13.10.13
15:43
На 17 години съм и тренирам от година и половина. В началото правих кръгова програма и след това започнах с програма, която и до днес не съм сменял, защото имах резултати. Но от последния месец и половина не съм помръднал. Моля да ми предложите някоя програма. Аз търсих, но не можах избера подходяща за мен.
Тренирам 4 пъти в седмицата.
Понеделник: Гърди и крака (правя клекове)
Вторник: Гръб и корем
Четвъртък: Рамо и трапец
Петък: Ръце и корем
Търся програма, която не включва мъртва тяга. Склонен съм към омазняване. Предпочитам програма с по 6-8 повторения.
Чакам съвети.
13.10.13
17:26
Е разрови се из сайта не чакай на готово. Нормално е след известен период с една и съща програма да усетиш застой, създай си деадаптация, след месец-месец и половина е хубаво да смениш упражненията или дните по мускулни групи. Разгледай се оправи си яденето и програмите и пиши пак да видим какво си решил.
13.10.13
17:32
Ето ти програма:цяло тяло с базови упражнения(по 1-2 за група),в кръгове или по отделно.И все пак хранителният режим е по-важен...
13.10.13
17:49
- не искам да правя тяга, защото не харесвам това упражнение и знам, че най-малката грешка може да ме прецака за цял живот
- г/д гледам да спазвам хранителен режим
-поразровил съм се из сайта, и тъй като не можах да намеря нищо, реших да пиша тема
Мислех си за суперсерии, но не мисля че в периода за качване ще ми се отразят добре
Какво ще кажете за 5х5?
Една от главните причини може да е не толкова самата програма, а храненето.
Как се храниш? Каква храна и по колко консумираш?
Лесно е да се смени дадена програма, но резултатите ще са същите ако храненето е както преди.
казано от Георги Иванов на 13.10.13, 17:49:
Какво ще кажете за 5х5?
Отлична програма, но има тяга в нея.
Тягата е основно упражнение, което се включва във всяка програма.
13.10.13
18:47
5х5 наистина може да те извади от застоя с едно прилично хранене за маса.
Друг вариант е ,да промениш програмата си така,че да оставиш базови движения и да се движиш около тях с лека промяна в останалите.Най-добре опиши цялата си програма тук да ти се даде съвет.
Приемаш ли достатъчно протеин на ден?
13.10.13
19:24
Добре де научи се да правиш правилно тягата и постепенно вдигай килата... ако все пак толкова много те е страх прави други базови упражнения-клек, гребане, лег, раменна преса, набирания (с тежест евентуално) и така нататък.
Личният ми фаворит сред програмите е 5х5 но там имаш тяга, и клека е във всяка тренировка, така че сам си решавай.
13.10.13
19:54
Аз правя клекове, дори доста ги харесвам. Така че клековете не са проблем за мен.
Относно яденето. Сутрин ставам в 9 и ям овесени ядки с мляко, в 10 отивам на фитнес. В 11.30 се прибирам и ям 3 белтъка и 2 жълтъка. Към 12.20-30 пак ям ( най-често каквото е зготвено вкъщи. Гледам да е предимно месо, или риба тон от консверва, или пилешки шишчета). Отивам на училище. Там в 4 ям сандвич с около 120-180 грама пилешка пържола. След това в 7 се прибирам и ям каквото има вкъщи (често има леща). Вечер преди лягане ям 150-80 грама обезмаслена извара. Пия рибено масло по 3 пъти на ден и също така пия доста прясно мляко през целия ден.
Относно програмата: от както съм почнал фитнес все тези упражнения правя и явно е време за смяна. Приемал съм много съвети от по-напредналите в залата за всяко упражнение.
Понеделник:
5 серии пирамида лег
3 серии полулег с еднакаква тежест
3 серии кофички
3 серии флайс
4 серии клякания
3 серии задно бедро на уред ( нз как се казва упражнението)
Вторник: 3х10 набирания на лост
след това правя 3 упражнения на скрипец, не знам как се казват точно. 3х10 всяко упражнение
правя 3-4 упражнения за корем, почти всеки път различни
Четвъртък:
4 серии пирамида на раменна преса с дъмбели
3 серии повдигане на дъмбел напред
3 серии повдигане на дъмбел встрани
3 серии дигане на дъмбел за задно рамо
3 серии раменна преса с лост зад врат
трапец 3х12 серии
Петък: 4 серии пирамида бицепс с прав лост
3 серии с дъмбел
3 серии скотово с крив лост
френско за трицепс 3х10 серии
след това дърпам на уред надолу( и това нз как се казва)
и 2 упражнения за предмишник: свиване нагоре и надолу
както и корем
Това е програмата ми, от ръцете не се оплаквам, също и рамото е г/д добре.
Храненето ти е стабилно. Не виждам от къде може да е проблемът, освен от тренировките.
13.10.13
21:01
Точно затова искам да сменя тренировките. Вече твърде много съм привикнал към сегашната си програма.
Но 5х5 е за 3 дена, а аз искам да е 4 дена седмично. Ако може някакви съвети в избора на 4-дневна програма.
Мнението беше редактирано от Георги Иванов на 13.10.13 21:01.
13.10.13
21:10
Понеделник: Бутащи
Вторник: Дърпащи
Четвъртък: Бутащи
Петък: Дърпащи
така ли?
Да. Или:
Понеделник - Горна
Вторник - Долна
Четвъртък - Горна
Петък - Долна
13.10.13
21:11
Промени дните...примерно гърди/рамо и краката отделно или гърди/бицепс и гръб/трицепс, абе както искаш, но според мен краката трябва да се отделно.
13.10.13
21:14
Да, по-скоро ще ги разделя на горна и долна.
Относно смяната на дните, гърди и рамо в един ден. Няма ли да претоваря рамото? А за краката - правя ги с гърдите, защото са ми казвали, че с клекове се разтваря гръдния кош и е хубаво да се правят в един ден. Иначе няма да е проблем да ги сложа в друг ден.
13.10.13
21:30
*сега го едитнах
Горна част:
лег 5х5
набирания 5х5
раменна преса 5х5
сгъвания за бицепс с прав лост 5х5
1 асистиращо за трицепс 3х8
Долна част:
клек 5х5
гребане 5х5
прасец с лост 5х5
1 асистиращо за преса
Така добре ли е? Ако може корекции и съвети, още някое упражнение за долна или горна.
Мнението беше редактирано от Георги Иванов на 13.10.13 21:49.
Ето един пример за програмата:
Понеделник - лег, гребане, военна преса, сгъване с щанга, френско
Вторник - клек, тяга, повдигане за прасец, коремни преси
Четвъртък - кофички, набиране, преса зад врат, скотово, разгъване прав
Петък - преден клек, тяга с прави крака, прасец седнал, повдигане на краката
13.10.13
22:11
казано от `~1! на 13.10.13, 22:06:
Ето един пример за програмата:
Понеделник - лег, гребане, военна преса, сгъване с щанга, френско
Вторник - клек, тяга, повдигане за прасец, коремни преси
Четвъртък - кофички, набиране, преса зад врат, скотово, разгъване прав
Петък - преден клек, тяга с прави крака, прасец седнал, повдигане на краката
Харесва ми тази програма. Кофичките и набиранията с тежест, нали?
А за повдигането на краката, това като асистиращо упражнение ли е? И какво е “разгъване прав”
Edit: http://vbox7.com/play:3d34f88d това ли е разгъване прав?
Мерси за съветите. От утре започвам по новата програма :)
Мнението беше редактирано от Георги Иванов на 13.10.13 23:48.
Кофичките и набиранията с тежест, нали?
Ако можеш повече от 8, слагай тежест.
А за повдигането на краката, това като асистиращо упражнение ли е?
Да. Това е асистиращо упражнение за корем.
И какво е “разгъване прав”
Edit: http://vbox7.com/play:3d34f88d това ли е разгъване прав?
Да. Това е. Може да го изпълняваш и с щанга (лично аз я предпочитам пред дъмбелите).
14.10.13
18:45
Мога кофички и набирания повече от 8. Значи да слагам тежест и да правя 5х5 от тях, така ли?
мерси много, ако имам още въпроси ще ги напиша :)
Мнението беше редактирано от Георги Иванов на 14.10.13 18:49.
Може да не е 5х5, но гледай всяка серия да слагаш повече килограми от предишната (това важи за всички упражнения).
14.10.13
19:02
Добре ли е кофите да се правят до отказ? А за набиранията ще гледам да правя по 4х8 или 3х8. Аз мисля да тренирам с еднаква тежест и петте серии. Ако направя 5 5 5 5 5 значи следващата седмица да увелича килата. Ако е 5 5 5 4 3 да го правя докато не стане 5 5 5 5 5 и после пак дигам. Така добре ли е?
Добре ли е кофите да се правят до отказ?
По принцип не е добре да се тренира до отказ, защото следващата серия няма да можеш да увеличиш килата.
А за набиранията ще гледам да правя по 4х8 или 3х8. Аз мисля да тренирам с еднаква тежест и петте серии. Ако направя 5 5 5 5 5 значи следващата седмица да увелича килата. Ако е 5 5 5 4 3 да го правя докато не стане 5 5 5 5 5 и после пак дигам. Така добре ли е?
Да. Това е начинът.
14.10.13
20:21
Ще видя кофичките да ги правя по 6-8 с тежест. Мерси за съдействието. След време ще пиша за резултатите.