07.08.13
17:51
Днес пуснах музика през ютуб и отидох в другата стая. Като се върнах eто това беше на екрана. Като го рестартирах , компютъра беше много муден, по екрана имаше някакви странни цветове и БИОС-а (мисля че) ми предлога да продължава в т.н. safe mode или по нормален начин. По втория като продължа след няма ѝ минута пак се развалят цветовете, иконите стават огромни и накрая забива.
Помислих, че може да е прегрял компютъра - пуснах климатика, изчистих му прахта, но пак нищо.
Мога да го подкарам на safe mode. Изключих видео драйверите и така в момента съм в уж “normal mode” - имам интернет, програмите се включват, но екрана продължава все така да бъде в някакви странни цветове и с огромни икони и прозорци. Включа ли драйверите и компютъра забива отново.
Идеи за решаване на проблема ?
Послепис: на снимката отдолу трябва да има розови точки на всеки ред..., май само на моя монитор излизат ...
Послепис 2: Първата снимка е screenshot, а втората е снимана от телефон.
Темата беше редактирана от Overlord на 07.08.13 19:04.
Като сменя резолюцията и екрана запова да трепти, а въпросните розови точки си остават. Пък и аз на с изключени видео дравейри. Ако ги включа всичко се оправя, но за по-малко от минута - след което компютъра забива, екрана става черен или се рестартира да ми покаже онзи синия прозорец, за който в първия коментар съм дал линк.
От информация най-вероятно проблема е с рам паметта- някоя от платките или и двете или едната- не знам колко имаш. Сваляш Аида 64 и проверяваш темературите на процесора и видеото, а също и рамта- може нещо да прегрява. Може да видиш и дали перки въртят на всички охладители.
за да тестваш паметта сваляш prime95 и пускаш мемори бенчмарка за няколко часа- 6-7+ то ако намери грешка така или иначе ще ти изпише в конзолата. Ако намери грешка и имаш две платки рам- може да ги тестваш една по една- така и така ще отвориш почисти от прах добре и ретествай.
ЕДИТ Промяната в картината и появяване на разни необичайни ветове се нарича артефакти и може да е породено от това което написах- прегряване или преебана памет.
ЕДИТ 2- memtest може вместо прайма.
Мнението беше редактирано от Бойко на 07.08.13 18:25.
07.08.13
18:15
на мен ми се случи така със драйвърите ...занесох го....оказа се много як вирус и преинсталация. пробвай със антивирусен диск на Нод или касперски ако имаш такива, във замунда обикновено ги има, спасителни със новите дефиниции- бутващи.....
-пробвай със точка на възстановяване, ако имаш, но може да ти изчезнат някои нови неща от тогава във с\....
-може драйвърите да са крашнали, свали си нови....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.08.13 18:18.
Качих нова снимка от телефона. На първия пост е сложена. Дано да си личи за какво говоря.
Vasil Stoianov,
Прахта е изчистена, точка на възстановяване нямам, драйверите ми изписва, че са най-новите.
Скоте,
Имам две платки рам, ще проверя с програмата, която казваш. Този memtest от първата програма ли се извършва ?
Не бих желал да преинсталирам windows-а тъй като е с оригинален сериен номер, а го нямам никъде записан и ще го загубя. А пък ѝ наново ще трябвам да въвеждам пароли, което ще ми отнеме немалко време... но ако няма друг вариант, така ще направя.
Мнението беше редактирано от Overlord на 07.08.13 18:34.
memtesta е отделна програма- аз просто първо се сетих че в прайма има също опция за тестване на рамта. Но свали мемтеста- тя е по-подходяща.
Пусни го само с едната плочка рам, после само с другата. Ако няма промяна махни драйвера на видеото и го сложи на ново.
Онзи ден в Плевен на едно приятелче беше абсолютно същото, за жалост видеото си беше отишло, а покрай него и дъното.
07.08.13
18:51
ето какво намерих в нета, преведено))
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-hardware/blue-screen-error-stop-0x0000000a/f508aab6-626c-4ef7-9908-2840ce6dec0f&prev;=/search?q=stop+0x0000000a&biw=1239&bih=584
което ме навежда на мисълта, даже и да ти е легален Уина, хубаво е да те пита какво иска да инсталира Уиндоус ъпдейта....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.08.13 19:01.
Преинсталирах драйверите на видеото и сякаш се оправи... поне за сега. Мудно се пуска и по различен начин
От 34 GB място в disc C имам под 3 GB свободни. Възможно ли е тази твърде малко памет в C да вреди ?
Мнението беше редактирано от Overlord на 07.08.13 20:52.
07.08.13
21:02
казано от Overlord на 07.08.13, 20:09:
Преинсталирах драйверите на видеото и сякаш се оправи... поне за сега. Мудно се пуска и по различен начин
От 34 GB място в disc C имам под 3 GB свободни. Възможно ли е тази твърде малко памет в C да вреди ?
трябва да имаш 2гб+ място. Провери си компа за вируси, има и една хубава програма за червии и темподобни Malwarebytes Anti-Malware, провери и със нея...
казано от Overlord на 07.08.13, 20:09:
Възможно ли е тази твърде малко памет в C да вреди ?
Не, но не е желателно да имаш под 10% свободни на системния дял. Пусни му един disk cleanup за всеки случай.
По принцип обаче 30 ГБ са много малко за системен дял на Win 7 и лесно се пълни, особено ако качиш 2-3 по-големи програми.
Може да преместиш виртуалната памет на другия дял и да спреш хибернацията, ако не я ползваш, това ще ти освободи място.
Възможно ли е тази “виртуална памет” да е причината от 500гб хард диск да имам на разположение 470ГБ. Губят ми се 30ГБ
Впечатление ми прави ѝ, че според папката “моят комптър” паметта в диск Ц е 34ГБ от които 31 ГБ са заети, но като вляза в диск Ц и маркирам всички папки общо правят 27ГБ. Така ми се губят 4 гб ...
Vasil Stoianov,
Според Microsoft Security Essentials вируси няма, но вероятно това е недостатъчна антивирусна
Петко,
disk cleanup-a ще ми освободи 200-300МБ, освен ако не маркирам папката TEMP, която май е нежелателно да прочиствам. Наистина има нужда от повече жизнено пространство в диск Ц, но на времето се подведох от нуждите на windows XP, тъй като с тях имах най-голям опит.
Сега ще проверя как се мести виртуалната памет и се спира хибернацията(вероятно имат предвид “сън”)
Тaкaaa, кaкто си гледaх филм и изведнъж екрaнa стaнa черен, a секунди след товa излезе отново този нaдпис
Мнението беше редактирано от Overlord на 07.08.13 22:05.
Казах ти, картата най-вероятно има хардуерен проблем.
Диска си е толкова реално (470 ГБ), просто тия 500 ГБ са “метрични”, т.е. производителите ги пишат като 5000000000 байта, а реално килобайта е 1024 байта, мегабайта е 1024 КВ и т.н. и затова се получава разликата. А липсващите 4 ГБ в С се дължат на скритите файлове, които не виждаш (може да се пуснат да ги виждаш от folder option).
П.П. Пускай да чисти смело, точно temp файловете е добре да се чистят редовно.
казано от Overlord на 07.08.13, 21:46:
Сега ще проверя как се мести виртуалната памет и се спира хибернацията(вероятно имат предвид “сън”)
Пускаш cmd като администратор и пишеш powercfg -h off
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.08.13 23:24.
Aми, Петко, нямaш си нa идея колко си прaв зa видео кaртaтa :)
От крaй време(5години) съм им изпуснaл крaя. Бихте ли ме посъвтвaли зa зaместител нa asus 4850 512mb ddr3 , по-силнa ми не трябвa, някaкъв еквивaлент.
Сегa гледaм 6670 sapphire 1gb ddr5 зa 150лв. Кaк мислите добре ли, a че в някои коментaри кaзвaт,a че е по-зле, aмa пък е излязлa 2 години по-късно и ми е чудно кaк стaвa тaкa
Всъщност, имам си идея колко :D
Твоята е нормално да е по-силна (като груба сила, но не ми се търсят сега бенчове), все пак е (била) по-висок клас от 6670. Но пък не подържа DX11 и някои други съвремени технологии.
6ххх е старото поколение на AMD, актуални в момента са 7ххх серия.
Аз бих взел поне тази за подобна цена, или за малко повече пари 7770 (имам една такава и не е лоша).
П.П. 6670, дето си я харесал я има за 139 лв. тук, ама ще ти вземат пари и за доставката, докато от горния сайт е безплатна.
Мнението беше редактирано от Петко К на 08.08.13 23:21.