05.09.13
16:16
Преди година (бях на 22г.) изследвах естрадиола и тестостерона си (с опасения за гинекомастия, в последствие се разбра че имам, но това не ми е чак така болка за умиране вече). Оказа се че имам доста завишен естрадиол над горната граница (170pmol/l при долна граница 28, горна 156), а тестостерона ми беше 16.3nmol/l (долна референтна стойност 9.9, горна 27.8) т.е. малко под средното ниво. Наскоро пак се изследвах след 8 месеца чиста диета и редовен фитнес по 3 пъти седмично + допълнително спортуване и след 1 месец приемане на Aromasin, се оказа че естрадиола ми е влязъл в границите (110pmol/l) но пак е доста над средното, а тестостерона ми се е повишил с 0.1!
След дълъг рийсърч на темата разбрах, че ако имаш ниско ниво на тестостерона и приемаш test booster-и като Horny Goat Weed, Tibulus, DMAA и т.н. най-много да ти се повиши малко либидото, и нищо повече (което за мен дори това би било добре тъй като никога не ми е било особено високо).
Единствения начин качествено да си повиша количеството тестостерон в организма е с приемането му директно (като нямам желание да ставам огромен билдър и т.н. просто да го вкарам в горните граници).
Интересува ме някой минавал ли е по този път да ми даде насоки и дали изобщо има шанс да ми бъде предписан тестостерон от лекар ?
Темата беше редактирана от АлеКС_ на 05.09.13 16:54.
След като стойностите са ти в границите на нормалното, не виждам причина някой лекар да ти предпише каквото и да било...
Имаш си напълно нормално ниво на тестостерона, за това има долна и горна граница. Не си под долната граница, следователно си ок.
Това за което питаш се казва testoterone replacement therapy,но в близките 20 години няма да ти е необходима,колкото до високия Е2 търси отговори без външен тест,понеже виждам че се заиграваш с ароматазните ,само недей да пипаш Летрозол,че вече имам един двама,които в опасенията си от ароматизация им киллваше тотално либидото.
п.с. свободния ти тест не е зле,има куп фактори от ежедневието поради ,които референтните стойности падат лесно.
05.09.13
18:45
1во - не е зле да си направиш ехография на тестисите, just in case
2ро - има ароматазни инхибитори, които освен че намаляват ароматазата вдигат и ЛХ, в комбинация с трибулус ефекта е хм доста добър, освен това при тоя тип “добавки” дозата трябва да се намалява прогресивно, замествайки я най-добре с нещо по- слабо - (Цинк например)
може да пробваш само с високи дози цинк отначало + трибулус, после постепенно намалявайки цинка до нормални дневни дози.
3то - намали процента подкожни максимално, това ще намали драстично ароматизацията
Момчета благодаря за мненията, може би инжектирането на тест не е добър вариянт за 23 годишен човек :)
казано от dr jack на 05.09.13, 18:37:
http://www.artofmanliness.com/2013/01/16/normal-testosterone-levels/
Тази статия е една от причините, които ме наведоха на мисълта по-сериозно да вникна в тая тема. Четох и други статии в същия сайт, много са интересни и информативни!
казано от Тони1 на 05.09.13, 18:40:
Това за което питаш се казва testoterone replacement therapy,но в близките 20 години няма да ти е необходима,колкото до високия Е2 търси отговори без външен тест,понеже виждам че се заиграваш с ароматазните ,само недей да пипаш Летрозол,че вече имам един двама,които в опасенията си от ароматизация им киллваше тотално либидото.
п.с. свободния ти тест не е зле,има куп фактори от ежедневието поради ,които референтните стойности падат лесно.
Конкретно Aromasin ми беше изписан от андролога, с предупреждението че не ми е реално нужен. И не смятам да търся други препарати точно като Letrozol, Arimedex или Proviron, защото са по-тежки препарати (най-вече за PCT).
Две питанки :
1. Какво имаш предвид под “търси отговори без външен тест”?
и
2. “има куп фактори от ежедневието поради ,които референтните стойности падат лесно” ?
казано от Ragnar Lodbrok на 05.09.13, 18:45:
1во - не е зле да си направиш ехография на тестисите, just in case
2ро - има ароматазни инхибитори, които освен че намаляват ароматазата вдигат и ЛХ, в комбинация с трибулус ефекта е хм доста добър, освен това при тоя тип “добавки” дозата трябва да се намалява прогресивно, замествайки я най-добре с нещо по- слабо - (Цинк например)
може да пробваш само с високи дози цинк отначало + трибулус, после постепенно намалявайки цинка до нормални дневни дози.
3то - намали процента подкожни максимално, това ще намали драстично ароматизацията
1. Тогава когато ходих на андролог/ендокринолог ми направи ехография и ми каза цитирам “имаш перфектни ташаци”, което го приемам като добър знак :D
2. Може би ще направя една проба с комбинация от няколко такива тест буустъра. Ще рийсърчна как се приема цинка и ще видим :)
3. Прогресивно го правя и точно това ми е целта в момента да видя колко мога да я смъкна въпреки общо взето ниския тест. Зимата бях близо 100кг. в момента съм ~87кг. (като имам и доста мускулна маса), но си личи че има още доста за сваляне особено в областта на задника, което ми е странно за мъж, но може би има връзка с нивото на естрадиола.
Мнението беше редактирано от АлеКС_ на 05.09.13 23:06.
10.09.13
21:32
казано от Тони1 на 05.09.13, 18:40:
...п.с. свободния ти тест не е зле,има куп фактори от ежедневието поради ,които референтните стойности падат лесно.
Тони, съгласен съм за повечето неща, само ми е чудно как разбра, че му е добре свободния тестостерон, като посочените изследвани стойности и референциите предполагат да са за общ...
Към автора: не си и помисляй за външен тест, освен ако не искаш да свалиш още нивото на собствения и да вдигнеш допълнително естрадиола.
Прочети тази тема, виж мненията на Валдис, мисля, че ще ти е от полза.
14.11.13
20:59
незнам колко добре сте прочели статията от artofmanliness ,но там много добре е зададен въпроса за долната граница ?! Sure, my 383 ng/dl was considered normal, but normal compared to whom? An 80-year-old man with Type 2 diabetes? та мисълта ми е че ако си на 23-26 години то нивата ни би трябвало да са към горната граница ... а в България лекарите дори да си на долната граница ти казват,че няма проблем и си ок ...представете си когато станете на 60 тогава какво ще е ...аз също искам да попитам ако има някой минавал през ТЗТ да сподели мнение :) аз съм на 25 Тестостерона ми е 16,8 и също имах спорове с ендокринолога ми ...(от 2 месеца съм на ZMA)
Най-добрия андролог-уролог в България ми разправя, че нивото ми на тестостерон било леко ниско, но не било притеснително ( нивото ми е 7 при референтна стойност 9-36, аз съм на 21 години), а освен него съм бил при доста ендокринолози, които явно робуват на зададени практики от преди 30 години. Напълно си прав за това, че зависимост има между възрастта и референтните стойности, но това много малко от лекарите го осъзнават. Не може млад човек със ниво в най-долната граница на нормата , колкото на 70 годишен да му се казва, че е на ред и това го потвърждават редица чуждестранни изследвания и статии. Разбира се не винаги трябва да се прибягва до тестостерон заместителна терапия, според мен първо изчети за абсолютно всички възможни състояния които могат да причинят нисък тестостерон и се опитай да убедиш лекаря си да ти направи пълни изследвания. Възможно е по-ниските нива на тестостерона ти да са причинени от инсулинова резистентност, сънна апнеа и много други фактори за които трябва да се поразровиш из нета. Препоръчвам ти този сайт http://peaktestosterone.com/ където общо взето има почти всичко свързано с тестостерона.
17.11.13
20:20
казано от hardrlz на 17.11.13, 18:02:
Най-добрия андролог-уролог в България ми разправя
Според коя класация?
Взимането на решени относно здравето на някой не е шега работа. Не случайно хората учат цял живот за това. Не знам дали можеш да си представиш колко различни фактора трябва да се вземат предвид, преди някои да ти даде отговор.
До тук всички са прави за няколко неща
1. Не е нормално тестостерона на млад човек да е около долната граница на нормата
2. Решение относно това какво да се направи трябва да се вземе от пациента и неговия лекар
3. Не трябва да се вземат прибързани решения за лечение без да се знае дали има наистина понижен тестостерон и ако има - каква е причината за него.
Аз смятам ,че трябва да се направи следното - тъй като еднократното изследване на общ тестостерон не е достатъчно за да бъде доказана ниска стойност - добра идея е изследването да се повтори заедно с изследване на ЛХ.
Още на този етап или на следващия /при повторна ниска стойност на общия тестостерон/ трябва да се изследва СВОБОДНИЯ Тестостерон.
При тези изследвания, ако те показват ниски стойности е добре да се направи консултация с ендокринолог.
След допълнителни изследвания и евентуално консултации може да се прецени дали ще се наложи заместващо лечение по отношение на тестостерона или друго лечение. Ако причината за нисък тестостерон е нарушена функция на хипофизата, която може и да е обратима, започване на лечение с тестостерон само ще влоши състоянието в дългосрочен план и дори може да направи необходимостта от заместително лечение постоянна.
Ако дадете повече подробности може да обсъдим всеки конкретен случай.