14.11.13
21:51
Искам да се науча да правя кофички, набирания, лицеви, военна преса и лежанка, но нямам толкова сила. Как мога да се науча да ги правя? Има ли упражнения, които подпомагат това? Изкажете мнение :)
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 14.11.13 22:13.
14.11.13
22:26
Със самите упражнения. Не е нужно да почваш от 100 кг лег, например започни само с лоста в началото, следващата тренировка увеличи съвсем леко тежестта, а ако не можеш я остави същата и така поддържай някакви темпове.
14.11.13
22:29
Най-добре ще се научиш да ги правиш, като започнеш да опитваш да ги правиш :) С минимална тежест в началото, хубаво е да има и човек, който да ти покаже техниката. За набиранията специално си има машини, които подпомагат - започваш на тях. Опитвай да правиш и лицеви опори :)
Военна и лежанка просто започни да правиш. С колкото можеш. И малко да е, с времето ще вдигнеш.
Набиранията са голямо предизвикателство за жените. Тренирай със скрипец, като постепенно вдигаш тежестта. Отвреме-навреме пробвай да се набереш, за да видиш какъв ти е прогреса. “Горната” половина от набирането е по-лесна, т.е. в началото си придавай инерция с лек подскок, а с времето се опитвай да се издърпаш от все по-долна стартова позиция.
За лицевите - има два варианта. Или заемаш поза за лицева опора, т.е. на длани и пръсти на краката, и се спускаш, докъдето можеш, т.е. не чак до земата (непълни). Или заставаш на длани и колене и правиш пълната амплитуда (до земята). Пробвай и двете и виж как прогресираш.
Лично при мен непълните не доведоха до никакъв прогрес. Затова започнах да правя лицеви от колене, но до земята, и след 2-3 месеца вече можех да направя едно-две чисти правилни пълни повторения - от длани и пръсти до земя. Но това си е индивидуално. Някои жени предпочитат да карат с половинките, докато заякнат.
Успех.
Лицеви от високо (може и от стена) и постепенно намаляваш наклона, докато стигнеш до пълни лицеви на пода. Набирания - трябва да заякнеш в гърба и ръцете, затова почваш със скрипец, увеличаваш постепено тежестите. Хоризонталните набирания и такива с крака на пода също вършат работа, ако има и машина, която отнема от тежеста, може да пробваш и с нея.
Кофички - като заякнеш на лежанката и лицевите, ще можеш и кофичките. Лежанката се почва с лоста и постепено се добавят тежести.
Военната преса също я почваш с лоста и като усвоиш техниката, почваш да добавяш тежести.
15.11.13
17:03
Благодаря за съветите !
16.11.13
11:05
Какви многоставни упражнения бихте ми препоръчали за цялото тяло ?
16.11.13
11:52
За жени - клек!
Клек, тяга, изброените от теб, суинг, напади, обръщане, изтегляне, изхвърляне, изтласкване, коремни с тежест над глава и всички останали :)
16.11.13
23:39
тяга, клек, коремни с тежест правя, а тези хвърлящи, дърпащи не ги разбрах :Д
Мнението беше редактирано от Йозлем Мехмед на 16.11.13 23:41.
Имам предвид олимпийски движения - изхвърляне и изтласкване. Елементи от тях са обръщане, високо изтегляне, клек с щанга над глава. Не съм специалист, ако трябва да съм честен, но има доста дневници и статии, от които може да попрепишеш :)
18.11.13
15:32
Благодаря за уточнението ! :)