30.10.13
21:38
Слагам ? накрая на заглавието, защото се чудя с какво да започна.Момче на 15 години съм, 169 см. висок, 65-66 килограма. Винаги съм бил запален по тренировки, но до сега все вкъщи или по лостове съм ходил. От г/д 1 месец вече ходя редовно на зала, но какво да ви кайа. Правя упражнения от сорта на бицепсово сгъване и т.н. Доколкото разбрах те са изолиращи упражнения. Чудя се с какво да започна - изолиращи или базови упражнения... Целите ми са да покача маса сега през зимата, както и сила, а чак лятото ще мисля за чистене и урелефяване, защото имам и не малко мазнини. Та отново на въпроса за базови или изолиращи упражнения. Вчера за пръв път правих мъртва тяга и днес всичко ме болеше(най-вече краката и гърбът) , чуството беше доста яко :D . Намерих си една програма за базови упражнения - http://fitbg.net/trenirovka-s-bazovi-uprajneniq/ да ви питам с нея ли да се захващам или да си търся програмка с изолиращи упражнения като за начинаещ? Също ще съм благодарен, ако някой ми каже г/д с какво е хубаво да се храня.
30.10.13
22:40
Твърдо за базовите.
31.10.13
11:05
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/55683/P2440#p-869875
Още му е рано да си прави програма,дори следвайки съветите на Сашо.Най-важното е да си намериш програма,която отговаря на тренировъчния ти стаж.Неподходяща програма не значи такава дето не можеш да я направиш,а такава,от която няма да извлечеш максималното.Самото определение “базови” говори достатъчно от къде трябва да почнеш ;)
31.10.13
15:25
Ето тази програма : http://fitbg.net/trenirovka-s-bazovi-uprajneniq/ съм си харесъл и мисля да я започна :). Вие какво мислите, добра ли е и ще ми свърши ли работа? Целта ми е да стана “силен”. Когато има например тежка физическа работа на село искам да не ми представлява проблем :). А също така доколкото е и възможно да ми се пооформи тялото, а да не е някакво отпуснато ...
Аз мисля, че Marto е много добре. Започнал си със залата, което е още по- добре. Относно това да станеш “силен” е доста общо понятие, но това с работата на село е добро пояснение. :) . Мнението ми е, че тази програма, която си избрал е слаба- тренираш 3 дни и почиваш 4? Намери си програма с 3 или 4 дневни тренировки следвани от 1 почивка или нещо подобно.
П.С. Нищо не може да те подготви за работата на село освен работата на село :D
Аз мисля, че програмата, която си избрал е доста добра, но ако не изпълняваш препоръките под нея, просто няма смъсъл да я почваш.
Мнението беше редактирано от Ронката на 31.10.13 16:58.
31.10.13
16:59
Дрън дрън, не пиши неподготвен.
Програмата е изкопирана 5х5, но с променени малко протоколи и упражнения и в този и вариант е тежка, обемна и глупава. 3 дни с по 5 серии тяга и клек на всяка тренировка е за много, ама много силен и натрениран, не за начинаещ или с 2-3 години стаж.
Марто, а защо не пробваш да съкратиш обема на тренировката? Пример:
Седмица 1
Понеделник - Тежко
- клек 5х1-5
- мъртва тяга 5х1-5
Сряда - Средно
- лег 5х6-10
- гребане 5х6-10
Петък - Леко
- военна преса 5х11-15
- набиране 5х11-15
Седмица 2
Понеделник - Средно
- клек 5х6-10
- мъртва тяга 5х6-10
Сряда - Леко
- лег 5х11-15
- гребане 5х11-15
Петък - Тежко
- военна преса 5х1-5
- набиране 5х1-5
Седмица 3
Понеделник - Леко
- клек 5х11-15
- мъртва тяга 5х11-15
Сряда - Тежко
- лег 5х1-5
- гребане 5х1-5
Петък - Средно
- военна преса 5х6-10
- набиране 5х6-10
Edit: Объркал съм малко повторенията :D. Мисля, че до 10 повторения се броят към “средно”, а нагоре са вече “леко”.
Мнението беше редактирано от Ронката на 02.11.13 11:32.