12.08.13
19:07
Здравейте.Нова съм тук :) Реших да се включа тук, защото се нуждая от мненията на други хора по едно нещо, което ме вълнува. Това е киноактьорското майсторство (искам да бъда актриса) :) От много дълго време се интересувам от филмово изкуство (не от театрално, а само от филмово) и имам няколко въпроса относно това. Сега съм на 16год. и уча в обикновена гимназия. Искам да уча киноактьорско майсторство след 12 клас,т.е. след като завърша училище и искам да попитам: 1-трябва ли да ходя на някакви уроци или на школа по акт. майсторство, за да се обуча, за да мога да уча в такъв университет след 12 клас; 2-записването в университет по акт. майсторство с кастинг ли става? 3-има ли университет или колеж, в който се изучава САМО киноакт. майст. (ако има и ако знаете ще ми кажете ли за Пловдив, защото аз живея в Пловдив :) ).Аз съм много амбициозна. Мечтата ми е да стана успешна актриса в САЩ. Но имам един проблем-малко съм срамежлива да се изявявам пред публика и има още нещо-страхувам се да кажа на родителите ми (имам чувството, че няма да са много съгласни с мечтата ми). Не знам какво да правя. Моля Ви кажете си мнението, посъветвайте ме нещо..
12.08.13
19:18
ти щом си срамежлива и те е страх да кажеш на ваще.... ква Америка кви 5лв... то на 16години вече трябва да са те забелязали поне тука родните ТОП ПРОДУЦЕНТИ :D
Аз лично мога да те посъветвам да потърсиш друг форум за тези въпроси ;) Тук си говорим за спорт, здравословно хранене :) ей такива неща. И да има актьори измежду нас, не си говорим за снимки, кастинги и т.н. ;) Разбра ли ми идеята ?
Успех с мечтите ти :)
В скапаната ни държава 90% от хората не могат да практикуват професията за която мечтаят, а са принудени да работят нещо, за да се изхранват. Нищо чудно родителите ти да не се съгласят с теб :(
Моят съвет е- никога не се отказвай от тази си решителност! Има ли желание, има и начин.Искаш го много? Значи е възможно и зависи от теб да го изпълниш. С годините ще разбереш,че не това че уж “не можем” да направим нещо ни пречи да правим това което обичаме, а фактът че все повече хора забравят или се отказват от мечтите си. И още нещо- ако се връзваш на всички хора, които ще се заядат с теб заради мечтата ти, по-добре се откажи наистина, защото за да успееш трябва да поставиш това което обичаш над мнението на всеки който има компютър и интернет.
Успех!
13.08.13
13:56
Не знам дали си даваш сметка, но звучиш толкова наивно и несериозно, че повече няма накъде:) Трябва задължително да говориш с Вашите защото ще ти трябва помощта им. Ама им спести частта за успеха в Америка и амбициите си да станеш новата Нина Добрев :) Сподели им просто, че много искаш да опиташ да се снимаш в някой от филмите, които се правят в България, дори и като статистка. Сега поне наистина се снимат не малко филми, сериали и клипове, както български, така и американски. Преди това обаче потърси и проучи в нета агенциите, които провеждат кастинги за актьори и набират статисти за продукциите. Влез и в сайта на “Ню Бояна филм” - това е фирмата, която прави американските филми в България . Там има линк за кастингите които провеждат. Трябва да имаш много добър английски и български език. Въобще почни да четеш сериозно по сайтове и форуми как стои въпросът с участието в тези продукции. И като вече ти се поизяснят нещата, съобщи на родителите си за да са наясно с това твое желание. Защото ако решиш да се явиш на кастинг ще се наложи поне някой от тях да те придружава. Не прави нищо на своя глава! След евентуалното ти явяване и да не те одобрят, поне ще придобиеш някакъв опит и представа за нещата.
А иначе в Пловдив не може да няма някаква театрална школа - я общинска, училищна, към някое читалище или частна. Потърси в интернет някаква информация. Говори с Вашите да те запишат в някоя от тях. Да се учиш да влизаш в роля, да запомняш текстове на изуст, да свикваш да се владееш пред публика и камера. А и не на последно място да видиш дали въобще си за тази работа.
За университетите, доколкото знам в Пловдивския университет има специалност Актьорство за драматичен театър. В София в НАТФИЗ и Нов български също. То специалност само за актьорство за кино няма, освен ако не искаш да ставаш каскадьорка:)
Да, изпита обикновенно включва да изиграеш някаква сценка, да рецитираш и т.н. Но най-добре да влезеш в сайтовете им и да видиш изпитните им програми. А Нов Български понеже е частен, виж и колко им е таксата за година и дали можете да си я позволите. Въобще събери информация по темата и едва тогава говори с родители си. Иначе без да си проучила нещата както трябва ще изглежда, че ти самата сякаш не държиш на това достатъчно сериозно и е някаква тинейджърска хрумка.
Мнението беше редактирано от Герган Петков на 13.08.13 15:45.
Седем години от живота ми минаха в театъра.
Ако си продажна, нагла и се е*еш в гъза с когото трябва, ще станеш всичко, което поискаш.
Оттук нататък ти си решаваш дали можеш да платиш цената, както казва Васко Михайлов в Маргарит и Маргарита: “За да получиш, първо трябва да дадеш”
Мнението беше редактирано от Блажка на 13.08.13 14:24.
13.08.13
21:50
Герган Петков, благодаря ти. Това, което ми каза наистина ми е от полза, но искам да попитам трябва ли да се запиша на някаква школа или уроци по акт. майсторство преди да се запиша в такъв университет, защото вече съм решила да уча това и съм сериозна? :)
14.08.13
11:27
Това е форумът на НАТФИЗ за прием на кандидат-студенти по актьорско майсторство: http://natfiz.bg/forum/viewforum.php?f=9 В него ще намериш отговорите на всичките си въпроси по темата. Включително и на тези за театралната школа и уроците. Ако имаш нови въпроси там най-добре ще ти отговорят.
Тука е информацията и за Пловдивския университет: http://www.naps.bg/vu_subj_detail.php?vu_id=2&subject_id=110
Успех.
Мнението беше редактирано от Герган Петков на 14.08.13 11:33.