Травма в кръста на тинейджър

12.10.13
01:56

Здравейте,на 16 години съм и преди около година се контузих при неправилно изпълнение на мъртва тяга.ОТ тогава избягвам да ходя по зали и вече съм значително по-добре като се има впредвид че не можех да се наведа в банята...Сега идва зима и мисля отново да започна..Та въпроса ми е ако започна пак и изпълнявам правилно мъртвата тяга ще ми се заздрави ли кръстa или ще се влоши?Благодаря предварително !

12.10.13
09:36

Мъртва тяга, изпълнена правилно, не може да ти навреди по никакъв начин.

казано от `~1! на 12.10.13, 09:36:

Мъртва тяга, изпълнена правилно, не може да ти навреди по никакъв начин.

Абе, момче!
Не ти стигат разделите за програми и упражнения, в които не спираш щедро да ръсиш “мъдрост” от титаничната височина на твоята “зряла” възраст и “богат” тренировъчен опит, ами сега и към раздела за контузии поглеждаш!

На каква база постави диагноза?
Каква е диагнозата ти за този проблем всъщност?
Какво е лечението, та мъртвата тяга така еднозначно и завинаги е препоръчителна?

Всяка жаба да си знае гьола. Това е казал народът. Не си се ориентирал правилно.
Втори път ти обръщам внимание на тези неща...

12.10.13
10:20

Това е мое мнение. Ако мислиш, че не е така, просто ме поправи.

Нямам какво да поправям. Няма абсолютно никакъв начин да се прецени какъв е проблемът. Съответно твърдението ти за мъртвата тяга няма как да бъде правилно във всички случаи. Сега по-ясно ли го обясних?

12.10.13
10:45

казано от Кольо Пияндето на 12.10.13, 10:29:

Нямам какво да поправям. Няма абсолютно никакъв начин да се прецени какъв е проблемът. Съответно твърдението ти за мъртвата тяга няма как да бъде правилно във всички случаи. Сега по-ясно ли го обясних?

Да. :)

12.10.13
11:09

Сигурен ли си , че при правилно правене на тягата , при положение , че се е контузил от нея няма да му стане нищо ? Тягата може да е основно упражнение , но не е за подценяване.И престани на всеки пост да пишеш за нея, не всеки може да я изпълнява(има и други упражнения , които също вършат доста добра работа).
До автора-обикновено , когато нещо те боли се ходи на лекар . С  чудене дали можеш или не можеш няма да стане , и по-добре отиди при лекар да те прегледа и да ти препоръча някакво лечение , защото травмата в кръста е една от най-опасните.Аз също съм имал травма в кръста и се наложи 1 месец , даже и малко повече без никакъв спорт.

12.10.13
11:17

ако ти е трудно да се сгъваш, по-добре първо се раздвижи с някакви упажнения.

казано от Mihail Vasilev на 12.10.13, 01:56:

Здравейте,на 16 години съм и преди около година се контузих при неправилно изпълнение на мъртва тяга.ОТ тогава избягвам да ходя по зали и вече съм значително по-добре като се има впредвид че не можех да се наведа в банята...Сега идва зима и мисля отново да започна..Та въпроса ми е ако започна пак и изпълнявам правилно мъртвата тяга ще ми се заздрави ли кръстa или ще се влоши?Благодаря предварително !

Тежка ли е била контузията? При колко кг? Ходи ли на да те прегледат и да остановат какъв е точно проблема?
Online няма как да ти се даде правилен съвет, тъй като реален поглед на твоя проблем не може да се направи.

Иначе... за темата... Broscience ftw! :D

Мнението беше редактирано от Светослав Захариев на 12.10.13 11:31.

12.10.13
11:51

някакъв проблем ли имаш? бросайънс, ти от кое гето си черен?? Някога ходил ли си при български доктор? Знаеш ли как лекуват? В тая държава всеки трябва да има достатъчно акъл за да се оправя сам, иначе ще го минат! ОТЗАДЕ!

12.10.13
12:20

Не мисля,че тягата е кой знае колко важно упражнение,за да се чудиш  дали отново  да го изпълняваш,при положение,че то ти е докарало травма в кръста....Като толкова ти е мерак фитнеса,просто не прави тяга,клек и чукове. Всички останали упражнения не тварят така директно кръста и би трябвало да нямаш проблеми :)

казано от Gledam Tupo на 12.10.13, 11:51:

някакъв проблем ли имаш? бросайънс, ти от кое гето си черен??

Успокой топката. Това не е молба. Не ми харесва този тон.

Когато ти се повреди колата - отиваш в сервиз.
Когато искаш да защитиш правата си - отиваш в адвокатска кантора.
Когато имаш болка - отиваш на лекар.

Ясно е, че в тези случаи има варианти да се справиш и сам, но съвсем не е ясно колко добре ще си решиш проблема и дали няма да си създадеш нов. Говоря принципно.

казано от Gledam Tupo на 12.10.13, 11:51:

В тая държава всеки трябва да има достатъчно акъл за да се оправя сам, иначе ще го минат! ОТЗАДЕ!

Дано да не го закъсаш някога със сърце, например...
...защото не ми е ясно как ще се оправиш сам с това.

казано от Dimitar Kostadinov на 12.10.13, 12:20:

Всички останали упражнения не тварят така директно кръста и би трябвало да нямаш проблеми :)

Имаш ли представа тази област от тялото в колко упражнения участва като стабилизатор и синергист?

Изобщо - намалете едрите приказки.
Така или иначе темата е за затваряне, тъй като не знаем каква е контузията.
Ясно е, че гадатели в този форум няма.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.10.13 12:44.

12.10.13
12:56

Лятото ходих на невролог,прегледа ме обстойно и накрая ми каза че болката ми е мускулен спазъм нещо като защитна реакция на организма за предпазване на дисковете,но въпреки това ми каза ,че мога да тренирам стига да загрявам стабилно преди всяка тренировка.За точно име на диагнозата не се сещам

12.10.13
13:52

Всички останали упражнения не тварят така директно кръста и би трябвало да нямаш проблеми :)

Имаш ли представа тази област от тялото в колко упражнения участва като стабилизатор и синергист

Участва във всички упражнения,но , както казах,не се товари толкова,както при клека,тягата и чуковете ! Всички знаят колко много случаи има  на травми в кръста причинени от клекове  ( и неговите производни) и тяги

Мнението беше редактирано от Dimitar Kostadinov на 12.10.13 13:53.

12.10.13
14:02

За контузиите не са виновни определени упражненията, а начина им на изпълнение.

12.10.13
14:51

казано от Кольо Пияндето на 12.10.13, 12:38:

Когато ти се повреди колата - отиваш в сервиз.
Когато искаш да защитиш правата си - отиваш в адвокатска кантора.
Когато имаш болка - отиваш на лекар.

Ясно е, че в тези случаи има варианти да се справиш и сам, но съвсем не е ясно колко добре ще си решиш проблема и дали няма да си създадеш нов. Говоря принципно.

нека не отваряме тема за автосервизите, че работих в такъв известно време преди да ме изгонят. Не знам защо има такъв раздел, като тука искате да се пише само ‘ходи на лекар’ и толкоз. Мене и кръст ме е болял и още ме боли и мускулни спазми съм имал и още имам, тъй че сигурно и аз имам какво да кажа, макар и да не съм доктор?

12.10.13
16:22

Не мисля,че тягата е кой знае колко важно упражнение,за да се чудиш  дали отново  да го изпълняваш,при положение,че то ти е докарало травма в кръста....Като толкова ти е мерак фитнеса,просто не прави тяга,клек и чукове. Всички останали упражнения не тварят така директно кръста и би трябвало да нямаш проблеми :)

Най-добре да отиде да тича в парка. Така нито ще товари кръста, нито ще се контузи отново.

Мнението беше редактирано от Ронката на 12.10.13 16:22.

12.10.13
16:46

Рони,на много корав тягаджия ли се правиш ?

12.10.13
17:03

Не знам корав тягаджия ли е, но в случая е прав. Айде да не е тичане в парка, че и то бие в кръста и коленете, ама по-добре да си виси на лостовете ако тренировката ще е без тяга, клек и гребане...

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 12.10.13 18:46.

Цитирам си подписа :

Петко К : За идиотите няма безопасни упражнения.

12.10.13
21:10

Младежът няма да се готви предполагам за Мр.Олимпия,така че без тяга ,клек и чукове ще мине,ако му се тренира.За гръб има достатъчно упражнения,които може да прави.За крака също има уреди така че не виждам кво се пените ......

12.10.13
21:33

То точно на ония на Олимпията не им трябва тяга, клек и гребане. Виж ако искаш здраво, силно и балансирано тяло, трудно ще минеш без тях...

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 12.10.13 21:42.

12.10.13
21:46

Тази тема отговаря на въпроса “защо да правя тяга”. Обърни особено внимание на коментар #2 на CarnalK. Защо ли има 96(!!!) гласа.

(пускам отделен коментар заради принципната ми позиция да не редактирам, когато поста вече е получил глас)

12.10.13
22:13

казано от Gledam Tupo на 12.10.13, 14:51:

нека не отваряме тема за автосервизите, че работих в такъв известно време преди да ме изгонят. Не знам защо има такъв раздел, като тука искате да се пише само ‘ходи на лекар’ и толкоз. Мене и кръст ме е болял и още ме боли и мускулни спазми съм имал и още имам, тъй че сигурно и аз имам какво да кажа, макар и да не съм доктор?

И ти си прав, че при “някакъв случаен лекар”..лечението може да е никакво до вредно.
От друга страна, възможността за дистанционна диагностика и лечение във форум, при все и наличието на доста компетентни участници, си е съвсем условна история. И аз се изненадах от непровокирано острата ти реакция.

На автора на темата, без да претендирам за каквато и да е експертност по травмите, мога да му кажа само едно:
Решението си е твое. Не са малко хората, които въпреки травви, благодарение на спорта(вкл. и тежка тяга), все още са повече от активни.
От друга страна, такъв тип натоварване може да е абсолютно противопоказно при твоята трамва.

Аз лично залагам на лека и бавно отшумяваща трамва, поради кофти техника и недобро привикване към натоварването. Травма, която е възможно да тушираш, чрез чести и тежки* тренировки на мускулите, които са те предали.
*лека - защото макар и няколко месеца неудобство и болки, все пак ходиш и се навеждаш.
*тежки - все пак не бива да се прекалява. Идеята не е да се доочистим.

Със сигурност най-доброто решение е да се обърнеш към компетентно медицинско лице.
Съответно, ако ще спортуваш, то да бъде под надзора на компетентен и професионален треньор.

12.10.13
23:17

И все пак не получих конкретен отговор...

12.10.13
23:35

Е как не... Получи повече от достатъчно и повече от конкретни отговори. Ти прочете ли например темата, която ти постнах? Щото и там има доста отговори на твоя въпрос, стига да вникнеш.

Отговор: ако травмата е отшумяла напълно, ако няма медицински причини да не изпълняваш упражнението, както и ако това е потвърдено от специалист, то да, тягата ще усили мускулатурата, която поддържа гръбнака в правилна позиция и това ще заздрави кръста. Но само ако я правиш правилно. И ако подбираш умно тежестите.

Заради тези червените думички не може да получиш по-конкретен отговор, но при наличната информация и онлайн диагностика, по-конкретно от това здраве му кажи.

казано от Mihail Vasilev на 12.10.13, 23:17:

И все пак не получих конкретен отговор...

Който е:

Та въпроса ми е ако започна пак и изпълнявам правилно мъртвата тяга ще ми се заздрави ли кръстa или ще се влоши?

Въз основа на това, което си написал, моето предположение е(просто предположение), че кръста ще ти се влоши. Не ми звучиш като някой, който да има опита за да се научи да я правя и да промени целия си начин по който тренираш. Не ми звучиш и като някой, който има желание да прави тяга, а желанието е най-важното когато търсиш начин. Не ми звучиш и като някой, който ще се захване да работи с човек(професионалист или аматьор), който да те насочва в тренировките.

Съвсем възможно е още утре или другата година да си друг човек и тогава тягата да ти приляга.

Колкото до някои от зададените и незададените въпроси:

Какъв е смисъла на (под)форума, при положение че всички получават отговор “иди на лекар”?
Не всички получават такъв отговор. Хората, които не са били или не са дали адекватна информация за това, ги пращаме на лекар, защото това е първата стъпка по сегашната здравна система. В България не е регламентиран прекия достъп и самостоятелната работа на физиотерапевтите, така че всеки проблем минава първо през лекар, който насочва лечението в дадена посока.
След като има мнение от лекар, че не е необходима операция, приемане в болница или прочее интервенции, тогава идват съветите и насоките към специалист. Някои са за физиотерапия, някои са за треньор, някои са за поп.

Може ли упражнение с хубава техника да ти навреди?
Да. Факторите са прекалено много, а и обикновено под хубава техника “хората се подвеждат по начина по който изглеждат нещата”(Б.К.С. Айенгар). Има много нюанси в техниката, които не се виждат с просто(невъоръжено или нетренирано) око. Допълнително към това - при някои травми/заболявания/проблеми настъпват такива промени, които няма как да заобиколиш/компенсираш с техника.

Тягата е незаменимо упражнение ли е?
Тягата е незаменимо движение, но не е незаменимо упражнение. Движението тяга не се интересува от конкретен силов или естетически резултат. Това е като например да си вдигнеш обувката от земята - повдигане на тежест(била тя и малка) от неподвижно положение на предмета с изпъната ръка. Да може човек да се наведе(hinge pattern) е основно човешко умение и бих предпочел всеки да го може.
Незаменими упражнения няма, дори при ясно дефинирани цели. Даже няма смисъл да се прави произволно.

Едно упражнение се учи с ниски килограми и много повторения, нали?
Двигателните навици следват някаква последователност при заучаването им, която аз опростявам така:
- координация
- издръжливост
- сила
Координация е способността да се изпълни движението или компонентите му изобщо. Издръжливостта предполага поддържането на тая координация по-дълго време срещу малко/поносимо съпротивление. Силата е способността да се запази тази координация срещу съпротивление.
За да се научиш да правиш тяга, не винаги най-прекия, най-лесния или най-подходящия път започва с правенето на тяга.

Натоварване и вреда са едно и също, нали?
От натоварване до натоварване има голяма разлика. Има натоварване, което изгражда. Има натоварване, което руши. Има натоварване, което не прави нито едно от двете. Седенето натоварва кръста. Стоенето и ходенето натоварват коленете. Лежането натоварва тъканите притиснати под тежестта на тялото(който е виждал декубитални рани се сеща за какво иде реч). Ходенето на лекции натоварва психически. Купуването на храна натоварва финансово.
Всичко опира до количества, ползи и вреди.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1