23.10.13
18:32
Здравейте. Имам следния въпрос. По какъв начин ще ми подейства за на целите ми,а именно - покачване на ММ (и редуциране на мазнините по корема), един период от да речем 6 седмично 5х5 ? Питам защото:
Преди лятото целите ми бяха да кача кг.Аз съм типичен ектоморф и много трудно качвах.Ама класически, с правото черво и т.н. След поредното спиране на тренировки си казах, че е време да се взема в ръце. Тренирах 1 месец , но се наложи да замина за морето в летните месеци да работя.Тогава бях около 60-62 кг. при ръст от около 175 см.Накратко, там нямаше фитнес, нямаше лостове (голяма дупка) и се поддържах с лицеви опори.Работата ми беше на стол по 10 часа -> ниска активност и невъзможност за свястни хранения. Като добавим и една билка, която се пуши картинката става пълна. Все тая, върнах се от морето, бях посъбрал пари инвестирах в добавки и т.н. Върнах се към стария си начин на живот, спрях газираното, мазното, ограничих боклуците до 1 път седмично. В момента съм 76 кг. Заседналия начин на живот и неправилното хранене си бяха казали своето. Бях се поомазнил в корема, но пък дали заради тази билка като цяло имах доста апетит, нещо което до сега не ми се беше случвало. В жегите попринцип аз немога да ям.
Като се прибрах, започнах няколко седмици кръгови тренировки за да си върна старите навици. Всичко точно, изкарах кръговите. Започнах тридневен сплит: 1 ден ръце, 2 ден гръб-рамо, 3 ден крака, корем, гърди. Както казах спрях газираното, сладкото е в разумни граници, понякога си позволявам по един дюнер/пица , но само когато съм в университета и наистина в кратките почивки няма какво да хапна набързо. Това не повече от 1 път в седмицата. И така на сплит карам от около 6 седмици. Започнах да си пия добавките като пооправих храненето (креатин моно, протеин, казеин и витамини) И като цяло има промяна.Направо станах друг човек. Всички викаха, еха, заякнал си това онова.И наистина от 60 на 75 си пролича. Силата също ми се качи.Преди да замина правех по 2-3 на 60 кг, сега съм сигурен, че ще мога да направя толкова на 80. Което си е постижение, като се има предвид, че лега ми е много слаб. Обаче знам, че е хубаво програмата да се променя. За това ми е питането спрямо 5х5. Преди време, в едно от многото ми прекъсвания бях пробвал, но нямаше особени резултати. Тогава не се хранех никак хубаво, абе дълга история. Преди и проблема беше друг свързан с ” Маса се прави на маса “. Тогава нямах маса. Сега, като имам масата сякаш е по-лесно. Искам да стана към 80кг твърдо тегло и да си надграждам вече максимално на ММ. Добре ли ще е като приключа със сплита - аз го виждам тази и още може би 1-2 седмици, да се насоча към 5х5 с цел сила и ММ, или ще е по-добре да се насоча към 10х10 или някоя друга програма.
Извинявам се за романа.
Темата беше редактирана от Irriducibili на 23.10.13 18:44.
23.10.13
19:22
Виж какво, докато не пробваш, няма как да разбереш как ще ти се отрази. Имаш време да пробваш и двете до лятото. И ти препоръчвам това. Първо 5 по 5 и после 10 по 10 и т.н. Със съответното хранене няма как да не прогресираш. Е, къде повече, къде по-малко прогрес, но ще има такъв. Пък и ще натрупаш опит ;)
5х5 е много добър избор. Изобщо всички такива програми, които са направени главно от базови упражнения са отлични.
Интересно пишеш. Чете се на един дъх въпреки,че е дълго. Можеш да опиташ един месец с 5х5 за да увеличиш максимално силата си и да натрупаш още маса. Обаче обърни внимание на различните тежести с които се изпълняват някои упражнения във всяка от трите тренировки. Ако спазваш програмата ще имаш успех,а сетне може да опиташ и с 10х10 или друг вариант. Ако имаш време и възможност можеш да си направиш и дневник на тренировките. От 60 на 75 кг е чудесен резултат. :)
Мнението беше редактирано от Миро на 23.10.13 19:27.
23.10.13
20:33
Благодаря за бързите отговори.Явно ще довърша сплита и ще направя едно 5х5. Хубавото е, че когато го правих първия път ми се показаха изпълненията на упражненията и не мисля, че ще трябва да уча техниката отново. Като слушам по-старите в залата как се оплакват от стави и кръст, даже не смея да си помисля да ги правя по начин по-различен от правилния.Между другото, пак ги разгледах двете тренировки и мисля, че наистина ще е по-добре да мина през 5х5 и евентуално след това да пробвам и 10х10. Както каза колегата Миро, да кача колкото може повече от 5х5 на сила и маса и оттам вече да се дялка и развива откъм размери. Аз като цяло и не бързам. Ще имам време, даже до края на пролетта да пробвам и двете системи, за да видим, кое повече ми пасва. Само още два изяснвящи въпроса:
- Има ли значение, дали клекът се изпълнява със свободна щанга, така да го кажем или на смит-машина. В нашата зала клекът е на почит, но сякаш повече хора го правят на смит машината.И от тук - до каква дълбочина трябва да се прави. В кръга на шегата ми бяха казвали, че ако не правиш пълен клек, а нещо като 1/2 и 3/4 от движението ... расте задника. Пуста суета, ама аз да си питам. Ужким ще излизам от тийн-годините (19 в момента), ама ... :D
- Кой от двата варианта на системата бихте ме посъветвали да пробвам ? Първият, който Юли е дал в Системата 5х5 или вторият, наречен Модифициран вариант на Бил Стар. Смисъл такъв, 3 пъти клек в седмицата ми се вижда доста натоварващо, пък било и с -20% от предходния ден.
Post Scriptum: Идеята за дневник не е лоша и мисля, след като приключа сплита и започвам с 5х5 да направя един дневник на тренировките.
23.10.13
20:58
Със свободна щанга работят цял куп стабилизиращи и т.н. мускули, а иначе изолираш краката повече. Бих ти препоръчал и едното и другото, няма срамни упражнения и уреди. За задника не е вярно, не се притеснявай, но като клякаш до долу, внимавай с кръста, да не подгъваш задника!!!!!! Що се касае коя 5 по 5 да избереш, нямам идея за твоите цели, но знам, че 1 път във седмицата клек, е точно това дето ти трябва.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 23.10.13 20:58.
казано от Irriducibili на 23.10.13, 20:33:
- Има ли значение, дали клекът се изпълнява със свободна щанга, така да го кажем или на смит-машина. В нашата зала клекът е на почит, но сякаш повече хора го правят на смит машината.И от тук - до каква дълбочина трябва да се прави. В кръга на шегата ми бяха казвали, че ако не правиш пълен клек, а нещо като 1/2 и 3/4 от движението ... расте задника.
Ами да. Клекът с щанга се води като едно от трите най-базови упражнения и най-пълен ефект се постига когато е с щанга. 1/2 и 3/4 е полуклек. Обикновено се изпълнява до паралел. Обаче за съм слушал оплаквания,че от пълния клек расте доста задника и затова някои правят полуклек.
казано от Irriducibili на 23.10.13, 20:33:
- Кой от двата варианта на системата бихте ме посъветвали да пробвам ? Първият, който Юли е дал в Системата 5х5 или вторият, наречен Модифициран вариант на Бил Стар. Смисъл такъв, 3 пъти клек в седмицата ми се вижда доста натоварващо, пък било и с -20% от предходния ден.
Post Scriptum:
Най-популярен и използван е първият вариант. То пише,че и той е на Бил Стар,ако не бъркам. В първия вариант има и асистиращи упражнения за ръцете.
Колегата http://www.bb-team.org/forums/viewthread/60799 използва 5х5 с голям успех и постигна много добри резултати.
Мнението беше редактирано от Миро на 23.10.13 21:11.
24.10.13
10:52
5x5 е супер, пробвай и виж как ще ти се отрази. Клека го прави на каквото искаш, ако има кой да те пази и ти е добра техниката по-добре с щанга, ако не, давай спокойно на смита. Лично аз предпочитам полуклека (тоест до паралела), защото го усещам много по-добре в бедрата, а и не ми е мерак да ми расте гъза.
Не си мисли, че при полуклека не участва седалището. Е зависи какво имаш в предвид под полуклек де. Полуклек за мен 2/4 от изпълнението. Ако ти правиш само 1/4, не само че седалището няма да ти порасне, ами и бедрата едва ли ще прогресират.
24.10.13
21:56
казано от `~1! на 24.10.13, 13:15:
Не си мисли, че при полуклека не участва седалището. Е зависи какво имаш в предвид под полуклек де. Полуклек за мен 2/4 от изпълнението. Ако ти правиш само 1/4, не само че седалището няма да ти порасне, ами и бедрата едва ли ще прогресират.
Естествено, че участва седалището, това е клек все пак, просто не толкова колкото ако клякам до долу. Нямам нищо против клякането до долу, напротив даже доста време така съм тренирал, просто при мен полуклека работи по-добре.