Искам да кача мускулна маса, но имам определени опасения...

TI

08.11.07
18:35

Здравейте! Този форум ми даде изчерпателна информация относно много въпроси, които ме интересуваха, а и мненията тук са много компетентни. Надявам се да помогнете и на мен.
  Аз съм на 20 години( 180см 74кг) и тренирам сериозно от около 1 година. Посещавам залата 4 пъти седмично и се старая да се храня правилно. Всеки човек си има своя представа, затова как ще изглежда най-добре и какво иска да постигне с тялото си. Аз лично не се стремя към зверски напомпаните мускули, а към хармонично тяло. Тренирал съм дълго време фубтол, а и фитнеса не ми се отрази зле, така че харесвам релефа, който имам, но все пак дойде момента в който ми се иска да кача още мускулна маса. Това, което ме притеснява относно разните  тренировачни програми за качване на маса, е че ще загубя релефността на мускула за сметка на масата. Разчитам на вашите мнения,съвети и програми как да кача мускулна маса без да губя релеф (искам да поясня че не става въпрос за някакво фрапиращо качване, а за малко килограми).
  Един приятел с 5-годишен опит в това начинание ме посъветва да тренирам по следния начин: една междинна серия от 8 повторения, 2 тежки серии с по 4-5 повторения с големи килограми до изнемогване и една последна серия с такива килограми че да мога да направя пак 8 повторения (така за всяко упражнение).Ще се радвам да прочета мнението ви относно този съвет.

08.11.07
19:12

Незнам,за кой път вече споменавам,че тоя филм не става.Тоз твоя приятел сигурно ти е казал:”абе прай с 100 кг 1 повторение,место с 70 кг 8-10 пъти,щото тва било за маса”.Тренировката не е от значение,а храненето е важно.Щом ще качваш ти трябват калории,но качествени,не се заблуждавай,че кат си в основен период примерно,може да ядеш по 1 хляб на ядене,здрънчо и палачинки и банички.Това е.Неизбежно е,в този период се качват и мазнини,вече дали повече или по-малко си зависи от организма.После ще влизаш пак в период за релеф и така.
Тук разбира се очаквам и отговор от многоуважавания потребител от нас тхбу(или нещо от сорта),да ти обяснява с въртене на калории и разни гимнастики да се качва чисто.

TI

09.11.07
07:58

Финдо, ще се радвам да разбера как тренираш ти, когато си в период за покачване на маса. Интересува ме главно в колко серии правиш дадено упражнение и колко повторения в серия. Аз примерно в една тренировка за гърди права двете лежанки в класическата пирамида 12-10-8-6, права флайс с дъмбели 3х10 и кофички до отказ. Както казваш ти мога последната серия вместо 6 повторения с 80 да направя едно с 100.
    Много се надявам да получа разнообразни мнения и стратегии по темата..

09.11.07
11:09

Може да качваш чисто с нискокалорични храни, но богати на протеин и да спазваш стриктно хранителния си режим като обаче за да качваш трябва да прогресираш с килограмите на базовите упражнения, но в добра форма.По калорично може да ядеш при яденето преди тренировка и това след тренировка, тогава всички калории се изгарят - така се качва чисто но става бавно и то не е точно качване а оформяне на мускулите защото на практика седиш на едни килограми - губиш малко мазнини и качваш малко мускул.Ако искаш да натрупаш килограми включително мускулна маса навсякъде по тялото тогава е друго пак храни богати на протеин но и калорични - тогава качваш маса но и мазнини също, в което няма лошо по - нататък ще ги изчистиш, стига да не са много което може да стане ако се объркаш че при качване можеш да си ядеш каквото искаш - не можеш иначе ще станеш прасе.

09.11.07
12:05

казано от timo на 09.11.07, 07:58:

Финдо, ще се радвам да разбера как тренираш ти, когато си в период за покачване на маса. Интересува ме главно в колко серии правиш дадено упражнение и колко повторения в серия. Аз примерно в една тренировка за гърди права двете лежанки в класическата пирамида 12-10-8-6, права флайс с дъмбели 3х10 и кофички до отказ. Както казваш ти мога последната серия вместо 6 повторения с 80 да направя едно с 100.
    Много се надявам да получа разнообразни мнения и стратегии по темата..

Ами гледай сега,аз не спазвам пирамиди и подобни...Средно между 6-10 повторения за малка мускулна група и 8-12 повторения за голяма(като крака,гръб..).Важното е да изпомпаш максимално кръв към мускула,който тренираш.Понякога примерно,ако не съм напомпал както трябва правя още една серия,тук и усет се прилага.Питаш ме как тренирам и ти отговарям,но това не е най-важното.Да добавя,че бях прекъснал за около 4 месеца и в момента тренировката ми е кръгова,тоест правя всички групи с по едно упражнение.Иначе когато комбинирам две мг,за малки мускулни групи правя по 3 упражнения с по 3 работни серии с 8-10 повторения,за големите групи по 4 упражнения и по 3-4 работни серии с 8-12 повторения.

23.07.12
03:07

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.07.12 07:41.

HE

23.07.12
07:16

казано от Slavi Dilov на 23.07.12, 03:07:

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

И аз искам след два месеца да карам Ламборджини! Знаеш ли, каква е разликата между нас - аз пиша грамотно, а иначе мечтите ни са еднакво осъществими. Ако атлетичен е другата думичка за хърба - атлетичен си. След два месеца не е ли късно за моренце да впечатляваш кифлите?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.07.12 07:42.

Модерация: Мнение без връзка с темата!
Как да задаваме въпроси интелигентно?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.10.13 15:51.

02.10.13
15:48

8,5,5,8 си е точно класика! Много е прав този твой приятел, наблегни на базови движения и тренирай тежко(но с мярка) и ще станат нещата.Чийнг,дроп серии,негативи също ще ти свършат мн добра работа.Важното е да си мотивиран и да тренираш с желание :) ! Успех

DV92, въпросът е зададен преди 6 (словом - шест) години...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1