Кога да тренирам корема?

02.11.13
23:59

Здравейте от няколко месеца започнах да тренирам корема вкъщи,а не във фитнеса.Така ми е по удобно.Та имам един въпрос кога да правя тренировката?Попринцип я правя след като ям,но прочетох в някакви сайтове,че се прави сутрин на гладно.Миналият ден направих така и вдействителност почувствах корема си много по добре от обикновено.Но попринцип знам,че като тренираш гладен вместо да трупаш мускули ти изгаряш такива.Вие какво мислите?

Прави корема 2 пъти в седмицата след тренировка по 1 упражнение за всяка част с тежест по 10-20 повторения !!! Храненето е 99 % от пресата ! !! :)

03.11.13
02:42

Няма значение,как и колко тренираш корема важното е да го тренираш.

03.11.13
10:15

Може и да не се тренира.

03.11.13
10:48

казано от `~1! на 03.11.13, 10:15:

Може и да не се тренира.

Пич, съветите ти във всяка тема започват да стават по-банални от подписа ти. :) ;)

казано от Old Timer на 03.11.13, 10:48:

казано от `~1! на 03.11.13, 10:15:

Може и да не се тренира.

Пич, съветите ти във всяка тема започват да стават по-банални от подписа ти. :) ;)

Ронито изригва тия дни, стотина мнения дръпна много бързо. Много интересна комбинация между James и Петко К се забелязва във философията му и начина на отговаряне. :D

Както ти казаха, хубаво е след тренировка да направиш по някое упражнение с тежест. Но не е задължително да тренираш корем, особено в период на качване. Виж например Zyzz. Той никога не е тренирал корем, а виж каква преса е имал.

05.11.13
18:57

Вие този “корем” само за красота ли го тренирате?От всичките мнения едно не видях да изтъква важността на ядрото в биомеханиката на тялото.

`~1!, даваш съвет коремът да не се тренира, но одобряваш мнението на Тони1.

Последно? На какво мнение си?

Какво те задължава да даваш съвет при ВСЯКО питане , свързано с тренировките?
Раздаваш съвети без да имаш нужните знания и опит. Това в най-добрия случай значи загубено време за питащия... а понякога има и не особено хубави последствия.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.11.13 22:29.

05.11.13
22:58

Подкрепих мнението на Тони1, защото съм съгласен да се тренира за корем, но не с коремни преси и т.н., а с клек и тяга.

Давам пример. Преди тренирах крака и корем в един ден. Доста тежко го тренирах корема с тежест, тежки дъмбели и т.н. ,ама на другия ден корема ми си беше в отлично състояние и дори можех да го тренирам отново. В друг ден тренирах гръб с трицепс, тоест тяга задължително. На другия ден ,повярвай ми, дори не можех да се прозявам нормално от мускулна треска.

Тоест ми се струва по-ефективно да тренирам корем с клек и тяга, отколкото с коремни преси. Е разбира се целта ми не е “плочки”, а просто да заздравя и да увелича обема на коремните мускули.

Знам, че съм банален със съветите си, обаче колкото и странно да звучи те ми помагат да науча много, много нови неща. От както се присъединих в бб тийм, получих доста нови знания главно от собствените си мнения. Например като напиша нещо и после някой по-опитен ме поправи, това е голям + за мен.

Ще се опитам да не давам толкова много мнения все пак.

Участието на коремната мускулатура в упражненията клек и мъртва тяга е важно и съществено, но съвсем не изчерпва нужното натоварване на тази област, особено в контекста на това, което отбеляза Тони1. С други думи - клек и тяга са ОК, но имаш нужда от нещо повече, за да имаш силно ядро. Изометрии, ротации и упражнения, изискващи стабилизация от коремната мускулатура - това са “глупави”, “безсмислени” и “досадни” упражнения, затова и твърде рядко са част от нечий тренировъчен режим. Тези упражнения, обаче, имат сериозен принос към общата сила и превенцията на травмите. Та така... Плочките ги оставяме настрани - те са цел на онези, които не си струва да бъдат съветвани.

...и като изплющиш едно изказване от калибъра на ‘Коремът може и да не се тренира.’, редно е да обясниш какво имаш предвид. В противен случай (както е видно) получаваш не точно корекция, а нещо съвсем друго. Отделно от това клекът и тягата съвсем не са достатъчни за достатъчно ефективно и функционално натоварване на коремната мускулатура, но това е съвсем отделна тема.

казано от Georgi Georgiev на 02.11.13, 23:59:

Здравейте от няколко месеца започнах да тренирам корема вкъщи,а не във фитнеса.Така ми е по удобно.

Намери време за натоварване на корема във фитнеса. Имам сериозни съмнения, че в къщи разполагаш с условията да го натовариш правилно.

казано от Georgi Georgiev на 02.11.13, 23:59:

знам,че като тренираш гладен вместо да трупаш мускули ти изгаряш такива.Вие какво мислите?

Това просто не отговаря на истината.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.11.13 23:56.

казано от `~1! на 05.11.13, 22:58:

получих доста нови знания главно от собствените си мнения.

Кажи честно :D

казано от `~1! на 05.11.13, 22:58:

Ще се опитам да не давам толкова много мнения все пак.

(party)

Колкото до корема - хилядите бройки коремни преси са почти най-безсмисленото нещо :)

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 06.11.13 00:45.

06.11.13
00:45

Само с едно не мога да се съглася:

Намери време за натоварване на корема във фитнеса.

Личният ми опит и скромните ми наблюдения показват,че ядрото се тренира най-успешно на лостове,не в залата.Точно тя ,според мен,създава условия за най-нефункционална(чисто “билдърска”) тренировка на коремните мускули.Това,разбира се,не важи ,ако знаеш какво точно да правиш,но рядко виждам такива хора в залата,и те са обикновено доста напреднали.Което не смятам ,че е случая сега.

06.11.13
07:07

Според мен корем може да се тренира и в домашни условия доста успешно. Стига да се съобрази човек с функцията на коремните мускули и да ги тренира съответстващо.
Колкото до тренировката на корема с клек и тяга - това е глупост. Ако наистина имаш треска от това, то значи, че коремните ти мускули са доста слаби, за да може само повишеното коремно нялягане да предизвика мускулна треска. Това е червена светлинка, показваща нуждата от по-голямо внимание към тренировките за корем. Моето предположение е, че мускулната треска на корема, когато си тренирал гръб и трицепс е по-скоро следствие тренировката ти за трицепс, в която коремните мускули са играли по-голяма стабилизираща роля отколкото предполагаш.

казано от spook на 06.11.13, 00:45:

Личният ми опит и скромните ми наблюдения показват, че ядрото се тренира най-успешно на лостове, не в залата.

На лостове могат да се правят много неща, прав си... но не в къщи.
Твърде малко хора разполагат с достатъчно оборудване и аксесоари в домовете си, за да елиминират нуждата от посещение във фитнеса или на спортната площадка.

казано от Камен Илиев на 06.11.13, 07:07:

Според мен корем може да се тренира и в домашни условия доста успешно. Стига да се съобрази човек с функцията на коремните мускули и да ги тренира съответстващо.

Такова нещо изисква сравнително високо ниво на познания и наличието на елементарни аксесоари.
Малко хора разполагат с тези неща... иначе си прав.

Колкото до тренировката на корема с клек и тяга - това е глупост. Ако наистина имаш треска от това, то значи, че коремните ти мускули са доста слаби...

Факт! :)

06.11.13
09:50

Моето предположение е, че мускулната треска на корема, когато си тренирал гръб и трицепс е по-скоро следствие тренировката ти за трицепс, в която коремните мускули са играли по-голяма стабилизираща роля отколкото предполагаш.

От какво да имам треска? Упражненията, които правех за трицепс бяха френско (легнал съм и не се товари корема), тесен лег (пак съм легнал) и разгъване от стоеж (може би тук се натоварва, но на това упражнение използвах сравнително леки тежести).

06.11.13
15:35

Ами нека предположа: Ти си надъхано момче, от което следва, че даваш всичко от себе си в дадена тренировка и упражнение. Не искаш да си губиш само времето в залата и за това подхождаш по модела на надъханото 16 годишно момче - тежки клекове, максимално раздаване във всяко упражнение. До тук предполагам съм прав. Лягайки да тренираш трицепса с френско след загрявка си натоварил добра тежест, която да е в унисон с тренировъчната ти методика - тежко. Тръгвайки да правиш упражнението, понеже си сложил сериозни тежести на лоста (предполагам даже е бил z - лост), не спускаш до носа, а до челото, че и по-назад до зад главата, което кара тежестта на лоста да промени центъра на тежестта на собственото ти тяло, измествайки го към врата и главата, краката ти “олекват” и усещаш как кръста ти се отлепва от пейката. За да противостоиш на това и да си помогнеш в концентричната част на движението, когато отново разгъваш ръцете си, ти стягаш всички мускули, които карат тялото ти да се свива на кълбо - почваме от трицепсите(дълга глава), широк гръбен мускул, сератус антериор, междуребрени мускули, коремни мускули, илеопсоаси, ректус феморис. Има и други, но не задълбавам. Дори може да си помолил някой да ти придържа коленете, за да не се “обърнеш”. След като коремните ти мускули са най-слаби по споменатата верига(защото другите все пак ги тренираш с отделни упражнения, а тях не) то в тях е нормално да усетиш и мускулна треска. Като прибавиш както каза и разгъването прав с дъмбел или разгъване на скрипец за трицепс - ето ти от къде идва мускулната треска. Предполагам улучих. :)

06.11.13
20:17

Всъщност на ръцете (и корема) не им обръщам много внимание принципно (в случая пак беше така) и слагам умерена тежест като не се стремя всеки път да увеличавам и т.н. (това го правя при базовите упражнения).
Ама май си прав за това, което каза.

Мнението беше редактирано от Ронката на 06.11.13 20:17.

Според мен коремът трябва да се тренира всеки ден, защото е коварна зона.., най-лесно се разваля! Правя упражнения за горна, средна и долна част, вместо почивка между сериите. Смело мога да твърдя, че има ефект, не само за коремната преса, но и за кондицията като цяло.

Няма нужда от ежедневна тренировка за корема. Тази мускулатура не е по-различна от останалата и също има нужда от време за възстановяване. Визията на корема няма връзка с ежедневните тренировки, а по-скоро с тренировъчния и особено с хранителния режим като цяло. Щом е възможно да натоварваш корема всеки ден, значи го тренираш твърде “нежно” и леко... което пък не е особено ефективно спрямо идеята да имаш функционално силна коремна мускулатура.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1