21.11.13
21:53
Здравейте,
знам, че има много подобни теми, които изчетох :), но бих се радвал на няколко съвета по моята програма :)
Малко за мен:
На 22 съм, 185см, 80кг. Тренирам от почти две години. Последно изкарах два месеца по програмата 5х5 (благодарности на Юли, че си прави труда да качва подобни статии). Резултатите бяха супер - качих около 2кг и дори 1см на ръцете. От доста време обаче ми се иска да наблегна малко на “баниците” ...
Изчетох статиите за специализация и си направих следната програма:
1 ден
клек - 5х5
арнолд преси - 5х5
ръце:
френско - 3х8
чуково - 3х8
2 ден
почивка
3 ден
ръце:
лег с тесен хват 3х8 + бицепсово с прав лост 3х8
разгъване на горен скрипец 2х10 + скотово с дъмбели 2х10
корем
4 ден
тяга - 5х5
лег с дъмбели - 5х5
5 ден
ръце:
разгъване с дъмбел зад глава 3х8 + концентрично 3х8
кик-бек 2х10
“21” 2 серии
корем
6 ден
почивка
7 ден
почивка
Специализацията мисля да я пусна за 1 месец - някъде до Нова година. Упражненията за ръце ще ги променям през седмиците, за да не става еднообразно.
Как ви се струва програмата, като за специализация и какво смятате, че може да се подобри?
Мога ли да мина без протеин на прах или е по-добре да си взема за по-добро възстановяване?
Мерси предварително :)
21.11.13
22:33
Е ква е тая специализация по 5 серии за ръце ;д 3 пъти в седмицата по 15 серии за ръце поне, за да може да се нарече специализация ;д
Прав си ....
внимавах да не прекалявам много и не се сетих да преброя броя на сериите общо за седмицата :D
добавих още малко и стана това:
1 ден
клек - 5х5
арнолд преси - 5х5
ръце:
френско - 3х8
Сгъване с дъмбели - 3х8
разгъване на скрипец над глава - 3х8
Сгъване от полулег - 3х8
3 ден
ръце:
лег с тесен хват 3х8 + бицепсово с прав лост 3х8
разгъване на горен скрипец 3х10 + чуково 3х10
горен скрипец с широк хват 3х10 + скотово с дъмбели 3х10
корем
4 ден
тяга - 5х5
лег с дъмбели - 5х5
5 ден
ръце:
разгъване с дъмбел зад глава 3х8 + сгъване с крив лост 3х8
кофи на пейка 310 + сгъване на горни макари 3х10
кик бек 3х10 + “21” 2 серии
корем
Надявам се да е малко по-добре. Общо са 47 серии за седмицата - долу-горе 3х16.
Все още си мисля обаче, че това си е голяма предпоставка за претрениране ...
Тренираш само от 2 години а вече ще правиш “специализации” и подобни. Според мен няма нужда от такова нещо, поне не и на този етап. Във фитнеса в който аз ходя има разни момчета които тренират от годинка- две, и те като теб се “специализират” мъчът ги, мъчът ги тия ръце по 2- 3 пъти седмично и пак не им стават големи “баниците”.
Даже днеска видях поредният такъв. Днеска правих рамо и крака- доста дълга тренировка. Почти свършвах, а пича все още напъваше яко ръцете.
Като искаш да имаш по големи ръце, напъвай по- здраво мъртвата тяга и когато тренираш ръце наблягай повечко на трицепса.
Иначе тялото си е твое, прави каквото си искаш. Като искаш потренирай си така известно време и виж резултата.
Това не е точно “специализация”. Самия метод не значи да правиш по 50 серии за ръцете. Поради наличието на много варианти е необходимо да вземеш под внимание няколко основни елемента. Обекта на “специализация” трябва да бъде една голяма мускулна група или две малки за деня. Преди и след въпросния тренировъчен ден е препоръчително да имаш един ден почивка. Самата “специализация” трябва да е кратка и интензивна, като започваш от по-базови движения и преминаваш към по-изолиращи(на базовите по-малко повторения, а на изолиращите - повече). Тренираш със “специализация” всеки четвърти или пети ден. Останалите мускули ги тренираш веднъж седмично, само с по 1-2 упражнения, в рамките на 3-4 серии. В общи линии е това.
Като оставим горепосоченото настрана, трябва да се спомене, че въпросния метод(колкото и спорни да са резултатите от него), няма да има ефект за 1 месец. Тренираш по него поне 3-4 месеца.
26.11.13
11:01
казано от avitohol avitohol на 22.11.13, 19:38:
Тренираш само от 2 години а вече ще правиш “специализации” и подобни. Според мен няма нужда от такова нещо, поне не и на този етап. Във фитнеса в който аз ходя има разни момчета които тренират от годинка- две, и те като теб се “специализират” мъчът ги, мъчът ги тия ръце по 2- 3 пъти седмично и пак не им стават големи “баниците”.
Даже днеска видях поредният такъв. Днеска правих рамо и крака- доста дълга тренировка. Почти свършвах, а пича все още напъваше яко ръцете.
Като искаш да имаш по големи ръце, напъвай по- здраво мъртвата тяга и когато тренираш ръце наблягай повечко на трицепса.
Иначе тялото си е твое, прави каквото си искаш. Като искаш потренирай си така известно време и виж резултата.
Не стават по-големи не защото ги тренират 3 пъти, а поради други причини като хранене и възстановяване.. от половин година тренирам ръце 4-5 пъти в седмицата по 3-4 серии за бицепс и трецепс отделно(около 35-40 серии за ръце на седмица), в края на всяка тренировка, и се забелязва видим растеж. Точно това е начина дадена изоставаща мускулна група да напредне, като се тренира по-често. :)
26.11.13
11:04
Специализация за ръце се прави с тежки многоставни упражения и леки вариации на изолиращите.
Специализация за ръце не се прави с безумен брой серии, прави се необходимия минимум, но възможно най-често.
Айде сега всички специализанти си премерете ръцете и елате да си говорим отново ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 26.11.13 13:01.
26.11.13
11:17
+3 см за 3-4 месеца с “безумен брой серии” :)
Мнението беше редактирано от Nevergiveup на 26.11.13 11:18.
26.11.13
11:24
И колко ти е сега ;)
Щото те +3 см може да са от 37 до 40, а може да са и от 47до 50 :)
Малка разлика, но съществена :)
26.11.13
11:45
38-41 като до преди това не беше мръднала с 1 см няколко месеца...то се вижда...
Мнението беше редактирано от Nevergiveup на 26.11.13 11:46.
26.11.13
11:51
Тоест имаш неголям растеж за половин година. Щото от 38 до 41 се стига и за два-три месеца и без “специализация” ;)
То не, че не беше ясно кои ще са съветниците де - по на 18-20, с по 41-42 ръка...
Абе това 37-40 не е ли малко.
Аз като почна да се притеснявам за бицагите, се набирам през ден до отказ 2 седмици, после направя 3-4 тренировки набиране с тежест и почват да ми тежат бицагите.
Какви специализации, какви 5 лева не разбрах:)
26.11.13
12:02
Човек нищо да не каже... за мен не е малко, като се има предвид от къде съм започнал и времето от което тренирам. И това не го считам за “специализация” в края на всяка тренировка да правя 2-3 серии бицепс/трицепс...
Мнението беше редактирано от Nevergiveup на 26.11.13 12:03.
26.11.13
12:16
Когато нямаш какво съществено да кажеш е по-добре да мълчиш.
Друг е въпроса колко хора в този форум наистина се нуждаят от специализация за ръце и колко хора могат да направят наистина адекватна схема за такава специализация ;)
Нужда от такъв вид “специализации” са хора, очакващи съдийска оценка на база “пропорции”. Именно заради това са измислени десетките методи, подобни на този, както и метода на приоритетната мускулна група(който впрочем е първоизточника на този тип трениране). Като оставим настрана факта, че повечето хора, без сериозна фармакологична подкрепа не постигат търсения ефект, трябва да се спомене, че тук присъства и субективния, индивидуален елемент(определящ потенциала за развитие), т.е. генетични заложби. Докато тренировките за горната част на тялото са ефективни за развитието на ръцете при едни, при други съвсем не са достатъчни.
Общовалидното правило е само едно: повишаването на личното тегло, в общия случай е съпроводено с повишаване на размерите.
26.11.13
17:48
Като ти гледам височината тези 80кг. са малко. Последно си тренирал с 5@ 5 ,сега защо не опиташ с 10 по 10? На теб ти трябва още маса като цяло,а ръцете ще пораснат - друг избор нямат!
Както ти каза Джеймс - смесени движения и малко изолиращи за ръцете.
26.11.13
17:52
казано от vatman на 26.11.13, 13:29:
От 47 на 50 не ти трябва специализация трябват ти анаболи.
Ами не, точно тогава е момента за специализация. Не, че и тогава е наложително, но е по-оправдано.
26.11.13
20:50
Не зная дали е специализация т.е. дали така ще го реши форумното мнозинство, но преди няколко години правех така: Отделен ден за ръце, в който включвах по две упражнения за мускулна група с по 3 серии всяко (работни серии, тежко в рамките на 4-8 повторения). Отделно от това след тренировка за гръб тренирах бицепс с отново 2 упражнения, но не базови с по 4 серии, повече повторения и съответна тежест. Същото ставаше и с трицепса след гърдите. Доста дръпнах и на сила, и на маса в ръцете от това.
Сега не правя специализация, но и без анаболи имам 49 ръка, което за мен няма значение, тъй като по-важно е какво можеш да правиш с тая ръка и как изглеждаш като цяло, защото визията не се определя от гледане на парче.
Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 26.11.13 22:06.
26.11.13
21:03
На 185 и 80 кг какви специализации въобще те гонят не знам.
Иначе тези примери с 41-42 см и някакви 47-50 см са толкова нереални. Не,че нещо,ама натурален с 50 см ръка не познавам,поне не и някой под 30% подкожни,дето същата ръка я има и леля Пенка на баничарницата отсреща(образно казано) само където не тренира.
26.11.13
21:19
казано от Teen Power на 26.11.13, 21:03:
Не,че нещо,ама натурален с 50 см ръка не познавам...
Щом казваш, ок. Може би трябва да излизаш повече, знам ли?!
26.11.13
21:23
Колкото и да търся няма да ги намеря тези индивиди,където да са релефни,сухи и прочие при 50 см ръка.Че то колко културисти знам(естествено зобат здраво с течение на бая години),дето са в категорията до 85-90 кг и ръката им е 46-47 със зор.
Мнението беше редактирано от Teen Power на 26.11.13 21:24.
Уоу .. не очаквах толкова много отговори :)
Първо мерси на всички за отделеното време :)
А иначе - насочих се към специализацията, понеже в статията в сайта пишеше, че е подходяща за всеки изкарал курсовете за начинаещ. От там видях и това, че специализацията предполага голям обем серии, разделени в няколко дни ...
Може би аз съм разбрал грешно .. но няма значение :)
От прочетеното до тук видях, че мнозинството препоръчва да наблегна на базовите упражнения и така мисля да направя.
“10х10” изглежда наистина интересен вариант, но ми се иска малко разнообразие след 5х5, но след някой-друг месец ще се пробва :)
А иначе сега ще разделя основните групи в отделни дни - гърди, гръб, крака и рамо и ще наблягам на клек, лег и тяга. За ръцете се колебая дали да оставя отделен ден или да ги разделя както беше при 5х5 - по едно упражнение в малък обем след другите групи. Примерно след тренировката за гърди да направя 3-4 серии лег с тесен хват или френско, след тренировката за гръб 3-4 сгъване с прав лост и т.н.