За претренирането

19.01.06
18:54

Искам да попитам претренирането моментно състояние ли е или може да окаже перманентна вреда на организма? Питам от любопитство.  :)

19.01.06
22:47

Какво ще рече “моментно състояние”?
:roll:  :roll: Претренираш когато натовариш мускула повече отколкото той може да понесе.Най-често това се случва с ръцете(примерно някой с 2 месеца стаж прави по 4 упр. за бицепс).
Уточни се малко...

19.01.06
23:03

Ето хипотетична ситуация - аз съм новак и два месеца тренирам с програма за напреднали. Естествено - получава се претрениране. Впоследствие обаче научавам, че съм грешал и си изготвям подходяща програма.
Въпроса ми е дали двата месеца на претрениране могат да окажат траен негативен ефект върху организма или тялото се възстановява бързо, забравяйки за това което си му причинявал.

Ето и една не толкова хипотетична ситуация - преди случайно да открия този сайт аз съвсем си нямах и представа как трябва да се тренира тялото. Като всеки хлапак исках големи мускули за кратко време. Някъде около 8 месеца, с прекъсвания от по една-две седмици тренирах по следната програма:
Първи ден 10 серии по 120 пъти разгъване на 5кг дъмбел. (1 минута почивка между сериите)
Втори ден 10 серии по 120 пъти разгъване на 5кг дъмбел.
Трети ден 10 серии по 120 пъти разгъване на 5кг дъмбел.
Четвърти ден 10 серии по 120 пъти разгъване на 5кг дъмбел.
Пети ден 10 серии по 120 пъти разгъване на 5кг дъмбел.
Шести ден 10 серии по 120 пъти разгъване на 5кг дъмбел.
Седми почивка

:oops:

Смешно нали?
(Трябва да добавя, че за тези 8 месеца ръката ми порастна със смешния половин сант!!!
А само след 1 месец тренировка по примерната програма за вкъщи на сайта ударих по 2 санта отгоре!)

Просто ми беше любопитно дали мускулните влакна могат трайно да се изхабят под такова напрежение или ... не?

19.01.06
23:18

Не мисля, че ще има някакъв дълготраен ефект.
При такива случай правиш активна деадаптация - почивка 2-3 седмица, след това 2-3 седмици някакъв друг спорт - плуване, бягане, колоездене. И пак се връщаш в залата с нова програма и нова хранителна диета.
Това също се прилага и при застой. ;)

20.01.06
00:14

Ами не прави тая основна грешка на начинаещия да се хвърляш с програми с които ще се претовариш (няма да постигнеш нищо,и ще се откажеш) с мисълта че ще пораснеш повече или че си специален

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1