Подобряване на мъртвата тяга.

02.10.13
18:50

Здравейте  , личният ми рекорд на тяга е 160 кг (лично тегло 90 кг)  бих искал да я увелича до 180 в идните месеци и естествено след това да достигна така желаните 200 но подхождам реалистично и знам , че това не става за 2-3 тренировки .  Бих искал да ви попитам за някои съвети като например колко пъти седмично да правя тяга и дали има други спецефични упражнения които ще ми помогнат да достигна желаните резултати .

За да бъдеш силен в нещо, трябва да го правиш често. За съжаление тягата е доста тежко упражнение и не ти я препоръчвам повече от 2 пъти в седмицата. Иначе можеш да я подобриш като правиш разновидности: дърпай от някаква височина, например оставяй щангата на дискове или пък дефицитно - най-очевидният начин е да слагаш на щангата по-малки дискове като диаметър. Щангистката тяга също е много добър вариант. Иначе другото упражнение, което пряко влияе върху силовия резултат на тягата е клякането с щанга - пред или зад врат. Ако прогресираш на клека почти сигурно ще дърпаш напред и на тягата.

Лелее, 160 мъртва, аз си се радвам на моите 100 ама и теглото ми не е като твоето.
Та така по темата, доколкото съм запознат, за увеличаване на силата на към дадено упражнение се цели адаптацията към него, така че, както спомена колегата отгоре прави тягата по често, и упражнявай другите техники на изпълнение.

03.10.13
15:02

Ако искаш голяма тяга ти трябва-здрав хват,трапец,ядро и силни крака тоест. Прави по тежки полуклекове с ЩАНГА,прави фермерска разходка с тежки дъмбели,прави коремни преси с тежест и не забравяй ад добавиш упражнения за фасцията на корема като предпазна мярка срещу хернии.За въпроси пиши на лично.

03.10.13
16:21

Правиш я възможно най-често като съобразяваш честотата с обем и протоколи.
Това е най-печелившата стратегия.
Няма да се плашиш от претрениране и контузии ако спазиш горните условия.

03.10.13
19:37

Ще се намеся в темата да попитам и аз нещо.

Тягата ми вървеше доста добре и се кефих на макс откакто почнах да е правя, но се наложи да сменя залата и за мое очудване в новата зала имам странен проблем. Не знам кво става... лостовете ли са криви.. дисковете ли не са наред.. но като почна да правя тяга и лоста тръгва да ми се върти в ръцете ? Направо откачам защото не мога да се натоваря качествено и тежеста ми падна с едно 30-40% от тази в предишната зала.

Мислех си че може хвата да ми е виновен но няма как това да е причината. На някой случва ли му се нещо такова по време на тяга ? Лоста просто тръгва да се завърта и хвата изпуска ?? :@ Пробвах с почти всички налични лостове в залата и все същото.. :@

Мнението беше редактирано от zvvsip на 03.10.13 19:37.

03.10.13
19:41

С времето лостовете се огъват.

03.10.13
19:52

казано от zvvsip на 03.10.13, 19:37:

Ще се намеся в темата да попитам и аз нещо.

Тягата ми вървеше доста добре и се кефих на макс откакто почнах да е правя, но се наложи да сменя залата и за мое очудване в новата зала имам странен проблем. Не знам кво става... лостовете ли са криви.. дисковете ли не са наред.. но като почна да правя тяга и лоста тръгва да ми се върти в ръцете ? Направо откачам защото не мога да се натоваря качествено и тежеста ми падна с едно 30-40% от тази в предишната зала.

Мислех си че може хвата да ми е виновен но няма как това да е причината. На някой случва ли му се нещо такова по време на тяга ? Лоста просто тръгва да се завърта и хвата изпуска ?? :@ Пробвах с почти всички налични лостове в залата и все същото.. :@

Вероятно в предишната зала си тренирал с лостове който не се въртят  и сега просто не си свикнал.
Един познат и той така ми казваше, че е тренирал с лостове който не се въртят и като е отишъл да прави лежанка на въртящ се лост е изпитвал доста трудности с китките.
След време ще свикнеш.

03.10.13
21:49

Винаги съм вдигал с въртящи лостове. Явно ще да е от изкривяването ама ддз.. странно ми се вижда.

04.10.13
06:10

Когато щангата се върти,просто завъртете с дъгата (изкривената част) нагоре,така няма да се завърти.Логично,когато я хванете с дъгата надолу,да се завърти.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1