лег и тяга по цял ден?

Прескочи до:

14.10.13
12:54

Искам да си вдигна постиженията на лег и тяга. Сега както си тренирам като направя за 30 минути упражненията и после съм фалит и така до другата тренировка и сякаш ми се понатрупа умора. Като си дам дълга почивка между сериите мога да си вдигам доста повече пъти за деня на пределните ми килограми, отколкото със сбита тренировка. Не ходя на зала имам си всичко налично на близо и като безработен мога да се занимавам цял ден. Това ще ми помогне ли да си вдигна постиженията по-бързо, или да не се занимавам с глупости?

14.10.13
13:39

Ще ти помогне да претренираш или да направиш някоя контузия.Някакъв стаж  във фитнеса имаш ли ?

14.10.13
13:49

ако сметнем лежанката и щангата на тавана за фитнес може да се каже че вдигам чат пат от 2-3 години колкото да се занимавам, но сега заредих с нови тежести и нали трябва да ги оползотворя, иначе само дето съм дал пари. Имам и лост, лицеви правя от край време ама те са ми хоби. Аз и сега си мисля че се фалирам и то с много по малко повторения отколкото ще направя с големи почивки. Ще пробвам и ще видя. Чак да се претренирам едва ли, но определено не се възстановявам и пия обезболяващи преди тренировка, ама ми писна.

14.10.13
13:57

казано от Gledam Tupo на 14.10.13, 13:49:

ако сметнем лежанката и щангата на тавана за фитнес може да се каже че вдигам чат пат от 2-3 години колкото да се занимавам, но сега заредих с нови тежести и нали трябва да ги оползотворя, иначе само дето съм дал пари. Имам и лост, лицеви правя от край време ама те са ми хоби. Аз и сега си мисля че се фалирам и то с много по малко повторения отколкото ще направя с големи почивки. Ще пробвам и ще видя. Чак да се претренирам едва ли, но определено не се възстановявам и пия обезболяващи преди тренировка, ама ми писна.

Е под твоето “цял ден” , аз разбирам по няколко тренировки дневно.. или бъркам ?

Чак да се претренирам едва ли, но определено не се възстановявам и пия обезболяващи преди тренировка, ама ми писна.

Това е достатъчно и мисля , че си противоречиш.
Сила не се вдига с много тренировки , а с прогресивно покачване на тежестта на всяка следваща серия или тренировка. Разгледай програмата 5х5 и можеш да я пробваш. Но започни от по-малки тежести , за да можеш да свикнеш с техниката, иначе рискуваш контузия.Също и обърни внимание на ХРАНАТА.

14.10.13
14:07

Прави клек и лег отделно. Примерно сутрин клек, вечер лег. И най-добре след това почини един ден.
И не е зле да тренираш и останалите мускули.

Мнението беше редактирано от Петко К на 14.10.13 14:08.

14.10.13
14:33

ами идеята ми е нещо от сорта на ‘правя една серия и след 10-15 минути втора, или пък след час, два’ А не 4x5 или нещо от сорта където почивката между сериите е минута две. Клек не правя, че често се затискам и нали съм сам, няма да описвам ситуацията, пък и в техниката съм куц и щях да си разбия главата в една носеща колона и се стреснах. Иначе като упражнения правя набирания, лицеви, лег, тяга, и за врат правя борцов мост за майтапа. Тия са редовните, иначе чат пат навеждане със щанга, кофички, коремни преси и някое друго за разнообразие. Иначе аз си качвам тежестите или повторенията /ако мога разбира се/.

14.10.13
17:50

То това няма да е тренировка ако е такава почивката между сериите..

14.10.13
17:54

казано от Gledam Tupo на 14.10.13, 14:33:

Клек не правя, че често се затискам и нали съм сам.

На лега как не се затискаш? Просто намали тежестта на клека, така че да можеш да клякаш чисто с правилна техника и килограми като за поне 5 повторения.

14.10.13
18:26

затискам се от време на време, но избутвам щангата по тялото и като стигне до краката и се изправям и си я поставям на мястото. Не е много приятно, но няма проблем. С клека обаче като ме натиснат килограмите и няма ставане а щанга на земята пуснах няколко пъти и казах стига. Пробвах се в зала, ама резил, да викаш хората да помагат, не мерси. Те там с 70-80 кила лежанка правят, а аз клякам...Всъщност не знам защо да не е тренировка, тренировка си е според мен.

14.10.13
18:32

И що да е резил да викнеш някого да ти помогне?!

Да не мислиш, че на някого му пука с колко вдигаш, най-вероятно никой не забелязва даже...

14.10.13
21:56

Пиеш обезболяващи преди тренировка?

или да не се занимавам с глупости?

Не се занимавай с глупости.

Мнението беше редактирано от 6th на 14.10.13 21:57.

14.10.13
22:21

казано от 6th на 14.10.13, 21:56:

Пиеш обезболяващи преди тренировка?

аха, помагат

Мнението беше редактирано от Gledam Tupo на 14.10.13 22:21.

14.10.13
23:28

Бахти, човече, ти си много объркан. Пиеш обезболяващи преди тренировка, имаш идея да направиш серия гърди, след това да се поразходиш, погледаш малко тв и после пак серийка за гърди... Такава идея или граничи с гениалност, или с глупост. Смятам, че трябва да преразгледаш отношението си към всичко, като започнеш от живота си и вървиш към тренировките. Само това мога да ти дам като съвет - такъв, който не си ми искал, и който не очаквам да вземеш под внимание.

15.10.13
00:25

казано от Gledam Tupo на 14.10.13, 14:33:

...Клек не правя, че често се затискам...

И как точно се затискаш на клека???

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 15.10.13 00:26.

15.10.13
00:40

Трол.

Gledam Tupo, от много години искам да мога да тренирам така, но нямам възможност! Идеята ти въобще не е тъпа, напротив, ще станеш съпер силен ако си постоянен и подходиш по-разумно към този вид тренировки. Много важно е да не стигаш до отказ (минимум 2-3 повторения преди отказа трябва да спираш серията). Обема трябва да го увеличиш постепенно и да периодизираш с микро и макро цикълчета от обем към интензитет.

Пример за такива тренировки - Джъд Биасото( счупил 4 световни рекорда по силов трибой), който си сложил лежанка в кухнята и всеки път като минавал от там правел по една или няколко свежи серийки. Резултата е 145 кг. лежанка при тегло 60кг!

За да се донадъхаш , поразтърси се в интернет за отзиви от GTG на Павел Цацулин , което е нещо подобно. Нещо като превод на статията има тук - Ултимативна сила.

Аз спазвам принципите и дължа силата си (200 тяга и 122,5 лежанка на 70 кг. лично тегло, чист ,без химии)точно на такъв тип тренировки. В форума много пъти е ставало дума за моите “свежи единички” ;)  Ако искаш по-конкретни съвети ми пиши на лично съобщение или във Фейсбук

Отдавна чакам някой друг да се  навие да тренира по тези системи :) Пиши ми и ще помагам с каквото мога!

15.10.13
10:26

мисля че трябва да се замислиш за смисъла на загряването на мускула. мисля, че с почивки от 10-15мин ще се травмираш много сериозно. макар че ако вземаш пример от “големите” Пол Андерсън пишат, че правел почивки по ПОЛОВИН  час и клякал с 1800 паунда.
“In an excellent chapter on Paul’s training and diet, Randy Strossen writes that Anderson recognized early on that “the legs and back were the key to one’s strength.” As mentioned above, his early training was devoted mainly to the squat. “Paul combined short, intense workouts throughout the day, with periods of rest,” Strossen writes. For example, he would do 10 reps in the squat with 600, rest for about 30 minutes, and then do a second set of 10. After another 30 minutes rest, he would increase the weight to 825 and do three reps, rest again and do two more reps with 845. Then he would rest again and conclude by doing half squats with 1200 for 2 or 3 reps and quarter squats with 1800. The whole routine took three hours or more. He would sip milk during the rest periods, consuming a gallon or more throughout the course of the day.”
но не мисля, че трябва да пробваш ИЗОБЩО ;)

15.10.13
10:38

казано от инж. Марин Маринов на 15.10.13, 10:00:

Отдавна чакам някой друг да се  навие да тренира по тези системи :) Пиши ми и ще помагам с каквото мога!

Що не си казал да ти споделя малко опит с тази система ;)
Правил съм трениране през целия ден за лег и за набирания, в два различни периода.
Като студент за лег, от 8 сутринта до 8-9 вечерта, като най-късия интервал беше 30 минути, най-дългия час и половина, два пъти седмично. Добре е, но :
1. Не можеш да ползваш макс тежест винаги - бягаш от идеята за една работна серия, трябва ти загрявка и за това се прави с тежест за 10-ка.
2. Изключително “удобно” е за контузване - не усещаш натрупана умора, не вработваш и винаги си на една крачка от тавма. При този период ми е дал доста за периартрита.
3. Има доволен силов прираст, има и доста хипетрофия.

Години по-късно съм го правил за набирания, без фиксирани интервали, без добавени тежести, за деня гледах да се събират 10-12 серии. Отново добре, този път не мога да кажа, че е имало негативи, но и движението е лесно и леко. Вдигнах доста маскималната бройка, която правех, размера също нарасна сериозно, правех ги през ден, максимум през два.

Имам приятел, който правеше това за ръце - единия ден за трицепс, другия за бицепс, 12 серии за целия ден, на макс, почиваше един ден в седмицата. Резултата му е + 4 см на ръцете за 2 месеца, което при на трениран човек със старт от 45 ръка е сериозно постижение.

Скептичен съм от към силовото приложение на подобен род тренировки ако говорим за човек със сериозен опит, ако е начинаещ или неособено натрениран - да, ще качва сила.
Основно този метод на тренировки работи за хипертрофия.

15.10.13
11:04

Айде, да изпия и аз едно кафе:)
Кралицата змия е права...как в скоростно-силов спорт ще почиваш 15 минути, че ти ставаш на кокал и все едно не си започвал да тренираш, къде отиваш може би ти на 80-85% процента динамичен лифт със студена мускулатура:))) Това е нелепо. В смисъл, Сашо каза, то може, ама контузията е доста близко или айде някое разтежение.

Не говорете за свръх адаптирани атлети, тоя дето кляка с 300, надали е почнал да тренира преди 2-3 години. Това вече са супер специализирани и подготвени професионалисти, които МНОГО добре знаят какво правят, не стрелят в тъмното да си “вдигнат” тягата и клека, като слушат супер субективни форумни съвети на републикански Ю-туб шампиони:)

Или пък тук има свръх адаптирани...не знам, може да съм пропуснал нещо.

Надали някой щангист има повече от 2 минути между сериите, надали някой скачач почива 5 минути между скоковете:)

Иначе, темата е интересна доста.

Десетки и максимални тежести, на мен  не ми се виждат добра идея!

От петички до единички в зависимост в кой период си - интензивност или обем. Така бих направил аз.
Идея - Първо почваш с клъстерчета от 5 единички с много малки почивки (30 сек - 1 мин) с тежест , с кяото можеш да направиш поне 4-5 повторения. Така правиш една седмица. На втората може да минеш на двойки или тройки, но пак така - далеко от отказа стежест за 7-10 повторения. На третата седмица може да наблегнеш на интензитет - загрявка и вдигане на единички до 95% и така няколко пътни на ден.
До преди месец- два тренирах по този начин, обаче само 1 път на ден. Всички серии бяха далеко от отказа, тренирах всеки ден движенията и въртях обемни седмици с интензивни седмици и седмици, които бяха и интензивни и обемни. Така си поставих и новия личен рекорд.
Трябва да почне да вдига човека , да види на какво ниво е , как се чувства при различни натоварвания и да коригира схемата. Тук няма строги правила, има принципи , а те са гъвкави и могат да се измислят хиляди схеми и варианти на тренировката.

15.10.13
11:24

http://speedendurance.com/2013/10/09/weight-training-strength-muscle-mass-and-endurance/

Пример с набиранията - ако можеш да правиш 10-12 , не ти трябва никаква загрявка  за да правиш 2 или 3 в серия по всяко едно време на деня, когато решиш. Аз и горе написах -  ще пробва човека как му се отразява и ще нагажда според натренираността, болките, умората, .... Много сте се наплашили да тренирате без загрявки и с големи почивки. Няма нищо страшно, тренирал съм така. Като се влушваш в тялото си и коригираш няма да се контузиш. Ако обаче си инат, не можеш да си преглътнеш егото и напъваш когато не трябва, много ясно, че контузията ще дойде.
Разбира се, ако си супер силен , не можеш да си позволиш да вдигаш субмаксимални опити без вработване. Тогава риска е по-голям. Но тук не говорим за такъв случяй.

казано от slavko на 15.10.13, 11:24:

http://speedendurance.com/2013/10/09/weight-training-strength-muscle-mass-and-endurance/

Мога да те науча как се прави strength endurance с единички ;)
Разбираш ме аккво искам да ти кажа. Тея таблици са верни само при някои уговорки ;)

15.10.13
11:31

Инженере, пробвай и после съветвай ;)
Аз съм го правил на два пъти, с две различни движения. Мога да ти кажа, че начина на трениране, който описваш ти няма да даде силов прираст, в така приложена схема(през целия ден).
10-12, та ако щеш и 20-30 повторения са доста по-щадящ диапазон, а и идеята на това всички работни серии да са разбити през деня е точно много откази без натрупване на умора, не “свежи” единичи/тройки или какво и да било там.
Освен това много е важно какви движения ще подбереш. Искам да го видя героя, който ще тряска 12 серии тяга през целия ден...Ама тежки серии, с цел сила, пък ако ще да е през ден тая тяга ;)

Правил съм схемата с набирания. Само със свежи единички на собствено тегло, в клъстерчета по 10 набирания през -10 секунди. Общо 100 набирания на ден.  Така се набрах с 45 кг. Както виждаш, всичко е само свежи едичники супер далеко от отказа и приръста на сила си го има.
Идеята на схемата е много работа с минимална умора, тогава има резултат! Как ще се постигне, с какъв % от макса, с колко обем, с какви почивки, с колко повторения в серия .... това ти си го избираш според индивидуалните особености. Важно е да свършиш много работа при минимум умора!

За тягата съм абсолютно съгласен!

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 15.10.13 11:42.

15.10.13
11:41

казано от инж. Марин Маринов на 15.10.13, 11:28:

казано от slavko на 15.10.13, 11:24:

Мога да те науча как се прави strength endurance с единички ;)
Разбираш ме аккво искам да ти кажа. Тея таблици са верни само при някои уговорки ;)

Чакам те горе на пистата значи:)

15.10.13
11:47

всъщност повечето хора се контузват на малки тежести или докато зяпат в огледалото или се смеят на някой виц докато са с щанга на гърба.
покрай трибойците наблюдавам загрявки от 40-50 мин. с почивките за тяга и клек до достигане на тежест за работна серия-около десетина загряващи и 1 или 2 работни серии. загрявките винаги започват с лоста и вървят през 20-25 кг . когато наближат работната тежест скока между загряващите повторения е по 5-10кг...
мога да кажа че именно това е гаранция за “безаварийни” тренировки и спортно дълголетие- 10-15-20 год постоянство.
Инженере, не бих искал да ви предизвиквам да ми покажете как вдигате своите прословути 200кг без загрявка-или поне 180кг, защото не искам нечий живот да ми тежи на съвестта. Ако Вие можете, това не значи, че някой друг няма да се сецне  на 80кг без загрявка.

пич, престани да “гледаш тъпо”, не се занимавай с глупости и си намери работа.
състезателния силов трибой не е евтин спорт.
и живота като цяло не е евтин, за да го пропиляваш в 12 часови тренировки.

15.10.13
11:50

Ако знаеш как да загряваш, то за да стигне макс или работна тежест ще ти отнеме максимум 5 минути от влизането в залата до изпълението на работната серия. Максимум 5 минути ;)
Това обаче не важи за скоростни спортове.

казано от Queen Cobra на 15.10.13, 11:47:

Инженере, не бих искал да ви предизвиквам да ми покажете как вдигате своите прословути 200кг без загрявка-или поне 180кг, защото не искам нечий живот да ми тежи на съвестта.

Тяга на 85%  (170 при макс 200) от макса без загрявка съм го демострирал не един път ;)

15.10.13
11:56

“Ако знаеш как да загряваш” -  звучи интересно. Аз съм с много скромен опит, но за щастие наблюдавам няколко човека от отбор по силов трибой и явно никой от тях не знае как се стига за 5 мин до 250-270 и + тяга.
Поздравления, Инженере. Не съм виждала на живо. Не бих издържала на гледката :)
Това пак с нищо не доказва, че 99 други мъже между 20 и 40 години ще могат да го направят, нали?

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 15.10.13 11:58.

15.10.13
11:59

Което не ги прави автоматично знаещи, нали така ;)

15.10.13
12:01

както казах-явно са “незнаещи”. :)

@Queen Cobra :

“Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.” (Николай Хайтов)

Да гледаш е лесно, да го направиш е малко по-иначе :)

15.10.13
12:22

За 270 тяга не знам, но за 170 “загрявката” ми е точно толкова, т.е., 5-6 мин.
И в случая не става въпрос само за тяга, а и говорим сигурно за двуцифрени тежести на всички движения ;)
П.П. Т.е., ако много държи, нищо не пречи да си прави по 1 “работна” серия няколко пъти през деня, като заедно със загрявката (или по-скоро вработването) няма да му отнема повече от 10 мин.

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.10.13 12:42.

15.10.13
14:40

Здравейте, радвам се че темата ви е интересна и участвате в нея. Благодаря!

Нека кажа че не съм трол и стила ми на писане е такъв защото трудно се вслушвам в съвети и обикновено се излагам с гръм и трясък, та това което пиша го пиша защото съм го изпитал на мой гръб и поне да си се подиграя на себе си имам право.

Първата ми тема във форума беше преди година за лицеви пак така по цял ден. Редувах лицеви, набирания, почивка и пак така и стигнах до много стабилна бройка за ден и в двете като го правих всеки ден докато не ме нацели някаква болест в началото на годината дето ме държа месец и от тогава не съм така сериозен. ТОва го пиша, защото си намирам разлика във възстановяването  между краката и ръцете.

Както James Hinks спомена в един от постовете на лег вдигам колкото мога /2-3-4 пъти, петия ме затиска/ ставам изчаквам да ми се нормализира дишането и пулса, заставам пак и пак ги правя и определено си дърпам в постиженията /65 в момента е лежанката- теглото ми е 60кг -+/.70 кг на клек но не посмях да сложа повече пък и беше някакъв икономичен вариант... и 80 тяга но кръста ми се предава преди караката и хвата /имах проблем с него и в момента си го заздравявам с тягата, даже затова почнах да се занимавам с щангата и има ефект та съм ентусиазиран/.

Поразрових се в нета и имаше различни идеи - например тренирам понеделник до петък, почивните дни почивка. Всеки ден тренирам различно упражнение, например понеделник тяга, вторник лег, сряда раменна преса, четвъртък набирания но вече с тежест, петък клек /без да си давам зор за него/ както и врат в някои, ама той ми е за идеята. Или да ги комбинирам по по 2-3 упражнения и да ги въртя през ден. Днес правих само тяга и си дадох доста почивка между 3 те серии като не посмях да ги вдигна от раз, преди това загрях с лека тежест, но и тежестите които вдигам не са сериозни.

Мнението беше редактирано от Gledam Tupo на 15.10.13 14:47.

Gledam Tupo, като то чета последния пост, виждам ,че си доста далеко от една хубава програма със всекидневни “целодневни” тренировки. Прочете ли линка към “Ултимативна сила” или те домързя?

15.10.13
16:50

Прочетох я, даже набиранията и лицевите съм ги правил по нея. Схванах какво искаш да кажеш и така ще направя. Само мисля да си дам седмица почивка на краката, че колкото и да не ми се ще да призная, зора им е дошъл в повече и са леко прегорели...

15.10.13
16:53

предложението ми да си потърсиш работа остава :)
с 70кг клек и 80 кг тяга си на нивото на повечето жени тук във форума - а доста са правили и 2х толкова-вероника, Инис, скоро и Юлия и пр. и на светлинни години от състезателния спорт - виж дневника на Александър който е в категория 69 кг в силовия трибой.
много си далеч от нивото на Инженера, Хинкс, Славко и т.н. които имат десетилетен опити повечко познания.

не подценявам волята ти, но хубавите неща стават с постоянство ,а не с глупави идеи.
тренирай целенасочено по изпитани методи - били те 5х5 , 3х3 или сплит или кръгова или Смоллов и пр.- десетки най-различни подходи - с опита ще разбереш кое ти действа добре.
мисля, че когато си достигнал максимума  на потенциала си, вече можеш да търсиш нетрадиционни решения и екстравагантни подходи в тренировките и храненето.
мисля също, че имаш голяма нужда от САМООБРАЗОВАНЕ по теми като  анатомия, физиология,спортно възстановяване и хранене. както и най-вече правилно изпълнение на упражненията. Всеки човек е уникален организъм и реагира различно. не може да очакваш, че с 17-20 мнения в тема някой ще ти изкаже смисъла на живота.
по въпроса за възстановяването на ръцете и краката има достатъчно тестове направени, в които е доказано, че долната част на тялото се възстановява по бавно.

Queen Cobra, само не разбрах с каква цел му каза, че е по-слаб от жените във форума. За да се мотивира?

15.10.13
17:58

казано от Queen Cobra на 15.10.13, 16:53:

предложението ми да си потърсиш работа остава :)
с 70кг клек и 80 кг тяга си на нивото на повечето жени тук във форума - а доста са правили и 2х толкова-вероника, Инис, скоро и Юлия и пр. и на светлинни години от състезателния спорт.

признавам ти че имаш усет как да комплексираш хората. Пък и на мене много не ми трябва де, падам си комплексар и затова искам да вдигам повече. По традиционните програми ми идва къса почивката, или поне аз така го чувствам. За последно направих тяга в 20 повторения, успях да направя 14 тренировки и съм перманентно изпържен през това време и викам да поразчупя.

15.10.13
19:17

мисля , че човек може да се “комплексира” само ако страда от ниско самочувствие. всеки е започнал от лоста , а някой дори и от малкия лост -в това няма нищо срамно,
но всеки трябва да има реална представа за възможностите си.
в определен момент и най-големите в спорта който си е избрал са били по-слаби от другите в залата.
просто му излагам фактите на човека, че все още е далеч от максимума на възможностите си и има да се развива доста напред във времето. не мисля, че това трябва да се приема като лична нападка. жените тук определено са напълно достойни “противници” относно сила и спортна злоба- така че би било обидно спрямо тях да не ги слагаме в сметките. по-скоро могат да те мотивират.
поправка -Сашко е в категория 59кг-печатна грешка.
п.с. препоръчах темата по погрешка.  :) ама съм блондинка :)

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 15.10.13 19:24.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1