28.08.13
12:40
Ще задам един малко по-философски въпрос, над който съм мислил доста. След като чета колко е добре да си направим добър хранителен режим, как спортът и движението влияе добре на здравето, как добавките също се отразяват добре и т.н. ми е интересно как може хората да консумират само боклуци, да нямат никакво движение, да пият по 1 чаша вода максимум и въобще да не се грижат за здравето си и пак да изкарват до толкова дълга възраст? Не трябва ли, ако всичко описано е наистина толкова ползотворно, да има рязка граница между тези, които водят здравословен живот (каквото и да значи това) и тези които го карат през просото?
28.08.13
12:43
http://www.bb-team.org/articles/4707_razmerat-na-porciyata-ima-znachenie
Ако това не е на лице,следват поддържане на здравето с куп лекарства.
Може би това, което хората си мислят, че е здравословно не е е чак толкова? ;)
Освен това, не може да прецениш обективно дали има или няма разлика, като сравнението е между различни хора, с различна генетика (и начин на живот).
За пример, двама души - единият не се грижи за здравето си, другият се стреми да живее здравословно, и накрая и двамата умират на еднаква възраст (да кажем 85 години).
Ще си кажеш - какъв е смисъла тогава?
Ами първо, няма как да знаеш, дали първият ако се грижеше, нямаше да чукне стотака. Или пък този, който живее здравословно, ако не го правеше, дали няма да пукне на 60 от инфаркт или нещо друго?
Освен това, може и двамата да доживеят до 85, но качеството на живота им да е различно. Ако първият прекара последните 20 години по болници, на лекарства и системи или в инвалидна количка, а другия през това време води активен живот и не страда от нищо, дали пък няма да има разлика?
28.08.13
13:31
В допълнение - адаптация и стремеж към оцеляване.
С други думи - организмът (както е видно) може да функционира и в условия, които ние бихме определили като нездравословни в една или друга степен. Граница има, но тя не винаги е само видима. Разлика в дълголетието понякога няма, да... но пък има в тонуса, физическите качества и работоспособност, качеството на живот, честота и вид на заболеваемостта, и т.н.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.08.13 13:35.
Адаптация (както спомена Кольо) - цялата еволюция на човека е пример за постоянна адаптация. Ние сме забележително добри в това. Много е любопитно, че например хора прекарали (и оцелели) дълги години в концлагери доживяват до 85-90 години. Адаптация към всичко един вид.
Ген. Сещам се за доста хора, които се изхранват с джънк, не спортуват редовно, пият по 1 чаша вода и....имат мускулести тела с плочки по корема.
Автосугестия - когато си убеден, че правиш нещо добро за себе си..обикновено е добро за теб. (Са излючваме пиенето на живак за пречистване на организма примерно). Но това могат да бъдат и две ракии на обяд, и доза N.O. Xplode преди тренировка.
Освен това никой още не е доказал на практика, че това, което повечето правим - 8 часа седим пред компа и един час спортуваме е здравословно. Защото е прието за здравословно от има-няма едно поколение.
Тоест, много е вероятно да се окаже, че всичко което правим - спортуваме, пием, пушим, ядем бразилски корени, китайски билки, спим по 8 часа, преяждаме с джънк, гладуваме по 48 часа и тн. всъщност влияе на примерно <5% от продължителността на живота. 8-) А вече, как се чувстваме и изглеждаме през останалите 95% е друга тема...
Мнението беше редактирано от Владо на 28.08.13 14:52.
28.08.13
15:01
Здравословното хранене и спортът подобряват качеството на живот,а не неговата продължителност.
Дядо ми, лека му пръст, нито пушеше, нито пиеше, бивш гимнастик, на 63 години правеше силово възлизане, изглеждаше добре. Ядеше само боб, зеленчуци и месо, гледаше си градината и животинките, но стигна до 65 и се почна инсулт след инсулт.
Спорта не е непременно полезен, пиенето, пушенето, макдоналдса не са непременно вредни.
Ако съм на 70 години и изпия едно шише рикия в 12 на обяд в 40 градуса жега и отида да бутам на комшията колата, че е закъсал може и да си умра кат куче, но самата ракия, самото бутане на колата и самата жега не са непременно вредни сами по себеси. Същата работа е с всичко в живота, просто човек трябва да проявява разум.
Според личните ми наблюдения, равната продължителност на живота при “здравословен” и “нездравословен” живот е изключение. Аз дебел столетник не съм виждал... А и има общовалидни правила за здравословност, и индивидуални според гените и моментното състояние на организма. Контролирането на хомеостазата прецизно е невъзможно/когато станем киборги, нещата може и да се променят :)/ Примерно казва се, че плодовете са здравословни, плодовете алкализират организма. За човек с кисело ПХ, плодовете ще му помогнат да се върне в нормата, но за някой с алкално ПХ....
Мисля, че основен критерий за здравословен живот е настоящото функционално състояние на организма! А и все пак сме хора, и оценката на живота не трябва да е само на база здраве и продължителност, както казват йогите:
“Резултатът от този раздел на Йога (Хатха Йога) е да се постигне дълъг живот за практикуващите я; здравето е главната идея и цел на Хатха - йогина. Той е решен никога да не се разболее и никога не го прави. Той живее дълго; сто години са нищо за него; той изглежда съвсем млад и свеж на 150 години, без един бял косъм. Но това е всичко. Едно баняново дърво живее понякога до 5000 години, но то си остава баняново дърво и нищо повече. Така че ако човек живее дълго, той е просто едно здраво животно.”
28.08.13
15:26
Здравето и дългия живот не зависят само от тренировки, хранене и добавки! Толкова много други неща им влиаят!
Даже прекалено големият белтъчен синтез е състаряващ!
28.08.13
17:40
Лично за мен всичко се гради на базата на това как човек харесва да живее. По-нагоре дадоха обяснения, но въпросът е има ли смисъл да живееш по начин, пример да се храниш с храна, която ти е безвкусна? Или да вършиш нещо, което ти е безинтересно?
Имам предвид, че това което хората като нас харесват- да тренираме, да се храним (по нашенски) правилно, да почиваме качествено, на други би им било скучно или непоносимо. Всичко е индивидуално :)
28.08.13
19:23
И аз съм на мнение, че трябва да ти идва от вътре и да ти носи удоволствие спорта, а не да го правиш като робот. За здравето..то е ясно, че има всякакви случаи, защото хората не сме машини да можем да кажем ако правиш това и това, задължително ще стане еди си какво. И все пак като гледам около себе си до какво води само един грип и как аз прекарвам един грип..може и така да ми е заложено да не е от спорта не знам, но дори не спирам да спортувам в над 90% от случаите.
В крайна сметка ако спорта и здравословното хранене те карат да се чувстваш добре и да си щастлив то тогава здравето ти се явява един бонус : )
28.08.13
20:33
Здравословният и нездравословният живот са по-скоро абстрактни понятия вариращи в общоприети определени граници, чрез които сме свикнали да определяме дали някой води здравословен или нездравословен начин на живот. Според мен генетиката на всеки индивид е може би най - съществената негова част, която “определя” начина му на живот. Дали ще ядем “junk food” или ще се храним с плодове и зеленчуци, дали ще наблягаме толкова на спорта или не, това няма да има значение, ако генома ни е решил друго. Не случайно, както спомена Дългия, се срещат хора, които по-цял ден се тъпчат с “junk food” и други боклуци, а се оказват с мускулести и релефни тела. Всичко е до гена на индивида. Така, че разликата между здравословният и нездравословният живот, не би трябвало да се търси и определя от второстепенните части, както повече хора процедират - като какви храни приемаме в количество и качество, и дали спортуваме всеки ден, а от гена на индивида.
Това дали, “ако живеем здравословно ще живеем по -дълго, ще сме по-здрави и няма да се разболяваме” се е превърнала в паразитна фраза, която лъха отпимизъм отвсякъде, че ако просто не и повярваме значи нещо не сме фред. Затова и вярваме, и повечето се стремят да го практикуват, никой не я отрича. Но както споменах, не би трябвало да търсим разлика между здравословен и нездравословен начин на живот. Живота е брутален отвсякъде, затова и най - здравословният живот да водиш няма гаранция, че ще живееш дълго, ще си здрав и ще си броня срещу болести.
Мнението беше редактирано от Dimitar Stoyanov на 29.08.13 09:25.
28.08.13
22:00
Смисълът на медицината е : “Как да не умрем по нелеп начин и да живеем без страдания” :D
28.08.13
22:53
Да, а лекарското мото е “Въпреки лечението пациентът оздравя”... :)
28.08.13
23:11
казано от dieseldriven на 28.08.13, 22:53:
Да, а лекарското мото е “Въпреки лечението пациентът оздравя”... :)
Би ли твърдял същото след остър алергичен шок и гърч на белите дробове. Колко според теб ще изкараш без бърза медицинска помощ и с хомеопатия, може и с ароматерапия, ако предпочиташ.
Хубаво е да се изказвате, ама айде малко от малко да си имате представа. Не, че не бъка с некадърни лекари, но това е друг въпрос.
29.08.13
21:09
Ваксините са спасили повече хора, всички ние събрани заедно някога ще срещем в живота си. Може да се окаже, че само полио ваксината е спасила толкова. Че системата ни е объркана - няма спор, обаче медицината сама посебе си не е лош инструмент. По-скоро хората, които я ползват влизат в прегрешение понякога.
В темата не видях дефиниция на здравословно и нездравословно, така че не виждам как можем да ги дискутираме.
Ако приемем, че здравословното удължава живота, а нездравословното го съкращава(така ми се видя от някои коментари), то можем да почнем дискусия.
Първо бих искал да знам как отсяваме кое удължава живота и кое не, защото е много трудно да се правят предсказания за бъдещето.
29.08.13
23:06
казано от Цветан Василев на 29.08.13, 21:09:
...
Ако приемем, че здравословното удължава живота, а нездравословното го съкращава(така ми се видя от някои коментари), то можем да почнем дискусия.
Първо бих искал да знам как отсяваме кое удължава живота и кое не, защото е много трудно да се правят предсказания за бъдещето.
Уместна бележка, както обикновено Цецо :) И сигурно можеше просто да кажеш кое, но искаш хората да се мъчат, нали?
Един вариант за отговор би бил: “стил на живот, който води до здравословни метаболични показатели, изразяващи се в отсъствие (или допустими граници) на възпалителни маркери.” Ниските нива на бели кръвни телца и специфичните белтъчини, високи нива на адипонектин-а са отличителни за система без възпалителни процеси. Но това определение би изключило фактора “лично тегло”, който също е рисков фактор...
29.08.13
23:27
казано от Solomon Kane на 29.08.13, 23:06:
Уместна бележка, както обикновено Цецо :) И сигурно можеше просто да кажеш кое, но искаш хората да се мъчат, нали?
Един вариант за отговор би бил: “стил на живот, който води до здравословни метаболични показатели, изразяващи се в отсъствие (или допустими граници) на възпалителни маркери.” Ниските нива на бели кръвни телца и специфичните белтъчини, високи нива на адипонектин-а са отличителни за система без възпалителни процеси. Но това определение би изключило фактора “лично тегло”, който също е рисков фактор...
Ееее...може ли дефиницията на “здравословен” да съдържа “здравословни метаболични показатели”?
Липсата на бели кръвни телца и специфични белтъци маркер за здраве ли е?
29.08.13
23:47
казано от Цветан Василев на 29.08.13, 23:27:
казано от Solomon Kane на 29.08.13, 23:06:
Ееее...може ли дефиницията на “здравословен” да съдържа “здравословни метаболични показатели”?
Липсата на бели кръвни телца и специфични белтъци маркер за здраве ли е?
Но и наднорменото тегло само по себе си не е маркер за ‘нездравословно’, а е просто риск. Всъщност въпроса на Петър не е абстрактен. Много фирми в САЩ използват системи за оценка на здравословното състояние на служителите с цел оптимизиране на здравните застраховки. В такива системи се залагат именно маркери, които са в някаква причинно-следствена връзка с риск от заболяване. Съответно ако ти е висока оценката, ползваш премии и разни екстри.
30.08.13
00:20
казано от Solomon Kane на 29.08.13, 23:47:
Но и наднорменото тегло само по себе си не е маркер за ‘нездравословно’, а е просто риск. Всъщност въпроса на Петър не е абстрактен. Много фирми в САЩ използват системи за оценка на здравословното състояние на служителите с цел оптимизиране на здравните застраховки. В такива системи се залагат именно маркери, които са в някаква причинно-следствена връзка с риск от заболяване. Съответно ако ти е висока оценката, ползваш премии и разни екстри.
Ще ме прощаваш за примерите, Ради, обаче следната тема не е по моята специалност и хич не отбирам за какво иде реч.
Рентгенографията(като тук включвам базираните на нея образни изследвания) спасява животи и/или помага на лекарите да вземат подходящо решение, така че някой да не осакатее. Радиацията от нея, обаче, е рисков фактор за развитието на ракови заболявания(смятай колко съм зле, щом ползвам Уикипедия).
Рентгенографските изследвания здравословни ли са?
Въпроса на Петър може да не е абстрактен, но е непълно дефиниран, което поставя лошо начало за една дискусия :)
30.08.13
01:04
казано от Цветан Василев на 30.08.13, 00:20:
казано от Solomon Kane на 29.08.13, 23:47:
Ще ме прощаваш за примерите, Ради, обаче следната тема не е по моята специалност и хич не отбирам за какво иде реч.
Рентгенографията(като тук включвам базираните на нея образни изследвания) спасява животи и/или помага на лекарите да вземат подходящо решение, така че някой да не осакатее. Радиацията от нея, обаче, е рисков фактор за развитието на ракови заболявания(смятай колко съм зле, щом ползвам Уикипедия).Рентгенографските изследвания здравословни ли са?
Въпроса на Петър може да не е абстрактен, но е непълно дефиниран, което поставя лошо начало за една дискусия :)
If a man speaks in a forest and there is no woman around to hear him is he still wrong? един вид :)
30.08.13
01:47
Въпросът ми е следния, тъй като генетичният ни код позволява живот до около 130-140 години, целта ни каква е? Да достигнем максимумът, като последните години бъде прекаран един вид в седене и губене на време?
30.08.13
10:32
Ради, ето още една гледна точка - в момента, ние си говорим от позицията на образовани(ползваме компютри и пишем) и богати(имаме ресурси - време, пари и енергия - да се занимаваме с качеството си на живот, а не с оцеляването) граждани на една мирна държава(не помня скоро полицията, опълчението или армията да са разстрелвали хора по улицата).
Баничките здравословни ли са?
Те могат да са енергиен запас за още един ден за някой. Могат да са повишени триглицериди и повишен риск за СС заболявания за друг.
Преди време имаше едно скандално проучване - хората, които взимат повече витамини, умират по-млади. Витамините нездравословни ли са?
30.08.13
13:07
казано от Цветан Василев на 30.08.13, 10:32:
Ради, ето още една гледна точка ...
Баничките здравословни ли са?
...
Преди време имаше едно скандално проучване - хората, които взимат повече витамини, умират по-млади. Витамините нездравословни ли са?
Тъй си е, Цецо. Хората предпочитат да вярват в това, което предпочитат да бъде истина. мммм, банички. Интересно отклонение - бедните могат ли да си позволят да живеят здравословно? Има още по-скандални проучвания - някои твърдят, че метаболизма в по-голямата си част изобщо не е под наш контрол, и дори калорииният баланс опира повече до генетика. Един юмейхо терапевт преди време ми каза, че докато тренирам никога няма да бъда истински здрав...дали и ти след време няма да кажеш нещо такова (знаеш какво се казва в Стария завет за хората които трупат познание)?
30.08.13
13:30
Не знам какво е казал стария завет, ама се опитвам да не трупам разни неща с променлив успех.
Твоя юмейхо терапевт ще трябва да го попиташ какво значи “истински здрав”.
Опираме до следния тънък пример. Пасищното аржентинско теле по-здравословно ли е от пасищното българско говедо? Ако не ям пасищно, това значи ли, че живея нездравословно? В какъв момент здравословното става нездравословно, ако ги поставим на оста черно-бяло? Дали не е по-добре да кажем че са бяло и не-бяло, т.е. има разни нюанси, които не всеки би усетил, за не всеки биха имали значение и предвид другите фактори - могат да обърнат значението си?
Един от любимите ми примери е уголемяването на гърдите при жените. Абсолютно варварско отношение към тялото - рязане, шиене, натъпкване на чуждо тяло, функционалните ограничения след това са огромни, процедурата крие своите опасноти(както всяка процедура) и понякога е неуспешна. Нездравословно ли е? За част от жените, за които това е истински проблем(малкия бюст), уголемяването е голяма крачка напред. След това се чувстват прекрасно.
Лесно е да се сочи с пръст, но вярвам ти ще разбереш като ти кажа, че в момента имам по-важни неща и да тренирам малко и леко е всичко което мога да си позволя. Имам нещо, което ми е много по-важно от това дали да ям сърна, теле, свиня или риба. Колкото и да ми се иска да тренирам, разбирам че човек с моето ниво на физическа и умствена активност, сън, хранене и предишни болежки няма нужда и не е продуктивно да “тренира”. О, движа се всеки ден, но едва ли някой би нарекъл това тренировка.
30.08.13
13:44
Еволюцията ни е накарала да мислим нездравословно според мен... живото-зависещите елементи като храна и вода се намират на 1минута път а живото-независещите елементи като всичко останало се намират на един бутон разстояние... всичко е станало толкова лесно... всеки учен се стреми да направи нещо да стане по-бързо и по-лесно... те дори повечето хора които ходят в зала го правят на сила.. заради тялото не заради здравословните плюсове от спортуването... то ако не се постигаше някакво красиво тяло външно колко хора ще тренират заради идеята... и здравето...
Моя пра дядо ( лека му пръст ) на 93години караше колело... цял живот готвеше домашна храна... доста му костваше да намира домашно отгледани месо и зеленчуци нищо, че магазина е до нас... ама той си искаше да вземе я от приятел, я от съсед... :) и не разбираше нищо от фитнес и добавки... па язе дето много зная и разбирам сигурно няма и да доживея 93… : ) щото предпочитам да си купувам от магазина :)
30.08.13
14:03
казано от Цветан Василев на 30.08.13, 13:30:
Твоя юмейхо терапевт ще трябва да го попиташ какво значи “истински здрав”.
Пасищното аржентинско теле по-здравословно ли е от пасищното българско говедо? Ако не ям пасищно, това значи ли, че живея нездравословно? В какъв момент здравословното става нездравословно, ако ги поставим на оста черно-бяло? Дали не е по-добре да кажем че са бяло и не-бяло, т.е. има разни нюанси, които не всеки би усетил, за не всеки биха имали значение и предвид другите фактори - могат да обърнат значението си?
Един от любимите ми примери е уголемяването на гърдите при жените....
Знаеш че не спорим, само си теглим локуми. Винаги ми е приятно да говоря с теб, макар и индиректно. Разбирам какво казваш. Аз не съм вярвал, че заради нещо бих изпускал тренировки, но децата променят и това. Пропускаш, че даже с кеф, защото това наистина е по-важно.
оня не е баш ‘мой’, и да, като го питах, той ми вика - ‘здрав като мене’, което за мен изчерпи нещата. Според него здрав е - ‘да не те боли нищо и да нямаш никакви оплаквания’. Занаятчии са като всички останали - гледат да ти продадат абонамент, всички останали са гола вода, държат се все едно току-що са си прокарали тръба до извора на мъдростта...ма аз в такива моменти си имам рутина - мачкам си шапката в ръце от потрес и цъкам с език.
За телетата не знам. Вярвам че българското е по-пригодно за моя стомах. Наистина има много нюанси. Не бих тръгнал да им придирям много, не ми е джоба.
И аз тоя пример с женските гърди го обичам. Трябва да направим сравнителен анализ - колко голямо е голямо? Те силиконите си стават малко като стандарт - като стероидите за другия пол (въпреки че вече и бая жени взимат). Пак нюанси...
Това момиче примерно били го посъветвал да си ги намали - няма да се учудя ако я понаболява гърба?
30.08.13
17:51
.. това е нещо твърде относително и ситуативно.. здравето само по себе си е доста разтегливо понятие, зависещо от куп фактори, които в различна последователност и комбинация дават напълно различни крайни резултати.. а и освен това.. средата, в която живеем напоследък е толкова нездравословна, че отвсякъде те бомбандират с токсичност под всякакви форми.. и аз винаги съм се чудила примерно как здрави, млади, чисти хора не могат да имат деца .. а мръсните роми ги раждат по 10 бройки на по 12 години..
съгласна съм и с едно от мненията по-горе, че всичко е до нервна система също..
също така ... не всеки обича здравословните му проблеми да му личат или да говори за тях, да ги излага на дневен ред с две думи.. доста хора влагат неумерени усилия ако не са добре да го прикриват... по същия начин има доста относително здрави хора, които пък преувеличават и се изкарват, че са супер зле..
за съжаление ми се е налагало да ходя на доста лекари през живота си.. репликата, която най-често чувам от тях е “колкото по-малко знаеш за здравословните си проблеми, толкова по-добре”.. което не бих коментирала..достатъчно красноречиво е..
отпслеснах се от темата,... в заключение завършвам с фразата, с която започнах - .. това е нещо твърде относително и ситуативно..
Един мой роднина, дългогодишен заклет пушач ми каза една много хубава приказка- Ако ти е писано да умреш от сокче, няма да умреш от цигара ;) .
Който иска да си живее здравословно, който иска да не го прави. Никой не знае следващият ден какъв ще е.
казано от Solomon Kane на 30.08.13, 14:03:
Това момиче примерно били го посъветвал да си ги намали - няма да се учудя ако я понаболява гърба?
Още един пример колко хубави са нездравословните неща.. :D
Мнението беше редактирано от FaceOff на 30.08.13 18:18.
30.08.13
19:25
казано от avitohol avitohol на 30.08.13, 18:01:
Един мой роднина, дългогодишен заклет пушач ми каза една много хубава приказка- Ако ти е писано да умреш от сокче, няма да умреш от цигара ;) .
Който иска да си живее здравословно, който иска да не го прави. Никой не знае следващият ден какъв ще е.
Не помня на кой беше цитата, но...
“Едно от най-забавното на хората вярващи в съдбата и провидението е, че въпреки вярата им в предопределеността на нещата, все пак продължават да се оглеждат като пресичат пътя.”
казано от Solomon Kane на 30.08.13, 14:03:
И аз тоя пример с женските гърди го обичам. Трябва да направим сравнителен анализ - колко голямо е голямо? Те силиконите си стават малко като стандарт - като стероидите за другия пол (въпреки че вече и бая жени взимат). Пак нюанси...
Ако не ги харесва и наистина това е травмиращо за нея(не физически) - нека ги намаля. Ако я боли гърба, то по-скоро бих искал да се движи/тренира, така че да не я боли.
Тук настъпваме една много болна тема - за красивото и здравословното. Първо са били китайските обувки, после са европейските корсети, в момента е силикона и плочките. Толкова много страдание и нездравословност има в красотата :(
30.08.13
21:03
Некои съображения и от мен :)
1. Фактор начин на живот: Ще хвана любимия на всички бохеми пример Чърчил. Пияница, заклет пушач, доживял обаче до 96 г. Да, ама Чърчил вода морен не е пил. Роден е аристократ, той не е трябвало нито да оре, нито да копае, нито на ръка да жъне. Живот лишен от всякакви физически усилия. Колкото и да му е било зле сърцето и черния дроб, те не са били изложени на натоварвания, които да ги вкарат в криза. Мускули не са му трябвали, нито добра визия (все пак е богат и известен, което измества плочките в очите на жените). Ако някой миньор, води такъв начин на живот, вероятно на 45 г, ще легне под салкъма. По повод на това вмятам и нещо и за любимката на майка ми - Лидия Ковачева, пропагандираща лечебния глад. Хубаво, ако си на 80 г бабичка си гладувай, нали за цял ден имаш да се повозиш в трамвая до банята и да си наточиш вода, но ако си на 25 г атлет, колко ша окрякаш само на водичка? Въпрос на стил и начин на живот. Еднакви режими на хранене и/или спортуване, биха се отразили на различно според начина на живот.
2. Качество на живот: Пак за Чърчил. Да, доживял е 96 г, ама поне 76 от тях е бил тлъста лоена топка, потяща се дори през зимата. Не, благодаря :) И дядо Максим дотътри 98, но колко от тях се е събуждал с ерекция? Виж Антъни Куин си направи дете, когато беше на 81, а Джак Лалейн няма да коментирам. Дали е по-добре да се влачиш по земята грешна един век, последните 20-30 г, от който си джазве с кокали или е по-добре да рухнеш от раз като отсечено дърво? През прозореца на офиса, в който работя се вижда спалнята на един лежащо болен старец. Очевидно е доста възрастен, но по цял ден само маха с ръце, говори и не може да стане. Ако утре науча, че е навършил 100 г. няма да отида да го попитам как ги е достигнал. Не искам да ги достигна така.
3. Дефиниция за здравословно - Нещо между нещата горе. Стотици фактори преплетени в десетки резултати. Нещо теория на вероятностите. Пример: естествена храна+тежък физически труд = дълъг живот с тежки болки в ставите. Естествена храна+спорт+стресова среда=ранна смърт, но активен до последно. И така мога да се измислят почти безкрайни комбинации. За всеки уравннието е различно.
Тук обаче ще добавя нещо, което ми се струва изпуснато от вас. Съвремения живот е по - дълъг поради много фактори, но за мен най - важния е хигиената! Това, което ни спасява, въпреки лошия въздух, Е-тата, фалшивите лекарства, заседналия живот и т.н. са водопровода и мръсния канал :)
казано от Цветан Василев на 30.08.13, 19:25:
...
Тук настъпваме една много болна тема - за красивото и здравословното. Първо са били китайските обувки, после са европейските корсети, в момента е силикона и плочките. Толкова много страдание и нездравословност има в красотата :(
Подскочих, щом го прочетох. После веднага превключих, че “красотата” е мноооооого относително понятие и бидейки в очите на наблюдаващия, всъщност тя е най-субективното нещо. Все пак, не във всяка “красота” има страдание и нездравословност.
Да кажем, че на масовата заблудена от мейстрийм медиа овца (човешка единица) е насадена извратена представа за красота, целяща всичко друго, но не и здравословност.
казано от Стоян Гълъбов на 30.08.13, 21:03:
Некои съображения и от мен :)...
Прадядо ми, лека му пръст, доживя успешно до 104 години. Накрая не виждаше, но беше с разсъдъка си и си се движеше. Да не забравя - пийваше всеки ден червено винце :), но никога не е пушил. Прабаба ми пък почина на 96 г. И двамата цял живот са работили здраво.
Вярвам, че основно генетично е предопределено колко да живееш. От теб зависи как да живееш. Винаги можеш да намалиш предпределените годинки или да влошиш качеството на живот като се гавриш с тялото си с цигари, наркотици, лекарства, алкохол, хроничен стрес и недоспиване, неестесвени храни...
казано от Vic на 04.09.13, 10:42:
Вярвам, че основно генетично е предопределено колко да живееш.
Наследственият фактор играе огромна роля, но той не определя датата на смъртта ти. По-скоро ти дава един диапазон, а от теб и от случайността зависи в коя част от него ще се “наместиш” - дали на долната граница или някъде по-натам.
Даже и това не е съвсем вярно - гените ти дават предразположености към определени заболявания, които може да развиеш, а може и да не развиеш и които може да намалят продължителността на живот или да не я намалят. От това не можеш да избягаш, но можеш да влияеш на някои от тях посредством начина си на живот - да намалиш или елиминираш риска, да намалиш тежестта, да отложиш момента на настъпването им или да намалиш влиянието им. За други пък не можеш да направиш нищо.
В общи линии здравословният начин на живот е опит да влияем именно в тези насоки. Нито може да елиминира наследствеността, нито пък да преобърне картинката с главата надолу, но може да побутне тук-там, за да ни даде още някоя годинка върху тези, които са ни записани в ДНК-то (образно казано). :)
Това, което ни спасява, въпреки лошия въздух, Е-тата, фалшивите лекарства, заседналия живот и т.н. са водопровода и мръсния канал :)
Така така... хубава професия съм си избрал значи :D
Живот лишен от всякакви физически усилия. Колкото и да му е било зле сърцето и черния дроб, те не са били изложени на натоварвания, които да ги вкарат в криза.
Целият коментар ми хареса много, само тази част малко ме съмнява? Ако е вярна, значи всяко по-сериозно физическо усилие ни вкарва в криза и скъсява продължителността на живота.
04.09.13
16:10
Истината е да се избягват крайностите, “Прекален светец и Богу не драг” е казал народа, а разтълкувайте си поговорката ;)
Всяка крайност, без изключение е опасна сама по себе си, незаивисмо дали ефектите от нея са в близко бъдеще или са далеч напред във времето.
Нагласата към самия начин на живот също е определяща за неговата продължителност. Чърчил надали е мислел, че живее нездравословно - напротив :)
04.09.13
18:00
казано от Vic на 04.09.13, 10:42:
казано от Цветан Василев на 30.08.13, 19:25:
...
Тук настъпваме една много болна тема - за красивото и здравословното. Първо са били китайските обувки, после са европейските корсети, в момента е силикона и плочките. Толкова много страдание и нездравословност има в красотата :(Подскочих, щом го прочетох. После веднага превключих, че “красотата” е мноооооого относително понятие и бидейки в очите на наблюдаващия, всъщност тя е най-субективното нещо. Все пак, не във всяка “красота” има страдание и нездравословност.
Внимание! Линковете не са за хора със слаби нерви.
История на привлекателното/красивото през вековете:
http://en.wikipedia.org/wiki/Foot_binding
http://victorianeracnr.blogspot.com/2011/01/history-of-victorian-corset.html
http://static.neatorama.com/images/2005-11/jung-waist.jpg
http://www.healingfeet.com/blog/wp-content/uploads/2012/06/Bunion-in-sandal-and-bone-cutaway.jpg
http://img.izismile.com/img/img5/20120619/640/another_synthol_victim_640_06.jpg
Не говорим за красотата според мен и теб, Вик, която вероятно е неразделно свързана със здравословното. Говорим за Красотата - вечно променяща се. В една епоха едно нещо е красиво, в друга - вече не е. В рамките на една култура нещо е привлекателно, в друга - не. В една специфична група може да има някаква причудливост, смятана за привлекателна или идеална, която извън контекста на тази групичка изглежда чудовищно.
Един ден археолозите ще има да ни се чудят....
04.09.13
18:18
казано от James Hinks на 04.09.13, 16:10:
... Чърчил надали е мислел, че живее нездравословно - напротив :)
даже на 25 години е минавал за юнак и хубавец :)
казано от Цветан Василев на 04.09.13, 18:00:
...
Не говорим за красотата според мен и теб, Вик, която вероятно е неразделно свързана със здравословното. Говорим за Красотата - вечно променяща се. В една епоха едно нещо е красиво, в друга - вече не е. В рамките на една култура нещо е привлекателно, в друга - не. В една специфична група може да има някаква причудливост, смятана за привлекателна или идеална, която извън контекста на тази групичка изглежда чудовищно.
Един ден археолозите ще има да ни се чудят....
Прав си, Цецо. Все пак не мисля, че си противоречим като цяло. Да кажем, че доизясняваме гледните си точки, установявайки почти пълната липса на различия :)
Колкото и да се променя, красотата винаги ще е в очите на този, който гледа. За едни ще е рахитично дупе и силиконови цици, за друг ще е налети форми, за трети - мускулесто и нафибрено тяло... И винаги ще има стадо, “възпитано” да намира за красиво определен наложен... хм... моден детайл. Дали ще са деформирани ходила, прецвъкната талия или силиконови “подобрения”, все тая.