Тест - размер на яйцата по магазините

25.11.13
15:12

Здравейте,

Реших да си направя малък експеримент с размера на яйцата, които се продават по магазините в Пловдив. Ще се постарая да тествам  почти всички фирми, за да си добием представа, кои са най честните производители.
В днешното видео ще видим, как половината яйца на фирма Аеркок, не отговарят на изискванията за грамаж на “L” размер  63-73гр. Имах още една кутия, която беше със супер малки яйца, в които се усъмних на вид, но бях много гладен :D и само ги претеглих и изядох част от тях.. та направих видео на втората.
Ето го и него :

25.11.13
15:27

Aз също съм теглил яйцата на различни производители. Всички от размер Л се въртяха около 60-65 гр.

казано от Петър на 25.11.13, 15:27:

Aз също съм теглил яйцата на различни производители. Всички от размер Л се въртяха около 60-65 гр.

T.e. долната граница и малко под нея :)
Аз си купувам от производител по 2 картона седмично деформирани.Кръгли,удължени,криви...няма 2 еднакви,но почти винаги са доста по-големи от тези по магазините  :)
И цената е около 25-30% по-ниска.Задължително се пукат при варене,но съм повече от доволен!

Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 25.11.13 15:47.

25.11.13
15:50

Официално може ли да се купят или ти е познат?

Не живея в милата ни родина на този етап ;)Но предполагам и в България има фирмени магазини в района на фермите,на принципа на ядките.Все нещо трябва да правят с бракуваните яйца.Предполагам ги продават на сладкарски цехове и т.н.Сега като се замисля съм посещавал ферма някъде край Пловдив,но беше преди години.Нищо не пречи да се поразтършуваш и намериш ли,да им мрънкаш на главата докато почнат да ти продават хахах :)Успех!

П.С.Когато бях малък баба ми работеше в птицекомбинат.Пукнатите яйца ги слагаха в буркани(без черупките) запечатваха ги и ги продаваха на много ниски цени.Все пак говорим за началото на 90-те.Сега не знам как се процедира.

Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 25.11.13 16:04.

25.11.13
19:30

Аз ям само Xl размер, и съм пробвал де що има по магазините. На теста с кантара, най-голяма равномерност показаха яйцата които купувам от Кауфланд на Зора или Мизия. Мерих 10 опаковки, и средния размер на яйцето беше 76гр. като отклонението беше +/- 2гр. Освен това, цената им е прилична 1,99лв. за 6бр. Купувал съм на други производители, на цена 1,60лв. за 6бр. и вътре нямаше нито едно яйце над 70гр. т.е. пълен фейк, въпреки че на опаковката пише Xl.

27.11.13
23:25

Потвърждавам думите на  summertime.

28.11.13
00:46

2лв. за 6 яйца.... абсурд да дам толкова пари.... Да не говорим, че всичките купешки яйца са калпави..... Така че най-добре да се купуват най=евтините и ядеш просто повече... Аз си взимам 6 броя за 0.99лв на промоция (редовно я има във Фантастико), размер М и съм доволен - не съм ги теглил, но определено не са малки - съвсем нормално изглеждащи яйца.

28.11.13
14:25

Не знам как прецени, че купешките яйца са калпави! В смисъл химичен анализ ли си правил? Що се отнася до това дали са скъпи, нали си даваш сметка че ти купуваш размер М, които е нормално да бъдет доста по-евтини. Освен това, зависи коя е фирмата опаковала яйцата. Това което написах по-горе, е че евтините яйца, обикновенно са с драстични разлики в теглото и големината. А относно това, “какво ти се струва” вземи електронна везна и мери. Щото и на мен ми се струваше че на пръв поглед са еднакви на размер, но везната показа 10-15гр. разлика, че и повече!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1