30.11.13
23:46
Здравейте, нов съм във форума и като цяло съм тук, за да разширя спектъра си от знания спрямо тренировките в залата, а и за да получа ценни съвети.
Тренирам от около месец и седмица сериозно, но започнах лятото в едно мазе, като ми беше напълно достатъчно, като се има предвид, че за мен повече от 2 дъмбела, лежанка и лост не ми трябваха. Не бих казал, че съм гола вода, чел съм тук-там, но никога не съм напълно сигурен в това, което правя, и дали то би имало желания ефект. Няма да ви занимавам с глупости... направо почвам.
Целта ми е покачване на мускулна маса, тъй като аз съм 168-9 на 16 години и тежа 60.5-61кг.
Според чутото от хората, които се занимават с бодибилдинг, аз съм си създал един 4-дневен сплит, като той представлява:
Понеделник: гърди и рамо
бутане от лег 1х12-10-8-6 по-малко повторения - повече кила.
полулег с дъмбели 4х8
кофички 4х15
за рамо правя избутване на дъмбели встрани 4х8
раменна преса с дъмбели 4х8
Вторник - почивка
Сряда: ръце (бицепс-трицепс)
скотово с щанга 4х8 или 10.
сгъване с дъмбели от седеж 4х8
сгъване на щанга от изправено положение 4х8
трицепс: френско 4х12-10-8-6
тесен хват на лежанка 4х8
бутане на прав лост надолу 4х12-10-8-6
Четвъртък и петък почивка...
Събота: крака
клекове 4х10
лег преса 4х10
избутване за бедро (отново не му знам името) 4х12-10-8-6
калф-машина 4х15
Неделя: гръб
набиране 4х8
долен скрипец (гребане) 4х10
скрипец пред гърди 4х8
гребане с дъмбел 4х10
Искрено се надявам някой да направи усилието да прочете темата и да сподели дали програмата е добра или има неща за доизглаждане. П.П не правя мъртва тяга, щото съм неук и ме е страх за кръста
Темата беше редактирана от gymNewbie на 01.12.13 00:48.
01.12.13
09:11
Приятелю новак. Ти си само на 16 години и костите ти са още меки, ако мога така да се изразя. Почакай две години и започни с големи тежести. Без тях няма мускули. Закъде бързаш? Наблегни на свободните тежести.Какви са тия п15 повторения? Да не орелефяваш? Кога ти е състезанието? Аз повече от осем повторения не правя. Обаче осмото е на предела на възможностите ми. И винаги някой ме пази. Успех.
Мерси за мнението, но по 15 повторения права само кофички, които са на собствено тегло и прасците, защото го правя до откат. :) Тренирам си добре, но не съм като повечето тийнове, които се мятат на най-тежкото. Целта ми е правилно изпълнение на упражнение и т.н. Донякъде си имам мускули - гърди, бицепс, трицепс и гръб, но просто искам да знам дали програмата е удачна като приложение или може да има по-пълноценна. Не смятам, че на 16 годишна възраст е рано да се започне с тренировките. В интернет е пълно с добре сложени момчета на тези години, следователно няма нищо лошо да поработя върху тялото си. Искам да кажа, че това съвсем не е заяждане и благодаря ти за мнението, отново. :)
За твоя стаж, решението е: оптимизирай, т.е. можеш да използваш, например, тридневен сплит на принципа на голяма и малка мускулна група за тренировъчния ден, по познат стандарт. Избери някой от вариантите в сайта.
01.12.13
19:15
Кофички до откат се правят в казармата. С тях ще постигнеш издръжливост и ще се орелефиш, нищо друго. Интернет е пълен с глупости. Както и списанията. Когато ония безформени биволи от Мистър Олимпия кажат какви стероиди взимат, тогава ще започна да ги чета. Казах, че на твоята възраст не е хубаво да се работи с големи тежести, а не, че е лошо да спортуваш. Напротив. Много е добре. Нали виждаш какви тюфлеци се разхождат по улиците? Тренирай, браво на теб. За какво заяждане говориш, че не разбрах? Ние разменяме мнения. Не си длъжен да ме слушаш. Прави, струвай, само стой далеч от стероидите и другите отрови.Ако си от София ще те ориентирам към хора, които са били на върха и днес са живи и здрави. Не слушай Сульо и Пульо. Бъди здрав.
Мнението беше редактирано от Ясен Янков на 01.12.13 19:44.
казано от Ясен Янков на 01.12.13, 09:11:
Приятелю новак. Ти си само на 16 години и костите ти са още меки, ако мога така да се изразя. Почакай две години и започни с големи тежести. Без тях няма мускули. Закъде бързаш? Наблегни на свободните тежести.Какви са тия п15 повторения? Да не орелефяваш? Кога ти е състезанието? Аз повече от осем повторения не правя. Обаче осмото е на предела на възможностите ми. И винаги някой ме пази. Успех.
15 е за релеф ли ти каде го видя това...
Стига вече с тия “меки кости”.
Костно вещество започва да се натрупва още в ранна детска възраст. Физическите упражнения са от сериозно значение за изграждането за здрава костна структура. По своето естество, костната маса достига максимална “твърдост” след края на пубертета, а при някой хора дори до 25-30 годишна възраст. Това значи ли че трябва да започне с физическото натоварване след този период ? Отговора е ясен.
02.12.13
21:25
Щом няма проблеми с меките кости, давай, не ми пречиш. Само, че като станеш на моите години да не съжаляваш? Да, физическите упражнения са от сериозно значение за изграждане на здрава костна структура, г-н професор, но не и когато те се правят с големи тежести в ранна възраст. Виждал ли си снимки на Наум Шаламанов? На дванадесетгодишна възраст започна да се състезава с мъжете. Харесва ли ти как изглежда? А аз съм на 45 години и със сигурност вдигам по-големи тежести от теб. Да не вземеш да се обидиш? За гърди правя само с дъмбели за горна гърда. Загрявам с 35 или 40. Набирал съм се със 60 кг на кръста, за рамене заставам прав със 62.5 кг, с фитили и разтварям ръцете встрани. Трицепс - само бутане надолу на скрипец, всички плочки и колкото дискове и дъмбели мога да закача. Бицепс - Седнал с два дъмбела, загрявам с 35кг, клек отдавна не правя, стигал съм до осмица на 160 кг, но скачам със щанга на раменете. Загрявам със 100. Всички упражнения с пазене за да не ме боли глава, фитили, когато трябва и магнезии. Пет пари не давам какво казват стероидни изроди като Арнолд, Дориан Йейтс или някоя маймуна - дебил като Рони Колман. А ти с какво ще се похвалиш? А, да не забравя. Тежа около 75 кг, никога не съм взимал стероиди, хормон на растежа и обезводнители и съм вегетарианец.
02.12.13
21:30
Ъъъ, костите ще се огънат ли какво ще стане?
казано от Ясен Янков на 02.12.13, 21:25:
.....
И освен че се похвали, каква беше целта на цялото това писане?
Къде видя някой да го съветва да тренира с големи тежести, че тръгна да му обясняваш как щели да му се огънат костите? Което не е вярно разбира се.
Мнението беше редактирано от Петко К на 03.12.13 00:48.
казано от Ясен Янков на 02.12.13, 21:25:
Щом няма проблеми с меките кости, давай, не ми пречиш. Само, че като станеш на моите години да не съжаляваш? Да, физическите упражнения са от сериозно значение за изграждане на здрава костна структура, г-н професор, но не и когато те се правят с големи тежести в ранна възраст. Виждал ли си снимки на Наум Шаламанов? На дванадесетгодишна възраст започна да се състезава с мъжете. Харесва ли ти как изглежда? А аз съм на 45 години и със сигурност вдигам по-големи тежести от теб. Да не вземеш да се обидиш? За гърди правя само с дъмбели за горна гърда. Загрявам с 35 или 40. Набирал съм се със 60 кг на кръста, за рамене заставам прав със 62.5 кг, с фитили и разтварям ръцете встрани. Трицепс - само бутане надолу на скрипец, всички плочки и колкото дискове и дъмбели мога да закача. Бицепс - Седнал с два дъмбела, загрявам с 35кг, клек отдавна не правя, стигал съм до осмица на 160 кг, но скачам със щанга на раменете. Загрявам със 100. Всички упражнения с пазене за да не ме боли глава, фитили, когато трябва и магнезии. Пет пари не давам какво казват стероидни изроди като Арнолд, Дориан Йейтс или някоя маймуна - дебил като Рони Колман. А ти с какво ще се похвалиш? А, да не забравя. Тежа около 75 кг, никога не съм взимал стероиди, хормон на растежа и обезводнители и съм вегетарианец.
Да се похваля ли ? Има с какво. Но не сме тук заради това. Така че, не ме занимавайте с постижения. Бъдете обективни.
Всъщност, Сюлейманоглу(Шаламанов) стартира кариерата си около 10-годишна възраст. На 14 години дебютира при юношите, т.е. няма как 12-годишен да се е състезавал при мъжете. Като цяло, примера със Сюлейманоглу не беше уместен и случая там е друг. Има причина той да е наричан “експеримента” на Абаджиев.
Не е важно кой вдига повече от другия, важно е дали дигаш повече от преди. :) И сега по темата - бихте ли ми казали дали програмата ми е добра или има нужда да претърпи някои промени. Примерно си мисля да тренирам в понеделник, вторник, петък и събота, а не както преди в пон, сряда, събота, неделя. :) Ще съм благодарен ако отговорите по темата. :)
05.12.13
00:13
Отново прочетох това, което съм написал. Никъде не казвам, че костите му ще се огънят. Всеки сам разполага с тялото си. Дерзайте. Да, виждал съм хора с криви крайници от ранно вдигане на големи тежести, както и хора с много счупвания по същата причина. Успех на всички. Наум Шаламанов за пръв път подобрява световен рекорд за мъже, когато е на 16 години. Да е жив и здрав Иван Абаджиев, че създаде толкова много олимпийски, световни и европейски шампиони. Велик човек.
Мнението беше редактирано от Ясен Янков на 05.12.13 00:21.