30.08.12
19:58
Занимавам се с футбол на 15 години съм играя крило и много ми трябва БЪРЗИНА . Трябва ми бърз старт и голяма крачка моля ви помогнете . Издържлив съм каквото и да ми дадете , но да има ефект . Благодаря на тези , които ще си направят труда да ми помогнат .
30.08.12
20:04
Упражнение като клека би ти помогнало дава сила, издражливост и експлозивна сила, спринтове на къси отсечки 50м. примерно също са добра идея.Има и още разбира се но няма да се впускам в разширена дискусия.Колкото до голямата крачка, ако краката са ти къси не виждам как ще правиш по-голяма крачка т.е. за голяма крачка си трябват дълги крака. :)
Поздрави !!!
30.08.12
20:14
Има хиляди варианти като упражнения (спринтове, клекове, подскоци...) и използвани приспособления (плиометрични кутии, стълбици...).
Намираш си човек, който да ти направи програмата, като я съчетае с игровата и останалата ти част от подготовката.
И да ти кажат няколко упражнения - няма да постигнеш нищо. ТУк във форума има едно момче, дето още е на ниво упражнения - кое упражнение за какво е.
Постъпи умно и съчетай упражненията така, че да ти дадат ефект, вместо само да питаш кое за какво е.
30.08.12
20:31
Ще те посъветвам да се обърнеш към треньорския щаб и да обсъдите с него каквото те притеснява.Те си знаят работата.Само те те наблюдават всеки ден и могат да ти кажат върху кой компонент да наблегнеш-старт,обръщане,ускорение...Докато течеше подготовката ми в ЦСКА,мога да кажа,че значително всички момчета подобрихме скоростта си за период от около 2 месеца.Ако си я изпуснал ще ти е по трудно.До колкото знам вече би трябвало да сте започнали първенство.Ще трябва да тренираш по такъв начин,че извън тренировъчните ти занимания да не пречат на самите ти тренировки с отбора.Като цяло по време на двумесечната подготовка ни караха да правим най-вече спринтове (говорим за скоростта).След това преминавахме на стълбичка с един крак,с отскоци,с завъртане,преобръщане.Прави много СОВАЛКИ.Изключително са полезни и наблягат точно върху този компонент от играта.Може да започваш дължините с подскок и спринт до някаква точка (обикновено става дума за шапки или конуси).Увеличи силата в краката си.Прави клек,напъди,но най-важните неща са гореизброените.Това,че си издържлив е хубаво.Понякога дори създава впечатление в по късните минути,че си по бърз от момчета,от които всъщност не си,но те са подготвени за не повече от час игра например.Частта с отварянето и затварянето постоянно ме накара да намразя поста като цяло.Беше убийствено,надявам се за теб да не е така след като смяташ,че си подготвен поне там.Затова не се притеснявай ако отстъпваш на някои момчета по скорост.С времето ще ги настигнеш.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Noctis Caelum на 30.08.12 20:37.
30.08.12
20:33
Освен тези неща поработи и над цялостната си физика.Щом си крило ще ти е от полза.
Мнението беше редактирано от Георги Георгиев на 30.08.12 20:34.
Голямата крачка води до по-бързо изтощаване. Бягай с къси движения, стъпвайки на възглавничките на ходилото МЕКО. Старай да вдигаш краката до дупето. Раменете се движат, но ръцете не се кръстосват и не се мятат.
31.08.12
10:12
Скачай на въже,можеш да видиш също тренировъчната програма на един спринтьор и да взаимстваш нещо от там . Препоръчвам ти да не прекаляваш с клекове особено ако са със тежести :)
31.08.12
12:22
Благодаря , ви ще пробвам упражненията дано да има ефект :)
казано от Никола Фингаров на 30.08.12, 20:31:
Ще те посъветвам да се обърнеш към треньорския щаб и да обсъдите с него каквото те притеснява.Те си знаят работата.Само те те наблюдават всеки ден и могат да ти кажат върху кой компонент да наблегнеш-старт,обръщане,ускорение....
В случай, че не си го видял добре :)))))
Това ми се струва доста разумен съвет, да не кажа по-силни думи.
Мнението беше редактирано от Маданеца на 31.08.12 14:07.
31.08.12
15:31
казано от Kristiqn Ivanov на 31.08.12, 10:12:
Скачай на въже,можеш да видиш също тренировъчната програма на един спринтьор и да взаимстваш нещо от там . Препоръчвам ти да не прекаляваш с клекове особено ако са със тежести :)
Е, те спринтьорите основно на въже скачат и не прекаляват с клековете с тежест :D
31.08.12
15:40
Незнам какво точно имаше предвид с коментара си James Hinks, но спринтьорите тренират главно с тежести , като клекът ( с тежести) е едно от основните упражнения ,който правят ;) Jeffrey Lawal-Balogun - Track to London 2012
казано от Ceciii на 30.08.12, 20:08:
Клекове, напади, подскоци в/у кутия, jumping jacks, спринтове с тежест ...
Щи обясня някои неща, като се видим пак...:)
Дългата крачка е разковничето...вземи погледай как бяга Джъстин Гатлин...не, че ще забягаш като него, просто да погледаш една от най-правилните механики на спринт...
Коленете трябва да ти вървят високо...задния ти крак да избутва хубаво и да се разпъва целия, да не си удряш гъза с петите и т.н.
31.08.12
15:54
казано от slavko на 31.08.12, 15:51:
Дългата крачка е разковничето...вземи погледай как бяга Джъстин Гатлин...не, че ще забягаш като него, просто да погледаш една от най-правилните механики на спринт...
Оня ден чух, че дискутират как бягал Болт - имал най-дългата кракча в спринта.
31.08.12
16:00
Нормално той е най - висок
31.08.12
16:03
казано от Kristiqn Ivanov на 31.08.12, 16:00:
Нормално той е най - висок
Не е много нормално. Да дадеш разлика от две крачки на 100 метра е бая ;) Слави, нали така ?
Огромна разлика!!!! На тяхната скорост особено....там няколкото стотин хиляди долара са заключени в няколко стотни от секундата...
Спринта не е точно бягане, а многоскоци...
Затова спринтьорите имат ПОНЕ две скокови тренировки на седмица....в други имат комбинации, преминавания...ускорения, доускорения...препятствия...и още 1000000 неща, дето един спринтьор на ниво финал на републиканско може да ти ги обясни и покаже за няколко минути.
ТАбе клекове си трябват , спринтове си трябват интервално бягане си трябва , скачане на въже , на кутия , стълби и т.н.
Много полезно и навременно включване на славко.Слушай го него за бягането
Мнението беше редактирано от Борето на 31.08.12 16:20.
Скоковете на височина(един път единични- за височина, друг път по 5 в серия, друг по 7 в серия), един път се правят на препятствия с еднаква височниа, друг път с постепенно увеличавща се...
Напади правят рядко, правят качвания в крачка...
По стълби има подксоци от глезени, от един, от два...има високо коляно срещу стълби, има различни комбинации...
Абе, намерете си истински бегачи да Ви покажат...във форум не става:)
Баси якото иначе, как съветвате... клякай тежко, скачай на въже и си спринтьор:)))
31.08.12
23:37
Искам да ви попитам ако правя Клекове и Повдигане на пръсти с тежести може ли да ми спрат разтежа тези упражнения?
казано от Rumen Dimitrov на 31.08.12, 23:37:
Искам да ви попитам ако правя Клекове и Повдигане на пръсти с тежести може ли да ми спрат разтежа тези упражнения?
Категрично НЕ!
01.09.12
21:42
Някои хора ми казват да не го правя , защото ще ми спрат разтежа
А тук други хора (дето сме по-умни, по-опитни и знаещи) ти казваме, че няма проблем.
Ти си решаваш кого да слушаш.
03.09.12
12:34
а да ви питам , Ако тичам и си сложа на краката тежести и тичам с тях може ли това да повлияе лошо на нещо ?
Мнението беше редактирано от Rumen Dimitrov на 04.09.12 20:55.
05.09.12
09:01
Едва ли, но по-добра идея според мен е жилетка с тежести, а ако нямаш жилетка зимаш една чанта (ученическа) и я пълниш с тежести пак върши работа. :)
Поздрави !!!
05.09.12
11:24
Аз пък ще ти дам един друг съвет.Тичай не само с краката,а ползвай и главата!
05.09.12
11:54
Според мен не е удачно да се опитва да заучава техниките на Гатлин, Болт или който и да е спринтьор. Техниката при спринта във футбола е съвсем различна от тази на 100м. Много малка част от пробяганото разстояние във футбола е по права линия (ако си крило малко повече, но пак не е като да тичаш само по тъч линията). Иначе съветите ти ги дадоха, ако все пак гледаш техниката на някой професионалист, нека да е на футболист.
Наскоро ми попадна един клип в Ютюб, сравняваха Роналдо и шампиона на Испания на 100м. На 25м гладко бягане спринтьора беше със 7-8% по-бърз, на 25м зигзагообразно бягане - разликата беше пак толкова, но в полза на Роналдо. И двата пъти техниката им беше коренно различна, просто едната е по-подходяща за едно, другата за друго.
10.01.13
00:04
здр гледам че повечто от вас говорите за клека да много е важен но за да се прави както трябва ви трябва здрав гръб а за него ви трябва и здрави корем рамо и ръце тренировката за бързина е 70% фитнес и то за всички мускули на краката супер важен е корема както и тренировките на стълби бързината няма кои знае каква тайна винаги може да се подобри повече клек спринтове и корем задалжително след всяка тренировка поне 10 мин стречинг иначе няма как да сте бързи ! :)
Мнението беше редактирано от Alexandar Angelov на 10.01.13 00:13.
18.01.13
11:35
Благодаря на всички за отговорите мога да ви кажа ,че значително подобрих бързината си преди бях средно в отбора , но сега съм един от най-бързите . Лошото е ,че работих повече за бърз старт и подобрих основно това качество пренабрегнах след 10тия метър. Благодаря отново много си подобрих старта и съотборниците ми и сички ме подкрепят вече и самочуствието ми се вдигна тъй като това ми беше най-зле. Искам да ви попитам за упражнения за след 10тия метър ,ако сте дали добре извинявам се за тъпия въпрос искам за по-голяма Крачка . Благодаря Предварително :)
01.08.13
12:29
някой да отговори ?
01.08.13
15:26
казано от Rumen Dimitrov на 01.08.13, 12:29:
някой да отговори ?
Футбула си има своя специфика. Това не е само бягане, за това методиката на циклическите спортове тук няма много да важи. На футболистите най-често им трябват мускулите, които по своята структура наподобяват мускулите на стаерите- бегачите на средни дистанции 800-5км. Хем трябва сила за финален спринт, хем и издържливост. Ако си познаваш добре възможностите можеш да се възползваш от това- тактика на бягането, колкото и тъпо да звучи. Мускулите са окислително-гликолитични, като сдвига е във полза на окислителните. А как се тренират точно за футбул, не мога да кажа, предполагам, че това е интервално бягане със определена ЧСС-пулс....имах някъде статия за бегачите, трябва да потърся))
Прави подскоци “кенгуру” и не ме питай какви са, виж в тубата.
Работи за силата на глезените си и за бърза реакция със земята...скачай на шисоко, на дълго...това е спринта, един 100м. многоскок.
От къде си, нямате ли тренери по лека атлетика в града.
Накарйте тренера да Ви заведе на няколко тренировки, да Ви научат да бягате, че като ги гледам нашите хубавци по терените какви са спънати, ми е жал чак.
Бягането си е техника, особено бързото...особено ако се надбягваш с някой.