Общи съвети

30.07.13
00:58

Следя сайта още откакто започнах сериозно да трениирам и затова ще се радвам да споделите мнение за моята импровизирана програма. Осъзнавам, че може би правя всичко наопаки, което е още една причина да се допитам до вас. Първо да кажа какво искам да постигна, тъй като това е основното, по което може да се определи дали правя нещо или не. То всъщност е много просто - да имам стегнато тяло. Не искам обаче да качвам мускулна маса, което може да ви прозвучи малоумно, но в момента тежа около 71-72 кг и съм повече от щастлив от теглото си, затова искам да го запазя такова. Само да уточня, че започнах активно да се занимавам с тези неща преди /вече/ 5 месеца и в началото бях някъде около 85 кг.
Програмата ми е доста еднаква, за съжаление. Ще започна от началото на деня - тичам вече близо 3 месеца /по програмата за начинаещи публикувана в сайта/ по 4 пъти на седмица само сутрешно време, тъй като четох, че тогава използвам предимно резервните количества енергия или нещо такова / : D простете, ако съм “малко” невеж по отношение на терминологията/. Закуската ми се състоеше в продължение на няколко месеца от 500 мл грейпфрутов сок, сега съм я свел до 1 грейпфрут. За сметка на това преди всяко ядене изяждам също по 1 грейпфрут. Не може да се каже, че съм на стриктна диета, но не смесвам белтъчини и въглехидрати, както и много рядко си позволявам да отида в Макдоналдс, да ям тестени изделия или да пия Кока-Кола /и обикновено след това се наказвам с няколко дни стриктно разделно хранене/.
Преди се опитвах да правя упражнения и сутрин /след тичането/, и вечер /преди лягане/. Това страшно ме изморяваше, а и тогава ходех активно на фитнес и катерене, затова реших да изместя упражненията вечерта. Още от началото си създадох една програма, която също много рядко пропускам да изпълня - в момента тя се състои от 6 пъти по 20 лицеви опори, като си слагам краката на леглото, за да създам по-голямо натоварване /или нещо такова/, които се редуват с 2 пъти по 200 нормални коремни преси, 2 пъти по 80 долни коремни преси /демек вдигане на краката/ и 2 пъти по 40 странични коремни преси. Всичко ми отнема някъде около 1 час и май е основната причина, за която пиша в момента това цялото нещо, защото наистина все по-трудно се карам да го правя и знам, че дните ми са преброени, ако не сменя тактиката. Все си мисля, че е твърде малко, тъй като се страхувам от неправилно изпълнение на въпросните упражнения, а пък понякога, когато си мисля, че е твърде много, си казвам, че не трябва да мисля така, за да не тръгна назад, което пък ми е най-големия страх. А и напоследък все повече чувствам обща отпадналост, но когато се видя в огледалото или пък някой ми каже колко съм отслабнал, съм в състояние тази отпадналост изцяло да я пренебрегна.
И да, сигурно прекалено много се филмирам, но някакво като видя колко много съм постигнал, не искам пак да се върна към 85-те кг. Та, ако въобще имам въпрос след цялата тази “драма”, той е - правя ли нещо правилно? И дали може да ми препоръчате някакви упражнения, които да заменят тези... 640 коремни преси на ден /дори и аз се усещам колко е абсурдно голямо числото, и как при това положение правя повече грешки/, че да си запазя килограмите и “стегнатото тяло” /което за тези 5 месеца ходене на фитнес, упражнения и тъй нататък въобще не му личи/? Извинявам се отново, ако звуча доста “невежо” и “глуповато” и напълно ще разбера коментари от типа “абе, момче, ти си мега прост, бе, мой”. : )

30.07.13
01:41

Хващаш някоя програма за начинаещи, отиваш във фитнеса и почваш щангите. Правиш си и читав режим на хранене и така. И стегнато тяло без мускулна маса не става.

Carbohydrate

30.07.13
07:12

Ти самият вече забеляза, че нещата скоро ще станат зле, уморен си вече, защото си израсходил запасите на организъма. Чувстваш се все повече отпаднал, нямаш желание,и т.н. Това изобщо не е добре. Постигнал си голям резултат за малко време, това е добре, но сега малко се поспри, намали темпото. Задръж се на тези килограми. Най-важният фактор е храненето. Упр. са допълнение. Обърни внимание, че и въглехидраните са важни за организъма също, ако си ги пренебрегвал. За програмата, съм  съгласен със горният коментар, избери си някоя, няма толкова голямо значение за твоите цели.

30.07.13
10:07

Каквото казаха колегите по-горе - >

Само едно допълнение. Когато си правиш програми за хранене и тренировки замислял ли си се за какъв период са?
Ако отговора ти е по-скоро - “Начин на живот. Допада ми и се чувствам добре”. Значи програмата е добра. Ако е по-скоро: “Абе, два месеца ще избутам така” - не става. (Предвид целите, които си поставил.)

30.07.13
10:22

Еми, за... цял живот /ест, ако не стане нещо/, тъй като иначе ще се чувствам зле през времето, когато не правя нищо. Въпросът ми е да мога да я сведа до някакви нормални и разумни граници, а не да се чувствам като пребит през цялото време. Иначе благодаря за отговорите, ако някой има нещо друго да добави, нека /въпреки че и аз осъзнавам как няма какво толкова да се добави по такъв въпрос/. И не, че не ми се ходи на фитнес, пък и някакъв спорт искам да включа, както бях през семестъра, просто много трудно се карам вече - предимно от умората и някакси липсата на мотивация понякога. /породена от умората : D /

Carbohydrate

30.07.13
10:47

казано от Petyr Toshkov на 30.07.13, 10:22:

Еми, за... цял живот /ест, ако не стане нещо/, тъй като иначе ще се чувствам зле през времето, когато не правя нищо. Въпросът ми е да мога да я сведа до някакви нормални и разумни граници, а не да се чувствам като пребит през цялото време. Иначе благодаря за отговорите, ако някой има нещо друго да добави, нека /въпреки че и аз осъзнавам как няма какво толкова да се добави по такъв въпрос/. И не, че не ми се ходи на фитнес, пък и някакъв спорт искам да включа, както бях през семестъра, просто много трудно се карам вече - предимно от умората и някакси липсата на мотивация понякога. /породена от умората : D /

мисля, че точната дума е изтощение ;)

30.07.13
11:11

Попитах за периода, защото се замислих, колко време ще изкараш със сутрешни кросове на по един грейпфрут. :)

Отдели време да прочетеш из сайта как трябва да се храниш за целите ти.
Ако не можеш да посещаваш зала, направи си собствена разнообразна и приятна програма за домашен фитнес. Тук можеш да откриеш всички упражнения, които са ти необходими. При желание - купи си едни пудовки. Те са гарант за весела тренировка. 8-)
Ако домашната тренировка ти стане скучна - постави си цели. (За пример - когато един ден на мен тотално ми втръсна да правя бърпита в къщи си свалих някакъв безумен US Military фит тест за бърпита и реших че трябва да го покрия. Така не се състезавах с огледалото а със цялата мадафакинг ю-ес армия! ;) )
Успех!

30.07.13
12:59

То не ми е проблем толкова тичането - смисъл някъде по средата и особено в края ми се иска да избия тавана, но иначе си мисля, че се справям сравнително добре - дръпнал съм си един app, за да гледам колко тичам и с каква скорост и съм доволен от резултатите - не са олимпийски, в никакъв случай, но за човек, който получаваше пристъпи, щом потърчеше няколко секунди, са си доста добри. Упражненията по-скоро ме изморяват - просто отнемат твърде много време, според мен и тялото ми, а страховете ми, че не ги правя толкова добре и че дори и да се напрягам на макс, пак ще напълнея /което е адски ирациално, знам, но наистина, наистина не искам да се връщам към онзи дебеланко, който бях преди/, само допринасят към цялата изтормозеност.
Иначе, както казах, редовно вече преглеждам сайта, така че ще си взема някоя програма за начинаещи и почвам. : )

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1