Мускулна треска след тренировка - добре или зле ?

17.02.06
21:37

С един приятел спорихме, че след тренировка трябвало да имаш мускулна треска за да има ефект от тренировката, аз немисля така... Според мен тогава няма голям ефект, защото мускула ти се претоварва  :wink:  Вие как мислите ?

17.02.06
21:39

НЕ след редовна тренировка може и да не получиш никога
Не е мерило това
Аз например не съм имал МТ от години

17.02.06
22:22

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]НЕ след редовна тренировка може и да не получиш никога
Не е мерило това
Аз например не съм имал МТ от години

Точно така тялото ти привиква към натоварването и ти е много трудно да го “докараш” до фаза мускулна треска... :wink:

17.02.06
22:36

Ами зависи ако си стресирал мускула ще имаш МТ и това значи че си го натоварил добре.
А ако всеки път правиш едно и също и всеки път имаш мускулна треска това е много лошо.Това се дължи от рядко посештаемост на фитнес залата или от не добре загряване на мускулите.
Има някои хора 3 пъти влязат в залата и после 5 дена почиват,и като се върнат в залата и пак МТ.Това води само до губене на време и травми.

18.02.06
12:19

[quote author=“SteeL”]Ами зависи ако си стресирал мускула ще имаш МТ и това значи че си го натоварил добре.

Аз ще се съглася с това мнение  :wink:  За мен е важно да имам мускулна треска.Не е задължително да е голма,но ..... Това значи,че съм тренирал добре и съм успял да направя нещо повече от предния път.Но пък никой не е казал,че и без мускулна треска няма да има растеж.

21.02.06
17:05

Здравейте!
Тематами се стори интересна и свързана с моя въпрос затова ще го задам направо тук.
Аз съм напълно начинаещ - ходя на фитнес от по-малко от седмица(2 пъти).На 16 години съм и тежа около 60 кг.В този ред на мисли не знам почти нищо за правилната програма и начин за трениране.
1.Имам мускулна треска ,което колкото и нормално да е ,ми изглежда малко обезпокояващо.Съмнавам се да не съм претоварил мускулите си-не мога да направя дори 1 лицева опора почти 24 часа след последната тренировка(просто за сравнение, преди правих 15 без проблем).Надявам се да ми дадете съвет нормално ли е мускулите ми да са толкова отпаднали,че да не мога да постигна дори предишни резултати.
2.Не съм сигурен дали програмата по която тренирам е правилна(направих я като избрах смесица между тази на един мой приятел и тази в сайта)
*Тази на приятеля ми-
Лежанка-10,10,8
Рамо-машина или лост 10,10,8
трицепс-френско разгъване10,10,8
бицепс-сгъване на шанга10,10,8
гръб-гребане с щанга/машина,скрипец
корем-коремни преси-12,12,10


*Програмата смесица от предишната  и тренировка от този сайт
Лежанка-10,10,8
Избутване на дъмбели от полулег-10,10,8
Придърпване на скрипец
Рамо-машина или лост 10,10,8
трицепс-френско разгъване10,10,8
бицепс-сгъване на шанга10,10,8
гръб-гребане с щанга/машина,скрипец
корем-коремни преси-12,12,10

Програмата ми е понеделник,сряда и петък.

3.Най-важното.Не знам дали правилно подбирам тежестите с които работя.По моя преценка положението на мускулатурата мие  доста слабо и незнам как точно да определя големината на тежестите които да вдигам.Трябва ли като начинаещ за да не се претоваря да вдигам по-леки тежести или да вдигам колкото се може повече?
Благодаря ви предварително за отговорите. :)

JI

21.02.06
18:28

интересно защо като правя  гърди има три основни упр лег наклонен лег и кофички комбинирал съм ги по всякакв начин и ги променям като подред и така нататък , но базата си остава база и пак имам зверска мт на гърдите първите 3 дена ама растат не се оплаквам ....

madwolf

21.02.06
19:39

jorasik, няма за какво да се притесняваш...винаги в началото има мускулна треска, изчакаи да мине и продължи тренировките.Нормално е да има мускулна треска слад първите няколко тренировки.Не се претоварваи!!! Нито една от тренировките които си написал не е подходяща за теб според мен.Щом си напълно начинаещ не е разумно да тренираш гръб и гърди в един ден.
В началото наи добре тренираи така:
1-ва тренировка-трицепс/гърди
2-ра тренировка-рамо/крака
3-та тренировка-гръб/бицепс
или:
1-бицепс/гърди
2-рамо/крака
3-трицепс/гръб
Колкото до тежестите-вземи такива с които да можеш да направиш поне 8 правилни повторения.Често срещана грешка при начинаещите е да почнат с големи за тях тежести с които не могат да изпълняват правилно упражненията...ефектът от това е претрениране и понякога контузии...
Печиваи повече...нали знаеш-”почивката прави шампиона” :wink:
По-здрави и Успех!!!

21.02.06
20:02

madlowf ,благодаря ти за отговора!Така е в началото е нормално да имам мускулна треска.Но не това ме притиснява толкова колкото изтощението което явно се е появило.Е нямам намерение да спирам с тренировките,та аз сега започвам.Това което мога да направя е да тренирам с по-малки тежести поне за сега,колкото и неловко да е(хехе повечето хора във фитнес центъра са доста напреднали :oops:  )
Можеш ли да напишеш по простичко какви упражнения точно трябва да правя и по колко пъти,а ако може някой направо да ми каже коя ще е най-добрата програма за мен ще бъде страхотно.
Отностно предложените програми.Аз не знам кой знае колко и не знам дали е правилно или не,но ми казаха,че в началото се тренира месец и половина-два докато закрепне мускулатурата и то БЕЗ разделение на дни.Всеки път тренираш едни и същи упражнения и то само основните а вече след като минат 2 месеца започваш да си разделяш дните на различни мускулни групи и правиш повече разнообразни упражнения.В сайта на bb-team също в програмата за нащинаещи няма разделение на дни а просто упражнения,т.е. всеки път се прави едно и също нещо.Ето за какво говоря-
http://www.bb-team.org/training/000156.php

Какво е твоето(пък и на другите) мнение по въпроса.Грешно ли е това което са ме посъветвали.
Още нещо.Чух,че упражненията за крака спират растежа и в никакъв случай не бива да ги правя.Това вярно ли е.
А какво имаше впредвид като каза,че трябва да изчакам да ми мине треската.Защото въпреки нея аз имам намерение да посещавам фитнеса...
Благодаря Ви!

—————
Моля, не пишете по две мнения едно след друго! Използвайте бутона “Промени”!
Спазвайте правилата.
1.16. При грешка/непълнота на съобщението използвайте бутон “промени” горе вдясно на Вашия пост, а не пускайте поредица от мнения.
П.

madwolf

22.02.06
19:15

Хм...тази програма ми се струва доста натоварваща за начинаещи.Може да я пробваш, но ако се преуморяваш я смени с някоя по-лека.
Изтощението е признак на претрениране...отпочини хубаво и когато си възвърнеш силите тогава отиди на фитнес(това имах в предвид когато казах да изчакаш да ти мине треската).
Това за краката е доста спорен въпрос, който многократно е обсъждан във форума...Общоприетото мнение е че всичко е ген-да така е, но ако си в побертета избягваи да правиш упражнения от стож и особено клековете за да може да достигнеш определеният ти генетично ръст.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1