15.11.13
22:04
Здравейте приятели!
През последните две седмици нямах възможност да посещавам залата и тренирах само на лостове и в домашни условия. Сега обаче от понеделник се връщам сред железата. До сега тренирах по горна/долна/почивка. Сега искам малко да поразменя и ще мина на бутащи/дърпащи/почивка. А пък след време може пак да ги завъртя. Ще тренирам не повече от час. Та въпроса ми е следния:
Проблем ли е да не тренирам прасец, преса и ръце, а за сметка на тях да правя повече серии клек, лег, раменна преса (бутащи) и мъртва тяга, гребане, набиране (дърпащи)?
Целта ми е следната:
До края на зимата ще тренирам максимално тежко. Ще гоня максимални тежести като разбира се ще се придържам и към правилната техника. Лятото ще почна нещо типично за бодибилдинг от сорта на “по една мускулна група на ден”.
Очаквам мнения.
15.11.13
22:38
Ще ти кажа един трик, който може да ти спаси(или поне промени коренно) живота някой ден.
Взимаш един бял лист хартия, сгъваш го на две(за да не е прозрачен) и го лепиш над аватара си. По тоя начин твоето питане става обикновена тема във форума и можеш да се погледнеш отстрани, сам да си отговориш и да извлечеш бая мъдрост за себе си, живота и писането по форумите. Честно - да тренираш себе си е едно от най-трудните неща и най-вече защото си мислиш, че си специален по някакъв начин и правилата не се отнасят до теб.
Според мен не е проблем да не тренираш преса, стига да си тренираш корема.
ама да го залепи с лепило на монитора ли? :D :D
П.С. не казвам, че съвета е лош ... просто нещо не разбрах тази част с листа
Мнението беше редактирано от Борето на 15.11.13 22:58.
Значи не е проблем ако не правя коремни преси, повдигане на краката... и всякакви други упражнения за корем, така ли?
Честно казано, много ме мързи да тренирам за корем. Предпочитам да направя още 1-2 серии тяга, набиране или каквото и да било, само не и корем.
казано от `~1! на 15.11.13, 22:45:
Значи не е проблем ако не правя коремни преси, повдигане на краката... и всякакви други упражнения за корем, така ли?
Честно казано, много ме мързи да тренирам за корем. Предпочитам да направя още 1-2 серии тяга, набиране или каквото и да било, само не и корем.
Ама не разбирам какъв проблем очакваш да има?Нещо да ти стане като не тренираш корем ли? То ако ставаше така сума ти народ щеше да е изпоналежал щото не тренира нищо.Просто няма да тренираш корем и няма да имаш 4 реда преса т’ва е симпли
Точно това ми трябваше да чуя. Благодаря!
Питах просто защото някъде бях чел, че ако не се тренира коремът, той може да стане слаба зона и така да се увеличи възможността за контузия.
Мнението беше редактирано от Ронката на 15.11.13 22:53.
Коремния пояс ти заяква достатъчно от клека и тягата.Е може и от време на време да мяткаш някакви упражнения за корема така допълнително, но и без тях все едно
15.11.13
23:17
Ронка,това дето си чел е вярно.Обаче нищо няма да загубиш и да не го тренираш,просто защото на негово място ще има тежка тяга,тежък клек и набирания с тежест.Коремът много “страда” от тези движения,сигурно вече знаеш? :)
15.11.13
23:49
Ръце ако искаш да ти растат и си с ген за слаби ръце,трябва да се тренират.Аз примерно не мога да мина без да ги тренирам.Корем и прасец не тренирам.
16.11.13
00:02
казано от `~1! на 15.11.13, 22:53:
Втори съвет от мен - не пускай тема или не търси информация, когато знаеш крайния отговор или търсиш конкретен(изгоден за теб) отговор. По-добре искай да обхванеш информацията, да чуеш аргументите, да видиш какви са доводите и за двете страни...и тогава вземи решение.
Можеш да не си тренираш пресата, но си тренирай корема. Препоръчвам ти го това по следните прични:
- Ако си тренираш добре корема, ще помагаш на гърба ти и той ще се възстановява по-бързо.
- Силата на пояса е специфична за отделните движения и ако нямаш добра база(а ти нямаш), рискуваш да изостанеш в определени движения и/или позиции(като например усукване, анти-усукване, сгъване, наклон настрани, анти-наклон настрани и анти-разгъване).
- Не си достатъчно напреднал, че да си позволиш да “специализираш”.
- По клипчетата ти личи, че имаш слаб пояс.
- Често нещата които не ти се тренират са тези, които те спират.
- Не прави само нещата, които ти харесват, а прави поне малко и от нещата които трябва.
казано от lordinov на 15.11.13, 23:49:
Ръце ако искаш да ти растат и си с ген за слаби ръце,трябва да се тренират.Аз примерно не мога да мина без да ги тренирам.Корем и прасец не тренирам.
Не съм с ген за слаби ръце, нито пък искам да ми растат кой знае колко. Ама може да понапрявя по 1-2 серии накрая.
казано от Цветан Василев на 16.11.13, 00:02:
казано от `~1! на 15.11.13, 22:53:
Втори съвет от мен - не пускай тема или не търси информация, когато знаеш крайния отговор или търсиш конкретен(изгоден за теб) отговор. По-добре искай да обхванеш информацията, да чуеш аргументите, да видиш какви са доводите и за двете страни...и тогава вземи решение.
Можеш да не си тренираш пресата, но си тренирай корема. Препоръчвам ти го това по следните прични:
- Ако си тренираш добре корема, ще помагаш на гърба ти и той ще се възстановява по-бързо.
- Силата на пояса е специфична за отделните движения и ако нямаш добра база(а ти нямаш), рискуваш да изостанеш в определени движения и/или позиции(като например усукване, анти-усукване, сгъване, наклон настрани, анти-наклон настрани и анти-разгъване).
- Не си достатъчно напреднал, че да си позволиш да “специализираш”.
- По клипчетата ти личи, че имаш слаб пояс.
- Често нещата които не ти се тренират са тези, които те спират.
- Не прави само нещата, които ти харесват, а прави поне малко и от нещата които трябва.
Доста полезен съвет ми даде, за което ти благодаря. Значи ще тренирам корем след тренировката на дърпащите.
16.11.13
18:34
Без ръце може и да минеш но без прасец?
Че мога без ръце - мога. И без прасец мога. Ама без корем явно не мога.
Тоест или тренирам и трите или не тренирам нито едно от тях.
Мнението беше редактирано от Ронката на 16.11.13 19:55.
Лично според мен, прасеца минава за 3-5 минути - говорим за 4 серии по 12 повторения (примерно) колкото да не атрофира :D
Ръцете ги спри - те се натоварват със свободните тежести.
Пресата - и мен не ми се занимава да се сгъвам, ама пояса трябва да е здрав. Напъни се и си я прави 1 път в седмицата.
Успех, който и да си, не виждам от листа.. :D (нищо лично към съвета от 1-я коментар, искрено се забавлявам)