07.02.06
04:36
Здравейте! Въпроса ми е дали ще постигна напредък (разбира се нарастване на маса) ако тренирам само 2 пъти седмично (и то сутринта). На 20 години съм, 64кг, 164см и тренирам от около 3 месеца, в които само по 1 ден на седмица и тренирах в този ден за всичко без крака.Но започнах по 2 пъти на седмица. Програмата ми е Събота - трицепс (скрипец и след това френско), гръб (скрипец зад врат и после пак на скрипец издърпвам от седеж) и после едно упражнение за рамо и след това корем, Вторник - гърди (средни,горни,долни) , бицепс (вдигам един дъмбел, после с два едновременно) и после корем. Всичко правя по четири серии по осем повторения,като започвам с по малко килограми и постепенно качвам (или до отказ,зависи). Мисля да почна и два пъти седмично кардио (тичане). Храня се добре.
Ще се радвам ако има някой да ме посъветва нещо.Благодаря предварително.
ииииииии сори ако темата не е за тука :)))
07.02.06
04:54
Разбира се че може да качиш маса ако тренираш 2 пъти в седмицата. Най-важното е да се храниш. Кажи в кои дни мислиш да тренираш за да ти кажем варианти за тренировка :wink:
Събота и Вторник. Според тебе тая програма Събота - трицепс (скрипец 9,14,18,18кг и след това френско 15,17,19,19кг), гръб (скрипец зад врат 18,23,27,32кг и после пак на скрипец издърпвам от седеж 27,32,36,41кг) и после едно упражнение за рамо (с два дъмбела от седеж със странично разтваряне и дигане с по 7,7.5,9.5,9.5кг) и след това корем, Вторник - гърди (средни 30,40,50,60кг последователно, горни 30,40,50кг, долни 19,22,26,26 с дъмбели) , бицепс (вдигам един дъмбел 7,11,11,13кг, после с два едновременно по 9,11,11,11кг) и после корем. Всичко правя по четири серии по осем повторения (или до отказ,зависи),като започвам с по малко килограми и постепенно качвам, бива ли я. Между другото мисля краката да ги оставя да се развиват само при тичането,и без тва са добре и не искат тренировка. Мисля да тичам Понеделник и Четвъртък.
07.02.06
05:37
По-добре е да се разделят на бутащи и дърпащи, но трябва да почваш с голяма МГ. Например:
Вторник: крака ( клекове или лег-преса 5х12), гърди (лег 3х8, полулег с дъмбел 3х8, флаис 2х8 ) , рамо(раменни преси с щанга/дъмбел , разтваряне на ръцете в страни 3х8 ) , трицепс (Френско 3х8 ) , прасец 3х15, корем
Събота: гръб( набиране 3х8(ако не можеш толкова прави на скрипец пред гърди 3х8 ) , гребане с щанга 3х8 , гребане с дъмбел 3х8 , трапец 3х10 ,задно рамо (разтваряне на дъмбел наклонен напред или седнал и наведен 3х8 ), бицепс (бедрено сгъване с прав лост 3х8 )
Ако някои упражнения не са ти ясни виж тук >> http://www.bb-team.org/exercise/ как да ги изпълняваш
Защо не си тренирал краката. Те са половината тяло все пак тряа се тренират :wink:
Ако искаш по-лесно да качваш не прави кардио за сега :wink: 8
Това мога да ти предложа като програма.
2 тренировки- повече за подържане на форма и тонус, но нищо повече. Е може в по далечен план да има и маса но е малко общо взето
А ако не тренирам за крака, не мога ли да вместя гърди,бицепс,корем;трицепс,гръб и рамо в 2 дена?
много по трудно ще качиш маса ако не тренираш краката те бутат разтежа на цялото тяло напред пък и все пак са половината тяло!Ако ще и само 5-6 серии клек на седмица прави пак е нещо!Иначе тренировки 2 пъти седмично е що годе добре ако си начинаещ в смисал че ще се възстановяваш добре...наблягай на храната!Успех
07.02.06
20:30
[quote author=“dorarimon”]А ако не тренирам за крака, не мога ли да вместя гърди,бицепс,корем;трицепс,гръб и рамо в 2 дена?
можеш разбира се...
тренировка 1 - гърди,рамо,трицепс
тренировка 2 - гръб,бицепс,корем
и аз тренирам така но я играя по 2 пъти седмично,а ти щом щя я правиш веднъж трябва да се сцепваш във всяка тренировка с поне 3 упражнения в 3-4 серий с много кила и 6-8 повторения.тренировката трябва да е дълга и изтощителна ,защото после ще се възтановяваш много време.и ако можеш гледай тренировките да ги разпределиш ,така че да се падат 3 дни почивка между тях :wink:
пожелавам ти успех
07.02.06
22:15
[quote author=“dorarimon”]А ако не тренирам за крака, не мога ли да вместя гърди,бицепс,корем;трицепс,гръб и рамо в 2 дена?
Защо нещеш да ги тренираш краката ???
не искам да ги тренирам защото са си съразмерни и си ме кефят така,пък и клекове не е мноо полезно да правя, щото ми е противопоказно да създавам налягане в коремната област.Абе както и да е защо не искам да ги тренирам.
А според вас как е по добре да разделям упражненията
Според някои от вас е хубаво да се разделят на бутащи в единя ден и издърпващи в другия,например така
тренировка 1 - гърди,рамо,трицепс (само избутващи)
тренировка 2 - гръб,бицепс,корем (само издърпващи)
а аз съм си измислил няква програма дето е така, че във всяка тренировка има и упражнения с избутване,има и с издърпване.Програмата по която работя в момента е следната
тренировка 1 - трицепс,гръб,рамо,корем
тренировка 2 - гърди,бицепс,корем
Коя според вас е по добра,имайки предвид че въпреки че натоварвам избутващи и издърпващи групи мусколи в един ден, все пак почивам повечко дни (тренирам само събота и вторник) и групите имат доста време да почиват.
[quote author=“dorarimon”]не искам да ги тренирам защото са си съразмерни и си ме кефят така,пък и клекове не е мноо полезно да правя, щото ми е противопоказно да създавам налягане в коремната област.Абе както и да е защо не искам да ги тренирам.
А според вас как е по добре да разделям упражненията
Според някои от вас е хубаво да се разделят на бутащи в единя ден и издърпващи в другия,например така
тренировка 1 - гърди,рамо,трицепс (само избутващи)
тренировка 2 - гръб,бицепс,корем (само издърпващи)
а аз съм си измислил няква програма дето е така, че във всяка тренировка има и упражнения с избутване,има и с издърпване.Програмата по която работя в момента е следната
тренировка 1 - трицепс,гръб,рамо,корем
тренировка 2 - гърди,бицепс,корем
Коя според вас е по добра,имайки предвид че въпреки че натоварвам избутващи и издърпващи групи мусколи в един ден, все пак почивам повечко дни (тренирам само събота и вторник) и групите имат доста време да почиват.
По-удачният вариант според мен е да ги комбинираш! Някой горе те беше посъветвал да правиш гърди, рамо,трицепс , :shock: и те съветват да правиш по много серии и изтощителни тренировки :?: и какъв трицепс ще правиш след гърдите и рамото :shock: няма да имаш никаква сила(това са абсолютни глупости без да се обижда)! При положени, че правиш само 2 тренировки на седмица задължително ги комбинирай на дърпащи с бутащи! И не слушай , като ти казват , че няма полза ..... ти все пак няма да стваш състезател нали :wink:
Само сложи рамото при гърдите, тренировката за гръб като обем не може да се сравнява с гърдите, а при гърба сложи и тяга , може с леко но прави тяга! Тя е много важна .
Аз не виждам проблем да се постигнат добри резултати с 2 пъти седмично тренировка и не знам защо всички си мислят, че 3 пъти е минимума.
За 2 пъти седмично - вариант 1 - цялото тяло наведнъж, два пъти седмично, нормална базова програма. Подходящ е, ако сега започваш. Избираш по 1 упражнения за всяка група. В двете тренировки е добре упражненията да са различни. Примерно, ако в ден едно правиш лежанка, в ден две правиш наклонена лежанка. Същото и за другите мускули.
Втори вариант - сплит, от препоръчаните по - горе. Не е проблем да се раздели на бутащи и дърпащи (въпреки че някой викат, че било глупост ;)), всичко е до подходящ избор и подредба на упражненията. Но за момента този вариант ти го препоръчвам само в случай, че претоварваш дадени мускули и примерно трицепса не може да се възстанови за няколко дена, когато е тренировката за гърдите или нещо такова, но това едва ли ще стане при 2 - 3 дена почивка след всяка тренировка.
На това ниво не мисля, че трябва да те притеснява коственото натоварване на мускулите във всяка тренировка (по - принцип не ти трябва цяла седмица почивка за всеки мускул), пък и ще имаш поне 2 дена почивка между всяка, така че може спокойно да комбинираш антагонистите.
Гръб, рамо, трицепс в едната (рамото може и първо да е, ако наблягаме на него) и гърди, бицепс, крака в другата.
Без крака просто трицепса отива във втората тренировка, но аз не препоръчвам програми без крака.
Упражненията не трябва да са много и да са предимно базови.