Болка малко под кръста

19.08.13
12:56

Последно време (1-2 седмици), когато тръгвам да правя клек, тяга и гребане (движенията са почти идентични в началото, когато започваш да приклякаш с щангата) усещам една малка болка ето тук, точно при тази стойка и вече, когато приклекна и започна да правя съответното упражнение, болката спира... Какъв би бил проблемът ми?
Благодаря.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 19.08.13 12:59.

MF

19.08.13
14:48

Аз залагам на неправилна стойка. И на мен ми се случва.
Увери се, че при изпълнение на упражненията държиш мускулите на корема и тези в областта на кръста стегнати, гърбът изправен, дупето назад, стъпалата плътно на земята и леко сочещи навън, лицето напред. Тежестта да се вдига с помощта на мускулите на бедрата, а не с кръста или колената, и да се разпределя върху цялото стъпало, не само върху пръстите.
Прави упражнения за разтягане на гръбначния стълб като висене на лост, за да компенсираш събирането на прешлените.

19.08.13
16:48

Еми уж гледам да не си крива стойката.. може би, защото чувствително ми се вдигна силата и по-големите тежести ме викаха: ”Ела, ела ме сложи на щангата нищо, че най-вероятно ще си прецакаш стойката и ще си докараш контузия.”

ЛР

21.08.13
14:45

И какво правиш по въпроса с болката?

21.08.13
17:24

Симптомите нещо не съвпадат със залаганията.По скоро стегнати бедра,за които Лазар е писал много подробно.

22.08.13
17:31

казано от Лазар Радков на 21.08.13, 14:45:

И какво правиш по въпроса с болката?

Последните тренировки се опитвам колкото мога по-добре да изпълнявам упражненията, но все още не мога да премахна болката в момента, когато тръгвам да се навеждам...

казано от Тони1 на 21.08.13, 17:24:

Симптомите нещо не съвпадат със залаганията.По скоро стегнати бедра,за които Лазар е писал много подробно.

Постът изглежда интересен, но не го разбрах.. ако може да пооточниш :)

23.08.13
10:02

Днес имах тренировка, правих клек и гребане (проблемните упражнения..). Установих, че преди, когато ме болеше докато се навеждам, правих движението като се гъзех назад доста и като че ли имаше една дъга навътре (не се прегърбвах навън). Сега гледах да смъкна гъза надолу и не усещах прословутата болка.. абе по-добре да ви го илюстрирам с мойте paint умения... какво мислите? Правилна ли ми е стойката “сега”?

ЛР

23.08.13
21:50

Привет,

силно се съмнявам стойката сама по себе си да е причина за проблема.

Най-добре пиши на Цветан Василев. Възможно е да се наложи да отидеш да те види на място.

поздрави
Лазар

23.08.13
22:00

Залагам на прищипан нерв.

ЛР

23.08.13
23:03

казано от Jon Snow на 23.08.13, 22:00:

В този случай имам следните въпроси:

1. как точно се защипва нерв?
2. кой нерв точно е защипан при нея?
3. къде точно е защипан?
4. как може да професионалист да тества и да измери, дали даден нерв е “прищипан”?
5. как може професионалист да разбере кой нерв точно е прищипан?
7. дали е точно нерв?
8. дали е точно “прищипан”?
9. има ли изобщо такова нещо като “прищипан нерв” и каква част от болежките на хората се дължат на т.нар. “прищипан нерв”?
10. възможно ли е такова нещо като “прищипан нерв” да се случва много много рядко и всъщност специалисти и “специалисти” да са започнали да наричат различни случаи на болка с названието “прищипан нерв” за улеснение?

Тези въпроси не са насочени към никой конкретно, а са препоръчителни за всички, които обичат обяснителните диагнози. Силно ги препоръчвам и за всеки, който се опитва да си обяснява болката, но не винаги задълбава до същината на обясненията.

поздрави

ЛР

23.08.13
23:06

И понеже темата е за болката - това е задължителна статия, която трябва да се прочете внимателно поне два-три пъти от всеки, който иска да знае повече за болката и причините за нея - Какво е болката и какво терапевтът?

поздрави

казано от Jon Snow на 23.08.13, 22:00:

1. Нервите не са тръбички/маркучи, по които да тече магическа сигнализираща течност, както ги описва Рене Декарт.
2. Последния път като проверих, нервите бяха доста хлъзгави и еластични, т.е. трудно се прищипват, прискрипват и прочее стискат между 2 кости.
3. Тони е прав, че симптомите не отговарят на предположенията. Няма изтръпване, няма слабост, няма болка по крака или настрани от мястото(което между другото далеч не е гаранция за увреда на нерв).

Ако имаш предвид, че е от ония болки, които при повечето хора минават с посещение при “изпуквач”(и закононарушител, освен ако не е лекар по медицина със съответната квалификация), малко вуду, доста театър и т.н. - можеби е така.

казано от Miss Fight на 19.08.13, 14:48:

Аз залагам на неправилна стойка. И на мен ми се случва.
Увери се, че при изпълнение на упражненията държиш мускулите на корема и тези в областта на кръста стегнати, гърбът изправен, дупето назад, стъпалата плътно на земята и леко сочещи навън, лицето напред. Тежестта да се вдига с помощта на мускулите на бедрата, а не с кръста или колената, и да се разпределя върху цялото стъпало, не само върху пръстите.
Прави упражнения за разтягане на гръбначния стълб като висене на лост, за да компенсираш събирането на прешлените.

Стойката(правилна или неправилна) има слабо отношение към движението, т.е. можеш да имаш правилна стойка и лоша техника на изпълнение на упражненията.

Насоките, които си дала за изпълнение на упражненията са точно такива, каквито бих дал аз преди 2-3-4 години. В момента не мисля, че това е добър подход.

Висенето на лост, обърнати коремни(reverse crunches), лежането върху швейцарска топка или подпирането на краката върху нея(или стол/диван/легло), както и някои други лесни разтяжки за гърба може да са временни решения на ситуацията. Спускането на прав крак с опора е вероятно упражнение, което да помогне, но всичко изписано си остава изстрел в тъмното, шаблонен подход и игра на кристални топки.

Опитай някое/някои от упражненията и виж как ти понасят.

П.П. самомасаж на глутеус минимус/медиус с топка за тенис също е вероятно да помогне.

24.08.13
09:01

Благодаря ви за отделеното време. Ще пробвам някои техники дадени от Цветан и ще докладвам ;)

казано от Лазар Радков на 23.08.13, 23:03:

2. кой нерв точно е защипан при нея?

Момче съм

Мнението беше редактирано от лежачка на 24.08.13 09:04.

24.08.13
13:16

Ами имал съм същата болка и това ми каза доктора, копелето мръсно, шарлатанин. Но има логика да е говорил глупости защото така и не премина това.

24.08.13
13:54

Как така не мина?

24.08.13
17:50

Ами появява се понякога, когато не съм загрял добре или когато почна вече да се поуморявам, когато копая нивата да речем.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1