някъде по средата и особено в края ми се иска да избия тавана, но иначе си мисля, че се справям сравнително добре - дръпнал съм си един app, за да гледам колко тичам и с каква скорост и съм доволен от резултатите - не са олимпийски, в никакъв случай, но за човек, който получаваше пристъпи, щом потърчеше няколко секунди, са си доста добри. Упражненията по-скоро ме изморяват - просто отнемат твърде много време, според мен и тялото ми, а страховете ми, че не ги правя толкова добре и че дори и да се напрягам на макс, пак ще напълнея /което е адски ирациално, знам, но наистина, наистина не искам да се връщам към онзи дебеланко, който бях преди/, само допринасят към цялата изтормозеност.
Иначе, както казах, редовно вече преглеждам сайта, така че ще си взема някоя програма за начинаещи и почвам. : )