Дневен план за навициСвали сега 

Скариди

Малки, розoви и вкусни шампиони по съдържание на В12

Скаридите се считат за вкусна храна от всички любители на средиземноморската или азиатската кухня. Лично аз ги предпочитам в салата или в сандвич, вместо с ориз или на супа, както биха Ви ги сервирали в китайския ресторант. Разбира се, освен вкус, има още една причина да включите  скаридите в диетата си и тя е, че съдържат до три пъти повече витамин В12 в сравнение с пилешкото месо. А защо не научите и за още техни преимущества?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

СкаридиСкаридите (Pandalus spp., Crustacea) са дребни до средно големи ракообразни животни, които живеят в сладководни и солени басейни при различни температури. Разпространени са широко по цял свят и се смятат за важна храна в много държави. Различават се девет различни биологични семейства с над 160 вида скариди. Някои видове са по-вкусни от други, а трети са направо неядливи. Скаридите могат да се развъждат и в изкуствена среда, като най-голям опит с подобни технологии имат морските ферми в САЩ, Япония, Тайланд и Тайван.

Скаридите имат чифт антенки и четири чифта крайници и опашка, с които се придвижват по морското дъно или плуват свободно. На дължина скаридите варират от 2 до около 30 см. Основната ядлива част на скаридите е мускулатурата по опашката им, която остава след като се премахнат съответно: горната част на тялото, главата, крайниците и антенките на ракообразното.

У нас скаридите са предимно от средиземноморски произход. Намират се широко в търговските обекти от среден и висок клас, но са с традиционно висока цена и затова не могат да се считат за основна храна в менюто на българина.

Видове продукти от скариди

  • Мариновани скариди;
  • Скариди в зехтин (консервирано готово ястие);
  • Пастет от скариди;
  • Сурови, замразени скариди или само опашки от скариди.

Добре е да се знае, че скаридите се класифицират по големина, колкото по-големи са, толкова по-висока е продажната им цена. Най-скъпи са Кралските скариди, които са шампиони по размер и цена.

Хранителен състав на скаридите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр холестерол./мг захари/гр  фибри/гр
Скариди
76% 106
20.3 1.7 0 152 - -

Здравословни ползи

  • Богати са на витамините В3 и Е, а 200 гр. от тях доставят максималната приета дневна доза на витамин В12;
  • Доставят на тялото най-вече минералите желязо, магнезий и фосфор;

Здравословни рискове

Хората с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност към скаридите. Желателно е да имат едно наум, преди да консумират големи порции скариди. Извън това, като цяло скаридите се считат за екологично чувствителни организми, които лесно загиват при наличие на токсичност, затова много нутриционисти ги приемат за сравнително токсично безопасна храна.

Как да изберем и съхраним скаридите?

Преди всичко в България скаридите се продават консервирани, мариновани или задушени, освен ако не са част от дадено ястие, продавано в готов вид или като полуфабрикат. Ако купуватe опаковани скариди, проверете произхода, компанията, която ги предлага, етикета за неприятни "Е номера" и най-вече срокът им на годност. В случай, че купувате скаридите насипно от хладилна витрина с лед, то купете малък грамаж и опитайте 1-2 бройки. Те трябва да имат лека миризма на риба и да са твърди, а не да се разкашкват в устата. Последното е знак, че са престояли. В хладилник можете да охладите скаридите за два дни, а замразяването във фризер ще ги запази за месец.

Идеи за използване на скаридите

  • Мариновани: в салати, на пастет, с варен ориз, плънка на сандвич, задушени зеленчуци и др.
  • Варени: в салати, супи, задушени с ориз, плънка на сандвич, задушени зеленчуци и др.

Нашето кулинарно предложение:

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow