01.11.13
20:45
Забелязвам, че съотношението на силата на клека към тази на тягата доста варира при различните хора. Какво е вашето? В правопропорционална зависимост ли са при единици и при бройки? До колко зависи от анатомичните особености и до колко от това, на кое се обръща повече внимание? И най-важното - ако са прекалено близки или прекалено далечни, показател ли е това, че нещо не е наред, пр. дисбаланси или лоши двигателни навици?
На мен клек и тяга почти ми се изравниха, което ми е любопитно... (dull)
Темата беше редактирана от Сгазен Помияр на 01.11.13 20:46.
Факторите са много и според мен далеч не опират толкова до техника на изпълнение, а най-вече до съотношенията на междуставните разстояния в долната половина на тялото.
При мен например разликата е голяма в полза на тягата - когато правех активно заден клек, имах макс четири повторения на 170 кг, а по онова време тягата ми беше пет повторения на 220 или единица на 240 кг. Сега, когато правя само преден клек, разликата е още по-драматична.
01.11.13
21:26
Преди 6 месеца когато правих предимно набирания и обръщания на гума - 220кг тяга, 150кг клек
Сега с предимно клек - 180кг клек - около 190кг тяга.
Сега завършвам гърба с тяга 4х200, гърдите с с лежанка 6х180 и 2х200 и краката с клек 4х180. Така ,че спокойно, не си само ти.
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 01.11.13 22:52.
казано от Strelok91 на 01.11.13, 22:52:
Сега завършвам гърба с тяга 4х200, гърдите с с лежанка 6х180 и 2х200 и краката с клек 4х180. Така ,че спокойно, не си само ти.
НЕЧОВЕК СИ СТАНАЛ ЕЙ ! :)
02.11.13
00:19
Преди доста време бях чел нещо на Анатоли Черняк по този въпрос. Той например твърди, че класическата тяга може да е 50 до 68% повече от клека. Но това са неща, свързани с конкретен олимпийски спорт. Има и значение, че въпросните състезатели не клякат пълен клек, т.е. тук клека не е макс.
От биомеханична гледна точка обаче нещата са по-сложни - не са само морфологичните разлики (дължина на бедрената кост например). По-скоро са важни специфичните цели. Не просто настройка tip ‘do or die’, и вманиячаване върху някакви килограми. Тягата е метод за динамична оценка - може ли някой да си държи гърба прав и стабилен докато вклюва задната верига при повдигане на нещо тежко от земята? Клека илюстрира как при определена позиция на тялото се влияе способността за създаване на сила и въртящ момент нагоре - през глезените, колената, таза, гръбнака и рамената. За това по-голямо значение има как ги правиш - положението на стъпалата, пелвиса, рамената и т.н. Затова и тестовете в различните спортове са различни - примерно клякаш ок, но как ще клекнеш ако си избягал едни 200 м спринт или ако ти се вдигне интензивността с 10-20% или пък се увеличи обема. Простото съотношение не е кой знае колко важно. Освен може би за силачи.
02.11.13
09:17
Мел Сиф има една формула/съотношение, но е изведена от трибойци в определен период от миналото. Това има предимства, тъй като се предполага, че те наблягат и на клека и на тягата. Има и явни недостатъци, като например използването на екипировка, която обаче в различните години добавя различни килограми към постиженията, а е имало период и в който не е имало особена екипировка.
Колкото до последния въпрос от темата:
И най-важното - ако са прекалено близки или прекалено далечни, показател ли е това, че нещо не е наред, пр. дисбаланси или лоши двигателни навици?
За тежести под 1,5х тяга и 1х клек(без да претендирам за точност при цифрите) няма какво да се сравнява - под тях си по-скоро контингент за рехабилитация, отколкото за трениране. След 1,5х клек и 2х тяга пък нещата стават много специфични и повече значение има на какво се отдава приоритет. По средата между тия тежести просто се учи техниката на изпълнение.
Та...май няма много значение това съотношение.
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 02.11.13 09:18.
Предполагам, че няма някаква конкретна зависимост, според как и за какво тренираш. На около 72кг лично тегло имам 170кг клек и 190кг тяга. Горе-долу са ми изравнени, но мога 35+ х100кг клек, а тягата едва ли ще направя повече от 15-20х 100кг, просто хватът ми е много слаб.
казано от aleks на 02.11.13, 15:34:
Предполагам, че няма някаква конкретна зависимост, според как и за какво тренираш. На около 72кг лично тегло имам 170кг клек и 190кг тяга. Горе-долу са ми изравнени, но мога 35+ х100кг клек, а тягата едва ли ще направя повече от 15-20х 100кг, просто хватът ми е много слаб.
Тягата не е упражнение за високи бройки също така. Клек спокойно може да се прави и в 50 повторения, но при тяга няма много смисъл и 100% ще се прецака формата.
Сравнете съотношението клек/тяга на един щангист и един трибоец,после сравнете техниката на тягата (изключваме факта,че и клековете са различни,нека приемем че всички клякат хай бар пълна амплитуда) - това според мен е определящото на съотношенията.Разбира се че идва и момента на дължина на крайници - китайските щангисти са направени за клякане,но дългият им торс им пречи да дърпат големи тяги.
Лично при мен нещата са така:
макс пълен клек high bar = тежест А
макс мега стриктна тяга (изпънат на струна,рамене назад и т.н.) = А+20 кг (грубо,като докато дърпам леко раменете се свличат но кръста седи изпънат,т.е. ако ще държа раменете назад дори тежеста на тягата пада до А+10кг.)
макс тяга с отпуснати рамене и кръст = А+~50 кг
пример:в една тренировка клек гъз до прасец хай бар - 160 кг,тяга(леко крива) след това 200кг (с запас)
по - късно дори спрях клек, и продължих тяга с крива техника до 1ца на 207,5 и 6ца на 200,в онези дни повече от 140 надали щях да клекна...
друг пример но малко по - различен
160 лоубар клек с колан и 180 мега стриктна тяга в една тренировка.
Та от там идва голямата разлика (или неголямата) в тяга/клек...
Мнението беше редактирано от Vintage на 02.11.13 21:18.
03.11.13
10:38
Реално и 100 кг разлика между двете упражнения не са много. Има много субективни фактори, които влияят върху постиженията на клека и тягата. Иначе логически, за да си силен и на двете трябва да имаш къси бедрени кости, къс торс и дълги ръце. При мен разликата е 50-60 кг, не че има голямо значение. В смисъл, има връзка между клека и тягата, но индивидуалните особености на всеки не позволяват да се вкара в някаква определена зависимост, коефициенти или магически числа, с които като знаем нечий рекорд на едното движение да можем да сметнем рекорда и на другото.
Има и нещо друго, което ми е много смешно и има връзка - примерно клякаш 4 на 180 - “логично” е да клекнеш 1 на 200 или буташ от лег 5 на 150 - логично е да вдигнеш 165-170. Ама при тягата не е точно така - може да дръпнеш 5 пъти 200кг и едва да отлепяш 215… Особено, ако почваш всяко повторение от старт, без удари в пода.