тренировка за маса , въпрос ?

16.10.05
21:21

значи след като тренирам за маса гледам да наблягам за големи тежести
начи въпроса е следния като започвам да тренирам примерно гърди и почвам с малко кила (нещо като загрявка) та тва дали нещо прецаква тренироваката
смисул ефекта дали ще е същия ако почвам направо с мах тржести или като първата е с малко и след тва да товара

не го обясних много добре ама се надявам да ме разберете  :roll:

FI

16.10.05
21:24

Ако под малки тежести имаш предвид загряване, то е абсолютно задължително. След кати си загрял добре гледай по-бързо да качваш тежестите, защото иначе само се изморяваш на малките килограми и не можеш да тренираш многа тежко.

16.10.05
21:32

загряването е задалжително :!:  иначе можеш много лесно да получиш някоя травма ,а по ? за масата лично аз за гардите почвам с мах. кл които права по 6-до 8 пофторения и така правя по 3 сери такаче загрявката не ти пречи

16.10.05
23:46

jbravo, тази схема за загряване я прочетох в едно списание, изпробвах я и оттогава (години вече!) я използвам винаги.

Да кажем, работна тежест 100 кг за 6-8 повт. на лежанката, загряващите са:
1Х12 - 40% от работната тежест (в случая 40 кг)
1Х10 - 60% (60 кг)
1Х8 - 80% (80 кг)
Това са леки загряващи серии, които нито те изморяват нито пречат по някакъв друг начин! Помагат на ставите и сухожилията да се пригодят към тежките работни серии, а и психически да се настроиш за тренировката.

Това са згряващи серии за първото упражнение за дадена мускулна група. За второто, третото и т. н. упражнения за същата мускулна група, понеже мускулът е вече загрял се изпълнява само една загряваща (последната от горепоказаните - 1Х8 - 80%) серия.

Прави ги, ако не искаш да скъсаш мускул или ако си късметлия - да се отървеш с растежение!

17.10.05
00:06

[quote author=“jbravo”]значи след като тренирам за маса гледам да наблягам за големи тежести
начи въпроса е следния като започвам да тренирам примерно гърди и почвам с малко кила (нещо като загрявка) та тва дали нещо прецаква тренироваката
смисул ефекта дали ще е същия ако почвам направо с мах тржести или като първата е с малко и след тва да товара

Целта от тренировката е напомпване. Дори загрявката с лека тежест води до напомпване. Следователно не може да ти “прецака” тренировката. Но трябва и да не прекаляваш със загрявката защото така се изморяваш за самите серии.
Това е всичко на 3-4 реда.
nikolaBULL виждам, че пишеш само глупости.

17.10.05
00:56

[quote author=“Andriqn”][quote author=“jbravo”]значи след като тренирам за маса гледам да наблягам за големи тежести

Целта от тренировката е напомпване. Дори загрявката с лека тежест води до напомпване. Следователно не може да ти “прецака” тренировката. Но трябва и да не прекаляваш със загрявката защото така се изморяваш за самите серии.
Това е всичко на 3-4 реда.
nikolaBULL виждам, че пишеш само глупости.

Целта на тренировката НЕ Е напомпване! Не напомпването води до растеж!
И би ли си аргументирал защо nikolaBULL говори глупости, след като нещата, които е казал са съвсем верни?!

17.10.05
15:55

А каква е целта на тренировката? Трябва да си се напомпаш хубаво и след това да възстановяваш. Много ясно, че не напомпването води до растеж, а това как се възстановяваш след това. Ако не получиш хубаво напомпване кво ще постигнеш? Кво аз ще седна, ще гледам тежестта 20-30 мин. след това ще дигна 1 серия от 5 повторения за бицепс с 40% от максимума ми и после искам някакъв резултат. Еми не става така. Моля те не говори смешни работи.
От това което е написал онзи гений аз разбирам следното - Загряваш по следната схема:
1Х10 - 60% (60 кг)
1Х8 - 80% (80 кг)
и след това почваш да тренираш. Правилно ли ти се вижда?

17.10.05
16:12

Ами да ти кажа напомпването е страничнен ефект от тренировката, а не основна цел. То и без тежести може да се помпаш яко, но от това ползата е малка. Мускулите си растат отлично и без да ги помпаш на максимум ;)
Според теб, защо за маса се препоръчват малък брой повторения, които не водят до толкова голямо напомпване като високия брой? Защо не тренираме за маса с 20 - 30 повторения, а с 5 - 10, ако основното беше напомпването?
И какво му е грешното на загряващата схема? И аз загрявам по - подобен начин, само че с по - малко повторения.
Пример как правех преди лежанката:
60 х 8
80 х 6
100 х 6
120 - работна серия
120 - 130 - втора работна серия

17.10.05
16:32

Можеш да се напомпаш и без тежести но в никакъв начин не можеш да се напомпаш така както с тежестите. Може със позиране примерно, но това е за след тренировка и е отделна тема. Значи от това което казвате вие излиза, че няма никакъв смисъл от тренировките. За кво да си помпаме мускулите в залата или където и да е? Не им е нужно това май а? Леле чуйте се какво приказвате ей! И напомпването не е “страничен” ефект от тренировката. Тва ако някой го чуе ще се сцепи от смях. Къде си видял културист който е изградил тяло без да се напомпва много в залата. Еми на кво да разчита, че пред ТВ-то ще му израстат мускулите или по пътя за вкъщи? Гех моля ви се... То маса се трупа с хубаво изграден хранителен режим именно след една тежка тренировка.
Относно загрявачната схема... Ок. Кво кажеш... Тука не виждам смисъл да коментирам.

17.10.05
16:37

[quote author=”Петко К”] Защо не тренираме за маса с 20 - 30 повторения, а с 5 - 10, ако основното беше напомпването?

Еми мога да ти кажа, че с 6-8 повторения получавам мн хубаво напомпване, както и всеки друг, а 6-8 влиза в зададения от теб интервал.

17.10.05
16:46

Айде прочети от какво се предизвиква хипертрофията, после ми обяснявай, става ли? ;) За да не ставаш ти за смях.

Къде си видял културист който е изградил тяло без да се напомпва много в залата. Еми на кво да разчита, че пред ТВ-то ще му израстат мускулите или по пътя за вкъщи? Гех моля ви се... То маса се трупа с хубаво изграден хранителен режим именно след една тежка тренировка.

Тежка тренировка е различно от много напомпване ;) Ясно е, че трябва да се тренира сериозно, но просто напомпването на мускулите е странична реакция, а не основна цел на тренировката. И с 20 повторения помпането е повече от колкото с 6 - 8, но малко хора тренират за маса с толкова много, нали?

17.10.05
17:42

Смешно е да се каже че не е основна цел напомпването. ТОВА Е СМЕШНОТО! Ставаш за смях моля те спри. По-голяма изцепка не бях чувал. Та на теб щом не ти е главната цел напомпването защо дигаш? Ми недей. Пък те мускулите сами ще си порастнат. Кое е главното в тренировката в такъв случай?

17.10.05
21:19

[quote author=“Andriqn”]Смешно е да се каже че не е основна цел напомпването. ТОВА Е СМЕШНОТО! Ставаш за смях моля те спри. По-голяма изцепка не бях чувал. Та на теб щом не ти е главната цел напомпването защо дигаш? Ми недей. Пък те мускулите сами ще си порастнат. Кое е главното в тренировката в такъв случай?

Смешното е да се твърди, че основната цел е напомването! Това твърдение говори, че този който го казва си няма понятие за основни неща във физиологията на мускулния растеж! Всъщност това е жалко!

Нека някой, който знае как става, да сложи горния цитат в рубриката “Бисери от форума!”.

Добре, за да не се излагаш повече, вземи лист и молив и записвай!

Основната цел на тренировката с тежести е стресирането на тялото с цел предизвикване максимално отделяне на анаболни хормони, най-вече Тестостерон! Това се постига при работа с големи тежести, от порядъка на 80-85% от максимума, в 6-8 повторения. За най- голям стрес се използват упражнения като клек, тяга, лежанка, повдигане на рамената с щанга, раменни преси с щанга!
Напомпването не води до стресиране на тялото, то просто вкарва кръв в мускулите и заедно с нея и хранителни в-ва. Ако не си стресирал тялото тази кръв си влиза и след няколко часа си излиза и ... нищо!
Така че растеж няма да има, освен ако не си вкарал хормони отвън! Е, ако си вкарал, тогава кръвта ще ги закара до тренирания мускул, така че тогава има смисъл от напомпването!

Но ние тук говорим за малко по-други неща! Говорим как да накараме собственото тяло да отдели хормони! Нещо май непознато на теб!

Нямаше да си правя труда въобще да ти отговарям, понеже си личи че си нямаш понятие от темата, но ти си позволи да наречеш моя пост “пълни глупости”, иначе щях да те оставя да се наслаждаваш на невежеството си!

Така и не разбрах - как загряването, което предложих пречи на напомпването ти?

17.10.05
21:24

[quote author=“Andriqn”]Смешно е да се каже че не е основна цел напомпването. ТОВА Е СМЕШНОТО! Ставаш за смях моля те спри. По-голяма изцепка не бях чувал. Та на теб щом не ти е главната цел напомпването защо дигаш? Ми недей. Пък те мускулите сами ще си порастнат. Кое е главното в тренировката в такъв случай?

Не знам кой е за смях, но не съм аз ;)
Не ми се обясняват елементарни неща, дето можеш да прочетеш навсякъде. Всеки, който поне малко иска да направи нещо трябва да си изясни някои неща относно мускулния растеж. Да си чувал за белтъчен разпад и синтез? Можеш ли да ми обясниш как се получава и какво го предизвиква? И до колко вкарването на кръв в мускулите (помпане) има общо с него?
И пак не ми отговори защо се ползват 6 - 8 повторения за маса (при нормална скорост на повторенията), при условие, че при 20 - 30 помпането на мускулите с кръв е по - силно?
А аз вдигам, за да стана по - силен, по - голям, по - здрав и т.н.  Мускулен растеж не е равно на помпане на мускулите.
Помпането може да стане и без тежести - 100 лицеви опори и гръдния кош е напомпан здраво, без да ходя до залата ;)
Напомпването е временно състояние, вследствие на повишените изисквания на кръв от мускулите по време на работа, но не е условие или гаранция за растеж и не това е целта на тренировката с тежести.
Има друга параметри, като интензивност, обем, продължителност на натоварването, вдигнати тежести и т.н., които пряко влияят върху мускулната хипертрофия.

Май много се забавих с този пост, изпреварили са ме ;)

17.10.05
22:11

Ок. Я направи така, че тялото ти да отдели анаболни хормони и тестостерон без да вкараш кръв в мускулите.

Ако работната тежест на някой е 100кг. на лежанката как си представяш той да загрява с
1х12 с 40 кг.
1х10 с 60 кг. и
1х8 с 80 кг..... хубаво, прави ги и после според теб ще успее да си довърши тренировката за гърди. Демек ако тренировката му е 3 упр. с по 3 серии и 6-8 повторения.

18.10.05
02:30

[quote author=“Andriqn”]Ок. Я направи така, че тялото ти да отдели анаболни хормони и тестостерон без да вкараш кръв в мускулите.

Ако работната тежест на някой е 100кг. на лежанката как си представяш той да загрява с
1х12 с 40 кг.
1х10 с 60 кг. и
1х8 с 80 кг..... хубаво, прави ги и после според теб ще успее да си довърши тренировката за гърди. Демек ако тренировката му е 3 упр. с по 3 серии и 6-8 повторения.

O’key, ясно е че си нямаш на идея как протичат биофизичните процеси в организма! Просто ми стана интересно, как загряваш ти? Да речем, че имаш да правиш гърди и първото ти упражнение е лежанката и работната ти тежест е 100 кг. Ти какво правиш - просто си разкършваш рамената малко и лягаш и започваш да вдигаш 100-те кила или ...

18.10.05
12:47

хахеха ем да помпиш и после са зяпаш в огледалото верно е главната цел  :P хаха...
Andriqn не си прав пич пък и няма смисъл да спориш с хора, които имат в пъти по-голям опит от теб  :wink:

18.10.05
15:08

[quote author=“nikolaBULL”][quote author=“Andriqn”]Ок. Я направи така, че тялото ти да отдели анаболни хормони и тестостерон без да вкараш кръв в мускулите.

1х12 с 40 кг.
1х10 с 60 кг. и

O’key, ясно е че си нямаш на идея как протичат биофизичните процеси в организма! Просто ми стана интересно, как загряваш ти? Да речем, че имаш да правиш гърди и първото ти упражнение е лежанката и работната ти тежест е 100 кг. Ти какво правиш - просто си разкършваш рамената малко и лягаш и започваш да вдигаш 100-те кила или ...

Еми ако имам да изпълнявам 3 упражнения за гърдите и направя тая загрявка тогава едва ли не ще станат 4 упражнения.

Ок. Я направи така, че тялото ти да отдели анаболни хормони и тестостерон без да вкараш кръв в мускулите.

?

18.10.05
18:20

[quote author=“Andriqn”][quote author=“nikolaBULL”][quote author=“Andriqn”]Ако работната тежест на някой е 100кг. на лежанката как си представяш той да загрява с
1х12 с 40 кг.
1х10 с 60 кг. и

Еми ако имам да изпълнявам 3 упражнения за гърдите и направя тая загрявка тогава едва ли не ще станат 4 упражнения.

Добре де, човек! Последно и повече няма смисъл да обсъждам този въпрос!

За човек, който прави със 100 кг 6-8 повторения на повдигане от лег, толкова много ли са изморителни 3 серийки с 40, 60 и 80 кг. Нито се изпълняват до отказ, нито форсирани повт., нищо ... Просто загряват ставите и връзките, които ще се натовярят след тях!

P.S. Ти пак не ми отговори как загряваш ти, но няма значение.

JI

18.10.05
19:17

плс кажете ми 80 % от макса вече не си ли е истинска серия и лед такава загрявка 40 60 и 80 %  колко работни серии сер правят ? 
тука ме хвърлихте в тъч аз винаги загрявам с лоста после слагам 40 кг и след тях 3 тата и 4 тата са ми работни и чао чао ... 
дайте съвет плс

18.10.05
19:39

За човек, който прави със 100 кг 6-8 повторения на повдигане от лег, толкова много ли са изморителни 3 серийки с 40, 60 и 80 кг.

Разглеждах го и от тая гледна точка, но пак ми се видя много. Не че не искам да ти отговоря просто все пропускам. Вече знаеш мнението ми за загряването, та сигурно се досещаш, че загрявм по-малко. Правя само една серия от 7-8 повторения с по-малка тежест. Не мога да ти дам точен процент. Е не разчитам само на тая една серия де. Раздвижвам стави и правя други работи без тежест. Общо взето това е. А за онова “напомпване” добре признавам че това в червеното дето го каза е вярно, но не може да мине тренировката без напомпване. И все пак:

?

18.10.05
21:05

[quote author=“JiVk0”]плс кажете ми 80 % от макса вече не си ли е истинска серия и лед такава загрявка 40 60 и 80 %  колко работни серии сер правят ? 
тука ме хвърлихте в тъч аз винаги загрявам с лоста после слагам 40 кг и след тях 3 тата и 4 тата са ми работни и чао чао ... 
дайте съвет плс

JiVk0, приятелю, написал съм 40, 60 и 80% от работната тежест (тежеста, с която ще правиш 6-8 повт.)! Не съм писал, че са “проценти от макса”

18.10.05
21:21

[quote author=“Andriqn”]А каква е целта на тренировката? Трябва да си се напомпаш хубаво и след това да възстановяваш. Много ясно, че не напомпването води до растеж, а това как се възстановяваш след това. Ако не получиш хубаво напомпване кво ще постигнеш? Кво аз ще седна, ще гледам тежестта 20-30 мин. след това ще дигна 1 серия от 5 повторения за бицепс с 40% от максимума ми и после искам някакъв резултат. Еми не става така. Моля те не говори смешни работи.
От това което е написал онзи гений аз разбирам следното - Загряваш по следната схема:
1Х10 - 60% (60 кг)
1Х8 - 80% (80 кг)
и след това почваш да тренираш. Правилно ли ти се вижда?

Подобна серия, ако не се бъркам с термина се нарича ПИРАМИДА и е первектен метод за тренировка!

Поздрави

18.10.05
23:01

Andriqn е прав донякъде това се гони на фона на анаболно състояние на организма , резултатът е разтеж всички говорите за едно и също нещо в общи линии

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1