05.09.13
03:12
Здравейте.Искам да ви попитам кой от двата варианта на клека е по-ефективен и безопасен?
Понеже съм се наслушал на всякакви приказки,моля за мнение от някой по-опитен и запознат с това.
05.09.13
09:09
Пълен клек - по-ефективен , полуклек - по-безопасен ;)
05.09.13
10:14
Ако го правиш с правилна техника и съобразени килограми, не мисля че ще е проблем.
05.09.13
10:50
Пълният клек има един куп предимства пред полуклека:
- включване на цялата задна верига, включително задника, чийто мускули са много важни.
- много по-пълно включване на всички части на четириглавия мускул, поради по-големия ход на движението. От това следва по-бърза и качествена хипертрофия.
- пълният клек е много по-здравословен за коленете и връзките в тях; нещо повече - с пълен клек може да си заздравиш коленете.
- с пълен клек се прогресира в силов аспект много по-бързо, отколкото с полуклек.
Правиш ли често полуклек си гарантираш контузии. То затова повечето се оплаквате, че от клека почват да болят колене, защото правите полуклек с неподходяща тежест.
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 05.09.13 10:55.
05.09.13
11:47
Полуклека е идеален начин да си контузиш коленете.
Аз знам 2 основни причини,заради които хората правят 1/4 клек:
►Полуклека позволява изпълнение с по-голяма тежест.Младежите се интересуват не как се кляка,а с колко се кляка..
►Полуклека не натоварва задника.Повечето хора си мислят,че задикът е депо за мазнини.От там идва схващането голям задник-мазен задник.Добре че бразилските задници дойдоха на мода и момичетата почнаха да клякат.
Извън темата:Забелязам,че повечето момичета имат по-развити крака от момчетата,ако продължава така скоро време ние ще мием чиниите....
Няма такова нещо като цялостен и полуклек?!
Значи това е все едно някой да ми каже, че бута 200 лежанка, а да не си докосва щангата до гърдите ;) Което и масово виждам по залите всъщност :D
Същото е и при клякането или клякаш под паралела, или пиши го - бегал опит да направиш нещо 8-)
05.09.13
12:07
казано от Десислав Стайков на 05.09.13, 03:12:
Здравейте.Искам да ви попитам кой от двата варианта на клека е по-ефективен и безопасен?
Понеже съм се наслушал на всякакви приказки,моля за мнение от някой по-опитен и запознат с това.
Още с пускането на темата си поставил 3 клопки.
1. Какво е полуклек и какво е цялостен клек?
2. Ефективен за какво?
3. Безопасен за кой?
От интерпретацията на горните - всеки може да ти даде аргументирано мнение, което да не е отговор на върпоса ти. Колкото по-точен въпрос зададеш, толкова по-вероятно да отоговорят на него.
Аз тук прочетох 2-3 мита относно клякането.
Полуклека и четвърт клека не товарят гъзъ. В зависимост от начина на изпълнение - може това съвсем да не е вярно.
Силата не е нещо, което е специфично и има само един начин да се изпълнява. В зависимост от нуждите - може да се окаже, че с полуклек ще станеш по-силен в ъглите/движението от което имаш нужда.
Няма безопасен начин да се прави полуклек и контузиите са гарантирани. Има “опасни” и “по-малко опасни” начини да се прави всяко упражнение. На едни хора ще им избухнат коленете, на други нищо няма да им стане.
Пълния клек е полезен за всички. В зависимост от определението за пълен клек, може да се окаже, че той не е подходящ за някой.
П.П. Докато драсках някакви неща се появи още един мит:
“Истинското клякане” е само гъзъ до петите. Тук се надявам проблема да е по-скоро лингвистичен, отколкото логически. Всяко упражнение си има име, само за да можем да си комуникираме, от където понякога се получава недоразбиране.
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 05.09.13 12:09.
казано от Наталья Заболотная на 05.09.13, 12:04:
Същото е и при клякането или клякаш под паралела, или пиши го - бегал опит да направиш нещо 8-)
А не си ли се замисляла, че полуклекът има някои приложения извън това, с което ти се занимаваш?
казано от Маргарита Манева на 05.09.13, 12:07:
А не си ли се замисляла, че полуклекът има някои приложения извън това, с което ти се занимаваш?
Не, ако става въпрос за клек с ЩАНГА.
05.09.13
12:29
казано от Наталья Заболотная на 05.09.13, 12:21:
Т.е. не си се замисляла?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.09.13 12:34.
казано от Цветан Василев на 05.09.13, 12:29:
Т.е. не си се замисляла?
Напротив.
Доколкото разбирам в темата става въпрос за човек, който тренира с тежести и иска да започне да кляка с ЩАНГА, пита как е по-добре да се кляка, полуклек с щанга не съществува. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.09.13 12:34.
05.09.13
12:41
Няма по-добро упражнение. 2-те имат различна цел и съответно различно приложение.
05.09.13
12:49
казано от Наталья Заболотная на 05.09.13, 12:32:
казано от Цветан Василев на 05.09.13, 12:29:
Т.е. не си се замисляла?
Напротив.
Доколкото разбирам в темата става въпрос за човек, който тренира с тежести и иска да започне да кляка с ЩАНГА, пита как е по-добре да се кляка, полуклек с щанга не съществува. :)
Оф, то не беше трибой, кросфит, щанги в твоята “кариера”, та сега почна други спортове да оправяш ;)
Съществува едно упражнение - динамичен полуклек, по-популярно(доколкото въобще може да се каже, че е популярно) като “Сед”.
Искам да видя мегаяките ти щангисти как се справят на него... ;) 8-)
05.09.13
12:51
казано от Наталья Заболотная на 05.09.13, 12:21:
Има спорт и извън вдигането на тежести... (sun)
Ще се справят, Сашо, не се притеснявай за тях, те са толкова яки, че им е през к**а за някакъв си динамичен клек, а и не вярвам момчето да пита за динамичен клек. :*
05.09.13
12:57
казано от Наталья Заболотная на 05.09.13, 12:53:
Ще се справят, Сашо, не се притеснявай за тях, те са толкова яки, че им е през к**а за някакъв си динамичен клек
100% е така ;)
Аз поне съм виждал как щангист се пребива на опит с 320 сед, ти не си. Едно е да си як в щанги, друго е да си як в помощни на лека атлетика. Малка разлика, но от височината на твоята тренировъчна планина тя не се вижда...Смешна си, не продължавай.
казано от karfi4ka на 15.08.12, 20:00:
ОФФ/
Ех, Блажке, отдавна се каня да те питам кога станА калайджия, кога ти почернЕ гз... (извиня’ам се за изразните средства), като въпросът е реторичен :D :D :D
И година по-късно
Мнението беше редактирано от CarnalK на 05.09.13 12:58.
05.09.13
12:58
А защо не и двете упражнения,ако искаш да направиш мощни крака? Вместо стотиците машини и т.н. Един тежък дълбок клек като по-базово и после довършваш с полуклек като по-лесно (визирайки това че ще си потрошен вече) и по-безопасно (визирайки това че ядрото ти е смляно от дълбокия клек,а тук участва по-слабо),така бих направил аз. Хайде не сравнявайте половината лрщежанка с полуклека.Полуклек изпълнен на подходящото място,с подходящата тежест и техника може да бъде доста мощно оръжие за здрави бедра,най-малкото че държиш по-тежка щанга на гърба и нервната система лека полека привиква и така нервно-мускулната връзка при дълбокият клек ще бъде подобрена. Няма лошо упражнение,това трябва да го знаете.Има просто по-ОПТИМАЛНО,няма нужни и ненужни.
Аз не разбрах - под цялостен клек да разбираме клек до паралела или дълбок клек до глезените ?
05.09.13
13:27
Максимално под,в зависимост от разкрача и мобилността.
А какъв трябва да е разкрачът, за да мога да клекна докато петите ми се опрат в задника без да губя равновесие? Аз като клякам просто задните ми бедра опират в прасците и по-надолу не мога. А интересно как на предния клек успявам да го направя.
Мнението беше редактирано от Ронката на 05.09.13 15:43.
казано от Маргарита Манева на 05.09.13, 12:07:
Да, в същност има адски много приложения.
05.09.13
16:05
Когато някой си пише в дневника или някъде другаде,че е правил “клек” аз си представям това:
http://bretcontreras.com/wp-content/uploads/Olympic-Squats1.jpg
а не това
http://www.mensfitness.com/sites/mensfitness.com/files/webform/leg01.jpg
Много хора правят второто и го наричат клек,а не полуклек.Естествено,че и клека и полуклека и седа си имат своите приложения в различните спортове и т.н.Естествено,че на щангиста не му е нужно да прави полуклек,а на спринтьора да прави клек като щангист.Много малко хора по залите съм виждал да клякат по първия начин,почти всеки кляка като втория и го нарича клек - ами ако 2-рото е клек,а не полуклек на мен клека ми е 170 кила тогава.Супер (sun)
Втория и да го натискаш отгоре няма да му отиде гъза по-надолу..Просто е дългуч,това му позволява тялото.И си е пълен клек.
05.09.13
16:21
Да, реално бедрата и в двата примера са в сходна позиция спрямо пода
05.09.13
16:25
И тогава каква е разликата между 2та клека ?! Че единия е щангистки и го правят щангисти и други,а другия също е пълен клек - само,че го правят билдъри,трибойци и други...Демек все едно няма разлика между 2та клека...стига бе хора,смешно е.Аз знам много добре,че 90% от хората правят нещото от 2рата картинка,но по тая начин едва ли не излиза,че няма разлика между 2те - и двете са пълен клек..А аз отначалото на темата си мисля,че тия които защитават пълния клек защитават това от първата картинка...e поне разбрах,че клякам с 30 кила повече от днес,екстра.
05.09.13
16:30
Такам..Не правя като първия клек,но нито като втория,клекът е малко под паралела,демек малко под това,което виждаш на снимката(2),защото просто повече не ми позволява тялото,като искаш ела гледай със собствено тегло пак до там ще клекна.
Мнението беше редактирано от Teen Power на 05.09.13 16:30.
05.09.13
16:31
казано от spook на 05.09.13, 16:18:
Втория и да го натискаш отгоре няма да му отиде гъза по-надолу..Просто е дългуч,това му позволява тялото.И си е пълен клек.
Да,съгласен съм,че в тая позиция която е заел трудно ще слезе по-надолу.Но изобщо не съм съгласен,че щом е дългуч не може да клекне гъз в петите.Аз също съм висок и имам подобна структура и нямам никакъв проблем да клекна до долу както и други приятели,които са високи.И как така първия и втория бедрата са им в еднаква позиция спрямо пода ?!?!
http://www.youtube.com/watch?v=Yx5xZJwpkCs
При тоя също ли е така ?! Вижте,аз не споря че и 2та вида клек имат своите предимства и места в тренировките.Но вие твърдите,че едва ли не тия правят едно и също и трудността е еднаква..
Мисля, че това е по-подходяща снимка за разпространената дълбочина по залите:
казано от Intolerante на 05.09.13, 16:25:
Марти, вторият е с много по-широк разкрач от първия. На доста хора физически ще им е невъзможно да свалят задника по-ниско от това, освен ако не искат да свият коленете навътре или се изръсят назад.
Ето полуклек. Сравни положението на бедрото (костта) спрямо земята при твоите снимки и при този тук
Който се чуди как да клекне до долу с огромните си и немобилни крака, да отиде утре сутрин вместо в тоалетната някъде в храстите зад блока да си свърши работата - гаранция, че няма да седи само до паралела и ще се окаже, че е възможно.
05.09.13
16:46
казано от Петър на 05.09.13, 16:36:
казано от Intolerante на 05.09.13, 16:25:
Ето полуклек. Сравни положението на бедрото (костта) спрямо земята при твоите снимки и при този тук
Не знам защо американците си мислят, че е добре да се кляка с обувки за кросчета като тези на снимката. Ето това е кофти за коленете.
05.09.13
16:46
казано от Madboy на 05.09.13, 16:38:
Intolerante - иди му драсни един мейл, че не вАжи.
Абе,брато,нормален ли си ?!! Кога съм твърдял нещо подобно,даже казах точно обратното- че и 2те техники си имат своите приложения,ама тука трибоиците веднага скачате като ощипани.Казах само,че ако приемем,че движението на 2те картинки,които съм пуснал се нарича чисто и просто “клек”,то как да разбираме кой какво е тренирал като си го записва в дневника така ?!?!?! Само не ми казвай,че няма разлика между 2-те.Няма да тръгна да ти обяснявам колко по-малко би клекнал тоя ако кляка до долу,защото знам,че на него просто не му трябва да кляка до долу както съм го написал и по-горе.И няма смисъл да ми пускаш подобни клипове,като НИКОГА не съм твърдял,че не важАт. От нагърмяни глупаци,които могат да правят само 3 движения в 1/4 амплитуда и с 215 бинта,трика и фланелки не се впечатлявам.
Мнението беше редактирано от Intolerante на 05.09.13 16:48.
казано от Желязото на 05.09.13, 16:42:
Който се чуди как да клекне до долу с огромните си и немобилни крака, да отиде утре сутрин вместо в тоалетната някъде в храстите зад блока да си свърши работата - гаранция, че няма да седи само до паралела и ще се окаже, че е възможно.
На бас, че ако ти липсва мобилност в таза, бедрата или глезените, появата на ако няма по никакъв начин да промени този факт.
казано от Intolerante на 05.09.13, 16:31:
Но вие твърдите,че едва ли не тия правят едно и също и трудността е еднаква..
За трудноста не може да се каже еднозначно, зависи от структурата на човека. Но и двата са си пълен клек, понеже бедрото минава паралела и ъгъла в коляното е под 90 градуса.
Разликата е в различното участие на отделните групи по веригата (квадрицепс, задно бедро, кръст, привеждачи и т.н.) и в амплитудата.
И изобщо, спорите за глупости. Важното е да се кляка ;)
казано от Intolerante на 05.09.13, 16:46:
Няма да тръгна да ти обяснявам колко по-малко би клекнал тоя ако кляка до долу
А ако ти кажа, че аз по втория начин се чувствам по-слаб? ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 05.09.13 16:53.
05.09.13
16:58
Аз пък съм виждал във фитнеса няк’ви идиоти дето клякат до долу и долу правят някакво отласкване дето ги докарва не до този полуклек ами направо почти ги вдига горе,все едно да удрям щангата при лежанка в гърдите с все сила,половин движение пестя и позитивната част заминава,а негативната също не се контролира,което прави не знам какъв % от движение.
05.09.13
16:59
Петко,изобщо не мисля,че са глупости това.Например на мен ми е интересно да разбера кой как кляка във форума.И естествено,че ако не се чувстваш стабилен при АТГ клек ще си клякаш до под паралела просто,имаш голям опит и със сигурност си отсял кое и как и какви са предимствата на еди кое си за теб.
И не се явявам като адвокат на атг клека,просто твърдя,че 2те движения са коренно различни и искам да видя тоя,който ще клекне с повече кила по първия начин,а по 2рия с по-малко,при положение,че няма проблем да изпълнява и 2та вида клек.
http://www.youtube.com/watch?v=aYScDcm9qBI
е тфа е клека (inb4 коленете ше ти се ебат)
05.09.13
17:06
казано от Teen Power на 05.09.13, 16:58:
Аз пък съм виждал във фитнеса няк’ви идиоти дето клякат до долу и долу правят някакво отласкване дето ги докарва не до този полуклек ами направо почти ги вдига горе,все едно да удрям щангата при лежанка в гърдите с все сила,половин движение пестя и позитивната част заминава,а негативната също не се контролира,което прави не знам какъв % от движение.
Нарича се ‘Бъмп” и го правят щангистите чисто и просто защото им трябва - когато обърнеш в разножка примерно и използваш това оттласкване за да се изправиш по-лесно.Не всеки се интересува само от това каква визия имат краката му,за да си ги качва на снимки и да им се радва,а дефакто да са въздух под налягане.По същия начин мога да кажа,че трибойците дето клякат лоубар са идиоти по твойта логика.Еми просто с лоубар се кляка повече и логично така клякат - все пак в трибоя се гледат цифрите,а не кой по-красиво е клекнал.Има си стандарти за движенията и това е - покриват ли ги,покриват ги.Само да не задълбаваме сега пак за трибоя и кросфита ,та чак до кипинга да стигнем с тия стандарти.