20.12.13
14:55
Здравейте.. Забелязах, че почти всеки ден ми къркорят червата след ядене и проверих в интернет. Пише най - различни неща както разглеждах и попаднах на статия за рака на дебелото черво. Пишеше, че при често използване на животински продукти се получава и естествено има и други симптоми. Някои от тях ги имам, а други не и много се обърках честно казано. Понеже съм на ВМ-НВД и се стреснах доста. Някой преживявал ли е нещо такова? Споделете...
Като напишеш някакъв симптом в интернет, за каквото и да било, в края винаги излиза, че е рак :D Нищо ти няма, не се шашкай.
Повечето хора не го преживяват.
Не се филмирай, ако ще гледаш симптоми в интернет и ще се диагностицираш, започни с хипохондрия. ;)
20.12.13
15:03
Класически случай, че прекалено многото информация е вредна. Направи си изследвания да бъдеш спокойна и повече не задълбавай.
Няма смисъл на тази възраст да си правиш изследвания за рак на дебелото черво.
Той е от туморите, при които рискът нараства с възрастта заради натрупването на канцерогенни вещества с времето.
И да, консумацията на животински продукти води именно до такива канцерогенни вещества, които се образуват при преработката им. Запекът, ходенето по голяма нужда от седнало положение (вместо от клекнало) и др. увеличават риска, защото дават възможност на канцеорогените да се задържат по-дълго в дебелото черво.
Ако се притесняваш от този тип тумори, вземи мерки срещу тези фактори.
казано от Boby_ на 20.12.13, 15:13:
Той е от туморите, при които рискът нараства с възрастта заради натрупването на канцерогенни вещества с времето.
И да, консумацията на животински продукти води именно до такива канцерогенни вещества, които се образуват при преработката им. Запекът, ходенето по голяма нужда от седнало положение (вместо от клекнало) и др. увеличават риска, защото дават възможност на канцеорогените да се задържат по-дълго в дебелото черво.
Ако се притесняваш от този тип тумори, вземи мерки срещу тези фактори.
Даваш интересна насока на темата. :)
Натрупването на канцерогенните вещества не зависи ли не само от времето, а от техния количествен прием и способността на метаболизма да се избавя от тях. В този смисъл, не е ли редно да го считаме не за “старческо” заболяване, а заболяване свързано с начина на живот? И в този смисъл, не идват ли тук от помощ т.нар. детоксикации, към които една голяма част от форума не храни големи симпатии?
Размишлявам си просто, не искам да насърчавам авторката да продължава да дълбае в “симптомите” си. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 20.12.13 15:31.
Ох леле, то вече всяко ежедневно нещо е симптом на рак xD .. не се шашкай, най-нормално стомашно разтройство ...
20.12.13
15:32
Благодаря за коментарите много ме успокоиха.
казано от Маргарита Манева на 20.12.13, 15:20:
Ако се притесняваш от този тип тумори, вземи мерки срещу тези фактори.Даваш интересна насока на темата. :)
Натрупването на канцерогенните вещества не зависи ли не само от времето, а от техния количествен прием и способността на метаболизма да се избавя от тях. В този смисъл, не е ли радно да го считаме не за “старческо” заболяване, а заболяване свързано с начина на живот? И в този смисъл, не идват ли тук от помощ т.нар. детоксикации, към които една голяма част от форума не храни големи симпатии?
Размишлявам си просто, не искам да насърчавам авторката да продължава да дълбае в “симптомите” си. :)
Със сигурност зависи от количеството. Дали обаче зависимостта е линейна или от дадено количевство нагоре започва да намалява нямам идея, честно казано. По-скоро е второто. Така или иначе ракът на дебелото черво си е точно заболаване, свързано с начина на живот. Само отбелязах, че факторите имат нужда от време, за да “подействат”.
Не знам за каква точно детоксикация говориш. Ако става дума за ваните за крака, които магически извличат токсините от тялото и “доказателството” за това е променения цвят на разтвора в тях, това е само маркетингов трик и малко химия и физика. За други видове детоксикации не знам - аз лично съм скептичен, но не мога да ги отхвърля, без да ги познавам по-задълбочено.
Има и други начини за профилактика. Първият (и най-очевиден) е намаляването или спирането на храните с животински произход.
Следващият (който е доста екзотичен) е доставянето на устойчиво нишесте до дебелото черво. С него се хранят бактерии, които преработват и канцерогенните остатъци до неканцерогенни вещества, като така снижават риска. Това устойчиво нишесте се съдржа например в зелените банани и в студените пържени картофи и е в състояние да “оцелее” непреработено в храносмилателната ни система, като така достига до “адреса” си.
И последно още един малко странен съвет - ходете по нужда клекнали. Дразненето на червото в седнала позиция е един от рисковите фактори.
Не, нямах предвид ваничките.
По-скоро - лечебен глад, очистителни процедури, и различни хранителни режими, целящи извеждането на отпадъците от организма.
Иначе съм съгласна в всичко, което написа...което за съжаление означава (или поне аз така го разбирам) че с рака на дебелото черво ще започнат да се срещат и много по-млади хора.
казано от Маргарита Манева на 20.12.13, 15:39:
Не, нямах предвид ваничките.
По-скоро - лечебен глад, очистителни процедури, и различни хранителни режими, целящи извеждането на отпадъците от организма.
Иначе съм съгласна в всичко, което написа...което за съжаление означава (или поне аз така го разбирам) че с рака на дебелото черво ще започнат да се срещат и много по-млади хора.
За този тип процедури не мога да кажа нищо - трябват проучвания. Вероятно имат ефект като цяло, но дали ще влияят върху риска точно от рак на дебелото черво нямам представа.
Колкото до снижаването на възрастовата граница, то вече е факт и то не само при рака на дебелото черво, а и при много други онкологични заболявания. И не повишената консумация на животински продукти е причината за това (поне не основната), а два други фактора. Първият е директното поемане на канцерогенни вещества чрез храната и други фактори от околната среда - не такива вещества, които стават канцерогенни на някой етап в организма и се задържат сравнително за кратко там, а “готови” канцерогени. Вторият е затлъстяването. Количеството адипозна тъкан е в пряка връзка с риска от доста видове онкологични заболявания.
Според мен за да има полза от каквото и да било прочистване на тялото, първо трябва да се отстранят тези основни рискове. Иначе е като носене на вода в пробит съд - каквото и да правиш, докато не запушиш дупката, няма да стане.
Защо точно трябва да се ограничи консумацията на животински продукти, те по-богати ли са на канцерогенни вещества (говорим за купени от магазина) от растителните продукти (също купени от магазина)? Има една интересна книга за истината за рака (”Тhe truth about cancer”). В нея обвиняват глюкозата, като главен виновник за подхранване на раковите клетки и с ограничаване на консумацията й се намаля риска. Помня, че една позната беше на химиотерапия и лекарите й бяха забранили да консумира сладко и като цяло да избягва високо въглехидратни храни.
Мнението беше редактирано от Петър на 20.12.13 15:55.
казано от Петър на 20.12.13, 15:49:
Защо точно трябва да се ограничи консумацията на животински продукти, те по богати ли са на канцерогенни вещества (говорим за купени от магазина) от растителните продукти (също купени от магазина)? Има една интересна книга за истината за рака (”Тhe truth about cancer”). В нея обвиняват глюкозата, като главен виновник за подхранване на раковите клетки и с ограничаване на консумацията й се намаля риска. Помня, че една позната беше на химиотерапия и лекарите й бяха забранили да консумира сладко и като цяло да избягва високо въглехидратни храни.
Това за глюкозата не го бях чувал, честно казано. Има логика. Факторите обаче са много и не виждам как може да се посочи един единствен “виновник”.
Един от другите такива е инсулиноподобния растежен фактор 1, по-известен като IGF1. Високите нива в организма водят до ракови заболявания. Доказано е, че фастингът намалява нивото му. Също така имаше един екзотичен метаанализ за връзката между тренировките с тежести и раковите заболявания, в основата на който стоеше твърдението, че при хора с по-голяма мускулна маса и интензивни тренировки мускулите изчерпват IGF1 и така не дават на туморните клетки да растат. Трябва да намеря линка, ако някой се интересува.
Изобщо начинът ни на живот, хранене, стресът, физичаската ни форма, наследствената предразположеност - всичко влияе. И ако можем да ограничим тези рискове, над които имаме влияние, според мен сме в състояние да си помогнем доста. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.12.13 15:58.
20.12.13
16:36
Мисля, че дадоха Нобелова награда за откритието, че раковите клетки се хранят с и развиват при наличието на глюкоза. Но не знам да се твърди, че това е е единствения фактор.
Запекът, ходенето по голяма нужда от седнало положение (вместо от клекнало) и др. увеличават риска, защото дават възможност на канцеорогените да се задържат по-дълго в дебелото черво.
Кой изобщо ходи по голяма нужда клекнал, а не седнал? Отдавна ги няма старите тоалетни.
казано от Calion на 20.12.13, 19:00:
Запекът, ходенето по голяма нужда от седнало положение (вместо от клекнало) и др. увеличават риска, защото дават възможност на канцеорогените да се задържат по-дълго в дебелото черво.
Кой изобщо ходи по голяма нужда клекнал, а не седнал? Отдавна ги няма старите тоалетни.
Мда..и там е проблемът..
казано от Йозлем Мехмед на 20.12.13, 15:32:
Благодаря за коментарите много ме успокоиха.
А , не би трябвало да те успокояват. Тук магии не се правят.Нека те види лекар , най-добре той ще ти каже , какво има .
казано от Boby_ на 20.12.13, 15:35:
Не знам за каква точно детоксикация говориш. Ако става дума за ваните за крака, които магически извличат токсините от тялото и “доказателството” за това е променения цвят на разтвора в тях, това е само маркетингов трик и малко химия и физика. За други видове детоксикации не знам - аз лично съм скептичен, но не мога да ги отхвърля, без да ги познавам по-задълбочено.
Хах :) това предполагам е от Псевдонауката :) четох я тази година на морето книжката.
21.12.13
23:52
Точно така, госпожице. Слушай другаря Пенев. Отивай на изследването. Смятам, че ще ти е полезно дори шансът да имаш рак на дебелото черво да е нулев. Изследването представлява бъркане отзад. Определено ще качиш левъл от тая работа и ще има какво да разказваш дори на най-разкрепостените приятелки. Плюс това и докторите заслужават по-млади парчета.