Бързи и бавни мускулни влакна?

22.11.05
18:42

Искам да знам някои правил ли си е такива тестове и наистина има ли нещо вярно в тома че броя на упражненията и сериите трябва да зависи от типа на мускулните ти влакна.
По спомени:
Разбираш колко е максималното ти повторение 1МП. Правиш до отказ с 80% от тази тежест. Ако направиш 5 или по-малко - значи преобладават бавни влакна, ако направиш над 10 - значи имаш повече бързи, ако са между 6 и 9 значи са равномерно разпределени.
След това ако си открил че имаш повече бързи влакна - когато тренираш трябва да правиш по-малко серии с повече повторения, ако си с повече бързи и повече серии с по-малко повторения ако са ти повече бавните.

Та се чудя
1. Как да направя 1 МП. По каква схема се вдигат тежестите защото по-малко от 6 гледам да не правя по принцип и не съм пробвал. Примерно ако знам че е около 120 на лежанка, как да стигна до там (8X60, 4X85, 1X100, 1X110, 1X120 - това добре ли е примерно, много ли повторения ще съм направил преди това или обратното - няма да съм достатъчно загрял?)

2. Тия повторения на 80% от 1МП в същата тренировка ли трябва да се направят?

3. За всяка мускулна група ли трябва да се прави този експеримент?

4. Когато разбера дали са повече бавни или бързи какво значи да правя повече повторения. Примерно при бързи влакна трябва да правя по 8-12 повторения в серия ли?

22.11.05
18:47

Eдва ли така можеш да установиш, накратко казано бавните са повече в краката а бързите (бели) са в горната част
С сложни медицински тестове става но не виждам защо е необходимо това

MI

22.11.05
21:15

[quote author=“mooncow”]Искам да знам някои правил ли си е такива тестове и наистина има ли нещо вярно в тома че броя на упражненията и сериите трябва да зависи от типа на мускулните ти влакна.
По спомени:
Разбираш колко е максималното ти повторение 1МП. Правиш до отказ с 80% от тази тежест. Ако направиш 5 или по-малко - значи преобладават бавни влакна, ако направиш над 10 - значи имаш повече бързи, ако са между 6 и 9 значи са равномерно разпределени.
След това ако си открил че имаш повече бързи влакна - когато тренираш трябва да правиш по-малко серии с повече повторения, ако си с повече бързи и повече серии с по-малко повторения ако са ти повече бавните.

Та се чудя
1. Как да направя 1 МП. По каква схема се вдигат тежестите защото по-малко от 6 гледам да не правя по принцип и не съм пробвал. Примерно ако знам че е около 120 на лежанка, как да стигна до там (8X60, 4X85, 1X100, 1X110, 1X120 - това добре ли е примерно, много ли повторения ще съм направил преди това или обратното - няма да съм достатъчно загрял?)

2. Тия повторения на 80% от 1МП в същата тренировка ли трябва да се направят?

3. За всяка мускулна група ли трябва да се прави този експеримент?

4. Когато разбера дали са повече бавни или бързи какво значи да правя повече повторения. Примерно при бързи влакна трябва да правя по 8-12 повторения в серия ли?

Правиш една серия до отказ с тежест 80% от макса ти.
Стремиш се да не си се изморил преди това.

23.11.05
11:16

[quote author=“Miguel”]Правиш една серия до отказ с тежест 80% от макса ти.
Стремиш се да не си се изморил преди това.

Т.е да не го правя в същата тренировка, когато определям макса си?
Губиш си времето с това ама щом си решил
Тука 1-2 повторения могат да се докарат (или паднат) от мотивация , настроение , статус така че не можеш да определиш нищо (лично мнение)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1