My fight ..

Темата е заключена.
Прескочи до:

29.08.13
09:33

Здравейте, казвам се Ивелина и съм от Бургас, на 17 години съм. Така просто не знам как да започна, дълго време мислих дали да започна дневник и най- накрая се реших. Нека ви разкажа как започна всичко :
Преди 4 месеца бях здраво, бодро и щастливо момиче, както би трябвало да е всяко едно момиче на моята възраст. Бях пълна, но все пак щастлива (59кг, 164см.). Тогава претърпях голяма загуба : Преди 8 години загубих баща си на връх Нова година, 5 години след загубата майка ми успя да се съвземе и намери човек който много я обичаше, както и нас. Всичко беше чудесно, докато в един момент не му установиха диагноза рак. След това предполагам се сещате какво последва, постоянно ходене по лекари, правене на химиотерапии, хиляди операции и какво ли още не, докато един ден просто не ми се обадиха да ми съобщят, че просто вече го няма.
След случката изпаднах в ужасна депресия, не исках да излизам да се храня, абе въобще не исках да правя нищо, само да стоя сама и да плача. И така в продължение на 2 месеца, през които отслабнах с 12 килограма, не можех да се движа, отделно не можех да сля, успявах да мигна за около 2 часа през нощта, след като се будех от ужасни кошмари. Естествено след това започна лудо ходене по психиатри, диетолози ,психолози, изследвания и какво ли още не. Поставиха ми диагноза клинична депресия и анорексия.
ИМАМ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ОПРАВЯ, но просто не знам как, не знам как да си помогна .

29.08.13
10:29

Малко дневници започват, както твоя. След такъв увод седиш и гледаш тъпо и си даваш сметка колко ти е весел живота...

Въпреки, че дневникът е в известна степен за водене на тренировъчни записки, много често помага и чисто емоционално, защото споделянето отбременява в някаква степен. Има доста потребители, при които това работи. Но нека това е само частична помощ и не пренебрегвай основните консултации със съответните специалисти.

Здравословният живот е лесен, просто е малко безвкусен отвреме-навреме :D Тренировките са забавление, правилното хранене е ежедневие и накрая толкова свикваш, че подминаваш щанда с чипс и газирано, както ние мъжете подминаваме този с дамските превръзки :D

На снимката не изглеждаш анорексичка, но вече имаме случай във форума на момиче, което не просто се пребори с анорексията, ами и изглежда невероятно здравословно в момента. Спортът наистина дава дисциплина и когато се практикува за удоволствие дава най-добри резултати.

Честит дневни! Според мен много ще ти помогне воденето му.
Почвай да описваш ежедневието си, а ние ще помагаме да изчистиш грешните неща ;)

29.08.13
10:53

Благодаря за бързия отговор ! На снимката съм 54 килограма просто не съм я обновявала, всъщност това няма значение. Благодаря ти за подкрепата. Определено имам желание ( сама пожелах да отида на психиатър и да започна активно лечение, понеже самото заболяване е 90% на психическа основа),което според мене е голям напредък, защото преди чуех ли за лекари изпадах в истерия (буквално). Сега съм доста по мотивирана, макар че понякога изпадам в мрачни настроения, хората около мен страшно много ми помагат и подкрепят и все по-бързо излизам от кофти настроенията.
Благодаря отново !

29.08.13
10:55

инж. Марин Маринов - Благодаря и на теб. Ще описвам ежедневието си и ще се вслушвам в съветите ви !

Никога не е късно да направиш нещо хубаво за себе си... тук сме!

Покрай историята, която разказа, се сетих за един цитат от Batman Begins:

Why do we fall, sir? So that we can learn to pick ourselves up.
Alfred Pennyworth

Впечатлен съм и аз... напред и само напред!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.08.13 11:08.

Поздравявам те за куража и волята, които си проявила и продължаваш да проявяваш! НЕ се отказвай!

29.08.13
13:01

Благодаря отново за подкрепата на всички! Никога няма да се откажа, аз съм по силна от болестта, ще я надвия с малко повече позитивна нагласа и воля ..

29.08.13
13:02

Осъзнаването на проблема е първата крачка към решаването му.
Поздравления за куража да се бориш!
И аз съм тук от скоро, но хората са много мили и помагат.
Честит дневник и успех!

29.08.13
13:12

Благодаря ти !

Gogo

29.08.13
15:46

Добре, че не си кръстила дневника си на немски език Mein kampf :>

29.08.13
19:07

И така днес хапнах малко повече от колкото по принцип ям и се чувствам малко кофти , но ще отмине.
Ето и какво ядох:
Закуска: кафе без захар ( не съм голяма фенка за захарта, а и по принцип никога не съм закусвала)
Около 14:30 часа: Изядох една палачинка със шоколад (по принуда от приятеля ми)
Във 16:00 часа: 4 сини сливи.
Във 18:00 часа: 1/4 купичка със доматена супа.

Знам, че не изглежда толкова много,малко ми е тежко на стомаха, но ще мине. :)

Мнението беше редактирано от Ивелина на 29.08.13 19:19.

Закуската е най-важното хранене.Според мен замести кафето с някакъв плод ако не искаш да се храниш с нещо в по-голямо количество на закуска.Ще е много по-добре така,отколкото да караш на едно кафенце до обяда. :)

Храната е важно хранене, закуската не е.

С риск да се повторя от другите теми - препоръчвам ти добавка “Търпение”.

29.08.13
21:36

Да определено малко прекалявам с кафетата, сега гледам да не пия повече от 2 на ден, но както споменах почти не спя и без кафе едвам изкарвам работния ден. Но се опитвам да ги намаля и да вкарам малко по питателна храна в менюто си. Преди ядях само по 2 праскови на ден. Сега  увеличавам постепенно. :)

Мнението беше редактирано от Ивелина на 29.08.13 21:37.

Може да е малко, но нека да е качествено.

Количествата постепенно ще си дойдат на мястото.

29.08.13
23:58

Анорексията и депресията не са приятни заболявания, но си млада и са поправими. Като гледам имаш желание да се оправиш, така че давай смело - напред и нагоре. А тук със сигурност ще намериш хора, които да помогнат. Захранвай се постепенно, спортувай (нямаш си представа, колко ще ти помогне), вслушвай се в лекарите и почвай да се бориш с живота

31.08.13
05:13

Здравейте, днеска направо тотално се оплесках с храненето ...
От сутринта бях заета и ядох чак в 16:20, на всичкото отгоре реших, че ще изям нещо по-калорично и си взех баничка, въпреки че лекарят ми забрани да ям подобни храни в момента, защото претоварвам стомаха. Изядох я до половината и усетих,че започва да ми става тежко и да ме боли коремът, но се насилих да я изям и сега съжалявам. Гадеше ми се до 23 часа и нищо друго не можах да хапна след нея, а и със спането имам проблем все още, цяла вечер гледам тъпо в телевизора и пуша цигари.
Повече няма да повторя (експериментът с баничката), поне за момента. Надявам се днес да нямам много работа, за да мога да хапна няколко пъти нещо по-леко.
Благодаря ви !

31.08.13
18:18

Здрасти. Последния път когато те мернах в махалата си изглеждаше много добре и даже се усмихваше. Явно го преживяваш вече и нещата вървят надобре.
Аз като тинейджър имах голям проблем с качването на кг. бях 60кг като влзяах в казармата а съм висок 188. Пробвах нещо ,което имаше ефект върху мен. Сутрин изяждах по 1 ябълка а вечер преди лягане пиех мляко.През деня си имах апетит и горе-долу нещата вървяха добре. Реално обаче си качих нужните килограми като спрях цигарите ,така че се замисли по въпроса. Немислимо е да пушиш в такова състояние
Имаме страхотен стадион до блока ,така че можеш да пробваш с малко бягане сутрин ,да ти се засили метаболизма и да имаш апетит през деня. Нямаш нужда от много спорт. Според мен 1-2 обиколки на ден( 400м) корено ще ти променят ежедневието.

Ако с нещо друго мога да ти помогна ,пиши на фейса ;)
Хубав ден засега.Стягай се

KA

01.09.13
12:09

казано от Gergi_81 на 31.08.13, 18:18:

Здрасти. Последния път когато те мернах в махалата си изглеждаше много добре и даже се усмихваше...

Подкрепям мнението на Георги.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.09.13 21:43.

02.09.13
10:34

Благодаря. Послушах ти съвета, бягам от време на време с кучето, храня се по често, старая се да намаля цигарите и нещата вървят добре за сега. Само със съня имам проблем още, но и това ще премине. Ако имам въпрос относно нещо ще пиша в ФБ :).
Така вчера си хапнах добре:
Закуска: Кафе
Обяд: Риба с 1 малък домат.
Следобедна закуска: Мляко с мюсли.
Вечеря: Пак риба с домат.
Намерих си едни готини упражнения из интернет и мисля от днеска да започна да ги правя.
Довечера ще опиша и днескашното си меню, че сега бързам за работа.
Приятен ден на всички :)

KA

05.09.13
13:04

Какво се случва тези дни, май нищо не описа ... :) ?!

06.09.13
14:08

Да, малко съм заета тези дни.
Не мога да спя и имам доста работа през деня ( направо се чудя от къде имам толкова енергия).
За храненето вчера съм яла само шоколад ( половин черен шоколад за деня), друго не можах да хапна, но поне спах.
Довечера ще пиша и за днес :)

07.09.13
13:31

Вчера си доизядох другата половина от шоколада и вечерта хапнах малко мляко с мюсли. Сега имам друго притеснение, понеже от 3 дни съм в цикъл, но е толкова оскъден( по 4-5 капки на ден ) и днес като станах вече нямах нищо. Мисля да отида на гинеколог тези дни за да видя на какво се дължи проблема. :)

08.09.13
23:40

Така преди малко качих 2 снимки, мисля всяка седмица да качвам по една за да следя, как върви процеса с качването на килограми :)

KA

10.09.13
10:12

Някакви други храни не ти ли се прияждат ? Тренировките май ги няма, а прогреса с килограмите не се следи по снимки, а по кантар ... :) дай стегни се малко. на 2-ри септември ти е било хубаво хранене, защо сега пак по старому ? :)

10.09.13
10:49

казано от kaloyan на 10.09.13, 10:12:

а прогреса с килограмите не се следи по снимки, а по кантар ... :)

Ех Калоянеее,Калояне...

10.09.13
17:27

Прочетох ти началото на дневника ,наистина това са най лошите неща в живота (спомените никой и нищо не може да ти ги отнеме ) вярвам, че ще се оправиш  ... този цитат ми е любим...”Надеждата е нещо хубаво, може би най-хубавото нещо, а хубавите неща са безсмъртни”....Пожелавам ти оттук нататък само хубави ,щастливи и весели неща да ти се случват ... аз също имах  проблеми преди 5 години ,но живота е жесток понякога...... Успех и само напред !

10.09.13
18:59

Не, не ми се преяжда нищо. Ям малко, защото започва да ми се повръща. Опитвам се да увеличавам порциите, а тренировки са ми категорично забранени от лекаря, понеже нямам сили даже да вървя дълго. Излизам да се разхождам с кучето от време на време .
Milko92 - Благодаря :)

Търпение. Просто имай търпение.
Опитвай се храната да бъде възможно най-качествена - така дори да е малко като количество, ще даваш нещо полезно на тялото си. Това съм ти го казал и горе. Кафето не е закуска и понякога дразни стомаха, когато се пие на гладно. Половин шоколад (дори и най-качественият!) няма как да мине за приемливо хранене за деня. Разумно е да посетиш гинеколог... но този тип хранене е основен фактор, които води до смущения в менструалния цикъл. Не бягай от мазнините в храната - маслини и зехтин, сурови ядки, тахан, сметана (заквасена или течна), масло... нека виждаме тези храни в менюто ти. Те са нужни на организма ти, малко количество от тях съдържа много енергия (от която ти също имаш нужда).

kaloyan е много далеч от истината за кантара.
Данните от кантара са с най-малко практическо значение. При едно и също тегло ти можеш да изглеждаш коренно различно (в зависимост от съотношението между телесни мазнини и мускулатура). Затова зарежи кантара и се “консултирай” с огледалото. Видяното там е по-важно и по-близо до истината.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.09.13 19:52.

KA

10.09.13
20:50

казано от Кольо Пияндето на 10.09.13, 19:44:

kaloyan е много далеч от истината за кантара.
Данните от кантара са с най-малко практическо значение. При едно и също тегло ти можеш да изглеждаш коренно различно (в зависимост от съотношението между телесни мазнини и мускулатура). Затова зарежи кантара и се “консултирай” с огледалото. Видяното там е по-важно и по-близо до истината.

При нейното положение, май не съм аз далеч от истината ..

Какво е различното в нейния случай?
Разлика в показанията на кантара може да има по различни причини, ще има и след период с голям енергиен излишък без двигателна активност. Въпросът е какво ще се е увеличило, т.е. за сметка на какво ще се променят показанията на кантара. Това ли е целта? Това ли трябва да направи Ивелина? Готов ли си да аргументираш тезата си в отделна тема? (бих отделил дискусията, за да не пълним дневника със странична информация)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.09.13 10:06.

12.09.13
01:28

Кольо Пияндето - Благодаря ! Ходих на гинеколог понеже от 2 месеца нямам цикъл. Нямам цикъл от недохранване ( не се изненадах, бях наясно за последствията) . Днес ходих и на психиатър имах едночасов сеанс. Не мина особено добре, върна ме доста назад във времето, което следователно доста ме разстрои, но няма да се откажа да ходя, записах си следващ час.

А днес съм на едно пакетче солети, пак не можах да спя (така като гледам май пак ще будувам тази вечер). Днеска се опитах да тичам, издържах точно 1 минута ( засичах с хронометър ), след това сърцето ми биеше като лудо близо час и даже не можах да се прибера до вкъщи ( приятелят ми ме носи) .  Мисля скоро да не си правя експеримента със спорта. Нека първо да оправя храненето :) .

12.09.13
07:43

казано от Ивелина Друмева на 12.09.13, 01:28:

Мисля скоро да не си правя експеримента със спорта. Нека първо да оправя храненето :) .

Не си ли мислила да пробваш с йога? По-конкретно Хата йога, отделно от това - релаксации, медитации?
Храненето е ясно че трябва да се поправи. Като начало започни да ядеш качествени храни вместо солети, нищо че са малко, поне някакви хранителни вещества да влизат. Аз бих добавила и някакви основни добавки за стимулиране на работата на тялото ти.
Поздрави. :)

Мнението беше редактирано от Margi на 12.09.13 07:45.

Когато давам прогресия на някой, с цел да започне да се движи, обикновено почвам с по-леки упражнения от йогата, но по-”активни” от медитацията. Визирам упражнения(цък) тип Фелденкрайс, въпреки че цял урок в началото може да отнема много време.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 12.09.13 09:48.

16.09.13
06:15

Благодаря за съветите :) .
Днес (мисля че) хапнах по- добре от други дни.
Закуска 9:00 : 4 бисквити Белвита
в 16:00 : 1 портокал
в 19:30 часа: 1 домат и 1 яйце :)

И си направих дълга разходка около 2 часа, по плажа ( обожавам да се разхождам там ).  :)

16.09.13
09:49

На психиатър ли си била или на психотерапевт ? Това, че си се разстроила е добър признак според мен.

17.09.13
21:08

Да, в момента посещавам психиатър и на 1 октомври имам час при диетолог във София. За да ми състави правилна диета.

Днес хапнах
4 бисквити белвита
2 мандарини
1 домат с малко топено сирене и 1 яйце

19.09.13
19:13

Днес цял ден адски ме боли стомахът и едвам се насилих да хапна.
Закуска в 10:00 ч. : 1 малка праскова
Вечеря в 19:00 ч. : 150 грама плодово мляко с 0,1% масленост с 1 лъжица мюсли.

...изтъркано е,но Ницше го е казал най-добре- Всичко,което не те убива те прави по-силен!

03.11.13
18:26

Здравейте, не бях писала доста време. Първо исках да напредна с лечението.
Има огромен напредък за 3 месечното лечение, но предстоят още толкова за да станат нещата отлични :)
Вече се храня и тренирам, чувствам сила, енергия, бодра съм , щастлива съм !
Така храня се по 5 пъти на ден и тренирам почти всеки ден, но в домашни условия.
Ето и какво ядох днес:
08:00 - ябълка и кисело мляко с мюсли.
10:00 - чаша чай, киви и тънко парче кекс.
12:00 - риба с домат и 1/2 краставица.
16:00 - портокал.
а за вечеря смятам да хапна: пилешко със салата домати и краставици.

Тренирам в къщи от този сайт:  http://www.youtube.com/user/ZuzkaLight . Правя малко упражнения, но от другата седмица смятам да си изкарам карта за женския фитнес в комплекса в който живея. Ще започна тренировките с треньор, за да науча правилните упражнения за целите ми и как да ги изпълнявам. :)

Така в момента съм 48кг. - за 3 месеца съм качила 4кг. Сега искам да ги задържа и да се оформя и стегна, понеже на места кожата ми се е отпуснала доста.
Не знам дали се храна и тренирам правилно, но ако правя грешка някъде ще се радвам да ме поправите.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1