21.08.13
12:44
Наскоро тръгнах да правя Overhead squat с чисто образователна цел. Оказа се, че формата ми не става. (В долно положение лоста отива напред и изпреварва главата) Що ли не се изненадвам. Явно проблема е гъвкавост и затова се разтърсих из нета.
Опитах Shoulder dislocations
С тояга - GTFO! (dull) С ластик - става.
Интересува ме какво друго упражнение би било подходящо като подготовка за изграждане на правилни Overhead squat-с?
Благодаря.
Темата беше редактирана от Владо на 21.08.13 13:06.
21.08.13
13:22
казано от Стоян на 21.08.13, 12:59:
Преса зад врат
А после ти ли ще му рехабилитираш раменете?
казано от Стоян на 21.08.13, 12:59:
мобилност ?
Тук без въпросителна.
Като допълнение - ако не можеш да клекнеш перфектно без тежест малко под хоризонтала/максимално дълбоко - поработи върху това за начало. След това - мобилност в раменете, сила в раменете(военна преса, преса с дъмбели). Също трябва много стабилност от гърба, за да не поддава, когато стигаш дълбоко.
Абаджиев , пресата зад врат иска повече сила в гърба , а за баланса като клекне ако се надява на раменете ще бере ядове.
За автора http://www.allthingsgym.com/mobility101/
21.08.13
14:03
Не ми отговори - ти ли ще му рехабилитираш раменете от пресата зад врат?
Вместо да ми се правиш на хитрец - отговаряй.
@ Стоян - благодаря за линка! Точно това ми трябваше.
@ Херцога - Това за пресата зад врат и травмите не го знаех. Интересно. Иначе преса зад врат правя редовно, само че от пейка. Харесвам това упражнение и досега не е имало проблем с рамената.
Военна преса също правя. Гледали са ми формата - става. (Не с килата за раменна от пейка, но какво пък.)
Проблемите явно са мобилност и стабилност.
Не че, Overhead squat-а ми е някакъв приоритет, но съм малко на принципа - щом го има...е хубаво да го можеш. :)
Тези статии може би ще помогнат:
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/optimizing_the_overhead_squat
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/two_kinds_of_squats_youre_not_doing
казано от Херцог Трън на 21.08.13, 13:22:
Като допълнение - ако не можеш да клекнеш перфектно без тежест малко под хоризонтала/максимално дълбоко - поработи върху това за начало. След това - мобилност в раменете, сила в раменете(военна преса, преса с дъмбели). Също трябва много стабилност от гърба, за да не поддава, когато стигаш дълбоко.
Аз имам всичко това (сила, мобилност), но и аз не мога да клекна с щанга над глава.
Относно пресата зад врат, може да пробва този вариант.
Относно рехабилитацията на раменете, самият клек с щанга над глава на мен лично не ми се струва по-безопасен, даже напротив.
На щангистите им трябва като спомагателно, но ако човек не е щангист, аз лично не виждам за какво му е.
Мнението беше редактирано от Петко К на 21.08.13 15:06.
Мерси. Това с приклякането е добро..за ставите. (Tочно Клоков избра а? За мотивация, да? :) )
Иначе съм напълно съгласен с последното. Нямам планове да го включвам трайно в програмата, просто искам да мога да го правя и то правилно.
Оффтопик: Весело видео на Клоков с тръстери. Коментара му е забавен. :) http://www.youtube.com/watch?v=9MY_zu7YePc
22.08.13
00:22
казано от Дългия на 21.08.13, 12:44:
...
Интересува ме какво друго упражнение би било подходящо като подготовка за изграждане на правилни Overhead squat-с?
Благодаря.
TGU във всичките му вариации.
казано от Дългия на 21.08.13, 12:44:
Наскоро тръгнах да правя Overhead squat с чисто образователна цел. Оказа се, че формата ми не става. (В долно положение лоста отива напред и изпреварва главата) Що ли не се изненадвам. Явно проблема е гъвкавост и затова се разтърсих из нета.
Опитах Shoulder dislocations
С тояга - GTFO! (dull) С ластик - става.Интересува ме какво друго упражнение би било подходящо като подготовка за изграждане на правилни Overhead squat-с?
Благодаря.
Добра мобилност на рамената и отлична стабилизация на ядрото - това се изисква за овърхед клек. Щом аз на дърти години си раздвижих рамената, значи всеки може. Не съм правил кой знае какво за повишаване на мобилността, освен малко елементарно разтегляне на предно рамо и пекторалис на рамката на вратата и основно опити за наместване на лоста на гърба за Low Bar клек. Това второто е, което ми раздвижи рамената.
Има особеност на заключването на щангата над главата - издърпваш раменете нагоре с трапеца и завърташ ръцете “навътре”, като лактите ти сочат повече назад, отколкото надолу, същевременно натискайки навън (все едно се опитваш да скъсаш лоста на щангата). Така се получава една стабилна позиция на щангата и можеш да се съсредоточиш над самия клек. Никога не отпускай трапеца. На живо е по-лесно да се покаже и обясни :).
Мнението беше редактирано от Vic на 22.08.13 11:40.
Според мен ти трябва само мобилност в глезените и гледаш да си по-изправен. Всякаква друга мобилност би трябвало да я притежаваш, то не се изисква друго...ако с широк хват не можеш да я изкараш над глава, значи имаш сериозни проблеми.
Мнението беше редактирано от Valleri на 23.08.13 13:06.
След няколко опита (само с лост), малко повече разтягане след загрявка и включване на моментите с техниката от Вик (по-горе) - горе долу става. Днес ще му сложа някое кило да видя какво ще се получи.
Затова харесвам нови упражнения - изваждат неподозирани пропуски в подготовка, кондиция и тн. :)
И TGU ще понаправя, макар че единствените налични пудовки в залата могат спокойно да бъдат пласирани като по-екзотични обеци на някоя сергия.