25.10.13
15:20
Здравейте!
Искам да споделя историята си с Вас,защото когато човек е притиснат до стената без изход,без подкрепа трудно ще се справи със ситуацията.
Аз съм 19 годишен,занимавам се със силови спортове (най-вече с културизъм) от близо 3 години и половина.Всичко вървеше много добре до 25.03.2013,когато се случи неочакваното и бях в ситуация за която не бях подготвен.
Разви се една семейна драма (която не ми е особено удобно да разкажа) и поехме много сериозен финансов удар и отгоре на всичкото ме съкратиха от работа.
Три години труд започнаха да се изпаряват с всеки месец.
Тежах 74 кг. при височина от 170 см.
Снимка на трансформацията ми за 5 месеца с добавки и диета на стойност над 300 лева
И в момента съм може би по-зле от Ноември 2012
От 25.03.2013 до момента не съм влизал във фитнес зала,тренирам единствено вкъщи с един лост и чифт дъмбели до 22 килограма,храня се три пъти на ден и то само с варен боб,зеле и ориз.
Бях отчаян и демотивиран,но не мога да се откажа от най-любимото нещо за мен.
Затова си изготвих една диета която да се вписва от бюджета ми за деня който е в рамките на 5-6 лева (не повече,поне за момента) и искам да ви попитам специално за продуктите които съм подбрал.
Всички знаем,че евтиното НЕ е качествено,но в моя случай нямам избор.
Ето това е нискобюджетния хранителен режим който съм си изготвил.
1.Първо хранене
-5 бр. Яйца
-3 бр. Пълнозърнести хлебчета (от онези кръглите които си боцкаш и слагаш в торбата-продават в супермаркетите)
————————————————————————
2.Второ хранене (пред тренировъчно)
-250 гр. - Кайма (смес)
-60 гр. - Сварени спагети
————————————————————————
3.Трето хранене (след тренировка)
-250 гр. - Кайма
-100 гр. - Бял ориз
————————————————————————
4.Четвърто хранене
-250 гр. - Извара
-60 гр. - Сварени спагети
10 бр. яйца - 1,90 лв. (размер М)
3 бр. хлебчета - 25 ст. бройката.
Кайма (смес) - 2,20 лв. 250 гр. (една от най-скъпите в супермаркети Била и Фантастико)
Спагети - 80 ст. 400 гр.
Кайма - 80 ст. 250 гр. (Mr.Grill в пакетче от супермаркет Фантастико)
Бял ориз - 1,20 лв. 500 гр.
Извара - 1 лв. 250 гр.
Крайната цена на продуктите които трябва да използвам за един ден е -6лв
Всички тези продукти са възможно най-евтините които успях да намеря.Проблемът обаче е,че състава им не е особено полезен и не е това което производителите пишат на опаковката.
Специално исках да ви попитам за СОЕВИЯТ протеин.
Главно в месото (най-вече евтиното) слагат соев протеин,ОСОБЕНО в каймата на Mr.Grill която съм посочил горе и струва 80 стотинки 250 грама.Тя съдържа 60% соев протеин,около 15% свинско и ПИЛЕШКО,останалото са стабилизатори,оцветители и тем подобни боклуци.
Понеже соевия протеин съдържа фитоестрогени,при консумацията му се забелязва намаляване производството на тестостерон и увеличаване на естрогена,което води до понижаване на силата,увеличаване на лошия холестерол и в последствие еректилна дисфункция и т.н
Възможно ли е да се консумира по 250гр. от продукт с 60% съдържание на соев протеин на ден без да се стига до изброените горе странични ефекти?
Има ли възможност да покачвам мускулна маса като си набавям над 150гр. протеин и същевременно да не надхвърляме бюджета от 6 лева на ден.
Ще Ви бъда много благодарен ако споделите мнението си!
25.10.13
15:35
Скоро имаше статия за режим при ограничен бюджет.
Давам ти я като ориентир и като подход (ясно е, че твоите възможности са по-малки към момента).
Съветите, които мога да ти дам - пазарувай за поне 4-5 дни напред, т.е. с по-големи количества (които обикновено са по-приятни като цена). Храните, които са богати на мазнини, също е редно да присъстват в режима, а и осигуряват много енергия, която ще ти трябва за увеличения енергиен прием. Може да се намери масло на по-малка цена, например. Хлебчетата не са особено добра храна, виж дали сметката ти ще излезе с овес или някоя от бобовите храни. Соята е по-добре да си я спестиш максимално. Ако ми дойде още някоя идея - ще драсна пак...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.10.13 15:37.
Това което мога да те посъветвам е да зарежеш каймата.. Протеин си набавяй главно от извара и пилешки бутчета, ако имаш възможност пазарувай на едро и замразявай. може да минеш на ВВД, въглехидрати - ориз, спагети, овесени ядки, бобови храни, мазнини от фъстъци. Нещо такова..
25.10.13
16:03
Сърчица, дробчета, воденички, флейки. По-евтино, а и със сигурност 100 пъти по-добро от тая кайма дето описваш...
Да,това ми е другия проблем...имам някаква непоносимост от дреболиите...винаги повръщам когато ям черен дроб,воденички,сърчица и т.н
Значи с бобови храни също става,така ли?Не е задължително да ядем месо,за да покачим мускулна маса?
Благодаря на всички до момента! :) :)
25.10.13
16:17
Аммм... момент. :)
Овеса и бобовите ти ги дадох като алтернатива на хлебчетата, не на месото. :)
Жалко, идеята за субпродукти е страхотна, но... Месото само по себе си не е задължително, но пълноценните белтъчини - да (според мен). Огледай за варианти с кашкавал и/или сирене - те ще ти осигурят и нелоши мазнини. Те също са компромис с качеството понякога, но тая кайма...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.10.13 16:19.
25.10.13
16:21
Тахана е отличен източник на белтъчини и мазнини.
Излиза под 1 лв за 100 гр, а при 22% белтъчини в него е далавера.
Може да ядеш по 20 яйца, 300-400 гр ориз (виждал съм и по 80ст/кг в Карфур) и 200 гр.белен слънчоглед (3,50 лв/кг). Дал съм някакви примерни количества, за да се види, че се вписва в бюджета. Тази кайма от 80ст. по-добре я забрави.
Мнението беше редактирано от Петър на 25.10.13 16:50.
25.10.13
21:03
чудих се дали да го напиша, ама защо не пробваш с риба. Цацата е 2,5-2,8кг, аншоата с лев отгоре.
25.10.13
23:08
“Кайма (смес) - 2,20 лв. 250 гр. (една от най-скъпите в супермаркети Била и Фантастико)”
Това е 8,80 килото. Не е ли по-добре да ти смелят свинско?Така ще знаеш,че каймата е от истинско месо.Друго,което се сещам е скумрия,максимум 4 лева килото.Е цацата е по-евтина :)
Днеска сготвих каймата от 80 ст. за която ви говорих...като я разопаковах изглеждаше като ПАСТЕТ.На мирис го докара след като я сготвих,но на вкус беше адски тежка и нямаше нищо общо с истинската кайма...
Ще пробвам вариантите които ми споделихте.
1во хранене
-5 яйца цели
-160 гр. овес (в сварен вид)
2ро хранене (предтренировъчно)
-150 гр. Тахан
3то хранене (след тренировка)
-5 белтъка
-150 гр. ориз
4то хранене
-250 гр. воденички
-60 гр. спагети (в сварен вид)
5то хранене (преди лягане)
-200 гр. извара
Благодаря отново на всички които ми помогнаха! :) :) :)
26.10.13
01:42
казано от Кольо Пияндето на 25.10.13, 15:35:
Скоро имаше статия за режим при ограничен бюджет.
Давам ти я като ориентир и като подход (ясно е, че твоите възможности са по-малки към момента).
Съветите, които мога да ти дам - пазарувай за поне 4-5 дни напред, т.е. с по-големи количества (които обикновено са по-приятни като цена). Храните, които са богати на мазнини, също е редно да присъстват в режима, а и осигуряват много енергия, която ще ти трябва за увеличения енергиен прием. Може да се намери масло на по-малка цена, например. Хлебчетата не са особено добра храна, виж дали сметката ти ще излезе с овес или някоя от бобовите храни. Соята е по-добре да си я спестиш максимално. Ако ми дойде още някоя идея - ще драсна пак...
Не му давай мизерната статия, а му дай това което аз написах във дневникът си. 700гр. въглехидрат, 80гр. мазнини, 250гр. протеин за 4-5 лева!
26.10.13
08:33
казано от lordinov на 26.10.13, 01:42:
Не му давай мизерната статия, а му дай това което аз написах във дневникът си.
Много държа моето мнение да бъде основано на лично моята преценка.
Мисля да остана верен на този принцип.
Щом съм дал статията (която наизуст наричаш мизерна), значи съм имал нещо предвид. Нямам навик да предлагам идеи от дневници, които за мен не са надежден източник на информация.