04.10.13
10:12
Пренасям въпроса от дневника на Витан и след видеото на James на тяга, хванал гладкото на лоста - мисля че разискването заслужава отделна тема.
казано от Ufighter на 02.10.13, 09:55:
казано от Витан на 02.10.13, 00:03:
Набираниятааа..... Ей, тренирайте си хвата! :))
Имам проблем със хвата и аз. Всеки път като се опитвам да правя максимална бройка набирания за повторения и изпуска на лявата ръка, а имам сила и издръжливост за още няколко. От няколко седмици почти на всяка тренировка му обръщам внимание, ама дали правя нещо нямам идея. Дайте някакви препоръки за упражнения, ако имаш само лоста за набиране и дискове с тежести - засега правя следните неща в различни дни:
1. Вися на лоста в позиция напълно изпънати ръце, от време на време заключвам и рамената - докато изпусна. 5 рунда с 1:30 мин. почивка между тях.
2. Същото нещо, но с 15 килограмова жилетка.
3. Farmers walk с най-тежките дискове в залата - 5 рунда докато изпусне.Другото което не знам дали е правилно е, че ги правя тия неща накрая на тренировката, когато хвата е уморен. Съвети?
казано от Kirilov на 02.10.13, 13:55:
Вземаш лост, точилка, пвц тръба и завързваш за нея едно въженце на другия край на въженцето завързваш диск, изпъваш ръцете напред и навиваш, като ситгне диска до горе започваш наобратно. Това го знам от щангисти.
Самбистите прехвърлят куртката през лоста и се набират на нея, може да се прави с кърпи, ама това си е за по-напреднали :)
(Мерси на Kirilov за упражненията - ще се пробват)
Та да попитам конкретно:
1. Правя ли нещо, което си заслужава, в насока тренировка на хвата, с упражненията които правя досега или има по-подходящи варианти (лост за мъртва тяга нямам, имам само дискове и лост за набиране/кофи)?
2. Има ли някакви конкретни методики за тренировка на хвата относно бройката рундове/почивки и т.н.?
3. Когато искаш да приоритизаш трениране на хвата, в коя част на тренировката е добре да го правиш - когато си свеж или накрая?
04.10.13
12:10
Хвата се тренира лесно и без нещо специално.
Първо забравяте за фитилите, второ почвате тежко и трудно - надхват и на гладката част, надхват и на дебел лост, трето ако ще правите нещо специално - изяснете си добре кой от компонентите на “хвата” ви и проблемен(той е съставен от няколко сложни “фази” и различни по посока и прилагане на сила движения) и наблегнете на него с нещо в края на тренировката, и четвърт, но не последно като важност - това с навиването на въже около ос НЕ Е упражнение за хват.
05.10.13
11:17
James, достатъчно ефективно ли е за трениране на хвата, висенето на лоста с изпънати ръце, с тежест и със собствено тегло, докато изпуснеш? А за набирането на кърпи, преметнати през лоста, какво ти е мнението? Благодаря.
Мнението беше редактирано от Yakovliev Y. на 05.10.13 11:18.
05.10.13
15:03
http://www.dieselcrew.com/
В тоя сайт има доста неща свързани с тренирането на предмишницата, пръстите и хвата.
07.10.13
15:09
казано от Ufighter на 05.10.13, 11:17:
James, достатъчно ефективно ли е за трениране на хвата, висенето на лоста с изпънати ръце, с тежест и със собствено тегло, докато изпуснеш?
Ако лоста е дебел и си го хванал и стинал с простивопоставен палец - бива, но има къде по-удачни и лесни начини да си тренираш хвата.
казано от Ufighter на 05.10.13, 11:17:
А за набирането на кърпи, преметнати през лоста, какво ти е мнението? Благодаря.
Добре е, стига да стискаш хубаво ;)
Допълваш го с едно люлеене на диск, държан само ан върховете на пръстите, с едно стикане на топка за тенис в няколко положения и си готов.
07.10.13
16:02
казано от James Hinks на 07.10.13, 15:09:
Ако лоста е дебел и си го хванал и стинал с простивопоставен палец
Това ще рече палеца да се пада отдолу на лоста за набирания, когато си го стиснал?
Мнението беше редактирано от Yakovliev Y. на 07.10.13 16:03.
07.10.13
16:04
Да, за да може да стискаш изометрично, не само да висиш.
07.10.13
16:09
Ясно, и последно - това че се набирам попринцип без палец отдолу не го взимам под внимание, щом става въпрос за трениране на хвата по този начин, заради въпросната изометрия?
P.S Като ти осмилих поста по-горе видях, че точно това си ми отговорил. Мерси за насоките.
Мнението беше редактирано от Yakovliev Y. на 07.10.13 16:14.