Има ли проблем с усвояването на храната при прием на въглехидрат + месо?

Прескочи до:

04.11.13
11:48

Здравейте :) днес гледах някакво предаване в което говореха много глупости около ′правилното хранене′  но казаха едно нещо което ми стана много интересно дали има капка истина или е като останалите неща който казаха ..... Казаха ,че е вредно да се приема месо + въглехидрат ?Защото въглехидрата отварял червата и всичко падало на едно място а там не можело да се разгради месото и гниело ?!?!Има ли капка истина във това или са поредните глупости на някой селски ′′фитнес гуро “

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 04.11.13 11:53.

04.11.13
12:07

Викат му разделно хранене и е разновидност на “Пробвах всичко, освен да се храня правилно и да тренирам и нищо не става..”

04.11.13
12:11

казано от Jobko на 04.11.13, 12:07:

Викат му разделно хранене и е разновидност на “Пробвах всичко, освен да се храня правилно и да тренирам и нищо не става..”

Какво му има на разделното хранене? В 95% от случаите работи.
Друг е въпроса как са го обяснили...

04.11.13
12:15

Значи въглените падали на едно място, а месото на друго място?
Аз винаги съм си мисли, че на едно място отива всичко...
Друг е въпроса, че и аз съм имал добри наблюдения в/у тъй нареченото разделно хранене, но лично аз бих разделил макронутриентите по-друг начин за себе си.

04.11.13
12:20

казано от Маргарита Манева на 04.11.13, 12:11:

Работи, но поради друга причина. “Яжте колкото искате от тези n-храни и сваляйте” също “работи”..

04.11.13
12:31

казано от Jobko на 04.11.13, 12:20:

Работи, но поради друга причина. “Яжте колкото искате от тези n-храни и сваляйте” също “работи”..

Аз не съм дала причина, просто работи. ;)

04.11.13
12:39

казано от Маргарита Манева на 04.11.13, 12:31:

казано от Jobko на 04.11.13, 12:20:

Аз не съм дала причина, просто работи. ;)

Ако ще се правим на остроумни - в случая, на режима се дава име и то е “разделно” хранене, а причината поради която работи е друга от това, че е разделно. По-ясно ли се изразих?

По темата - на едно и също място отиват, но преди това се разграждат на различни. Това няма ефект върху усвояването и съответно върху метаболизма и килограмите. ..И не е вредно.

Мнението беше редактирано от Jobko на 04.11.13 12:40.

04.11.13
12:54

казано от Jobko на 04.11.13, 12:39:

По темата - на едно и също място отиват, но преди това се разграждат на различни.

Храната отива на едно място от устата в търбуха, оттам нататъка си се разграждат на различни, въпроса е така ли му е по-лесно на организма или ако поотделно ги слагаш в търбуха (макронутриентите) или няма значение.
Аз за себе си съм забелязал, че въглен с протеин ми действа по-добре от въглен с мазно, примерно...

04.11.13
13:10

Ако се не лъжа, цитираш М. Георгиев, който твърди, че при смес въглехидрати с месо, храната отива по бързо в тънките черва и там месото гние, защото не е подготвено от стомашните сокове, съответно не се усвоява и т.н.

Някаква логика има, защото на месото са необходими (ако пак не се лъжа) около 4-5 часа престой в стомаха, иначе наистина не би се усвоило в тънките черва. А на въглехидратите май почти не е необходим престой в стомаха, защото те се напояват с амилаза в устата и могат директно да се доразграждат в червата.

Откъде обаче е решил, че горното води до механичния извод, че въглехидрата увлича белтъчините, не знам. Както Готча каза, от въглен с белтък е най-якото нацепване, дори и при бойните кучета, които са месоядни ... . Още  повече, че при престой над час в стомаха, започна абсорбция на въглехидрата, което значи, че си има предвидена система за тази работи.

По-скоро съм склонен да се съглася, че много въглехидрат под формата на фибри увлича всичко, но това е нещо съвсем различно.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 04.11.13 13:13.

04.11.13
13:26

казано от Von Suthaus на 04.11.13, 13:10:

Ако се не лъжа, цитираш М. Георгиев, който твърди, че при смес въглехидрати с месо, храната отива по бързо в тънките черва и там месото гние, защото не е подготвено от стомашните сокове, съответно не се усвоява и т.н.

Някаква логика има, защото на месото са необходими (ако пак не се лъжа) около 4-5 часа престой в стомаха, иначе наистина не би се усвоило в тънките черва. А на въглехидратите май почти не е необходим престой в стомаха, защото те се напояват с амилаза в устата и могат директно да се доразграждат в червата.

Откъде обаче е решил, че горното води до механичния извод, че въглехидрата увлича белтъчините, не знам. Както Готча каза, от въглен с белтък е най-якото нацепване, дори и при бойните кучета, които са месоядни ... . Още  повече, че при престой над час в стомаха, започна абсорбция на въглехидрата, което значи, че си има предвидена система за тази работи.

По-скоро съм склонен да се съглася, че много въглехидрат под формата на фибри увлича всичко, но това е нещо съвсем различно.

Да прав си на времето съм чувал това изказване и от него.Но той поне знае доста неща който са както ги казва.А днес слушах по БТВ някаква която е отслабнала там с незнам си колко 10 12 кг за 2 месеца и тия водещите я разпитват все едно е открила топлата вода в тази област а тя горката проста ама проста та знае ли се.....Ама сега понеже я даваха по БТВ 90% от зрителите ще почнат да спазват нейните препоръки за “правилно хранене” Тя говореше че има дни в който кара само на плодове и фрешове -всички знаем ,че това е груба грешка на тялото ни всеки ден му трябват еднакво количество макронутриенти за да работи както трябва.В плодовете има фруктоза и не са подходящи за сваляне на кг. па да не говорим за вредността от фрешовете - отделянето на целулозата от плода.... Другото нещо каза ,че не яде никакво пилешко,телешко,свинско место ами само РИБА... Ядяла яко моркови и цвекло защото чула ,че било полезно -и в 2-та зеленчука има Ди-захариди.. :) И накрая се изказа и с това ,че въхлен+протеин=вреда ,заболявания и т.н :) А аз точно така се храня .Всяко хранене ми съдържа еднакво количество въглен,протеин и мазнини с изключение на последното ми хранене преди лягане в което няма въглен само протеин и мазнини ..... Та ми е интересно някой по-навътре в нещата да сподели компетентно мнение кое къде се разгражда и колко време му е нужно.Защото някой път ми се случва да ям месо и въглен през 3 часа някой път през 4-часа зависи как имам време за храненията и т.н

04.11.13
13:30

казано от Master Admin на 04.11.13, 13:26:

Да прав си на времето съм чувал това изказване и от него.Но той поне знае доста неща който са както ги казва.А днес слушах по БТВ някаква която е отслабнала там с незнам си колко 10 12 кг за 2 месеца и тия водещите я разпитват все едно е открила топлата вода в тази област а тя горката проста ама проста та знае ли се.....

Аз лично не виждам голяма разлика между двата случая. Ти избираш на кого и дали да вярваш.
М. Георгиев знае едно и също и го повтаря от години, без да се опита да допусне, че в отсрещната страна може да има и нещо вярно. Той има само една истина.
Не казвам че нищо от това, което казва не е вярно, просто подхода му ми идва прекалено агресивно-комерсиален.

04.11.13
13:47

казано от Master Admin на 04.11.13, 13:26:

И накрая се изказа и с това ,че въхлен+протеин=вреда ,заболявания и т.н :) А аз точно така се храня.

Даже и нищо да не разбираш от храносмилане, само като се замислиш колко от растителните храни са изградени само от въглехидрати или колко меса са изцяло белтък, ще стигнеш до извода, че тия са толкова зле, че не осъзнават колко вредят на обществото докато си правят пари от тъпите предавания..
Разделно хранене vs Храносмилане.

Мнението беше редактирано от Jobko на 04.11.13 13:51.

04.11.13
14:29

казано от Master Admin на 04.11.13, 11:48:

....Защото въглехидрата отварял червата и всичко падало на едно място а там не можело да се разгради месото и гниело ?!?!Има ли капка истина във това или са поредните глупости на някой селски ′′фитнес гуро “

Яките митове. Не месото гние във дебелото черво, а въглехидратите. Няма как нещо да гние, като го топнеш в киселина и пепсин. Но дори и смесено ястие (примерно месо и въглехидрати) напуска стомаха за около 4-5 часа

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 04.11.13 14:30.

04.11.13
14:50

Начи...съществува “гниене”.
Знаеш ли кога става това. Дай сега да разлафим простичко.
Стомах-стомашна лигавица-капацитет-био химия-обработка на храната...по тези полоси вървим и тук-таме ще се изкараме кой, какво е чел, къде, кой, защо и т.н.
Та стомасите ни имат някакъв общ капацитет за обработване на количество храна Х-вече в заивисмост каква е тя, се отделя определена консистенция(пак зависи от начина ни на хранене) стомашни скокове, които ще обработват количеството храна Х и вид Х.

Говорим за прилчино хранещ се 3 пъти на ден индивид. Без тъпите прихапвания, като от там изключвам леки плодове, сокове, протеинови пудри и подобни(това според мен се получава при неправилно разпределени количества храна по трите приема, НО както и да е).

Та поемаш си ти да кажем 300-400гр. нещо си и стомаха почва да си мели - месо, яйца, млечни картофи..надали много от нас се храним разделно. По-скоро, се тъпчем на свини или айде от неудобство се опитваме да се лишаваме от някои грехоти:)

Та, лигавицата си е обвила храната, мачка си я, разпределя си я и тя тръгва да гради и да попълва депата.

Ами, ако си поел 800-900гр.(пак зависи каква храна), стомаха почва да се затруднява. ТОГАВА част от храната не се обработва “достатъчно”, не стигат стомашните сокове, тя си тръгва “полу”-обработена из червата, които не успяват да доусвоят. Какво става тогава, ами...организма почва да се адаптира на свинщината, ензимната консистенция и количество леко се повишава, но ние сме си свине,,,тъпчем, тъпчем и...ХА, дебелеем.

Или сега билдърите ще кажат, е как ония бройлери тъпчат на два часа и са релефни. Е тогава сигурно са им виждали стомасите и им знаят циклите, които са в пъти по релевантни за метаболизма, отколкото магическите им диети:)

Абе много мога да пиша, ама така по-простичко.

Често нещата опират до количества и качество, а не до математически точна комбинация на храните Х, Y, Й...защото често се получава предната комбинация от букви като резултат:)

04.11.13
14:59

Как 300 грама храна бе, Славко, сериозно ли ? :Д Само аз ли ям по 5 пъти по 600-700гр храна на хранене и то ям, когато съм гладен (д/г огладнявам 4-5 пъти на ден) + фаствам на всичкото отгоре 2-3 часа, иначе яденетата ще са 6-7 по половин кг на порция. :Д

1 цял хляб, 1 цял пакет ориз, 12-15 яйца, месо 300-400гр. някое плодче а-у, нещо за мене си - храната отива към 3кг в твърдо вещество / 4-5 приема................ : )

Мнението беше редактирано от lordinario на 04.11.13 15:00.

04.11.13
15:03

казано от slavko на 04.11.13, 14:50:

Ами, ако си поел 800-900гр.(пак зависи каква храна), стомаха почва да се затруднява. ТОГАВА част от храната не се обработва “достатъчно”, не стигат стомашните сокове, тя си тръгва “полу”-обработена из червата, които не успяват да доусвоят. Какво става тогава, ами...организма почва да се адаптира на свинщината, ензимната консистенция и количество леко се повишава, но ние сме си свине,,,тъпчем, тъпчем и...ХА, дебелеем.

Добре де, това ми се струва доста логично, но как да се яде повече ако корема е с малък обем. Щом храната се мели 4-5 часа според зависи, то имаш първо, второ, трето и може да се окаже че не можеш да приемеш повече от ХХХ калории, а ти трябват повече?!

04.11.13
16:07

Стомаха се разширява.Преди години не можех да си представя да погълна повече от 1000 калории на хранене,а сега 5к мога да погълна и да си свиркам кат пич ;] :D
друг е въпроса кое колко е здравословно и така нататък...

едит:Ся да не ми кажете обем на храна и т.н.,говорим за общ случай.

Мнението беше редактирано от Vintage на 04.11.13 16:07.

04.11.13
16:13

Ванка, много зависи от боди композишъна.

Не знам как да ти го обясня приятелю, всъщност знам и съм сигурен че ме разбереш.

Ако от малък си почнал да се храниш достатъчно, БЕЗ да прекаляваш, то и стомашния ти капацитет релативно ще си расте.

Ако си 70 кила, ще имаш един толеранс, ако си 110 - друг.

Също зависи и от енергоразхода.

Наистина производните са много и окончателен отговор няма как да се даде. Има общи закономерности и принципи, за тях говоря аз.

04.11.13
16:18

казано от Vintage на 04.11.13, 16:07:

Стомаха се разширява.Преди години не можех да си представя да погълна повече от 1000 калории на хранене,а сега 5к мога да погълна и да си свиркам кат пич ;] :D

Изяж 5 хиляди от кафяв ориз и пилешко филе ;) и аз мога от боклуци да изям към 10 хиляди на 1 ядене и съм го правил.

04.11.13
16:19

казано от slavko на 04.11.13, 16:13:

Не знам как да ти го обясня приятелю, всъщност знам и съм сигурен че ме разбереш.

Ако от малък си почнал да се храниш достатъчно, БЕЗ да прекаляваш, то и стомашния ти капацитет релативно ще си расте.

Наистина производните са много и окончателен отговор няма как да се даде. Има общи закономерности и принципи, за тях говоря аз.

Еми да де, аз това ти казвам, че си слушам тялото и ям когато съм гладен, не се насилвам и не ям когато съм ял...

04.11.13
16:23

казано от Gledam Tupo на 04.11.13, 15:03:

казано от slavko на 04.11.13, 14:50:

Добре де, това ми се струва доста логично, но как да се яде повече ако корема е с малък обем. Щом храната се мели 4-5 часа според зависи, то имаш първо, второ, трето и може да се окаже че не можеш да приемеш повече от ХХХ калории, а ти трябват повече?!

Какво значи трябват?

Баси, как ме карате да пиша километри, но що пък не, интересно е да си обсъждаме.

Та, трябват...за какво, на кой, за колко време.

Може да мислим така. Почваш да тренираш, с всяка седмица, тренировка, тялото ти ще се хипертрофира, има нови стресори, овърлоадва се системата и ДА, тогава имаш нужда от повече калории, за да свръхвъзстановиш и надгражадаш. Дотук добре, нали така. Защото това да става на цената на тъпкане, а не на предвидливо и разумно, постепенно повишаване на приема на храна.

Новото, което си натрупал и надградил ще има нужда от още малко повече храна. Тук е много важен момента на себеусещането и на несвинщината. Повярвай ми, с повече внимание и наблюдение ще се убедиш че можеш да възстановяваш с много по-малко храна като количество и да не се “презастраховаш” с още една пържола, филия, парче торта. Тук идва и безкрайното продължение за качеството...

Аз затова се опитвам да не абсолютиизирам неща, които не съм изпитал неща на свой гръб. Даже тогава не съм сигурен, защото ще говоря от моя личен опит, който пък може да е недостатъчен за разговор с човек като Животното, или Вик, или Цецо Василев и т.н.

Затова, да кажеш “месото не се обработва добре с въглехидрат” и толкова, защото Скаридата така каза, а той е гуру и знае. Да, знае, НО не винаги е прав и не за всеки.

Като пример ще ти дам едно момче, което тренирам целенасочено и се занимавам с него от дълго време. Ами още не можем да напипаме оптималния му начин на хранене. Един път, защото понякога е психически слаб, друг път защото натоварванията му варират, теглото също и е много много трудно.
Не става, с абсолютизиране.
Ох, спирам.

04.11.13
16:25

казано от lordinov на 04.11.13, 16:18:

казано от Vintage на 04.11.13, 16:07:

Изяж 5 хиляди от кафяв ориз и пилешко филе ;) и аз мога от боклуци да изям към 10 хиляди на 1 ядене и съм го правил.

Вчера изядох 1кг пил.филе ,500 гр суров кафяв ориз и 400 гр зелен боб на 2 хранения през 2 часа.Не говоря за боклуци ми за натурални храни :)
А ако се добави масло калориите скачат в небесата :D

04.11.13
16:26

прасе

иначе ква е тая билдърска диета и защо ти е толкова много филе ? и откъде си зел 10 лева за толкова филе  :Д

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.11.13 17:02.

04.11.13
16:28

казано от lordinov на 04.11.13, 16:19:

казано от slavko на 04.11.13, 16:13:

Еми да де, аз това ти казвам, че си слушам тялото и ям когато съм гладен, не се насилвам и не ям когато съм ял...

Да, точно. И ако ще 100 кофи с хейт да ти изсипят, ти виждаш, че това работи. Дали е здравословно, ти имаш знанията и гледните точки за да прецениш.
Ядеш нещо с нещо...харесва ти, силен си...възстановяваш, тренираш по два пъти на ден. Защо да не работи? Защото гуруто каза ли?
Сега наистина има някои неща, които примерно съм ял и съм щял да повърна - това е риба с млечни. Така ми се свива стомаха, е два дена не мога и да помисля за тренировка.
В интерес на истината и на науката, съществуват хранителни комбинации, които затрудняват доказано храносмилането при достатъчно голяма извадка от индивиди, за да може да определи като “неподходяща”. Така е и с витамините, минералите...

За пиеньето не знам, там бат Сашо да каже, аз пия всичко с всичко:)

04.11.13
16:29

казано от Vintage на 04.11.13, 16:25:

Вчера изядох 500 гр суров кафяв ориз

Сериозно кълване е било, барем да го беше понакиснал малко преди това  :D :D

Мнението беше редактирано от Петър на 04.11.13 16:29.

04.11.13
16:35

казано от slavko на 04.11.13, 16:28:

Сега наистина има някои неща, които примерно съм ял и съм щял да повърна - това е риба с млечни. .

E, има хубави рецепти за риба с млечни, не си попаднал на тях явно :)

казано от slavko на 04.11.13, 16:28:

За пиеньето не знам, там бат Сашо да каже, аз пия всичко с всичко:)

И аз така - всичко с всичко или по-праивлно каквото има с каквото има ;)

04.11.13
18:40

казано от lordinov на 04.11.13, 16:26:

прасе

иначе ква е тая билдърска диета и защо ти е толкова много филе ? и откъде си зел 10 лева за толкова филе  :Д

нз лек тва ми се прияде,иначе кинти си вадя ;]

казано от Петър на 04.11.13, 16:29:

казано от Vintage на 04.11.13, 16:25:

Вчера изядох 500 гр суров кафяв ориз

Сериозно кълване е било, барем да го беше понакиснал малко преди това  :D :D

ЯМ И ПОГРЕБВАМ :@ ;]

Мнението беше редактирано от Vintage на 04.11.13 18:41.

05.11.13
10:43

Месото изисква условия за усвояване. Месото е вид хранителен източник( включва всичко), но е непълноценен от гл т на микроелементи( понеже е необходимо термично или химично обработване). Суровото месо пък не се усвоява пълноценно(липсват ни киселини в стомаха и ензими).
Така че да ядеш месо с въглехидрат е въпрос на цялостен калориен план. Тук нещата опират до вида въглехидрат с който се съчетава месото. Месо + захар ще карамелизира протеина и в стомаха ще се получи адска смесица от киселини, неутрализатори и ред други процеси. Няистина всичко ще опира до количествата, но по никакъв начин няма да допринесе за едно по добро усвояване на месото, а напротив ще го влоши.
Месо с ананас е кулинарен метод и е много ефективен(може би не при всеки, заради индивидуалната толерантност), но пък е смислен, понеже месото(термично обработено) съчетано с плодови киселини и ензими(папаин) пдодбрява усвояването му.
Месо + въглехидрат трябва да отговаря на следните условия - какво е месото и какъв е въглехидрата.

05.11.13
12:27

хайде пак - в стомаха храната не гние!

В стомаха храната се обработва от различни храносмилателни сокове - вкл. хидрохлорна киселина (с pH от 1,5 до 3) и пепсин. Затова когато повърнем, мирише по онзи специфичен начин. Киселинната среда превръща храната в стомаха на каша, наричана ‘химус’. Няма гниене в този процес. Всякаква комбинация от месо и въглехидрати ще стане на химус и ще напусне стомаха за 4,5, или 6 часа. До този момент още няма усвояване на хранителни вещества, а само обработка. И без гниене.

Следва изхвърляне на химуса през пилорната клапа към тънките черва, но не наведнъж, а на порции. Там започват да действат соли и ензими - липазата разгражда мазнини, трипсина разгражда белтъчнини, амилазата, малтазата, сукразата и лактазата смилат нишестета и някои захари; в същото време повърхността на червата абсорбира всичко, което ензимите са направили на достатъчно малки парченца - прости захари, аминокиселини и тн. Пак няма гниене.

Оттам през илеоцекалната клапа каквото е останало отива в дебелото черво. То е като гигантска бактериална колония с трилиони обитатели. Бактериите ни трябват, защото ензимите не разграждат всичко, което ядем. И така, бактериите се захващат за работа и почват да дообработват храната. В процеса се отделят отпадни продукти, някои от които усвояваме (както и стабилно количество газове, които изпускаме за радост на всички околни). Това, което остава, са отпадни вещества - фибри, умрели бактерии и тн. ‘Гниенето’ е на практика процес на досмилане на храната и обработка от стомашните ни бактерии.

Месото се смила от ензими, произведени от собствените ни тела. Стомашните бактерии ни трябват основно за смилането на захари, нишестета и фибри, които се съдържат във зърнените, бобовите храни и в зеленчуците, а тях нашите ензими не могат да ги смелят. Това е което ‘гние’. Затова бобовите храни са ‘музикални’.

Нещо което обичам да обсъждам с вегетарианци - когато ядем зърнени и бобови храни и зеленчуци, ние на практика не усвояваме много от самите растителни компоненти. Усвояваме отпадните продукти на стомашните си бактерии. Да го кажа по-дипломатично - не се храним с растения, а с акито на бактерии.

Ако на някои му се чете по-шарено опровержение на веганската псевдо-наука, може да погледне разказа на човек, оживял след чревна трансплантация, който месеци наред е гледал как съдържанието на стомаха му се излива директно в буркан.

баси фермана изписах...

05.11.13
13:16

казано от Solomon Kane на 05.11.13, 12:27:

Нещо което обичам да обсъждам с вегетарианци - когато ядем зърнени и бобови храни и зеленчуци, ние на практика не усвояваме много от самите растителни компоненти. Усвояваме отпадните продукти на стомашните си бактерии. Да го кажа по-дипломатично - не се храним с растения, а с акито на бактерии.

Не искам да се хващам за изолирани думи, но най лесно усвоимата храна е “скробялата” от растителната храна(усвояваме я още от устната кухина). Не всички растения се усвояват еднакво. Има дори такива, които не можем да ядем, а тревопасните могат.
Подобно е и с месото - не можем да ядем всякакво месо, докато хищниците имат доста по големи възможности от нас.
Това за “акито на бактериите” пък е показателно за способността на тялото да се храни с “нехранителни” източници и да преодолява витаминен или минерален дефицит( например Б12).

П.С. не съм вегетарианец.

05.11.13
13:16

казано от GEORGIO на 05.11.13, 10:43:

...............
Месо + въглехидрат трябва да отговаря на следните условия - какво е месото и какъв е въглехидрата.

Много се радвам на обясненията на всички :) много интересни и нови неща научих.А относно месото и въглехидрата е ясно... пилешко месо + ориз,картофи,спагети  или риба + пълнозърнест хляб,ориз.....

05.11.13
13:43

казано от GEORGIO на 05.11.13, 13:16:

...Не всички растения се усвояват еднакво. Има дори такива, които не можем да ядем, а тревопасните могат...

ОК, просто си говорим, нали? ;) Няма напрежение.

По-голямата част от ядивнат част на растенията е целулоза, която е полизахарид (т.е. дълга верига захари) и тя е много трудна за смилане. Всъщност, мисля, че няма храносмилателен ензим при никое животно, който да е способен да смила целулоза. Единственият начин животните да смилат целулоза е стомашните им бактерии да я смелят, а продуктите на разпада им да се усвоят през  стените на червата.

Тревопасните, вкл. говеда, бизони, елени, антилопи, кози и т.н. ходещи мръвки, си имат специален допълнителен стомах. Те дъвчат и гълтат трева и листа, които си ферментират известно време в този пред-стомах, повръщат си ги обратно, дъвчат ги пак и пак гълтат, и тогава храносмилат. Конете пък имат допълнително удължени черва. Зайците превъртат храната два пъти - ядат си дърдонките за да извлекат повече хранителни вещества.

Хората нямаме механизъм за обработка на целулоза, за нас тя няма калорична стойност и затова й казваме “неразтворими фибри”. Вярно, можем да ядем плодове, ядки и семена (въпреки, че за последните трябва да минат обработка - смилане, киснене, готвене), но пак нямаме механизмите, които си имат птиците и гризачите.

Затова и най-лесният пример е: ако изядем една варена царевица (много богата на скорбяла) и една пържола и после разгледаме какво излиза след обработката от другия край, няма да открием пържола, а по-скоро парчета несмляна царевица.

05.11.13
14:44

Затова и най-лесният пример е: ако изядем една варена царевица (много богата на скорбяла) и една пържола и после разгледаме какво излиза след обработката от другия край, няма да открием пържола, а по-скоро парчета несмляна царевица.

По горе беше споменато разделното хранене. Не бих смесил месо с царевица.
Месо с картофи; месо с ориз;  - на финала няма да има остатъци.
Целулозата си е целулоза. Колкото по малко - по добре. До голяма степен яденето на целулоза е въпрос на количества. Въобще различните фибри действат механично на червата и общо взето трябва да бъдат “относително” малко в менюто.
Аз не съм привърженик на плодово-зеленчуковото хранене. Много фибри, много газове = лошо усвояване.
Ако смеся месо с ананас или авокадо, преобладаващо ще е мазното месо, а не плода.
Проблема е че хранителни източници като месо, царевица, броколи, зеле и други фиброзни видове е необходимо да се готвят и обработват. Иначе казано те са просто източник на енергия. Градивните компоненти в тях са много малко. Затова например месото не е перфектния изтоник на аминокиселини.

Мнението беше редактирано от GEORGIO на 05.11.13 14:45.

05.11.13
14:53

казано от GEORGIO на 05.11.13, 14:44:

Градивните компоненти в тях са много малко. Затова например месото не е перфектния изтоник на аминокиселини.

Ами то и млечните продукти и яицата не вървят без обработка, че вместо мускул може да хванеш някакъв бацил. И все пак се хапват от доста време и все си ги пекат. А на скара е най-вкусно. Малее прияде ми се (inlove)

05.11.13
15:33

Много обичам да чета кейн и жоржи-то!
Даже и си записвам!

05.11.13
15:37

казано от slavko на 05.11.13, 15:33:

Даже и си записвам!

Ултиматното комбо е. Даже не искам да спират. :D

05.11.13
15:47

казано от slavko на 05.11.13, 15:33:

Даже и си записвам!

Не знам дали те разбирам правилно, затова ще посоча следното:

Значи ББ-тийм е за всякакви хора, които спазват правилата на форума. Аз не съм експерт или “учен”, а просто “търсач”.
Моите писания не претендират за академична или научна точност. Но понякога “налучквам” някои неща, които най вече минават през стомаха ми и няма как да ме убеди някой в противното.
Solomone kane пише неща, които имат своята аргументация и смисъл, но възникват много въпроси в детайлите, които не споменава(е то няма как щото има да пише до безкрай).
Аз просто се опитвам да споделя “нещо”, което ми е направило впечатление от чисто практичен план.
Така че Славко аз не съм “експерта” който търси признание. Има много големи такива, които си струва да се четат и слушат. Обаче в цялото блато от инфо изплуват случаи, които видоизменят много положения. Например както беше посочен примера по горе на претърпелия инцидента.
Аз ще посоча това което също мен ме впечатли веднъж - http://www.20potatoesaday.com/index.html

Ако съм в грешка - Извинявам се официално!

05.11.13
16:22

Хе, картофи, мръвка, мляко и ябълки, класика! Хапвал съм така, екстра е. Домати, сирене, хляб и мляко съм нагъвал също така цяло лято. Доволно (inlove)

Мнението беше редактирано от Gledam Tupo на 05.11.13 16:23.

05.11.13
16:34

казано от GEORGIO на 05.11.13, 15:47:

...
Значи ББ-тийм е за всякакви хора, които спазват правилата на форума. Аз не съм експерт или “учен”, а просто “търсач”.
Моите писания не претендират за академична или научна точност. Но понякога “налучквам” някои неща, които най вече минават през стомаха ми и няма как да ме убеди някой в противното.
Solomone kane пише неща, които имат своята аргументация и смисъл, но възникват много въпроси в детайлите, които не споменава(е то няма как щото има да пише до безкрай).
...

(handshake)

Много съм съгласен. Аз също нямам право да претендирам за експертност - хоби ни е, четем, споделяме, поспорваме по малко. Не бих отишъл в някое предаване да споря с вегани (не на последно място, защото съм на мнение, че техният начин на хранене е по-смислен от хранителните навици на ‘масата’ от хора). Дори в залата или на маса гледам да не влизам в такива теми, че хората сме докачливи. Особено в бодибилдинга - да кажеш на някой, че не му е добра техниката или, че не е наясно с храненето и добавките си е като покана за дуел.

Но много от митовете в сферата на спорта и храненето се изграждат върху липса на факти и незнание. Дразня се когато някой почне да догматизира - както Маги казва “недопускането на друга истина”. Вероятно за някой гастроентеролог всичките ни разсъждения ще са смешни :)

Тия дни покрай детето се бъгнах с някакво вирусче и от 3 дни само като видя мръвки и ми се драйфа. карам го само на ядки и плодове, така че не съм палео-пич (headbang)

05.11.13
16:55

Аз нито на вегетарианска диета, нито на ВМ пърдя. Откъде тези газове... чакай, май са от млечни + въглехидрат :D

05.11.13
18:08

Аз пия литър мляко и ям въглехидрати на корем и пак не пърдя. Само ако се натъпча. Просто някой са скрити лимонки

Мнението беше редактирано от Gledam Tupo на 05.11.13 18:09.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1