Трапец ??

SeLeCt

07.02.06
22:29

дайте некфи предложения да трапец не мога да усетя натоварване върху трапеца си вие какви упражнения правите за трапец ??

07.02.06
22:51

Повдигане на раменете с щанга, след това с дъмбели. С дъмбелите може да правиш въртеливи движения, 2 напред 2 назад. Не знам дали разбра това за дъмбелите не мога да го обесня точно как се прави.

SeLeCt

07.02.06
22:53

искаш да кажеш същото като със щанга нали ??? само че не ми действат ,някфо друго дето усещате натоварване във врата ?

07.02.06
23:52

Вертолет с тесен хват.

08.02.06
00:10

Имаше една тема за това но хайде ще оставя тази

Аз моя го тренирам по една програма на АРНИ но не я препоръчвам на хора с малък стаж всъщност може но намалете сериите,та така аз правя следното

1.Повдигане на рамената с щанга 12,12,12,12,12,12
2.Повдигане на рамо с дъмбел    15,15,15,15,15,15
3.Вертолет                        10,10,10,10,10
След това превключвам за рамо

Още веднъж казвам че това не е за всеки

SeLeCt

08.02.06
00:19

това упражнение въртолет как се прави ??

^Vlastelina^

08.02.06
00:21

[quote author=“SeLeCt”]това упражнение въртолет как се прави ??

Така >>> http://www.bb-team.org/exercise/000075.php

08.02.06
10:00

Ето нещо наистина интересно за трапеца  :wink: , вече не помня от куде го записах но наистина ми “грабна” вниманието:
Вероятно сте пробвали всички “конвенционални” упражнения за трапец, но не сте обърнали внимание на тези, които наистина ще накарат трапецът ви да порасне ¬ а те не са типичните упражнения за трапец.Трапецът е особено “мистериозна” мускулна група. Той не реагира толкова добре на упражненията, които го натоварват директно, колкото на други упражнения, които натоварват други мускулни групи и в частност като спомагателен мускул в тях участва и трапецът. Объркахте ли се? Нека обясня.
Мускули като бицепса, трицепса, прасеца, задната част на бедрата, рамената могат да бъдат тренирани с изолирани упражнения, което означава, че могат да бъдат тренирани директно, без участие на спомагателни мускулни групи. Трапецът от своя страна е обграден от други мускулни групи, които се активират, преди да се активира самият трапец.Например за да повдигнете с трапеца някаква тежест, преди това трябва да я хванете с ръце. Мускулното напрежение преминава през предмишниците, след това през бицепса, трицепса, после в раменете и след това през горната част на гърба отива в трапеца. Тази биомеханична последователност повдига тежестта, но какъв процент от нея повдига само трапецът?
Нещата стават дори още по-сложни. Трапецът няма само функцията на вертикален повдигач. Ако беше така, те щяха да свършват там, където почват рамената. Вместо това обаче трапецът слиза надолу по гърба, като свързва широките гръбни мускули. Така че има и движение назад, както и свойството да държи тялото изправено.
Тези комплексни причини пречат трапецът да се тренира изолирано. Повдигането на рамената тренира само тази част на трапеца, която се намира горе ¬ започва в основата на ушите и завършва в рамената. Но частта между широките гръбни мускули остава ненатоварена. И обратно загребващите движения работят за долната част на трапеца, докато горната остава ненатоварена. Затова, за да натоварите цялостно този мускул, необходимо е да включите в тренировкиата за другите мускулни групи упражнения, които натоварват и трапеца

Billy Rubin

08.02.06
13:09

ммм, това е така.повечето като ги гледам правят само вертикални повдигания на щанга или дъмбели  и забравят за долната част.
не знам.може би така искат да го развиват

08.02.06
13:25

За трапец - тежка тяга.

08.02.06
14:55

[quote author=“SeLeCt”]това упражнение въртолет как се прави ??

ясно Не прави по програмата на djastorio Със щанга е много добро просто промени начина на хващане на щангата(по-тясно или по-широко) Казали са ми че въртеливите движения с дъмбел поже да причинят контузия

08.02.06
22:14

[quote author=“elemeNt”] Казали са ми че въртеливите движения с дъмбел поже да причинят контузия

и аз така знам и затова не го правя, а иначе “въртолет” е доста добро и лично на мен ми влиза отлично :)

SeLeCt

08.02.06
22:25

а с кой лост го правите с прав или крив лост ??

08.02.06
23:56

[quote author=“SeLeCt”]а с кой лост го правите с прав или крив лост ??

Прав

SeLeCt

09.02.06
00:32

ок 10х на всички

MR

09.02.06
15:57

кажете ми какво да правя за обем и дебелина на трапеца плсс

09.02.06
17:05

за трапеца (бързите мускулни влакна) не се прави точно вертолет ...пак с права щанга ...но изхвърляния(както при щангистите,затова и всички имат големи трапецовидни мускули) само че без вдигането на щангата над главата понеже е за рамо.И при издърпването на щангата леко се накланяте напред като се стремите да я дръпнете с трапеца след което си извъртате китките и щангата застава на положение за последното изтласкване(погледнете някой щангист как прави движението ако ви е трудно да си го представите ...трудно е за обяснение с думи ..или най-добре помолете някой да ви го покаже).
това го правя в деня с рамо, а иначе за бавните мускулни влакна повдигам щанга(както всички) в деня за гръб...
опитайте ..при мене действа

09.02.06
18:09

[quote author=“SeLeCt”]а с кой лост го правите с прав или крив лост ??

Кривия е къс и ти опират лактите в него - С прав

09.02.06
20:57

[quote author=“MiRaCuLiX”]за трапеца (бързите мускулни влакна) не се прави точно вертолет ...пак с права щанга ...но изхвърляния(както при щангистите,затова и всички имат големи трапецовидни мускули) само че без вдигането на щангата над главата понеже е за рамо.И при издърпването на щангата леко се накланяте напред като се стремите да я дръпнете с трапеца след което си извъртате китките и щангата застава на положение за последното изтласкване(погледнете някой щангист как прави движението ако ви е трудно да си го представите ...трудно е за обяснение с думи ..или най-добре помолете някой да ви го покаже).
това го правя в деня с рамо, а иначе за бавните мускулни влакна повдигам щанга(както всички) в деня за гръб...
опитайте ..при мене действа

имаш предвид първата част от вдижението изтласкване където щангата застава на раменете но не се вдига нагоре ли?Аз това разбрах ама кажи дали това си имал предвид че и на другите ще им е полезно

09.02.06
22:49

[quote author=“ridddick”][quote author=“MiRaCuLiX”]за трапеца (бързите мускулни влакна) не се прави точно вертолет ...пак с права щанга ...но изхвърляния(както при щангистите,затова и всички имат големи трапецовидни мускули) само че без вдигането на щангата над главата понеже е за рамо.И при издърпването на щангата леко се накланяте напред като се стремите да я дръпнете с трапеца след което си извъртате китките и щангата застава на положение за последното изтласкване(погледнете някой щангист как прави движението ако ви е трудно да си го представите ...трудно е за обяснение с думи ..или най-добре помолете някой да ви го покаже).
това го правя в деня с рамо, а иначе за бавните мускулни влакна повдигам щанга(както всички) в деня за гръб...
опитайте ..при мене действа

имаш предвид първата част от вдижението изтласкване където щангата застава на раменете но не се вдига нагоре ли?Аз това разбрах ама кажи дали това си имал предвид че и на другите ще им е полезно

Точно това имам впредвид :wink: само че е важно да се дърпа с трапеца и да има лек наклон на тялото в момента на издърпване както и на спускане на тежестта.

Друг вариянт за трапец е на наклонена лежанка или друга такава подобна(в моята зала има такава преносима,но за другите зали незнам)...та лягате по корем и с 2 дъмбела правите въртеливи(възвратно постъпателни) движения с рамене.Това пак е за бързите мускулни влакна ..но проблема е че обикновената наклонена лежанка е ниска ..и сигурно ръцете ви ще опират в земята ,но зависи..
Успех!

10.02.06
08:19

Правиш ли гребане с щанга? Упражнението, което ми показа какво значи мускулна треска в трапеца.  8)
http://www.bb-team.org/exercise/000055.php

SeLeCt

10.02.06
12:20

гребането със щанга найстина ли действа че аз него изобщо не го правя ??

10.02.06
13:09

това за трапеця, все едно изтласкване на щанга ми хареса и днес в залата специално ще го пробвам... а относно глебането, на мен ми влиза в трапеца, но гледам да напрягам повече гърба... :D

happy666

23.02.06
14:33

а виждал съм и да правят повдигане на щанга за трапец но отзад...каква е разликата и хубаво ли е и така да се прави упражнението :wink:

RE

23.02.06
14:57

[quote author=“OuttaControl”]С дъмбелите може да правиш въртеливи движения, 2 напред 2 назад. Не знам дали разбра това за дъмбелите не мога да го обесня точно как се прави.

Това ,което го казваш за въртеливите движения е много опасно особенно с голяма тежест на дъмбелите.За трапец се изпълнява движението -само нагоре и после задържаш ниско долу да усетиш натоварването.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1