Съвет какво не правя като хората.

26.10.13
21:56

Здравейте. Извинявам се, за може би поредната такава тема, от доста време чета сайта, но все се отказвам да пиша. Та проблемът при мен е следния - преди около година и нещо реших, че е наложително да започна да ходя на фитнес - не само защото исках да смъкна 3-4 килограма, които ме притесняваха, а и защото исках да направя нещо добро за себе си. Ок, харесва ми - ходя редовно от тогава, като мога да кажа, че и доста повече от преди внимавам какво и колко ям, а хапвах доста. Да, но сега след толкова време не само, че килата не намаляват, а станаха и повече! Бях 59 кг. на 168 ръст, сега са 65…какво се случва, очевидно аз съм направила нещо много неграмотно, но не знам какво. Не пазя някаква специална диета, просто преди хапвах стабилно - хляб без притеснения, сладко, изобщо никакви ограничения, а сега количествата са една трета на това, което е било.  И в момента в който казах - край започнах да се заглеждам какво и кога ям проблема настана. Да уточня, че никога не съм била любител на каквито и да са хамбургери, чипсове, хрупане на солети докато си правя нещо и такива глупости, както и на шоколада. Не разбирам. Общо взето ям зеленчуци, плодове не особено, салатки си правя, доста месо ям защото обичам, задушени или печени картофи, бял ориз, купувам си пълнозърнест хляб ако ми се дояде, но това е на няколко дни, защото и без това не обичам да ям с хляб. Закусвам кисело мляко или прясно с мюсли, много рядко си правя сандвич, обядвам и вечерям някое от горните неща и какво става? Никога не съм гладувала или следвала някаква диета от списание, просто си намалих яденето доста и ..напълнях :( На фитнес ходя почти всеки ден, правя главно кардио - 30-40 мин, упражнения с тежести веднъж седмично. Отгоре на всичко, нещото което страшно много не ми харесва в мен е голямото ми коремче. Понякога е ок, но в повечето дни е страшно издуто само по себе си - изглеждам все едно съм глътнала топка! Лекар ми каза ” смъкнат ти е стомаха  - затова е така - и чаша вода да изпиеш се издува”. Но наистина е ужасно, чак ме е срам да кажа, че ходя на фитнес, то не си личи! Не знам вече какво да направя, да ходя по доктори, да си изследвам хормони или аз самата съм си прецакала от незнание организма по някакъв начин.

27.10.13
12:03

Опиши и храната, и тренировките си. Подробно, серии, повторения, вид кардио, минути, грамажи на храната...
Така “правя това и това по три пъти” или “ям по-малко и по-правилно” работата е доста мъглива. Няма как да се каже какво или къде грешиш. Засега мога да кажа само, че “главно кардио 30-40 минути” и упражнения веднъж в седмицата е несериозно и неефективно.

27.10.13
12:17

Ако преди не си следяла храната, няма как да знаеш дали си яла повече или по-малко от сега. Тренировките вдигат апетита.
Може да си намалила едни неща, но да си увеличила други. Може сега да усвояваш храната по-добре от преди (понеже и ядеш по-читава храна). Може да си качила малко мускулна маса. Едва ли с тези тренировки, но все пак си начинаеща, а краката може да са реагирали така на кардиото. Може да е комбинация от много неща. Затова се следи всичко и се правят промени в движение, ако видиш, че нещо не работи както трябва.
Не каза нищо за мерките - кое е намаляло, кое се е увеличило. Външния вид променил ли се е и ако да, в каква посока? Или не следиш такива неща?
Нека критерия ти да са само килограмите.

06.11.13
15:01

Здравейте! Страхотен сайт с много полезна информация!Поздравления и аз имам подобен проблем като горе описания. Аз съм на 27 години, висока 172см и варирам 57-59кг,искам да стигна до заветните 54кг,но това се оказва страшно трудно.Нека поясня, че нямам проблеми с метаболизма, даже напротив.... Никога не съм била пълна, но както всяка жена се стремя да изглеждам максимално перфектно. Ходия на фитнес всеки делничен ден (от седмицата понякога пропускам петък), и събота и неделя-почивка. Режима ми е леко плаващ с храната- стремя се да не ям въглехидрати. Нямам проблеми със сладкото, защото не обичам и много рядко посягам към шоколади и торти. Фитнес тренировките са ми средно леки- бягане 6км -40мин с промяна на наклон и минимум скорост 8.5, след това идва ред на гирички, коремни преси(малко) и през ден слагам и натоварване на крака.Въпросът ми е, да продължавам ли да правя тези тренировки, защото нищо не свалям, и какво да сменя.Четох точно при Вас, че HIIT е по добрия вариант и леко съм объркана.

Благодаря Ви предварително за отговора!:)

06.11.13
15:50

казано от Anna Luomu на 06.11.13, 15:01:

Здравейте! Страхотен сайт с много полезна информация!Поздравления и аз имам подобен проблем като горе описания. Аз съм на 27 години, висока 172см и варирам 57-59кг,искам да стигна до заветните 54кг,но това се оказва страшно трудно.Нека поясня, че нямам проблеми с метаболизма, даже напротив.... Никога не съм била пълна, но както всяка жена се стремя да изглеждам максимално перфектно. Ходия на фитнес всеки делничен ден (от седмицата понякога пропускам петък), и събота и неделя-почивка. Режима ми е леко плаващ с храната- стремя се да не ям въглехидрати. Нямам проблеми със сладкото, защото не обичам и много рядко посягам към шоколади и торти. Фитнес тренировките са ми средно леки- бягане 6км -40мин с промяна на наклон и минимум скорост 8.5, след това идва ред на гирички, коремни преси(малко) и през ден слагам и натоварване на крака.Въпросът ми е, да продължавам ли да правя тези тренировки, защото нищо не свалям, и какво да сменя.Четох точно при Вас, че HIIT е по добрия вариант и леко съм объркана.

Благодаря Ви предварително за отговора!:)

Повечето жени бъркат в малкото ядене. Не е необходимо да се яде “по-малко” или изобщо да не се яде за да изгорите мазнините. Напротив, когато приемате по-малко калории от колкото ви трябват за да живуркате и да не умиргате от тренировката организмът започва да складира мазнините, защото те са му в недостиг. Като за начало е задължително да си измерите приблизително колко ви е калорийния баланс, след това махате едни 20% за да сте в дефицит на калории, тоест да горите мазнини и всичко е 6! Като най-подходяща диета за горене на мазнини се препоръчва Ниско Въглехидратна. Тренировки всеки ден не са препоръчителни, защото организма не се възстановява качествено. Примерно 3 тренировки на седмица - 2 кардио и 1 силова, или нещо от този род в смисъл да имате дни за възстановяване. По-ефективното кардио е HIIT, защото афтърбърн ефекта му е много мощен - гори мазнини много време след като спреш да бягаш. Дано да съм бил полезен!

06.11.13
21:55

Благодаря за бързия и адекватен отговор.
Проблема е,че когато не тренирам или не ходя до залата се чуствам леко гузна,че само хапвам...Днескашната ми тренировка (освен малко тежести) беше бягане на 5км с увеличаване на скороста от 8 до 9 и последният километър направих няколко бързи спринта на 12 степен с бягане на 200м и почивка пак 200м на скорост 9. Мисля си, дали да не сменям кардиото като редувам колело, крос и бягане.Дали не би било по-добро и така няма да натоварвам толкова много ставите си само с бягане? Схемата: тренировка и следващият ден почивка и така да се редуват, не е ли по добре от само 3 тренировки в седмицата. Това ми се вижда много малко. Чувала съм,че с бягане всеки ден се отслабва равномерно и не на последно място- за тонус.

07.11.13
15:55

казано от Anna Luomu на 06.11.13, 21:55:

Благодаря за бързия и адекватен отговор.
Проблема е,че когато не тренирам или не ходя до залата се чуствам леко гузна,че само хапвам...Днескашната ми тренировка (освен малко тежести) беше бягане на 5км с увеличаване на скороста от 8 до 9 и последният километър направих няколко бързи спринта на 12 степен с бягане на 200м и почивка пак 200м на скорост 9. Мисля си, дали да не сменям кардиото като редувам колело, крос и бягане.Дали не би било по-добро и така няма да натоварвам толкова много ставите си само с бягане? Схемата: тренировка и следващият ден почивка и така да се редуват, не е ли по добре от само 3 тренировки в седмицата. Това ми се вижда много малко. Чувала съм,че с бягане всеки ден се отслабва равномерно и не на последно място- за тонус.

Хапването е много важна част от диетата, била тя за сваляне или за качване. Опиши по-точно как протича една твоя тренировка и едно примерно дневно меню. Така по-точно ще можем да те коригираме и да ти дадем съвет.
Интервалните тренировки и изобщо бягането е хубаво да се правят навън. Примерно на някой стадион. Там също така настилката е мека и не се натоварват толкова много ставите. В краен случай ако няма стадион или нещо такова в близост тогава може да ползваш пътечка.
Крос тренажора е всеобщо признат за простотия. “Кардиото” на него е неефективно, по най-простата причина, че на един оборот създаден от теб машината прави 1,5-2 ей така от инерция - и натоварването е ... Колело/велоергометър лично аз харесвам и одобрявам. Можеби защото самия аз обичам много да карам колело, но и има полза от това - създава здрави крака, изчиства мазнините от тях и само плюсове общо взето. Но най-доброто кардио си остава високо интензивното.
Ако се възстановяваш добре може да не са 3 тренировки, а 4 или 5, зависи и как ще ги разпределиш. Както казах опиши една твоя тренировка и дай примерно меню и ще помогнем още повече. Поздрави!

07.11.13
19:53

Скоро ще си попълня профила с мерки и дневници. Това е доста ново за мен, но ще се опитам примерно да опиша днес какво съм правила и хапвала. За съжаление не мога да бягам на вън особено в този сезон, защото не живея в България и тук климата е доста суров, за това посещавам зала, но когато времето го позволява . Та..общо взето закуските са ми едни и същи, но се придържам към днес. Ставам и пия кафе с нискомаслено мляко в 6:30ч. В 8ч ям плод най-често ябълки/портокали/мандарини/нар. В 10ч ям сандвич с ръжен хляб маруля,резен домат и кашкавал/шунка, понякога сменям с кисело мляко с овесени ядки. Тренирам в 12:30ч около 1,30мин. В 16:00 обяд/следобедна закуска 3 яйца с малко гъби и малък 1/4 авокадо. Вечерята ми май ще е салата айсберг с риба тон/сьомга не е решено още. Готвя със зехтин, но мисля да го сменя с авокадово олио, защото четох някъде,че уж било най-доброто за организма.Обичам много зеленчукови супи,ползвам картоф или батата картоф за сгъстяване, иначе слагам всякакви зеленуци,които намеря в магазина.Смених изцяло ориза с киноа. Старая се да избягвам тесто, отвреме на време ям мазни сирена със салата (козе,бри,меко синьо сирене, месо с оризови спагети,полента със зеленчуци-рядко. Ох, малко се увляках с описанието, трябваше май само за днеска да пиша, извинявам се, но май съм гладна:). Тренировките ми се състоят както описах по горе 40/50мин бягане,гири и коремни преси за финал.Втората част ми е като кардиото,около 40мин за сега не им знам термините какво точно правя, за да го опиша, но повечето упражнения ги има в сайт-а.Изчислих си калорийния баланс и ми се получи 2 600кал, индекса на мазнините ми е в нормата, трябва да се разровя в хартийте да отговоря с точност.

Благодаря за отделеното време!

07.11.13
20:15

Първата закуска и яденето след тренировка са най-важни. Ако можеш измести овесените ядки като първа закуска, тъй като дават повече въглехидрат -> повече енергия. Плодовете остават за междинното хранене. След тренировка може да добавиш някакъв бърз въглехидрат за възстановяване. Това, че не избягваш мазнина е добре(ето тук бъркат доста хора и си мислят, че като не ядът мазно ще горят мазнини). От тези 2600кал. изваждаш примерно 200 за да си в дефицит(колкото повече вадиш толкова по-голям дефицит, но не прекалявай). И се придържаш към получените калории. Тези 40-50мин. бягане в началото не им намирам голям смисъл.. 10-15 мин. за загрявка да, но 40-50? Загряваш 10мин. на пътечка, след това се разтягаш, тренираш с тежестите, пак се разтягаш и си ходиш/или правиш кардио.
Може да го направиш и така - Ден А - силова тренировка, Ден Б - Високо интензивно кардио и ги редуваш - А,Б,А,Б..
Нека и някой по-опитен да даде съвет, защото не съм много сигурен за последния ред.

Общо взето това е и успехи!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1