08.12.13
01:06
Здравейте.
Тренирам вече от месец и половина по системата 5х5, мисля да промена нещата малко, тренирам по универсалната система ( вариант на Бил Стар ), целта ми е качване на килограми. Ако тягата я сложа в понеделник и петък проблем ли ще е, в сряда ще добавя нещо друго вместо тяга?
Тренирам от една година и повече, отначалото тренирах по кръгова програма, след това минах на сплит 3 пъти в седмицата, след това на сплит 4 пъти в седмицата, сега съм на 5х5 и добре ли ще е ако я сменя на 10х10 ? Интересува ме кое ще ми даде повече мускулна маса, защото лятото свалих доста килограми и трябва да качвам зверски. На училище съм 2-ра смяна, сутрин ям 2 пъти, в училище 3 пъти и след това в нас още 2 пъти, нещо такова. Да си продължа системата 5х5 или да почна 10х10, кое ще е по - добре?
На 17 съм, 180 висок, 73 кг, малко съм хърбалет, че това лято ме съсипа :D
08.12.13
10:50
Ако искаш да качиш яж много, не по много пъти.
А защо не наблегнеш на финкционални тренировки? Плюс някои базови движения за чиста сила и експлозивност?
Например? Имаш в предвид да мина на сплит с повечко базови упражнения?
Тренирам по 5х5, защото хората казват, че са доволни от тази система, качват сила, размери и маса. Казвали са ми, че е по - добре да се тренира 4 пъти в седмицата, а не 3, но тази система ми допадна и исках да я пробвам, въпроса ми е да продължа по нея или да тренирам по сплит, целта ми е качване на килограми, зимата поне 10-15 трябва да кача, чеее :D ..
Мнението беше редактирано от DEADLIFT на 08.12.13 14:09.
По-добре си довърши 5х5 Програмата е много хубава.Вземи си креатин и хапвай стабилно за да качваш.А защо ТРЯБВА да качиш 10-15кг? Кое го налага, че трябва?Ако искаш да разнообразиш нещо тренирай си три пъти по тази програма и добави 2 тренировки на лостове само от набиране, кофички, лицеви и спринтове.Може да ги правиш в същите дни след фитнеса или в други дни.
Ами трябва, защото структурата на тялото ми е слаба, как защо :D .. добре ще я довърша, понеделник имам 1-во упражнение клек, ако загрея 2 серий и после направя 5х5 проблем ли ще е ? Само на клека ще загрявам преди това. Може вторник и четвъртък да добавя малко лостове ( кофички, набирания ), чувал съм, че спринтовете заздравявали много краката, ако сложа вторник, четвъртък или събота спринтове, по 2 пъти на седмица, нали няма да е проблем, преди или след лостовете да са спринтовете ?
Не е проблем.Точно тогава ги сложи в зависимост от това как се чувстваш по-добре.Аз обикновено имам повече сила за спринтове след лостовете.Тогава все едно ще излетя.
Окси докси, на лостовете по колко време да тренирам, колко серий набирания и кофички, да не претоваря?
Ще пиша пак, като свърша системата :).
Мнението беше редактирано от DEADLIFT на 08.12.13 16:05.
Бих ти препоръчал да правиш серии с минимална почивка между тях.Така ще увеличиш издръжливостта. Максимум 45 секунди минута почивка
Ако използвам този вариянт, няма ли да нещата да вървят по - добре ?
5х5 в сплит вариант
Понеделник/четвъртък:
Лег 5x5;
Гребане 5x5;
Бицепсово 5x5;
Разгъване на скрипец 5x5.
Сряда/петък
Клек 5x5;
Кик-бек с крак 5x5;
Повдигане за прасец от сед 5x5;
Повдигане на бедрата от вис на лост 5x5.
Кик-бек с крак с какво да го заменя, или да си карам по стандартната като вторник и четвъртък блъскам на лостове? :)