Разделно хранене - какво трябва да знаем за него?

Възможно ли е да спортуваме и да се храним разделно?

от четиво за 6 минути

Разделното хранене е система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи, като дефинира методика за тяхното ефективно съчетаване с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за смилане и усвояване на храната и намаляване на отпадните храносмилателни продукти.

На какво се основава теорията за "несмесване" и смесване на храните от определени групи?

Теорията е изградена на ниво биология и биохимия. Тя дефинира химичния характер на храната и процесите на храносмилане - попадане на храна в дадено звено на храносмилателната система, ответна организмова реакция на адаптация, обработка на храната и довеждането й до следващо такова звено.

Основният коз на учените, защитаващи постулатите на разделното хранене е способността на организма да "различава" храната, която попада в храносмилателната му система според химичните й параметри.

Друг важен аспект на храносмилането според същите учени е активността на храносмилателните ензими в зависимост от киселинността на различните храносмилателни звена на организма.

Кои са тези дефинирани хранителни групи със собствени особености на храносмилане и какво ги обединява?

Според състава си съществуват няколко основни групи храни, съответно разпределени и класифицирани спрямо количественото съдържанието на определени изграждащи ги и участващи в структурата им вещества.

Ето и най-общата им класификация - според преобладаващата в тях хранителна съставка:
Разделно хранене

 • Въглехидратно преобладаващи (с въглехидратно съдържание над 15%, или с преобладаващо такова): хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни (пшеница, ръж, просо, елда и т.н.), царевица, картофи, грах (грахът и картофите са високоскорбялни зеленчуци), овесени ядки, кестени и др.

Разделно хранене

 • Белтъчно преобладаващи (с предимно белтъчно съдържание, или с общо присъствие над 10%): мляко и млечни изделия, яйца, соя и соеви заместители на месото (най-добре е да се ядат отделно от други белтъци и въглехидрати), месо, риба, повечето морски храни (миди, стриди, омари, скариди), ядки и др.

Разделно хранене

 • Бобови храни (комбиниран тип храни с приблизително равностоен състав на вещества): зрял фасул, леща, нахут, фъстъци и др.)
 • Мастно преобладаващи (със съдържание на мазнини над 55%, изцяло такива, или с преобладаващ много над другите основни вещества % в състава на храната): Растителни масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, палмово масло, кокосово масло и др.

Разделно хранене

Разделно хранене

 • Зеленчуци - краставици, домати, марули, салати, чушки, спанак, зеле, карфиол, броколи, тиквички, тиква, моркови, зелен фасул, зелен грах, магданоз, копър, целина, патладжани, бамя, ряпа, суров картоф, репички и др.
   
 • Киселинни храни (тук са включени някои храни с особен характер, отличаващи се с ниско pH): лимони, шипки, касис, кисели краставички, кисело зеле, кисел чесън, туршИи и други продукти, подложени на млечно-кисела ферментация. Тук влизат и някои напитки: черен чай, кафе, газирана вода, бира, вино, гроздов сок и др.

Сполучливи комбинации в разделното хранене:

 • белтъци с мазнини;
 • белтъци със зеленчуци;
 • белтъци с белтъци с различен произход (пример: яйца с мляко и др. подобни);
 • въглехидрати с мазнини;
 • въглехидрати със зеленчуци;
 • въглехидрати със захари (за хора със здрава храносмилателна система);
 • мазнини със зеленчуци;
 • мазнини с кисели храни;
 • захарни с кисели храни;
 • плодове най-добре отделно;
 • бобови със зеленчуци;
 • бобови с мазнини.

Отслабва ли се от разделното хранене?

Не! Причината за понижаването на процента подкожни мазнини е основан на разлика между изразходваните в ежедневието калории и приетите с храната калории.

След като не се отслабва, защо постоянно се препоръчва за това?

Причината е чисто психологическа. Обикновено при разделното хранене ястията имат обща намалена калоричност, както и голям процент вода.

Автори на книги с рецепти за разделен тип хранене се насочват основно към ястия богати на зеленчуци, т.е. ястия със засищащ ефект и ниска калоричност.

Това е причината хората да мислят, че от разделно хранене се отслабва. Отслабването в този случай е заради калориен дефицит, а не заради разделния прием на храните.

Има ли полза да се храним разделно, каква е тя и кой има най-голяма нужда от нея?

Ползата от разделния принцип на комбиниране на храни в менюто се изразява основно в две неща - по-бързото храносмилане (говорим за минути) и по-пълното усвояване на храната (говорим за няколко процента).

Разделното хранене лесно се вписва в повечето съвременни хранителни режими за понижаване на тегло. Кетонната диета и нисковъглехидратната диета са добър пример за практическото приложение на разделния принцип на хранене.

В първия хранителен режим въглехидратите на практика отсъстват в по-голямата част от менюто, а във втория са в твърде ниски количества за деня, за да окажат съществено влияние върху времето на храносмилане и процента на усвоената храна.

Оказва се, че най-голяма полза от разделното хранене имат не толкова хора, понижаващи телесно тегло, колкото онези, стремящи се да задържат едно тегло постоянно или да покачат процента на мускулната си маса, намалявайки или задържайки подкожните мазнини в даден процент.

Това е така, понеже при тази група хора постоянното снабдяване на тялото с енергия и качествена бързосмилаема и лесноусвоима храна е от съществено значение.

Ето защо все повече атлети, трениращи фитнес културизъм се насочват към високомазнинна-нисковъглехидратна диета (ВМ-НВД) или към равномерно балансирана диета (РБД), с разпределение на веществата по метода на разделния прием на храни.

Научно обосновано ли е разделното хранене?

И да, и не. Науката се раздвоява по отношение на това дали организмът "различава" онова, което е в храносмилателната му система, т.е. спори се по т.нар. въпрос за наличие на "храносмилателен интелект".

Част от учените, разискващи въпроса, излагат теории в доказателство на такъв, а други в полза на липсата му. Отново ще ви се наложи да направите свой собствен избор.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • Авторът приема научната методика за съвместимост на храните, описана от доц. д-р Радослав Радев и д-р Румяна Цанкова в труда им "Разделно хранене", "Scorpio vi 2002, Sofia.
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
13 ное 2009 11:08

статията е добра,но не може ли поне веднъж да не намесвате всичките си разновидности на протеинови режими.знам,че тук се толерират,но да разсъждавате за разделно хранене и да твърдите,че протеиновите ви режими са вид разделно,е абсурдно и говори за недотам добра осведоменост по отношение на рх.има достатъчно книги по въпроса.

Владимир Недков
2
13 ное 2009 14:15

Къде прочетохте нещо за протеинови режими? Равномерно балансираната диета, Кето диетата (Аткинс) и Ниско въглехидратната диета са далеч като концепции от високо протеиновата диета. При все тук се обсъжда храненето при спортуващи хора, които имат базово по-големи нужди от белтък в храната.

3
Деси
2 март 2010 14:03

Бих искала да попитам. При приемането на въглехидрати за обедно меню, след колко часа е добре да се приема друг вид  храни, като протеини или е добре да се продължи с въглехидратите до края на деня, ако примерно въглехидратът е бил тесто?

4
Калин Димитров
21 юни 2010 17:27

Уважаеми г-н Недков, изобщо не се храня ниско калорийно. С раделно хранене, без да се лишавам от храна свалих 18 килограма за 7-8 месеца. Препоръчвам ви да се запознаете по-добре с това какво е разделно хранене и да прочетете книжката на Мундрова “Как да отслабнем без да спортуваме”. Естествено да се спортува е чудесно, просто такова е заглавието на книжката.

Стефан Симеонов
5
21 юни 2010 18:51

Уважаеми господин Димитров,
Предполагам бъркате името на книжката, която сте чели. Ще си позволя да Ви поправя, става дума за “Отслабване без диета” На Мундрова, другото име не знам откъде е извадено;
Която всъщност Бог я знае коя точно е Мундрова,
но представлява препис от методиката “на” Мишел Монтиняк.

Повечето от нас тук сме чели повече от една книжка. Дори и ако не сте съгласни с всички неща, които казваме, волята си е ваша. Но нещата стоят така, не сме чели всичко, но повече от едно със сигурност.
Например щом някой вие казал, че ограничаването на половината храни НЕ Е ДИЕТА и дори го е записал в заглавието на книгата си, щом Вие го вярвате, сте свободен да го правите.
Щом някой ви е казал, че ограничаването на въглехидратите с висок глекимичен индекс не било диета, вие можете да го наричате и Преяждане с Препиване, правото си е ваше.
Ако разделното хранене не е диета, здраве, ама щом в книжката го пише...
Ние го наричаме Нисковъглехидратна диета с бавни въглехидрати, правото си е наше.
Щом казвате че въпросния Монтиняк го е измислил, а Мундрова му е една от светиците, живи и здрави... Нямам нищо против и на иконки да си ги разпечатате .За мен твърдението е абсурд, но кой съм аз да боря патентната система...

Само имам съвет.
Щом сваляте 18 килограма за 8 месеца(което никак не е много, но за без спорт - толкова), преди да заявите, че НЕ СТЕна калориен ДЕФИЦИТ, сметнете си приходите и разходите и тогава го заявете. То ако успеете да го сметнете сам ще разберете абсурда на твърдението. Равносилно е на твърдението : “В банковата сметка нямам една стотинка, обаче изтеглих хиляда лева и ми останаха”.
И още един съвет:
Поне пробвайте някоя от тея, “вражите” диети, запознайте се. Не знам що заявихте, че режимите Вашият режим не бил гладуване? Такива ли са ви били алтернативните режими? Ваша грешка.

И един въпрос:
Сещате ли се каква е разликата между тялото на някой, отслабнал с 18 кила и разделно хранене и лежане, и тялото на друг, отслабнал с 18 кила с друга диета и спорт? Жокер: Процесът не е чисто гравитационен... И с 10 кила отслабналият, ако е със спорт може по - добре да изглежда...

6
Слави
5 авг 2010 09:12

Защо при зеленчуците имаме “суров картоф”? Нима ако е сварен вече няма да е зеленчук? Въобще картофа може ли да се консумира суров?... И последно..., къде са картофите - при въглехидратите или при зеленчуците?! Това е важно, понеже едните не са съвместими с белтъци, а другите са.

7
Лиана
6 авг 2010 11:43

Ценна статия ! И на Стефан 6 за отговора :).
И аз преди години си мислех, че има някакви ползи от разделното хранене (не че някога съм видяла резултат, но просто така “теоретично”), но сега изцяло подкрепям мнението в статията.

8
Иван
31 окт 2010 16:06

В статията има някакво противоречие (както със самата статия, така и с реалното разделно хранене) , написано е следното:
Сполучливи комбинации в разделното хранене:
- белтъци с белтъци с различен произход (пример: яйца с мляко и др. подобни)

В разделното хранене е изрично забранено да се смесват 2 белтъка от различен произход, особено яйца с мляко, така че е редно това да се редактира.

Владимир Недков
9
31 окт 2010 17:18

Иване, в статията се посочват източниците на методиката. Тази методика има научна основа. Какво би било научното основание да не смесваме яйца с мляко? Все пак това не е религия.

10
Иван
1 ное 2010 09:14

Научното основание е много просто и със сигурност го знаеш :) Дори всеки трениращ го знае и целенасочено смесва яйце и мляко - за да удължи храносмилането, но разделното хранене не цели удължаване на храносмилането, а обратното - оптимизирането му.
Когато смесим 2 протеина, те може да са протеини, но не се усвояват едновременно. Единия протеин дори може да не се обработи и в крайна сметка се затормозява цялото храносмилане - напълно обратно от целта на разделното хранене.
В случая с млякото - млякото обгръща всяка друга храна в стомаха и не допуска храносмилателните сокове, които да разградят тази друга храна - 2-рия протеин стои непокътнат и ако изобщо се усвои нещо от него, то е много малък %. В крайна сметка имаме натоварена храносмилателна система, удължено време на усвояване и малък % на усвоен протеин - нищо положително.
При билдърите това помага вечер, за да се се разгражда по-дълго време протеин, но няма нищо общо между билдър и човек, който се храни разделно и здравословно :)

Владимир Недков
11
1 ное 2010 15:14

Това с млякото е интересна концепция, имаш ли изследвания по въпроса или си го чел в някоя книга от преди 85-та? Доста си далече от концепцията за храносмилането. Когато в стомаха си имаш хранене с двукомпонентен протеин от (месо + яйца), всъщност имаш смес от много, много протеини с различна молекулярна структура. Припомни си, че животът е форма на белтъците.

Днес науката разчете генома, но тепърва се учи кой протеин за какво служи. Общото между всички тях обаче, е в аминокиселинният състав. И че при ниско pH и наличие на протеази (протеин разбиващи ензими) те биват разграждани.

Първо се разпада четвъртичната структура, после третичната, остават пептиди, които биват дробени по-натам. Естествено, не става точно като по учебник и “да”, не се усвояват всички пептиди и аминокиселини, ала загубите са незначителни. Няма такъв филм, единият протеин да седи и да си чака реда. Това не е централна гара, нито смилане през протеаозоми.

Неразградени остават най-често пептиди. Задържането на храната в стомаха по-дълго време обаче, сваля процентът им до минимум. Скокът в киселинността след втория час (за което време въглехидратите са почти смлени) прави така, че всичко да се раздроби възможно най-на ситно (пептиди с ниска молекулна маса, аминокиселини свързани с глюкоза и един куп хранителни съставки).

Тази цялата каша се движи през дванадесетопръстника за до смилане, с помощта на още протеази. Единственият проблем, нещо да остане недосмляно е големи порции храна, избутваща долната по-рано заради претъпкване на стомаха. При бодибилдингът това е честа случка за разлика от средния неспортуващ човек, и затуй хората взимат храносмилателни ензими в 2-3 от 5-6 хранения дневно.

Проблемът с неусвояването на протеин може да се дължи на: недостатъчно ензими, заради честият прием на храна, твърде големи порции и незадържане на храната в стомаха или заради задръстени от гликопротеини тънки черва. Първото се оправя с екстра ензими, второто с разреждане на порциите във времето, а последното с екстра фибри и разтоварващи дни.

Основната идея на разделното хранене е да не се получават токсични метаболити заради различните смески от храни в стомаха и така да се щадят органите.

Какво химично взаимодействие се случва с различните химикали в стомаха и как телата ни реагират на това е все още е “тъмна Индия за науката”. Има цяла научна дисциплина занимаваща се с химичните взаимодействия в храните при приготвяне, при консумиране и при смилане - нутригеномика. Това е и науката, която следва да обясни научната основа на разделният прием на храни. Логиката следва да е по-просто, по лесно за смилане и по-малко последствия. Дали е вярно, не знаем.

12
Иван
1 ное 2010 16:43

Не е никак интересна концепция това с млякото, това е факт, доказан от всички възможни изследвания за целите на разделното хранене :) Тук говорим за разделното хранене и неговите принципи, с които очевидно не си добре запознат, без да искам да те обидя.
Несмесването на различни видове белтък е основен принцип на разделното хранене, във всички форми на разделното хранене (въпреки че така или иначе всички автори черпят информация от едно единствно място) .
Специално за киселото мляко: То не се усвоява в стомаха, а в дванадесетопръстника. Когато навлезе в стомаха, киселото мляко полепва по стените му, отделно обвива всичко друго, което имаш в стомаха - пречи на отделянето на храносмилателните ензими и изолира останалата храна от тях. Това е достатъчно ясно (за целите на разделното хранене) , не е нужно да навлизам във фактологическата насоченост, която ти започна.
Ако не конкретизираме вида на белтъка - всеки белтък се усвоява различно по продължителност време (яйчен, млечен) и смесването на 2 вида белтъци чисто и просто обърква стомаха и средата, която той трябва да осигури на храната.

Писах в темата единствено заради очудването си относно това твърдение, че в разделното хранене може да се смесват 2 вида белтък. Същата статия (не знам кой е точния автор) се съдържа в няколко български сайта, дословно копирана и явно един е направил грешката, а след това тя се е “размножила” . Самият факт, че никъде другаде не можем да прочетем подобно допускане, е достатъчен.
Аз самият не чета книги от преди 85-та по темата с храненето :) В тази “сфера” съм от 6-7 години, а относно Разделното хранене, познавам хора с огромен опит в тази насока (и практичен, и теоретичен) и просто няма 2 мнения по въпроса - в разделното хранене не се допуска едновременното приемане на 2 вида протеин. Това е принцип.
Като е отделен въпроса, че в графата протеин влизат не само месо, яйца, мляко и сирене, влизат също ядки, семена, покълнали бобови култури - не се допуска комбинация на 2 от изброените тук неща.

Случайно заблязах статията на твоята колежка Ива Павлина в този сайт, която (статия) също покрива някои основни принципи на разделното хранене:
http://www.bb-team.org/articles/3840/#axzz1436ggwdz
И цитат от нея:
“Когато метаболитните пътища за усвояване на протеин се “затормозяват” допълнително с различни по вид протеини, биохимичните реакции и взаимодействия стават още по-сложни.

Най-вероятно става въпрос за недобро съчетание на тези различни източници на протеин, ангажиране на разнопосочни ензимни системи със своите си междинни продукти и т.н. Макар и рядко, възможни са и неприятни последици.”

Възможни или не, в разделното хранене не се допускат такива съчетания :) Това е все едно вегетарианец да каже “е, няма да умра от една пържола” - да, но вече няма да е вегетарианец.

Владимир Недков
13
1 ное 2010 21:24

Принципи казваш? Чии принципи? На каква научна основа? Дали не бъркаме факти, догми, доктрини и вярвания?

Покажи ми едно изследване на разделното хранене и можем да започнем конструктивен диалог около наука. Сега-засега само се перчим. Ето ги “моите” изследвания върху трофологията, които са в официален архив на pubmed.com. 4 са от 1984-86-та. Там спират и научните търсения по въпроса. Последното говори красноречиво:

Food smell as a problem in trophology, Ugolev DA, Karpova OB. Fiziol Zh Im I M Sechenova. 1996 Mar;82(3):66-73. PMID: 8963319 [PubMed - indexed for MEDLINE] Жалко, че не мога да го намеря на руски. Отиваш в научната библиотека и даваш сърч на “trophology”.

Показахме, кога се е изучавало разделното хранене, възникнало като теория през 20-те години на 20 век. Ти коя школа за разделяне на храните следваш и защо? Нали ще си говорим за факти, не за религия. На д-р Хей ли “Hay diet 1920”, на д-р Шелтън, на алкалната диета (Робърт Йанг)? Димитър Пашкулев? Нека съм наясно, чия научна обосновка защитаваш.

Понеже ти си много наясно, няма да е проблем да споделиш нали? Вярвам, че малката ни научна дискусия ще е от полза за всички. Цитирай книги, изследвания и аз ще го правя. Истината ще излезе. Сподели и също само с разделното хранене ли си наясно, да зная да опростявам или усложнявам писанията си, за да сме на един език.

А сега да ти кажа нещо и за млякото. Млякото съдържа фракция от протеини. Казеини, фракция от суроватъчни белтъци с различна молекулна маса и дължина на веригите, всеки със собствено време за смилане. Там няма един, а няколко протеина по вид и излиза, че млякото е против “принципите” на разделното хранене. Съдържа и лактоза както и фракция мастни киселини и т.н.

Причините киселото и прясното мляко да забавят храносмилането при здрав стомах е проста - високото водно съдържание, а не че обвиват храната начин. Всяка течна храна с мазнини има подобно “обвиващо” въздействие, когато попадне при храна с твърда консистенция. 

Супа-топчета. Чудесен пример за това, как водната част на супата богата на мазнини бави смилането на месото. Няма магия! Понеже обичаш да четеш, тук ще намериш подробно как става смилането на млякото по нормален начин и как не става, когато нещо със здравето на стомаха не е наред: http://chestofbooks.com/health/nutrition/Dietetics-4/Milk-Digestion.html

Статиите ми се размножават из нета още от 99-та. Това не е проблем, може да се види коя се е появила първа с http://www.waybackmachine.org. Източниците ми са ясни, купи си книгата под статията и ще научиш как функционира храносмилателната система, кое е факт и кое е фикция. Ако си убеден, но не предубеден няма причина да се дърпаш.

Колкото до затормозяването на метаболитните пътища при смилане на протеини, то е незначително по обем, че да забави/блокира усвояването. Отново повтарям, проблем са междинни метаболитни и това трябва да изяснява нутригеномиката. Аргументите ти не са правилни. Здравословността е едно, практическото храносмилане - съвсем друго.

А с последният си цитат  за “допускане-недопускане” ми показваш, че си на разделно хранене по предубеждения и вяра, а не заради научната основа. Пък за мода, религия или философски спорове, не му е мястото тук. И не, вегетарианците не умират от пържоли. Понеже съм вегетарианец, понеже съм се хранил с години на разделен принцип. И понеже чат-пат се храня разделно, нито са ми поникнали крила, нито ще живея с орлите.

Пиши ми с факти, книги, научни обосновки. Иначе само си чешем пръстите.

14
Иван
2 ное 2010 10:59

Виждам, че е много важно това какъв съм аз в случая :) Наясно съм не само с разделното хранене и принципите му, а с целенасоченото хранене като цяло, занимавам се дълго време с изготвяне на хранителни режими, в зависимост от целта на въпросното хранене.
Но всъщност тук в постовете си не изказвам никакво лично мнение, за да има значение моето ниво, моите знания - и не парадирам с тях. Опирам се единствено на теорията и практиката на така нареченото “разделно хранене” . Считай, че за основа съм взел д-р Шелтън, като в никакъв случай не се опирам единсвено и само на дадена книга, публикация или мнение, в противен случай бих бил просто дървен философ. Опирам се на българи, имащи над 10 годишен опит в разделното хранене (и те са научили това-онова, чели са, опитвали са) .

Разбира се, че разделното хранене не е религия, но нека го кажа още веднъж, за да бъде ясно какво имам предвид - в основата, в началната идея на това хранене, целта е оптимизиране на усвояването, съкращаване времето за усвояване, а от там вече знаем и по-малко вреда за организма, по-малко вредни отпадъчни вещества, по-малко болести, по-ефективна храносмилателна система и по-ефективен организъм като цяло.
Ти не оспорваш, че смесването на 2 протеина, мляко и яйце например, би забавило усвояването, дори да говорим за 1 секунда, а то е повече - това няма значение. Факт е, че го има, следователно противоречи на идеята за разделното хранене. Не е нужно да казваме “е, то ще се забави с 10 минути” - ами вече не е разделно, вече отива към смесено хранене, което си описал и в други статии мисля.

И именно, за да се разбере от обикновения читател, пиша нещата толкова опростено.
Аз самият не се храня 100% разделно в момента, както си приел - взел съм това, което смятам за обносновано и съм изпитал нещата върху своя организъм - и съм видял само позитиви. Прочел съм много неща, но ако има нещо от изброеното, което съм пропуснал, със сигурност ще го прочета, винаги съм отворен за информация.
Мисля, че основната ми теза е ясна и ако гледам нещата през погледа на разделното хранене, то смесването на 2 белтъка е смесено хранене :) Без да се опитвам да определям колко точно противоречи това или не.

Забравих да коментирам млякото - именно, то също е смес от протеини. Както много хора казват, че бобовите култури са смес от въглехидрат и протеин и затова противоречат на разделното хранене. Само че няма как да разделим млякото, нито бобовите растения, а и не е нужно - явно природата ги е създала така, защото така трябва.
Но ако продължим да гледаме през погледа на природата и останалите бозайници, не е възможно да изядеш яйца и мляко на едно хранене. Нито риба и мляко. И със сигурност няма друго животно, освен човека, което смесва 2 протеина, както и 99% от комбинациите, които правим ние, като хора. И сме стигнали до момента, че е нормално хората да имат рак, диабет, високо кръвно и то в огромни проценти - което няма как да е нормално, следователно настоящия начин на живот и най-вече на хранене не е наред.
Това вече си е мое виждане и ако продължа, си отива единствено към чесане на езиците :)

15
Деси
10 ное 2010 14:31

Вие хубаво си бъбрите тука, но нищо не споменавате за това, как протеините влияят на храносмилането, когато са наситени с мазнини. Никой не раздели протеините на това как влияят, когато са наситени с мазнини и когато са обезмаслени. То като прост и неук човек ми е ясно как се абсорбират и при двата варианта, но възможно ли е  точно поради този фактор, млякото да има такова обвивно свойство, когато попадне в стомаха, а когато е обезмаслено този процес да е намален или да го няма? Факт е, че обезмаслените протеини, колкото и да са смесени, обезмаслени ли са напълно, то тяхното абсорбиране, не би трябвало да има никакво забавяне. Аз лично смесвам по няколко протеина обезмаслени на ден и отслабващия ефект е постоянно на лице. От близо, почти, една година правя експерименти с тия протеини в/у себе си.  И вместо да изпадате в научни спорове, дайте на хората съвет, когато приемат “чисти протеини” да пият много течности, защото само с единия протеин не става работата. Водата е важна част от това, като се разгради протеина, какво ще се случи с него.  И стига с тия протеини, кажете нещо и за другите хранителни вещества и как и колко бързо действат те отслабващо на организма, когато се приемат разделно.

Владимир Недков
16
10 ное 2010 14:48

Да Деси, “обвиващият” ефект се дължи на мазнините, но той е изразен в горната част на стомаха понеже те са леки и плават. В момента, в който киселинноста се те се разтварят. Деси, както пише по-горе от разделното хранене не се отслабва, отслабва се от скритата в рецептите му калорийна рестрикция.

Колкото до обезмаслените протеини, да те имат най-късо време за усвояване. Разделното хранене не се отразява в полза на мускулният прираст, понеже забавянето при смилане на многокомпонентни протеини е незначително, но вероятно при разделен прием има по-малко отпадни продукти. Тук не съм специализирал, не мога да коментирам с научна тежест.

17
Деси
10 ное 2010 16:21

A толкова много хора по форумите твърдят, че са отслабнали с разделно хранене. Но не  съм срещала и същите тези хора да споменават, че се ограничават в количеството. Е, сигурна съм, че не се тъпчат де  :)
При мен лично отпадния продукт е повече, когато е разделно. При смесен режим на хранене става точно обратното. Задържам веществата и става доста лошо. Не мисля, че е правилно да се изключва киселото мляко от менюто само заради факта, че не е същия протеин, като яйчния или месния. По съм склонна да се съглася на това да се избягва комбинацията растителни + животински протеини.  А ако включим фибри + протеини вече пък съвсем не може да става дума за задържане на отпадните продукти, колкото и да ги смесваме.  Е ако съм някой фитнес маниак и по цял ден съм в залата да блъскам за да трупам маса, то по-горните факти въобще не важат. :)

Atanas Terziiski
18
29 дек 2010 17:42

Страхотна статия, поздравления, до толкова,до колкото ме интересуваше, аджеба, що за животно е това разделното хранене, повечето тук (теоретици, поклон) не знаят за какво се борят, мога да цитирам множество статий и “книги”, които в последно време за наизлизаха, объркващи тотално изградения ми кръгозор, научно “доказани”, дори експериментирани, хора силно убедени, че са наясно какво наистина става в организма човешки. Истината е една, вместо да се спори по дадена тема (голословно), тя се изпробва, естествено при всеки индивид ще подейства различно, и всеки сам за себе си ще определи ефективността. Преди време попаднах на становище, на двама Шодландски доктори, че било много полезно зареждането с прости въглехидрати и мазнини точно преди сън, така изградих моята диета от Шоколад и Прясна сланина, друг доктор твърдеше, че тренировките са абсолютна загуба на време, тъй като няма значение дали ще се движим физически или просто ще си представяме, че го правим, спрях и да тренирам, и сега изглеждам като Хълк, само че смъркам Уран 238 за кондиция, със здраве.

ivancho
19
21 яну 2011 23:39

Здравейте.Искам и аз да изразя мнението си относно разделното хранене.Но първо ще отбележа някои други интересни неща. Киселинността или рн в организма е един от важните показатели във всички органи в тялото. Рн в устата е главният фактор за образуването на кариеси. Рн в бъбреците е също такъв фактор за образуването на камъни в бъбреците.Рн в жлъчния мехур е основният фактор за образуване на жлъчни камъни.Рн в стомаха е важен фактор за образуване на язва.Какво е общото между всички тях?Устата, стомаха и жлъчния мехур са части от храносмилателната система.Бъбреците също се влияят от веществата с които се храним.Следователно киселинността на веществата с които се храним има голямо значение за здравето ни.
Предполагам на по-просветените в сайта е известно, че въглехидратите имат хидроксилна група( -ОН-на която група между другото се дължи сладкия вкус на някои въглехидратни храни)тоест основен или алкален характер.Белтъците пък са изградени от аминокиселини от което съвсем логично следва, че те имат киселинен характер( :D ).
Пак по пътя на логиката когато ядем белтъци и въглехидрати едновременно, протича някаква форма на неутрализация(припомнете си от часовете по химия в училище при взаимодействие на киселина и основа се получава сол и вода- процеса се нарича неутрализация).Така се променя рн в устата, което позволява на бактериите да разяждат зъбния емайл. В стомаха пък остават несмляни вещества или най-малкото забавяне на храносмилането, което може да доведе до гнилостни или ферментационни процеси.
Също е логично да се мисли,че при ядене на белтъци(киселини) храносмилателната система реагира като отделя ензими, способни да разграждат киселини.При ядене пък на въглехидратни храни хран. с-ма реагира, като отделя ензими, способни да разграждат алкални(основни) вещества.При смесване на видовете храни ензимите,разграждащи белтъци(въглехидрати) не влияят на въглехидратите(белтъците),тъй като, както знаем са противоположни по природа(киселините са противоположни на основите).Незнам дали тези детайли са известни на хората,спазващи разделно хранене,но все пак,като правим нещо и целим някакъв ефект е добре да знаем в дълбочина как точно работи всичко. Това е логиката, която аз намирам в разделното хранене, която логика, смятам е много добре обоснована.
Също така е важно да се отбележи,че човека е единствения, бозайник, който пие(яде)мляко след прииключване на кърменето. Той е единственото животно, което пие течности, различни от водата, както и единственото животно,смесващо коренно различни храни. Това е следствие на факта, че имаме свободна воля(за добро или лошо).И следователно човека е единствения организъм, който сам си причинява повечето от болестите и единствения организъм, който може съзнателно да се предпази от тях.

20
Жана Огнянова
23 яну 2011 14:44

Здравейте,аз също бих искала да си дам мнението ако може,макар да виждам ,че автора на статията далеч не ги приема нашите мнения...но както и да е!
Родила съм три деца.След всяка бременност бях с около 35 кг.отгоре!( в рамките на 98 кг. за да сме по-точни).Докато кърмих оставях разделното хранене (за да имам мляко или така поне казват бабите),но след това се връщах към този начин на хранене (то всъщност е начин на живот, а не просто диета) и сега съм отново 55 кг.Както винаги съм била.Храня се добре,семейството ми често яде нещо,което аз не ям , но хубавото е че всички деца си хапват плодове и зеленчуци.Това е чудесен напредък,защото всичките им връстници се тъпчат с чипс,вафли,кроасани и  прочие,каквито у нас не се купуват.
Дори и само това да е хубавото - аз ще продължа да живея според разделното хранене,защото да изглеждам и да се чувствам добре е нещо безценно.
Освен всичко казано от мен,искам да споделя ,че в повечето книги за разделно хранене има примери с други небезизвестни автори отдали живота си да изучават и доказват теориите си и те са споменати в съответните книги ,така че това са фактите!Една от тях е  - “Сила за живот” на Харви и Мерилин Дайъмънд.
На всички които искат да отслабнат трайно ще кажа - стемата е прекрасна и работи:)

21
Драгостина Славова
13 фев 2011 16:18

Здравейте на всички. Аз съм на 21 и имам тенденцията да напълнявам през зимните сезони. През последните 2 години ходя на фитнес по 2 или 3 пъти в седмицата, но напоследък наистина не мога да отделям това време ( заради университета и работата ми ) и започнах с йога и гимнастика всеки ден. Реших да ги комбинирам с разделно хранене. Прочетох огромен брой статии, но много често намирам противоречия в написаното в различните материали. Започнах с разделно хранене по режима на д-р Уилям Хей. Тук по-нагоре прочетох, че плодовете е хубаво да се приемат отделно от останалата храна, но аз ги приемам обикновено 15-20 минути преди хранене. Според прочетеното в статиите за режима на Хей, разбрах че е добре да ги приемам преди другите храни за да имат време да се смелят от стомаха поне частично. Въпросът ми е кой е по-правилният начин от двата и ако имате и други съвети, ще се радвам да ги споделите с мен, тъй като съм още начинаеща. =)

22
Slavi
15 фев 2011 09:29

До колкото знам плодовете са най-лесно и бързо смилаемата храна, при условие, че се ядат отделно (включително и от други плодове). Така, че няма значение дали е преди или след друга храна стига да оставяш “достатъчно” време на организмът ти да я усвои. А това време зависи основно от метаболизмът ти. По принцип е добре всяка една хана да се яде отделно - не само плодовете. В този случай храната се смила и усвоява много по-бързо.

...”аз ги приемам обикновено 15-20 минути преди хранене”. Нима според тебе плодовете не са храна?! Напротив- особенно в твоя случай една изцяло плодова диета ще ти подейства много добре... да те видим как и от какво ще напълнееш тогава;)

23
Anri
29 апр 2011 19:20

Имам склонност да трупам килца при добро хапване, така че щом усетя че дънките ми се опъват тутакси минавам на разделно и веднага след първата седмица прибирам леките паласки ,които съм заформила.Разбира се не трябва изобщо да се прекъсва иначе е безсмислено да се почва.Отслабването е лесно и безпроблемно, разбира се става по-бавно отколкото ако се гладува или спазва някаква строга диета.Успех на всички решили да пробват този режим на хранене!

24
Zvezdo
17 юни 2011 15:23

Влади,

Моля сподели какво мислиш върху коментара на ivancho.
Според мен ефекта е първо забавяне и второ може би малко повече неразградени вещества. Дали имат някакво значение и дали са толкова много? Според мен при обилна храна пак ще са повече.

Пс. Не разбирам защо да спирам да пия мляко след кърмене?!?!
Не разбирам какви болести може да има от лук и ядки да речем, това че маймуната не може да си ги набави не значи че и аз трябва да се ограничавам, а и най важното хората в миналото са имали мнооого дълъг живот. Предпоставка за болести са боклуците който се ядат и лошата околна сред (фукушима, ченобил, автомобилите, липсата на спорт) а не смесването на 2 вида витамин.

Владимир Недков
25
27 юни 2011 12:10

Zvezdo, Ivancho цитира книгите, които е чел с голяма увереност, че нямам как да греши, но греши. Понеже това са твърдения писани от авторите им преди 30-50-90 години, а науката е на светлинни години от тогава и отдавна ги е прескочила. Това пък за алкалното смилане в стомаха.

Ivancho вземи един учебник по гастроентерология и намери алкалните участъци в стомаха. Или пък опитай да смелиш химично нишесте в алкална среда пък било то и с килограм ензими.

Zvezdo, aко искаш разделно хранене с научен подход, използвай цитираната от мен книга под статията. Загубите на вещества при смесено хранене е под 10% и то при преяждане като след Коледа. Млякото се консумира с проблем от много зрели хора, заради лактазна недостатъчност - т.е. недостиг в производството на ензима разграждащ лактозата.

26
Zvezdo
28 юни 2011 16:38

Влади, исках да сравниш разделно с обикновенно. Тъй като каза колко са загубите при смесено, приемам че при разделно са горе долу същите. А, аз си мислех че точно там е разликата.
Какво значи консумира се с проблем? В какво е изразен проблема?
Честно казано не мисля да пробвам, въпреки че благодаря за съветите.
За момента не намирам свястна причина за да си разделям храната, ако искам да отслабна ям по-малко :)

28
Zvezdo
6 юли 2011 13:44

Интересно, което ми напомни, че след млечни продукти (и яйца), по много, ми излизат пъпки. В статиите хем е засегнато хем не е казано с точност това ли е причината. Дали имаш идея? Пъпките се появяват за 1,2 дни, 1,2 дни след като прекаля с мляко, сирене и тн., общо взето това значи цял ден на мляко че и на другия малко. Правил съм си пълни изследвания за алергии и нямам. Дълго време не знаех от къде идват пъпките, не са много и са бели с връхчета. Също така нямам никакви проблеми с корема от млякото, сигурен съм защото съм употребявал доста и то на гладно.

Владимир Недков
29
6 юли 2011 15:09

Варианти няколко:
> Задръжка на вода - млечните са богати на натрий. Пий повече вода и консумирай успоредно балансирана сол и виж дали нулира появата. Ако не, не е това.
> Повече холестерол и увеличено количество наситени мастни киселини - по-слабо вероятно, но не съм наясно с количествата, които ядеш. Приемай допълнително храни богати на полиненаситени и ненаситени мастни киселини и омега 3. Зехтин и ленено масло например. Ако пак излизат пъпки - не е това.
> Атипична алергия - това се потвърждава с тестове при лекар.
> Висока урея, в следствие на пиков протеинов прием. Консумирай високо количество масло - по 1/2 пакет дневно без да ядеш други млечни за 2-4 дни и се придържай към ниско протеинов режим. Ако пъпките спрат, вероятно е заради претоварване с урея.

Обикновено отговорът не е само един. Това са въпроси, които трябва да зададеш на диетолог, след консултация, за да получиш точната картина.

30
Zvezdo
6 юли 2011 15:33

Пъпките се появяват много рядко, когато прекаля с мляко и яйца. Изчезват за 2 дни. Например ако ям пържени яйца, после мляко с нещо, после бъркани яйца, после кисело мляко и да кажем пак пия мляко. Но всичко това в един ден. Понякога дори и на другия ден трябва да ям мляко за да се появят.
Трудно е да тествам понеже много рядко се случва да прекалявам така. Но яе имам в предвид да проверя. От теста за алергия казаха че нямам. Не е правен отдавна. Като това последното мисля че няма начин да го тествам, аз така или иначе ако ям нормално всичко е ок. Да кажем че за да се появят, трябва да изямнад 3 яйца и литър мляко. Не съм засичал с точност.
Сещал съм се за лекар, но за диетолог нямаше да се сетя.
Мерси за отговорите!

31
13 юли 2011 20:27

Много интересна дискусия! Прочетох с интерес коментарите отностно разделното хранене и т.н. Но за хора занимаващи се активно с фитнес дали смесването на яйца и мляко е в полза за качването на мускулна маса чрез забавянето на усвояването на протеина или част от него остава неусвоен!
Благодаря предварително!
Георги Радославов

32
Никола
4 авг 2011 08:45

Въглехидрати+Зеленчуци
Само като прочетох това съчетание спрях да чета по нататък, зеленчуците какво са да не са някакъв отделен макроелемент на храната???
Това е като захар+захар или не?
Аз се храня по зоната и там учените без много научни балони простичко обясняват какво са зеленчуците.
Моля не обърквайте хората и не ги разболявайте.

Владимир Недков
33
4 авг 2011 10:27

Като те чета Никола и се сещам за един забавен цитат. “Едва ли някога, толкова много хора са се обърквали толкова много, за нещо за което знаят толкова малко.” само не се сещам за първоизточника. :) При зеленчуците даже и при разделното хранене имаме ниско скобрялни, и високо скорбялни. Под “зеленчуци” в статията се разглеждат нискоскорбялните. Пише си го, но ти си твърде наясно с всичко след като прочел “Зоната”.

Сега малко ще те бъзна, дано не се засегнеш. “БИТИЕ, ГЛАВА І Ден първи. ... Тогава рекла ЗОНАТА: - Да бъде светлина! И било светлина... ” Свободен си да заместиш “ЗОНАТА” с която диета ти хрумне.

Това е наука, Никола, а при науката се търсят източници. Влизаш в раздел Хранене/Състав на храните и хранителните продукти и гледаш съдържанието на храните. Ще се убедиш сам, че зеленчуци като коприва, спанак, киселец, чушки, краставици и един куп други съдържат смешни количества въглехидрати като % от състава си. Докато “захарта”, Никола се измерва по качество според “влагата си”. Всичко останало в нея е смилаем въглехидрат. Тук се говори за еднакви масови части при сравнение.

Нещата не са черно и бяло. Чети повече, сигурен съм че ще излезеш от недоразумението, в което си изпаднал. Информацията в статията е достоверна.

34
Валентин
16 сеп 2011 00:18

Не бях чел по-арогантен и самовлюбен “драскач” в скоро време, който индиректно обижда събеседниците си и не търпи нито чуждо мнение нито ОПИТ. Браво Недков... евала за “научните” познания, звучиш сякаш сам си разработил, изследвал и доказал всички тези “теории”, а обвиняваш събеседниците си, че цитирали книги. Патологичен случай на ограничена личност смятаща само себе си за носител на истинност и правота.

Владимир Недков
35
16 сеп 2011 21:31

Г-н Атанасчев, хората често имат подобно първо впечатление от мен. Минава време и размислят. Отворен съм за всякакви научно аргументирани дискусии, готов съм да призная когато бъркам. В научният свят, не е нужно да си разработил, изчел или доказал всички теории за да ги познаваш. Цитатите от книгите, по-горе са ми до болка познати, понеже вече съм ги чел, чел съм техни критики и конкурентни разработки. Не случайно в източници пише:

“Авторът приема научната методика за съвместимост на храните, описана от доц. д-р Радослав Радев и д-р Румяна Цанкова в труда им “Разделно хранене”, “Scorpio vi 2002, Sofia.”

Колкото до хората, които се обиждат когато им се дава конструктивно предложение - е там съм безсилен.

Benji Benjamin
36
20 дек 2011 19:55

ТЕМАТА Е  СУПЕР ! ! !

Bellezza
37
2 яну 2012 10:55

Имам много близки хора, успели да отслабнат с разделно хранене.
Например преди време съобщиха на баба ми, че има диабет. Въобще спешно и се наложи да отслабне, защото беше станала 100 кг, а това повлияваше на болестта и. В крайна сметка започна добре регулирано разделно хранене, съобразено с диабета и. Отслабна с 30 кг, бавно, но много славно. Вече почти се нормализира и здравословното и състояние, сега хапва по-нормално, а не е възвърнала и 1 грам.

Още много такива примери мога да дам.. Аз също предпочитам например НВД, но да се твърди, че с разделно не се отслабва, според мен е неправилно :)

38
16 март 2012 16:45

Аз съм чула че за разделното хранене са нужни пет храненета на ден като второто е към 10 часа и тогава се яде плод а после към 16 горе долу пак се взима плод а той може ли да се замени с нещо друго пак толкова полезно

39
19 юли 2012 11:19

А на мен ми харесва как сравнявате круши с джанки, портокал и манго.
Различните режими са за различни цели и преди да категоризирате кой режим за е добър и кой не помислете малко по въпроса, че зависи и какво целят хората.
Има хора чиято цел е просто да отслабнат - ако ги питате как точно искат да отслабнат няма да ви отговарят. Те си искат да са там едни килограми и това е. Как точно изглеждат на тези килограми и дали губят течности или вода понякога не е от значение. На тези хора им дай да си намалят калорийния баланс и туй то. За тях това е отслабване.
Без да съм специалист (защото не съм и не мисля да твърдя, че съм) НВД и ВМ НВД са за хора, които искат да градят мускули. Това са хора, които в повечето случаи залагат на силовите тренировки. Мисля, че повечето знаем, че за изграждане на мускули и тъкани като цяло са нужни протеини. Въглехидратите и мазнините ни дават енергия. Всеки сам си прави избора откъде иска да ги набавя. В случая на горе споменатите два режима явно идеята е да се залага на мазнини, а не въглехидрати.
Ако някой иска да си набавя достатъчно протеини, за да може да постигне визията, която иска с тежести и с фитнес, то трябва да смеси протеините. Иначе не виждам колко пъти ще трябва да яде на ден, за да поеме нужните му протеини. Ако така се чувстват добре хората, тогава няма проблем. Нека не забравяме, че не всички хора имат проблеми с усвояването на протеините.
Сега за научни доказателства няма как да дадем, защото истината е, че учените не знаят как се усвояват протеините от човешкия организъм. И да това го казвам със съвсем ясно съзнание. Не съм специалист, но ми се е налагало да чета достатъчно за хормони и невротрансмитери в мозъка и по-специално серотонин и допамин. Тези невротрансмитери имат нужда от аминокиселините триптофан и тирозин (които са налични най-вече в животинските протеини и това е една от причините да не съм много за вегетарианството, но пак си зависи кой до колко успява да усвои тези аминокиселини), които са незаменими. Някой четейки това ще си помисли, че е нужно да яде месо, яйца и т.н. и всичко ще е наред. Да ама не. Не е така и все още учените не знаят нито колко трябва да се приема, нито как, нито какво му помага или вреди. Има експерименти, които показват че когато хората приемат повече от един протеин на едно ядене, те не усвояват триптофана толкова добре. Но това не е доказано, защото все още те не знаят как да го тестват. Така че теории за протеините и усвояването им колкото искате и нито една от тях не е доказана. Ако те знаеха, антидепресантите щяха да помагат вместо да вредят и да носят странични ефекти без значително подобрение. Реалността е друга - антидепресантите не помагат на всички, защото очевидно все още синтеза на протеини не е ясен, нито пък как точно те спомагат на тези невротрансмитери. Няма да отварям темата за кръвно-мозъчната бариера и колко от поетите ви аминокиселини, които са в кръвта отиват всъщност в мозъка, за да подпомагат работата му.
Така относно целите на хората - някои нямат за желание да правят мускули и не тренират силово. Ако не тренират силово е напълно безсмислено да приемат толкова много протеини, че даже и глупаво и вредно. Тези хора обаче имат нужда от енергия. Аз лично знам, че като смеся два протеина ми се доспива (интересно това се случва като нивото на хормона серотонин в кръвта е нисък, което пък зависи от усвояването на аминокиселината триптофан) така че не го правя. Нямам нужда от доказателства, аз знам какво се случва с мен. Така че хора приемете индивидуалния фактор тук.
Друг момент - някои хора имат много добра храносмилателна система, така че без значение как комбинират храните това не им се е отразило. Някои имат болки в стомаха (колити, гастрити и т.н.). За тях е препоръчително да не ядат всички елементи от периодичната система на едно ядене, освен ако не искат да имат още по-добри болки.
За хора с проблеми с бъбреците пък е много важно да внимават като ядат много протеини - нужна е много вода, иначе ще имат проблеми.
Така че за мен хората трябва да си четат различните режими и да си вземат това, което им звучи логично и работи за тях. Но да казваме категорично кое е добре и кое не е смешно. Пита се добро за какво? Първо се гледат целите, после се избира. Не обратното. Вие като ходите в магазина първо знаете какво търсите после го купувате. Не обратното!

40
15 сеп 2012 12:54

За мен основният и бързо видим показател в полза на по-внимателното съчетаване е снижаването или изчезването на някои храносмилателни неудобства, като например оригването или цялостното усещането за натовареност храната :)

41
15 сеп 2012 13:15

В контекста на комбинирането на храни елдата към коя група се предполага да се причислява? Към въглехидратите?

деница тотева
42
29 яну 2013 12:07

Може ли съвет?
Бях на нисковъглехидратна диета около 4-5 месеца, свалих 3-4 кг, но декември излязох от режим и възвърнах част от килограмите. Сега преминах на разделно хранене, но след като прочетох статията разбирам, че това явно не е добро решение :) преди ниско въглехидратната диета бях 54 гк, имаше период, вкойто бях 49 сега съм 52, като ходя на фитнес 4 пъти в седмицата. Та въпроса ми е дали е удачно разделното хранене за сваляне на моите 2 килограма или по-скоро друг режим на хранене.

Дани
43
26 март 2013 00:15

Статията въобще не ми се струва обективна.

KuzmoV
44
12 май 2013 10:18

Много добра статия.
Адмирации към автора и към основните му опоненти в споровете :)
Получи се страхотна дискусия.
Аз съм на разделно хранене и тренирам 4 пъти в седмицата - 30мин. с тежести и 45 мин. - кардио ( боксова круша + коремни преси ). Горя доста калории, тренировъчния режим ми е много интензивен, тренирам с 30-40 сек. почивки между сериите.
Разделното хранене не е диета и автора е прав според мен. Теоретично само по себе си разделното хранене не води до отслабване, но е един много приятен хранителен режим, който те кара да се храниш по-малко... просто се случва от самосебе си, защото като ядеш един вид храна - организма ти се насища и трудно може да преядеш, а като се храните смесено ако нямате силен самоконтрол кога точно да спрете организма се подвежда по разнообразната и вкусна храна и се преяжда ! Всичко е въпрос на самоконтрол и усещане. Разделното хранене просто помага за самоконтрола и затова се получават нещата с отслабването без никакви теории... тук определящ е човешкия фактор. Това съчетано с по-малкото натоварване на организма се получава добра комбинация от която АЗ (подчертавам АЗ) се чувствам леко, с повишена работоспособност и т.н. Организма като се товари по-малко има повече сили за останалите неща от живота освен храненето... :)
Смисъла на един хранителен режим е да те предразполага да се чувстваш добре.

KuzmoV
45
12 май 2013 10:58

П.С. един въпрос към автора:
Колко време трябва да мине приблизително след протеиново хранене, за да може да се пристъпи към следващо... Същия въпрос и за въглехидратното хранене. Знам само, че за плодовете е необходимо към 30-40 мин. да се усвоят. Чувал съм, че за протеиновото хранене това време е 3-4 часа, а за въглехидратното е 2 часа.
Но тъй като автора има много по-сериозни познания в тази област ще помоля да ми отговори научно ако може.
Друго интересно е трябва ли да се редуват храненията или няма значение ?
Аз мисля да си построя режима така:
07ч. - въглехидратно (Bell Vita или др.)
10ч. - плод или въглехидратно хранене
12ч. - протеиново хранене.
16ч. - активия или въглехидратно или плод...
18ч. - тренировка.
20ч. - протеиново хранене.

Благодаря предварително.

healthy
46
14 авг 2013 12:58

Хората няма какво да ядат и се радват, като имат хляб, помислете първо за това, преди да се натъпчете като свине и да следите разни диети, заради лакомия.

Diko Jelev
47
18 сеп 2013 17:26

healthy, аз ям без хляб. И трябва да ти призная, че в момента се оправям доста добре с повечето зеленчуци и мляко. Има също много хубави консерви с риба... Яйца едно-друго- трето.

Чудя се също защо си я прочел тази статия и за какво си я коментирал?

Този сайт е за хора, които се уважават.  Човек (освен всичко останало) е това, което яде.

Знаеш ли, че колкото си по-беден толкова по-лоша храна ядеш, но не защото НЕ можеш да си позволиш по-добра, а поради НЕМЪРЛИВОСТ. Лоши навици.

* Същите лоши навици, които са ги докарали до това, да “се радват, като имат хляб”.

* Същите лоши навици, които са им оправдание да НЕ НОСЯТ отговорност, за това, което ядат.

И за това, което правят със себе си.

И това как изглеждат в свойте очи, и в очите на останалите около тях. ;-)

peterbio
48
8 фев 2014 18:47

Все още си спомням мнението на Проф. Колев, който ми преподаваше биохимия в БФ : Ако разделното хранене даваше някаква значима полза за здравето, природата щеше да дари кърмещите жени с три гърди - по една  за мляко с високо  въглехидратно, белтъчно или мазнинно съдържание и жените щяха да кърмят по различно време на деня с кърма от различна гърда. И добавяше “И тъй като очевидно това не е така, ви призовавам колеги да забравите тези шменти-капели, които някой пише, за да си пълни джоба с авторски права от продажба на книжлета от 100 страници”

49
12 фев 2014 15:24

Дадена диета е добра за един за друг не е добра.А относно разделното хранене съм го използвал два пъти последният миналата година. Тогава от февруари до края на юли свалих от 118 до 101кг.Резултатът не е много за 6месеца но не съм гладувал изобщо даже мога да кажа че се храних доста обилно и алкохол си позволявах е не всеки ден.
Храних се така: един ден само въглехидрати на другият ден само протеини незнам колко е било правилно .Килограмите с които тренирах преди и след диетата бяха приблизително еднакви. Лошото е че пак съм качил ама какво да се прави пусто хапване и пииване .

50
30 май 2014 08:23

Извинявам се много, но ще опровергая твърдението, че от разделно хранене не се отслабва. Започнах да се храня разделно, защото имах нужда да вкарам в някакъв режим консумацията си на храна и тъй като разделното хранене позволява яденето на всички групи храни, реших да е това. Резултатът ми след 3 месеца е 17 кг надолу. В момента продължавам да регистрирам по около кг за месец надолу, но тъй като и тренирам, килограмите ми варират. Така че разделното хранене и перфектният начин да се влезе във форма. Задължително обаче и тренировки! Успех!

ЂÒÞЄто
51
18 окт 2014 20:30

Желев, Хелти е жена, така че полека с тона! И е абсолютно права, защото в България 46% от българите са ПОД прага на бедността. Така че ни спести глупавите си теории, че бедните се хранели с лоша храна поради немърливост... Излез и съобщи това в някое село и ще те разкъсат! Понякога имам чувството, че някои хора живеят в паралелни измерения..

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.